TOP

ΕΚΘΕΣΗ ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΩΓΡΑΦΟΣ – ΒΙΚΥ ΠΕΡΙΚΛΕΟΥΣ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Βασίλης ΖωγράφοςΒίκυ Περικλέους

The unsettling event of an enigma

(to be forever, but never to have been*)

Λόλα Νικολάου Art Gallery

Εγκαίνια: Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023 από 18:00 έως 22:00

Διάρκεια: 3 -27  Οκτωβρίου

Επιμέλεια: Βασίλης Ζωγράφος-Βίκυ Περικλέους

Η έκθεση, αναπτύσσεται μέσα από ένα έκκεντρο και συνειρμικό διάλογο προς μία εικαστική διερεύνηση, η οποία πρωτίστως χορογραφεί τον  αθέατο, ενδιάμεσο χώρο. Τον διαλεκτικό δηλαδή χώρο μεταξύ των έργων, καθώς και αυτόν που εν δυνάμει, ανακύπτει μέσα από τις ερμηνείες των θεατών. Η εγκατάσταση  συγκροτείται μέσα από  χώρο-χρονικές επεκτάσεις, αναδιπλώσεις. και συμπτύξεις. Όλα αποτελούν απόρροια υποθέσεων και εικαστικών επιτελέσεων, όπου εν τέλει μπορεί να εγγραφεί ο απο-ήχος ενός ή πολλαπλών συμβάντων.

Αυτή η συνεργατική εγκατάσταση, έχει πρόθεση να εμπλακεί το αθέατο ως υπαρκτό και το άυλο ως ενεργό. Πρόκειται για μια επεξεργασία που προεκτείνοντας  το ορατό και το αντιληπτό, συνιστά  και μία πολιτική πράξη.  

Ο τίτλος της έκθεσης ανακαλεί το έργο του Man Ray, «LEnigme dIsidore Ducasse»,1920 και ο υπότιτλος παραπέμπει   στην ομώνυμη φράση στο ποίημα του Χόρχε Λούις Μπόρχες «The Enigmas» (Τα Αινίγματα), από τη συλλογή «Jorge Luis Borges, Selected Poems, 1923-1967» του 1972.

(Απόσπασμα από το κείμενο των επιμελητών)

ΓΚΑΛΕΡΙ ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ | Τσιμισκή 52, Θεσσαλονίκη

t. +30 2310 240416, e-mail: lolanikolaouartgallery@gmail.com

https://lolanikolaou.com/   http://lolanikolaougallery.blogspot.gr

ώρες λειτουργίας: Τρ., Πε., Πα.: 12.00 – 20.00 / Τε., Σα.: 12.00 -15.00

Σύντομα Βιογραφικά

Ο Βασίλης Ζωγράφος  είναι εικαστικός και επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου στη ζωγραφική  από την Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Groningen της Ολλανδίας και από το Διατμηματικό Τμήμα της Πολυτεχνικής Σχολής  του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στην Προστασία Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης και Μηχανισμών. Στη ζωγραφική του επιδιώκει με το καταστάλαγμα από την “παλιά” γνώση να ξαναφτιάξει ένα όλον. Αποτυπώνει με κριτικό βλέμμα στοιχεία τόσο από το παγκοσμιοποιημένο πλέον τοπίο της σημερινής   δυτικής κουλτούρας, όσο και επιλογές από εμβληματικά μουσειακά αντικείμενα  παλαιότερων εποχών ή παραδόσεων, τα οποία πέρασαν στη συλλογική μνήμη και λειτουργούν εντός, αλλά κυρίως πέρα από  τα σύγχρονα κοινωνικά  συμφραζόμενα. Επιλεγμένες ατομικές εκθέσεις: γκαλερί Espace_L, Γενεύη (2022,2018, 2017), γκαλερί Ελευθερία Τσέλιου, Αθήνα (2020, 2015),  Helen Day Art Center Βερμόντ Η.Π.Α.(2019), γκαλερί Λόλα Νικολάου, Θεσσαλονίκη (2023,2018),  Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης CACT  Θεσσαλονίκης (2012),  γκαλερί Μπαταγιάννη, Αθήνα (2012, 2009 ), γκαλερί Mirta Demare, Ρότερνταμ (2011). Επιλεγμένες διεθνείς θεματικές  εκθέσεις: Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης EMST, Αθήνα (2018),  Εθνικό Μουσείο Κίνας, Πεκίνο (2017),  SESC Belenzinho Σάο Πάολο (2017),  MuCEM Μασσαλία (2014) , 1η και 4η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (2007, 2014). Είναι ο ιδρυτής  του  Vita Zita studio (http://vitazitastudio.blogspot.com/).

Η Βίκυ Περικλέους είναι εικαστικός και επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Καλών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Σπούδασε στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, στη Σχολή Καλών Τεχνών του Γουίµπλετον στο Λονδίνο και στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Βενετία. Έχει παρουσιάσει έργα της σε εκθέσεις που διοργανώθηκαν σε χώρους όπως η Espace Commines (Παρίσι), το Hasselblad Foundation στο Γκέτεμποργκ, τη Γκαλερί Zahoor Ul Akhlaq στο Εθνικού Κολλεγίου Τεχνών της Λαχώρης, το Multiplied Art Fair του οίκου Christie’s στο Λονδίνο, καθώς και σε ιδιωτικές γκαλερί στο εξωτερικό. Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε δημόσια και ιδιωτικά ιδρύματα και γκαλερί στην Κύπρο, όπως στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη (Λεµεσός), καθώς και στο NiMAC – Δημοτικό Κέντρο Τεχνών, στην Omikron Gallery, στη γκαλερί Art Seen, στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου, στη Λευκωσία. Εξέθεσε έργα της στην 3η Μπιενάλε της Αθήνας ΜΟΝΟ∆ΡΟΜΟΣ και στο Sanat Limani, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Κωνσταντινούπολης, Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010. Συµµετείχε επίσης στο διεθνές πρότζεκτ «Uncovered: Nicosia International Airport», 2010-13. Έχει υπάρξει ενεργό μέλος του Noise of Coincidence, (2001-2007), μιας εικαστικής κολλεκτίβας η οποία οργάνωσε εκθέσεις, δρώμενα και δράσεις στην Κύπρο και το εξωτερικό. Έχει συνεργαστεί και αντιπροσωπευτεί από την Γκαλερί Omikron, Λευκωσίας (2010–2013) και την Γκαλερί Art Seen, Λευκωσίας (2015–τώρα). Το έργο της έχει δημοσιευτεί και παρουσιαστεί σε πολλά έγκριτα διεθνή βιβλία, περιοδικά και καταλόγους τέχνης συμπεριλαμβανομένου της πρόσφατης έκδοσης βιβλίου της  Ακαδημίας  Valand  του Πανεπιστημίου του Gothenburg σε συνεργασία με το Hasselblad Centre στο Gothenburg, της Σουηδίας, 2022 και του  University of Columbia Press, 2019.