TOP

«ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ 2021»

♦ Σε πλήρη εξέλιξη τα «27α Μερκούρεια 2021»

♦ Συνέχεια σήμερα με τις «Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων και αύριο με την «Αμαλία» – Μια Βαυαρή βασίλισσα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος- από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

Με το θερμότερο χειροκρότημα συνεχίστηκαν χθες το βράδυ τα «27α Μερκούρεια 2021» με την μουσική παράσταση «Υλικό Καποδίστριας» επί τη ευκαιρία του Εορτασμού των 200 Χρόνων από την Επανάσταση του 1821, από τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καλαμάτας και Ρούμελης, ενώ, σήμερα, Τετάρτη 25 Αυγούστου 2021, το κοινό που θα βρεθεί στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την παράσταση «Βάκχες» του Ευριπίδη από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων και την Εταιρεία Τέχνης «ARS AETERNA», σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη, με τους Άκη Σακελλαρίου (Διόνυσος), Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο (Πενθέας), Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας), Δημήτρη Πετρόπουλο (Κάδμος), Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη), Κωνσταντίνο Ασπιώτη (Αγγελιοφόρος). 

Υπενθυμίζεται η αλλαγή που σημειώθηκε στο πρόγραμμα των παραστάσεων, λόγω της απόφασης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών εξαιτίας σοβαρών τεχνικών προβλημάτων, να παρουσιάσει το έργο «Αμαλία» – Μια Βαυαρή βασίλισσα στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος αντί το «Δείπνο με φίλους», όπως αρχικά είχε προγραμματισθεί, αύριο, Πέμπτη 26 Αυγούστου 2021.

Με τις παραστάσεις που προηγήθηκαν να έχουν γνωρίσει τη θερμή υποδοχή και μεγάλη συμμετοχή του κοινού, σηματοδοτείται και επιβραβεύεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η συνεπής, διαρκής προσπάθεια του δήμου Νεάπολης-Συκεών για τη διοργάνωση κορυφαίων πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως τα Μερκούρεια που έχουν καθιερωθεί  και καταξιωθεί ως κορυφαίος θεατρικός θεσμός πανελλήνιου βεληνεκούς.

Σημειώνεται ότι η θεατρική παράσταση «Τραγίλογοι» – Αποσπάσματα από αρχαίες τραγωδίες (Αντιγόνη-Εκάβη-Βάκχες-Ιφιγένεια-Αίθρα-Μήδεια-Ερμής) από το Θεατρικό Εργαστήρι ΘΕΣΠΙΣ του δήμου Νεάπολης-Συκεών, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, που παρουσιάστηκε στο κοινό των ‘Μερκουρείων’ το Σάββατο 21 Αυγούστου, θα επαναληφθεί την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2021, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ

ΤΕΤΑΡΤΗ 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

«Βάκχες» του Ευριπίδη

ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Ιωαννίνων / Εταιρεία Τέχνης «ARS AETERNA»

Μετάφραση: Γιώργος Χειμωνάς

Σκηνοθεσία: Νικαίτη Κοντούρη

Σκηνικά – Κοστούμια: Λουκία Μινέτου

Μουσική σύνθεση – διδασκαλία: ΘΡΑΞ-PUNKS

Φωτισμοί: Νίκος Σωτηρόπουλος

Κινησιολογία: Ανδρονίκη Μαραθάκη

Δραματουργία: Μάνος Λαμπράκης

Βοηθός σκηνοθέτη: Θάλεια Γρίβα

Παίζουν

Ακης Σακελλαρίου (Διόνυσος)

Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος (Πενθέας)

Ιωάννα Παππά (Τειρεσίας)

Δημήτρης Πετρόπουλος (Κάδμος)

Κωνσταντίνα Τάκαλου (Αγαύη)

Ασπιώτης Κωνσταντίνος (Αγγελιοφόρος)

Χορός( αλφαβητικά) | Ιουλία Γεωργίου, Θάλεια Γρίβα, Σμαράγδα Κάκκινου,

Σοφία Κουλέρα, Ελένη Μολέσκη, Φραγκίσκη Μουστάκη, Ελένη Στεργίου,

Ιωάννα Τζίκα.

Στις ΒΑΚΧΕΣ, ο Θεός Διόνυσος είναι ο πρωταγωνιστής. Ο γνωστός αγαθός Θεός του κρασιού, της μέθης και του Θεάτρου, «ενδύεται» το αρχέγονο, και αινιγματικό του πρόσωπο, που είναι εξαιρετικά σύνθετο και σκοτεινό.

Διόνυσος σημαίνει δύο φορές γεννημένος. Είναι γιος του Δία και της Σεμέλης. Ο μύθος λέει, πως ενώ τον γεννούσε πρόωρα η μάνα του, ο Δίας τον διέσωσε φτιάχνοντας στο μηρό του μια δεύτερη μήτρα και τον έστειλε να δει το φως στη μακρινή Ασία. Οι ΒΑΚΧΕΣ γράφτηκαν το 406-405 π.Χ. ενώ ο Ευριπίδης βρισκόταν αυτοεξόριστος στο παλάτι του Αρχέλαου στη Μακεδονία.

Η υπόθεση. Ο Διόνυσος καταφθάνει στη Θήβα, την πατρίδα της μητέρας του, έχοντας μαζί του τις πιστές του ακολούθους, για να επιβάλει τη δική του Θρησκεία και να τιμωρήσει όλους όσοι είναι εμπόδιο στο δρόμο του , τολμώντας να τον αμφισβητήσουν. Διαβρώνει ακόμα και την ιερή σχέση μάνας-γιού, εμφυσώντας τη θεϊκή του Μανία στις γυναίκες της Θήβας. Με την βίαιη επιβολή της νέας θρησκείας, επιφέρεται η ισοπέδωση του Βασιλικού Οίκου της πόλης των Θηβών . Οι εναπομείναντες ήρωες της τραγωδίας αναγκάζονται να πάρουν το δρόμο της εξορίας.

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

«Αμαλία»

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

Μια Βαυαρή βασίλισσα στο νεοσύστατο Ελληνικό κράτος.

Υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων

Σκηνοθεσία, καλλιτεχνική σύλληψη: Ένκε Φεζολλάρι

Ιστορική έρευνα: Δρ Άντα Διάλλα

Κείμενο παράστασης: Μαρία Κυριάκη

Δραματουργική επεξεργασία: Καλλιόπη Ευαγγελίδου, Ένκε Φεζολλάρι, Κωνσταντίνος Μαυρόπουλος

Πρωτότυπη μουσική σύνθεση: Κωνσταντίνος Ευαγγελίδης

Σύμβουλος δραματουργίας: Ναταλί Μηνιώτη

Επιμέλεια σκηνικού χώρου / κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης

Τη Βασίλισσα Αμαλία ερμηνεύουν οι ηθοποιοί Καλλιόπη Ευαγγελίδου και

Αλεξάνδρα Παλαιολόγου.

Η Ελλάδα κάνει τα πρώτα της βήματα σαν ελεύθερο κράτος και η Αμαλία έρχεται στην Αθήνα στις 2 Φεβρουαρίου του 1837 ως η πρώτη βασίλισσα της χώρας, στο πλευρό του βασιλιά Όθωνα. «Ερωτεύεται», όπως ομολογεί η ίδια στις επιστολές της προς τον πατέρα της, τη νέα της πατρίδα, εργάζεται με πάθος για να υλοποιήσει όσα οραματίζεται ασκώντας άμεση επίδραση στην κοινωνία, τη μόδα αλλά και την πολιτική της εποχής. Μέσα από τα μάτια και τα λόγια της, τα ιστορικά στοιχεία φωτίζονται με διαφορετικό τρόπο προσφέροντάς μας ένα νέο σημείο θέασης της ιστορίας της Ελλάδας, έκκεντρο και συνάμα γοητευτικό. Ένα ταξίδι ιδιαίτερα γοητευτικό στους σκονισμένους δρόμους του Ναυπλίου και της Αθήνας του 1830, με τους γενναίους οπλαρχηγούς, τον κουρασμένο από τον πόλεμο μα περήφανο λαό, τους Φαναριώτες, τις Μεγάλες δυνάμεις να πιέζουν για την απόκτηση της εξουσίας, τους Έλληνες που θέλουν ανεξαρτησία και Σύνταγμα, την ελπίδα προσάρτησης των αλύτρωτων περιοχών, ανάμεσα στα αρχαία μάρμαρα, τα χαμηλά φτωχικά σπιτάκια, τα επιβλητικά νεοκλασικά, τους Βαυαρούς με τους παχυλούς μισθούς, τους ήρωες που ζουν ρακένδυτοι κι εξαθλιωμένοι, τα δάνεια, τις δόσεις, τους εκβιασμούς, τα πολιτικά παιχνίδια

ΣΑΒΒΑΤΟ 28 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

«Τα αγάλματα περιμένουν» του Ανδρέα Φλουράκη

-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Λάρισας / Θεσσαλικό Θέατρο

 (Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λάρισας)

Θεατρικό έργο: Ανδρέας Φλουράκης

Σκηνοθεσία – Δραματουργία: Κυριακή Σπανού

Βοηθός Σκηνοθέτη: Μαρία Παπουτσή

Σκηνικά: Άση Δημητρολοπούλου

Κοστούμια: Ολυμπία Σιδερίδου

Κίνηση: Αναστασία Μπρουζιώτη 

Πρωτότυπη μουσική: Δεσποινίς Τρίχρωμη

Σχεδιαστής φωτισμών: Γιώργος Τέλλος

Βοηθός σχεδιαστή φωτισμών: Παναγιώτης Τσεβρένης

Υπεύθυνος Παραγωγής: Νίκος Γεωργάκης 

Κατασκευή σκηνικού: Φρέντυ Γκίζας, Αχιλλέας Τζάνακας, Χρήστος Καράκης, Νίκος Ανδριανόπουλος

Κατασκευή κοστουμιών: Νικολέττα Καΐση

Ηχογράφηση μίξη: Γιώτης Παρασκευαΐδης – Studio Aux

Φωτογραφίες παράστασης: Γιάννης Χατζηαντωνίου

Αφίσα: Μουτζούρα

Βίντεο/trailer: Life of film Productions

Παίζουν οι ηθοποιοί (αλφαβητικά): 

Χριστίνα Βράκα

Θανάσης Ζέρβας

Χρήστος Κορδελάς

Μαρσέλα  Λένα

Αναστασία Μπρουζιώτη

Αθηνά Σακαλή

Ηρακλής Τζαφέτας

Παναγιώτης Τόλιας 
 

Το έργο είναι εμπνευσμένο από την μεγάλη επιχείρηση Απόκρυψης των αρχαιοτήτων όλων των Μουσείων της χώρας το 1940, για να προστατευθούν από τους βομβαρδισμούς, τις μάχες και τις λεηλασίες των Ναζί. Πρόκειται για ένα μοναδικό ιστορικό γεγονός, για μια εποποιία των αρχαιολόγων και των αρχαιοφυλάκων όλων των Μουσείων της χώρας που συστηματικά και αποτελεσματικά έκρυψαν σε ειδικά διαμορφωμένα υπόγεια όλους τους αρχαιολογικούς θησαυρούς των Μουσείων. Με αναφορά σ’ αυτό το ιστορικό γεγονός, μέσα από μια σειρά κωμικοτραγικών σκηνών της σύγχρονης ζωής, τίθεται το ερώτημα: «Τι πολύτιμο διασώζω σε συνθήκες απειλής και κινδύνου. Εμείς σήμερα θα σώζαμε τα αγάλματα και την αρχαία κληρονομιά». Αυτούς τους καιρούς, που όλος ο πλανήτης βρίσκεται σε τρομερή αναστάτωση, πολιτική, κοινωνική, και κλιματική είναι κρίσιμο να αναρωτηθούμε πάλι, τι αξίζει να διασώσουμε για τις επόμενες γενιές. Αφετηρία της παράστασης είναι η στιγμή ενός υπέρτατου κινδύνου. Υπάρχει μια μεγάλη «απειλή». Μια ιδιότυπη επιχείρηση απόκρυψης πολύτιμων αρχαιοτήτων αλλά και προσωπικών αντικειμένων βρίσκεται σε εξέλιξη. Για κάποιους είναι ευκαιρία πλουτισμού, για άλλους μια σωστική επιχείρηση, πολλοί δεν καταλαβαίνουν το νόημά της, ενώ άλλοι θάβονται οικειοθελώς μαζί με τ΄ αγάλματα. Εν τω μεταξύ ένα πρόσωπο ανακαλεί τη μεγάλη επιχείρηση απόκρυψης του 1940.

ΚΥΡΙΑΚΗ 29 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2021

«Μία χώρα δύο αιώνες μετά» του Ανδρέα Φλουράκη

-Φεστιβάλ Δωδώνης / ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης / Ομάδα Anima

μια πρωτότυπη θεατρική παράσταση με αφορμή τα διακόσια χρόνια από την ίδρυση του ελληνικού κράτους.

Σκηνοθεσία: Ρουμπίνη Μοσχοχωρίτη

Σκηνικά-Κοστούμια: Γεωργία Μπούρδα

Πρωτότυπη Μουσική: Θοδωρής Λεμπέσης

Επιμέλεια Κίνησης: Κατερίνα Γεβετζή

Σχεδιασμός Φωτισμού: Ζωή Μολυβδά- Φαμέλη

Βοηθός σκηνοθέτη: Δέσποινα Στάμου
Φωτογραφίες: x square design lab

Προβολή και επικοινωνία: Art ensemble (Μαρίκα Αρβανιτοπούλου-Μαρία Λάμπρου)
Διεύθυνση παραγωγής: Άννα Σιταρένιου

Παίζουν οι ηθοποιοί αλφαβητικά:

Ιωσήφ Ιωσηφίδης

Θανάσης Κουρλαμπάς

Άρης Μπαταγιάννης

Αμαλία Νίνου

Ράνια Σχίζα

Μαρία Χάνου

Όταν η εκδήλωση για τα διακόσια χρόνια από την επανάσταση ακυρώνεται, μια ομάδα θεατών ανεβαίνουν στη σκηνή να διαμαρτυρηθούν και δεν λένε να φύγουν. Τσακώνονται, τα βρίσκουν, τραγουδούν, παίζουν παιχνίδια, εξομολογούνται, χορεύουν… Στο τέλος αποφασίζουν να κάνουν όλοι μαζί μια γιορτή, γιατί, ό,τι κι αν πιστεύουμε, όσο διαφορετικοί κι αν είμαστε, κάποια γεγονότα έχει σημασία να τα μοιραζόμαστε.

Με φόντο την επέτειο των 200 χρόνων θα πειραματιστούμε σε μια ανοιχτή σκηνική σύνθεση, η οποία κινησιολογικά, μουσικά και υποκριτικά θα έχει αφετηρία της, το από τότε μέχρι σήμερα, την σύζευξη του παραδοσιακού με το σύγχρονο, την ‘μετάλλαξη’ του παλιού σε επίκαιρο. Η γιορτή των 200 χρόνων της ίδρυσης του ελληνικού κράτους παρουσιάζει ιδιαιτερότητες, αντιφάσεις, αντιθέσεις. Περιέχει αλήθειες αλλά και αστικούς μύθους ή ζωτικά ψεύδη, απαραίτητα για την ισχυροποίηση των δεσμών ενός έθνους. Όταν αυτά μεταξύ τους ισορροπήσουν μέσω μιας ώριμης αυτοκριτικής, τότε μπορούμε να μιλάμε για μια ‘ενήλικη’ χώρα. Σε κάθε περίπτωση η επέτειος είναι εδώ και αποζητά την προσοχή μας. Για αυτό το λόγο η παράσταση θα έχει τον χαρακτήρα μιας αληθινής γιορτής, στην οποία όλοι μαζί, ηθοποιοί και θεατές, θα μοιραστούν αυτές τις στιγμές.

INFO:

Ανοιχτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης»

Καρόλου Κουν 13, Συκιές

Τηλ.: 2310.631305

Πληροφορίες: 2313 313 125, 2313 329 540

Ώρα έναρξης παραστάσεων: 9:00 μ.μ.