TOP

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΛΙΝΑΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΡΓΩ

ΛΙΝΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ
“Εξ΄ αφορμής Πυθαγόρα”

17 Ιανουαρίου – 11 Φεβρουαρίου 2023
Η Γκαλερί Αργώ υποδέχεται στους χώρους της την Λίνα Αδαμοπούλου
η οποία θα παρουσιάσει την καινούργια της δουλειά με ζωγραφικά έργα,
κάτω από το γενικό τίτλο «Εξ’αφορμής Πυθαγόρα».
Αυτή είναι η 1η ατομική της έκθεση,
η οποία θα εγκαινιαστεί τηνΤρίτη 17 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα
και θα διαρκέσει ως τις 11 Φεβρουαρίου 2023.“Την ενότητα αυτή της δουλειάς μου εμπνεύσθηκα από την φιλοσοφία του Πυθαγόρα και ιδιαίτερα την Πυθαγόρεια Αριθμολογία, δηλαδή την φιλοσοφική ερμηνεία των αριθμών, του αρχαίου Σάμιου φιλοσόφου και μαθηματικού, του 6ου π.Χ. αιώνα, ο οποίος πίστευε ότι οι αριθμοί είναι η ουσία του κόσμου, «το παν είναι κεκαλυμμένο στον αριθμό, κατ’ ουσίαν το παν είναι αριθμός» και «ἀριθµὸν εἶναι τὴν οὐσίαν πάντων», όπως γράφει ο Αριστοτέλης στο σύγγραμμά του Μετά τα Φυσικά.
Χρησιμοποίησε τα μαθηματικά για τη διείσδυση  στις πιο υψηλές περιοχές του νου, ανάγοντας τη μαθηματική επιστήμη σε φιλοσοφική θεωρία. Ο Πλάτων θεωρεί  ότι «ο αριθμός είναι το αίτιο της Παγκόσμιας Αρμονίας και της παραγωγής των Πάντων» και θεωρεί την μελέτη της  φιλοσοφίας των αριθμών ως  «το υψηλότερο επίπεδο γνώσης», ο δε Αριστοτέλης  απέδειξε ότι οι ιδέες είναι αριθμοί. Καθώς οι αριθμοί ήταν τα μέσα ή τα σύμβολα με τα οποία μπορούσε να συλληφθεί το νόημα των αφηρημένων καθολικών Ιδεών, στην πορεία του χρόνου έφτασαν να υποκαταστήσουν τις ίδιες τις ιδέες.

Κάθε αρμονία, τάξη και ευκοσμία που παρατηρείται στον κόσμο βασίζεται σε αριθμητικές αναλογίες. Οι αριθμοί λοιπόν, έγιναν τα δομικά στοιχεία του σύμπαντος και θεωρούνται «ιεροί», οι δε αρχές των μαθηματικών είναι παράλληλα και αρχές του Όντος, κατά τον Αριστοτέλη. «Τα πάντα δύνανται να αναχθούν σ΄έναν αριθμό είτε είναι συγκεκριμένα είτε αφηρημένα, υλικά ή νοητικά» (Jean Mallinger, Βέλγος νομικός και συγγραφέας, Ελληνιστής, ο οποίος μελέτησε σε βάθος την Πυθαγόρεια Αριθμολογία)Οι αριθμοί διαθέτουν ένα πνευματικό στοιχείο ικανό να τους μετατρέπει σε αληθινές υπάρξεις και αποτελούν οντότητες με δικές τους ιδιότητες και ηθικά χαρακτηριστικάΤην ουσία, την ερμηνεία και τις  βασικές ιδιότητες των 10 πρωτογενών φυσικών αριθμών, από μαθηματικής και αρμονικής πλευράς, γνωρίζουμε σήμερα χάρη στο σύγγραμμα του Ιάμβλιχου «Περί Θεολογουμένης Αριθμητικής» (δεδομένου ότι δεν υπάρχουν γραπτά από την εποχή του ίδιου του Πυθαγόρα και ό,τι γνωρίζουμε για την φιλοσοφία του προέρχεται από μεταγενέστερους συγγραφείς-φιλοσόφους).                                                                                                                                                    
Με αφορμή λοιπόν, την φιλοσοφία του Πυθαγόρα για τους αριθμούς, δημιουργήθηκαν τα έργα αυτής της ενότητας, εστιάζοντας, κάθε φορά, σε κάποιες από τις βασικές  ιδιότητες των θεμελιωδών ακέραιων αριθμών της δεκάδας (οι οποίοι αποτελούν την «ιερά τετρακτύ»), επιδιώκοντας την συμμετοχή του θεατή, ως αναπόσπαστο κομμάτι του έργου.
Χρησιμοποιήθηκαν σύμβολα, αλληγορίες και αντιθέσεις μέσα σε έναν ρευστό εικαστικό χώρο που κυριαρχείται από ένα  διάφανο χρωματισμένο φως και  δημιουργήθηκε, με αφαιρετική ματιά και ελεύθερη γραφή, ένα σύμπαν, που αποτελείται από ετερόκλητα στοιχεία και  μορφές, συχνά αμφίσημες, εμπνευσμένες  από την πραγματικότητα ή την φαντασία, καθώς και από αποδομημένες ή και αυστηρές γεωμετρικές φόρμες, που γίνονται «μορφές» και δομικά στοιχεία του έργου. Χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία γεωμετρικά, με επίγνωση της σημασίας της γεωμετρίας για την τέχνη, για την φύση, η οποία ακολουθεί γεωμετρικά πρότυπα, αλλά και λόγω  του γεγονότος ότι στην  Πυθαγόρεια φιλοσοφία υπήρχε συσχετισμός των αριθμών με γεωμετρικά σχήματα λόγω της απεικόνισης των αριθμών με «στιγμές» δηλ.κουκίδες σε διάφορες διατάξεις. Ως εκ τούτου οι αριθμοί θεωρούνταν και πηγή μορφής.
Οι αριθμοί, μέχρι σήμερα, στον καιρό των τεχνολογικών επιτευγμάτων και επιστημών της ψηφιακής εποχής, της πληροφορικής, της φυσικής επιστήμης, της αστροφυσικής και της εποχής της τεχνητής νοημοσύνης, παραμένουν τα δομικά στοιχεία του κόσμου και του τεχνολογικού πολιτισμού μας. Βρίσκονται παντού, μας παρέχουν πληροφόρηση, λειτουργούν σαν σύνδεσμος μεταξύ αισθητού και νοητού κόσμου και εξακολουθούν να αποτελούν το θεμέλιο, το κλειδί για κάθε γνώση και κατανόηση του Κόσμου, καθιστώντας πάντα επίκαιρη την Πυθαγόρεια θεωρία.”                                                                                          ΛΙΝΑ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥΗ Λίνα Αδαμοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, όπου ζει μέχρι σήμερα.
Σε ολόκληρη την μαθητική και φοιτητική πορεία της στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος στηνΑγ. Παρασκευή (στο PIERCE COLLEGE και στο DEREE COLLEGE, αντίστοιχα) υπήρξε αριστούχος.
Μετά από σπουδές στην Διοίκηση Επιχειρήσεων (BACHELOR OF SCIENCE IN BUSINESS ADMINISTRATION), εργάσθηκε στον ιδιωτικό τομέα για όμιλο εταιρειών και κυρίως, για μεγάλη ιδιωτική Τράπεζα (ALPHA BANK).
Είναι απόφοιτος της ΣΧΟΛΗΣ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Ι.ΒΟΡΓΙΑ, στο Παλαιό Φάληρο, με τετραετείς σπουδές ζωγραφικής στο πρόγραμμα FINE ART, απ ́ όπου απεφοίτησε με Άριστα (92/100). Επίσης σπούδασε ένα ακόμη έτος προκειμένου να συμμετάσχει σε δύο πεντάμηνα προγράμματα της Σχολής, με εστίαση στον Σουρεαλισμό και στον Εξπρεσιονισμό.
Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις, σε γνωστές γκαλερί και Πολιτιστικά κέντρα της Αθήνας, όπως στον ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΚΥΚΛΟ SIANTI (2 εκθέσεις, τον Οκτώβριο 2018 και Ιανουάριο 2020), στην γκαλερί ΑΡΓΩ (Φεβρουάριος-Μάρτιος 2019), στο ΙΔΡΥΜΑ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΤΣΙΧΡΙΤΖΗ (Νοέμβριος 2021), στο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ «ΜΕΛΙΝΑ» (Οκτώβριος 2021), στην ΓΚΑΛΕΡΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ (2 εκθέσεις, τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2021), καθώς και στην CHRISTY’S GALLERY στην Μύκονο (Αύγουστος 2020) και στην MYRO GALLERY στην Θεσσαλονίκη (Μάιος 2022).