TOP

“Βραχεια Μνημη | Memoire Courte” Ατομικη Εκθεση Βασιλη Αλεξανδρου στο Γαλλικο Ινστιτουτο

Σας Προσκαλούμε στα εγκαίνια της νέας ατομικής έκθεσης του εικαστικού Βασίλη Αλεξάνδρου, με τίτλο “Βραχεία Μνήμη” που θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020. στις 19:00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Βραχεία Μνήμη | Mémoire Courte
Vasilis Alexandrou

Τι εννοούμε όταν λέμε συλλογική μνήμη; Υπάρχει στην πραγματικότητα ή αποτελεί ένα κατασκεύασμα που εξυπηρετεί τις διάφορες πολιτικές στις διάφορες ιστορικές περιόδους; Μέσα από σειρά εικαστικών εγκαταστάσεων, διαδραστικών και μη, με σαφείς υπαινιγμούς σε συγκεκριμένα ιστορικά γεγονότα εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, η έκθεση επιχειρεί να διερευνήσει τον τρόπο που το συλλογικό βίωμα επιβιώνει και γίνεται μνήμη ή εξοβελίζεται και καταλήγει λήθη.

[Απόσπασμα κειμένου της Θάλειας Στεφανίδου για την έκθεση ¨βραχεία μνήμη¨ του Βασίλη Αλεξάνδρου στο I.F.S.
… Η ποιητική του Αλεξάνδρου πολύ μακράν των παραδοσιακών αισθητικών κανόνων ή των καλλιτεχνικών συμβάσεων, οργανώνει τρόπους που επιτρέπουν την ανανεωμένη νοηματοδότηση, την αυτονόμηση συμπερασμάτων, καθώς και την ανάγκη διαμόρφωσης μιας συνείδησης πάνω στη σημασία του πολιτικού στην τέχνη, προκειμένου να διευρυνθεί η δημόσια όραση …]
 Εγκαίνια έκθεσης: 28-1-2020, ώρα 19:00Διάρκεια έκθεσης: 28 Ιανουαρίου-22 Φεβρουαρίου 2020Ωράρια: Tρίτη-Πέμπτη-Παρασκευή 18.00-21.00Τετάρτη-Σάββατο 11:00-14:00Χώρος: Αίθουσα Αλλατίνη-ΝτασώΓαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, Λεωφ. Στρατού 2ΑΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ο Βασίλης Αλεξάνδρου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ζει και εργάζεται. Το 2014 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Το 2019 ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό με τίτλο «Οπτικοακουστικές Τέχνες στην Ψηφιακή Εποχή» με εστίαση στις διαδραστικές εγκαταστάσεις, στο τμήμα Τεχνών Ήχου και Εικόνας του Ιόνιου Πανεπιστήμιου. Στο ενεργητικό του καταγράφονται μια μόνιμη εικαστική παρέμβαση σε δημόσιο χώρο «Με αφορμή το καμένο πιάνο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας» (2015), Πέντε ατομικές εκθέσεις όπως «Μηχανές Ευδαιμονίας» Αλευραποθήκες, Παλαιού Φρουρίου, Κέρκυρα (2019), και «διά βίας μάθηση» Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης (2017), καθώς και πάνω από πενήντα ομαδικές εκθέσεις. Το 2017 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Mediterranea 18 Young Artists Biennale “Home”, National Gallery of Tirana, Albania. Από τις αρχές του 2016 συνδιοργανώνει το site-specific project «Ακατάλληλο Μάθημα». Το διάστημα 2015-2017 δίδαξε χαρακτική στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Το 2017 στο πλαίσιο των προγραμμάτων εξειδίκευσης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας δίδαξε το καλλιτεχνικό εργαστήριο για ενήλικες με θέμα τις εναλλακτικές μεθόδους εικαστικής δημιουργίας. Το 2018 εισηγήθηκε workshops, στην Σχολή Καλών Τεχνών Φλώρινας, και στην Σχολή Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. Από το 2017 συνεργάζεται με την Γκαλερί Λόλα Νικολάου.