TOP

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΝΙΚΟΥ ΚΑΛΑΦΑΤΗ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΡΓΩ

Ο  Ν Ι Κ Ο Σ  Κ Α Λ Α Φ Α Τ Η Σ   Σ Τ Η  Γ Κ Α Λ Ε Ρ Ι  Α Ρ Γ Ω
 Η γκαλερί Αργώ υποδέχεται στους χώρους της τον Νίκο Καλαφάτη,
ο οποίος θα παρουσιάσει την καινούργια του δουλειά με ζωγραφικά και γλυπτά έργα, κάτω από το γενικό τίτλο «Ιστορίες του νερού και της πέτρας».
Πέτρες, πλίνθοι, ξύλα και μάρμαρα, που ο καλλιτέχνης συνέλεξε από το βυθό και τις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας, αποτέλεσαν την έμπνευσή του, όπως και το βασικό υλικό των περισσοτέρων έργων αυτής της έκθεσης. 
Ο ίδιος ο καλλιτέχνης λέει :  Έκείνο που με συγκίνησε ήταν το γεγονός πως έπιασα στα χέρια μου περιφρονημένα, αλλά άχρονα υλικά, που είχαν ήδη σμιλευθεί από τη θάλασσα, τον ήλιο και τους αέρηδες. 
Δεν έμενε σε εμένα τίποτα άλλο, από το να αποκαλύψω τη μορφή και τις ιστορίες που μου ψιθύριζαν.
  
Αυτή είναι η 18η ατομική του έκθεση, η οποία θα εγκαινιαστεί την 
Τετάρτη 12 Οκτωβρίου στις 7 το απόγευμα και θα διαρκέσει ως τις 5 Νοεμβρίου 2022.Μιλώντας για τη δουλειά του Νίκου Καλαφάτη η ιστορικός τέχνης, Ίρις Κρητικού, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων : 
 
«[…] Κοντά στη θάλασσα και με καθημερινές παράλληλες αναβάσεις στην ορεινή κοντινή σκέπη της, συνέλεξε και μετασχημάτισε σε γλυπτά ευρηματικά, τα καθημερινά δώρα των περιπάτων του: πέτρες και όστρακα, σίδερα, ξύλα, ρόδες και αποτμήσεις μαρμάρου, κοχύλια και πλίνθοι ατάκτως ερριμμένοι, θησαυρίστηκαν προσεκτικά και αρμολογήθηκαν τρυφερά για να μετατραπούν σε έμβιες οργανικές εκφάνσεις. […]
Οι Ιστορίες του Νερού και της Πέτρας του Νίκου Καλαφάτη, κατοικημένες από εξαιρετικά σπάνια δείγματα πανίδας και χλωρίδας, αποτελούν προϊόν μιας κεχαριτωμένης μυθοπλασίας που υφαίνεται μέσω αλλεπάλληλων αυτοσχέδιων μεταμορφώσεων. Οι πέτρες, τα όστρακα και τα ξύλα, ενσωματώνονται με τρόπο απέριττο στο τελικό κέλυφος της οπτικής και απτικής σύλληψη ως αυτούσιες ολότητες, αρμολογούνται επιδέξια και βάφονται -όταν χρειάζεται-, τρέπονται σε πανάρχαιες σοφές χελώνες και σμήνη πουλιών, σε ανεξερεύνητα νησιά και καράβια, σε αστραφτερά ψάρια και πάπιες, σε αγγέλους, μυθικά όντα και αρχαίους ηνίοχους, σε θνητούς νοσταλγούς και ραδινούς ερωδιούς που προσδοκούν τον θεατή στην όχθη μιας λίμνης από καθρέφτη. 
Κοινό, ενσυνείδητο γνώρισμα των πλασμάτων αυτών είναι οι φτερούγες τους. Φτερούγες που φυτρώνουν στη μέση της σκοτεινής νύχτας και ξεδιπλώνονται απαλά στα υβριδικά σώματα του θαυματοποιού ετούτου αφηγήματος, έτοιμες να συμπαρασύρουν το βλέμμα και την ψυχή μαζί τους. Δίνοντας, τόσο κυριολεκτικά όσο και μεταφορικά, φτερά στις μονάκριβες ετούτες ιστορίες του νερού και της πέτρας.»
 Ο Νίκος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1955. Σπούδασε ζωγραφική
στην Academia Di Belle Arti της Φλωρεντίας απ’ όπου αποφοίτησε το 1979.
Το 1991 πρωτεύοντας σε εξετάσεις του Ι.Κ.Υ και της Α.Σ.Κ.Τ πήρε τριετή υποτροφία στη γλυπτική.
Έχει στο ενεργητικό του 17 ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε πλήθος ομαδικές
στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και σε διοργανώσεις της Art Athina.
Έργα του βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Για τη δουλειά του έχουν γράψει οι ιστορικοί – κριτικοί τέχνης: Αθηνά Σχινά, Harris
Livas, Στέλιος Λυδάκης, Βιβή Βασιλοπούλου, Νίκη Ορφανού, Ίρις Κρητικού, Μάνος
Στεφανίδης.
Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και την Εύβοια.      
Γ Κ Α Λ Ε Ρ Ι   Α Ρ Γ Ω

ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 5, 106 74 ΚΟΛΩΝΑΚΙ 

ΤΗΛ.: 210 7249.333 /  FAX:210 7249.777

e-mail: [email protected] * website: www.argo-gallery.gr

( Έπισκέψεις : Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-20:00,
Σάββατο: 11:00-15:00)