TOP

TALE OF X CITIES FESTIVAL – 17-18.02.2023 – Goethe-Institut Thessaloniki & Διαδικτυακα

TALE OF X CITIES FESTIVAL

17-18 Φεβρουαρίου, Goethe-Institut Thessaloniki και διαδικτυακά

Κοινωνική καινοτομία μέσω της τέχνης και της δημιουργικότητας, κοινότητα, δικτύωση, συνεργατική παραγωγή πολιτισμού, τοπική ανάπτυξη.
12 πόλεις, 27 φορείς, εκατοντάδες συμμετέχοντες, χιλιάδες ωφελούμενοι.

Το Φεστιβάλ Tale of X Cities παρουσιάζει τα πεπραγμένα του προγράμματος το 2022 και τον προγραμματισμό του 2023, που θα είναι και η τρίτη χρονιά. Περιλαμβάνει έκθεση των έργων και δράσεων των συμμετεχόντων πολιτών και συνεργαζόμενων φορέων από όλη τη Βόρεια Ελλάδα (έργα βίντεο, ήχου, φωτογραφίας, διαδραστικές εγκαταστάσεις και δημόσιες, συμμετοχικές δράσεις). Καθώς και συζητήσεις με τους διοργανωτές, τους συνεργαζόμενους φορείς και τους συμμετέχοντες, που παρουσιάζουν τα έργα τους, τα κίνητρά τους πίσω από αυτά και την εμπειρία δημιουργίας και συμμετοχής. 

Στα highlights του Φεστιβάλ συγκαταλέγονται:

H πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ “12 Ώρες Έβρος”, που αποτυπώνει το ομώνυμο project τεσσάρων μελών της κοινότητας του προγράμματος —των Χρυσούλας Ιωαννίδου, Τάνιας Καραούλη, Βασιλικής Παντελίδου και Γιάννας Χατζηπέμου— που θέλησαν να μας συστήσουν τον ιδιαίτερο τόπο τους, τους ανθρώπους του, και τις ιστορίες τους σε μια σειρά από τραπέζια σε 5 σημεία του Έβρου.

Η “Αναμετάδοση”, μια μη-γραμμική περιήγηση στα έργα του Φεστιβάλ από τα μέλη του Tale of X Cities Χριστίνα Βουμβουράκη, Φώφη Ζαγορίτου και Δέσποινα Κωνσταντινίδη, αποστολή που τους ανατέθηκε από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια εργαστηρίου διερεύνησης των τρόπων με τους οποίους θα ήθελαν οι ίδιοι να διαδράσει με τα έργα τους το κοινό.

Η συμμετοχή στις συζητήσεις της εικαστικού Μαρίας Παπαδημητρίου και του καλλιτέχνη performance και θεωρητικού τέχνης Ιωάννη Μήτρου, που θα σχολιάσουν τα έργα των συμμετεχόντων.

Το “Ήθελα να σου πω…”, μια συμμετοχική δράση των Μαρίας Πλαστήρα, Άννας Βαλκάνου και Ηλέκτρας Βαλκάνου, που ξεκίνησε στην παρουσίαση του Tale of X Cities στην 86η ΔΕΘ και ολοκληρώνεται τώρα, με αφορμή μια ιστορία αγάπης που εκτυλίχθηκε στην Casa Bianca στις αρχές του 20ού αιώνα.

Το Φεστιβάλ είναι ο καλύτερος τρόπος να ανακαλύψει κανείς το Tale of X Cities, να γνωρίσει τους συμμετέχοντες, να ακούσει από τους ίδιους την εμπειρία τους, να εξερευνήσει τα έργα τους, και να μάθει πώς μπορεί να γίνει μέλος της κοινότητάς του.

Μιας κοινότητας που μέχρι στιγμής έχει προσφέρει σε χιλιάδες δημιουργικούς πολίτες και δεκάδες πολιτιστικούς φορείς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα το πεδίο για να έρθουν σε επαφή με άλλους ανθρώπους και τόπους και μέσω αυτής της επαφής να ξεφύγουν από τα όρια που τους επιβάλει η καθημερινότητά τους, να διευρύνουν το βλέμμα τους και την εμβέλεια της δραστηριότητάς τους, να αισθανθούν διασυνδεμένοι, δυναμικοί και δημιουργικοί.

 

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ & ΩΡΕΣ

TALE OF X CITIES WORKS — ΕΚΘΕΣΗ ΕΡΓΩΝ & ΔΡΑΣΕΩΝ 2022

Παρασκευή, 17/2, 18:30-21:30 & Σάββατο, 18/2, 11:00-20:00

Goethe-Institut Thessaloniki – Γκαλερί (Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη)

TALE OF X CITIES TALKS — ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ & ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΤΟΥ 2022 ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΟΥ 2023

Σάββατο, 18/2, 11:00-16:00

Goethe-Institut Thessaloniki – Αμφιθέατρο (Βασιλίσσης Όλγας 66, Θεσσαλονίκη)

& ζωντανή αναμετάδοση στο www.x-cities.net.

ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ… — ΣΥΜΜΕΤΟΧΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Παρασκευή, 17/2, 16:00-18:00

Σάββατο, 18/2, Σάββατο, 25/2 και Κυριακή 26/2 12:00-14:00

Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης, “Casa Bianca”, Θεμιστοκλή Σοφούλη 3

Για να συμμετέχετε στη δράση παρακαλώ δηλώστε συμμετοχή εδώ.
Περιορισμένος αριθμός θέσεων.

Αναλυτικό πρόγραμμα επισυνάπτεται.

 

Τι εΙναι το Tale of X Cities

Το Tale of X Cities είναι ένα πρωτοποριακό μοντέλο δημιουργίας κοινότητας, δικτύου πολιτών – φορέων – πόλεων, και τοπικής ανάπτυξης με άξονα την δημιουργικότητα και την Τέχνη για την Κοινωνική Αλλαγή. Ξεκίνησε το 2021 στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX, και στις δύο χρονιές υλοποίησής του έχει ήδη ενεργοποιήσει πάνω 25 φορείς, εκατοντάδες συμμετέχοντες και χιλιάδες ωφελούμενους σε 12 πόλεις της Βόρειας Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής. Οι δράσεις του Tale of X Cities περιλαμβάνουν διαδικτυακά σεμινάρια και εργαστήρια μη-τυπικής εκπαίδευσης, που προσφέρουν στους συμμετέχοντες τις δεξιότητες και την καθοδήγηση προκειμένου να δημιουργήσουν τα δικά τους έργα (βίντεο, φωτογραφία, podcast, performance, εγκαταστάσεις και συλλογικές πρωτοβουλίες), καθώς και δημόσιες συμμετοχικές δράσεις που σχεδιάζονται και υλοποιούνται από τους συνεργαζόμενους φορείς στις πόλεις τους. Τα αποτελέσματα της κάθε χρονιάς παρουσιάζονται σε ένα υβριδικό, αποκεντρωμένο φεστιβάλ που πραγματοποιείται σε διαφορετικές πόλεις και στο διαδίκτυο.

 

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Το Tale of X Cities ξεκίνησε το 2021 με πρωτοβουλία του Goethe-Institut Thessaloniki και της ArtBOX. Υλοποιείται με την ουσιαστική συμβολή των συμμετεχόντων φορέων και πολιτών.


Οργάνωση-Υλοποίηση- Συντονισμός

Goethe-Institut Thessaloniki

ArtBOX

Εταίροι του προγράμματος (https://www.x-cities.net/partners.html)

Γενική Διεύθυνση

Beate Koehler (Διευθύντρια, Goethe-Institut Thessaloniki)

Γενικός Συντονισμός

Άρης Καλόγηρος (Συντονιστής Πολιτιστικού Τμήματος, Goethe-Institut Thessaloniki)

Κεντρική ιδέα, Καλλιτεχνική Διεύθυνση

ArtBOX.gr – Χρήστος Σαββίδης, Λυδία Χατζηιακώβου

Υπεύθυνη Εργαστηρίων

Έλλη Χρυσίδου (εικαστικός)

Σύμβουλοι: Αγγελική Γιαννακίδου (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης), Βαλεντίνα Σωκράτους (Εθνολογικό Μουσείο Θράκης), Χρήστος Παπαδόπουλος (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιωαννιτών), Θεανώ Πασχάλη (ΔΚΕ ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής)

Οπτική επικοινωνία
Γιώργος Παπαλεξάνδρου

Διεθνές Δίκτυο

Freiraum Platform
Kontrapunkt
Rhodope International Documentary Film Festival

Ευχαριστούμε την Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης για την φιλοξενία της δράσης “Ήθελα να σου πω…”.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΗΝ THESSCULTURE

Σελίδα στο fb: f/b: https://www.facebook.com/ThessCulture.gr/?ref=bookmarks 

Καθώς και κανάλι στο youtube: : https://www.youtube.com/channel/UCN-M-45CYwJZUFtCPb2DwYQ?view_as=subscriber με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αλλά και ποικίλα αφιερώματα