TOP

ΑΚΟΥ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – Συναυλια Soundscapes Compositions των Dissonart Ensemble

16 Οκτωβρίου
21:00
Ο.Λ.Θ. Αποθήκη Δ΄, Αίθουσα Φρίντα Λιάπα
Τιμή: 10€ κανονικό, 8€ μειωμένο

ΑΚΟΥ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Φορέστε τα ακουστικά σας, κατεβάστε την εφαρμογή “MY CITY, MY SOUNDS” και ζήστε μια Θεσσαλονίκη σύγχρονης μουσικής, όπως την ακούνε 8 Ευρωπαίοι συνθέτες. Ο Λευκός Πύργος, η Πλατεία Ναυαρίνου, η Καμάρα, η Παναγία Αχειροποίητος, η Αγία Σοφία, η Ρωμαϊκή Αγορά, η Πλατεία Αριστοτέλους και το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης γίνονται σταθμοί σε μια περιπλάνηση, σαν υπαίθρια συναυλία, που «παίζει» μόνο για τα αυτιά σας. όπως την ηχογράφησαν οι dissonArt ensemble.

Το Soundscapes Compositions είναι μια καλλιτεχνική δράση η οποία αποσκοπεί να φέρει το κοινό –ελληνικό και διεθνές– σε επαφή με τη σύγχρονη μουσική, δημιουργώντας νέα σημαινόμενα μέσα σε μια πόλη που συνεχίζει να δημιουργεί ιστορίες, ήχους και περιπάτους.

Tην έναρξη λειτουργίας του ηχητικού περιπάτου σηματοδοτεί η συναυλία στις 16 Οκτωβρίου, όπου το μουσικό σύνολο dissonART θα παίξει, σε ζωντανή εκτέλεση 8 συνθέσεις εμπνευσμένες από τα οκτώ σημεία ενδιαφέροντος μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης και θα συστήσει στο κοινό τον ηχητικό περίπατο. 

ΣΗΜΕΙΑ ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΛΙΜΑΝΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ | ΣΥΝΘΕΤΡΙΑ: CAROLA BAUCKHOLT (ΓΕΡΜΑΝΙΑ) | ΤΙΤΛΟΣ: THE PORT OF THESSALONIKI

Οι συνθέσεις της Καρόλα Μπάουκχολτ εκκινούν πάντα από την τάση της να αφουγκράζεται με τεταμένη ακοή όσα συμβαίνουν γύρω μας και να τα εκλαμβάνει ως μουσική. Της αρέσει να χρησιμοποιεί ήχους θορύβων που παράγονται από μη συμβατικά μέσα. Για το συγκεκριμένο κομμάτι, εμπνεύστηκε από τον ήχο του νερού που σκάει διαρκώς στην προβλήτα με έναν ελαφρύ κυματισμό.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ | ΣΥΝΘΕΤΗΣ: SIMONE MOVIO (ΙΤΑΛΙΑ) | ΤΙΤΛΟΣ: INCANTO XXI

Ο αντηχητικός χιτώνας συνυφασμένος μέσα από τρεις ενεργητικές απόπειρες για την επίτευξη του στοχασμού: η διάσταση της γοητείας. Ο συνθέτης Σιμόνε Μόβιο έχει παραδώσει σεμινάρια σε πολλά πανεπιστήμια και ιδρύματα, ενώ τα κομμάτια του έχουν ερμηνευτεί από σημαντικούς καλλιτέχνες και σύνολα σε διάφορα διεθνή φεστιβάλ.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΡΩΜΑΪΚΗ ΑΓΟΡΑ | ΣΥΝΘΕΤΗΣ: NIELS RØNSHOLDT (ΔΑΝΙΑ) | ΤΙΤΛΟΣ: LAS INCANTADAS

Το “Las Incantadas” (Οι Μαγεμένες) είναι ένας φόρος τιμής αφενός στις οχτώ μορφές των τεσσάρων αμφίπλευρων αγαλμάτων (Διόνυσος, Αριάδνη, Λήδα, Γανυμήδης, ένας εκ των Διόσκουρων, Αύρα, μια Μαινάδα και Νίκη), που κάποτε κοσμούσαν τη νότια είσοδο της Ρωμαϊκής Αγοράς, και αφετέρου στα οχτώ μέλη του dissonArt ensemble. Στα έργα του Νιλς Ρένσχολντ περιλαμβάνονται πειραματικές όπερες, εγκαταστάσεις, περφόρμανς και ορχηστρική μουσική.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ | ΣΥΝΘΕΤΗΣ: ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΡΑΣΚΑΚΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) | ΤΙΤΛΟΣ: TOONBROOD

Ο Μιχάλης Παρασκάκης είναι συνθέτης και ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής του νέου μουσικού συνόλου TETTTIΞ. Στο κομμάτι του, συνδυάζει τα αρχιτεκτονικά και τα θρησκευτικά στοιχεία του ναού της Αγίας Σοφίας. Ο τίτλος της σύνθεσης προέρχεται από την ολλανδική λέξη για το πρόσφορο, αλλά δηλώνει επίσης τους μεταβαλλόμενους και επαναλαμβανόμενους τόνους – toon: τόνος, brood: ψωμί.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΝΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟΥ | ΣΥΝΘΕΤΗΣ: ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΗΓΟΥΝΗΣ (ΕΛΛΑΔΑ) | ΤΙΤΛΟΣ: THE TIME THAT SPACE FORGOT

Ο Λάμπρος Πηγούνης ειδικεύεται στο πεδίο της σύγχρονης κλασικής, ηλεκτροακουστικής σύνθεσης και τέχνης του ήχου. Η σύνθεσή του περιγράφει μια τρισδιάστατη time-based αναπαράσταση ηχητικών θραυσμάτων. Απομονωμένα και αλληλεπικαλυπτόμενα μεταξύ τους, προβάλλουν μια άποψη του μέρους όπου στέκεστε. Ένα σύνολο αρχιτεκτονικών δομών σχηματίζεται γύρω μας.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΑΨΙΔΑ ΤΟΥ ΓΑΛΕΡΙΟΥ (ΚΑΜΑΡΑ) | ΣΥΝΘΕΤΡΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΑΘΗΝΟΔΩΡΟΥ (ΚΥΠΡΟΣ) | ΤΙΤΛΟΣ: EROT[ONDE]AS

Η Χριστίνα Αθηνοδώρου είναι συνθέτρια και μαέστρος με έναν αυξανόμενο κατάλογο έργων για συμφωνική ορχήστρα, φωνή και μουσική δωματίου. Τα χελιδόνια γύρω από τον θόλο της Καμάρας υπήρξαν η πηγή έμπνευσης του “Erot(onde)as”, ενός κομματιού στο οποίο κύματα ποικίλων ταχυτήτων θέτουν ερωτήματα με ποιητικό τρόπο και αποκρίνονται στο τι θεωρεί κανείς ότι είναι ο Έρωτας σε μια διαρκή εγρήγορση.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΠΛΑΤΕΙΑ ΝΑΥΑΡΙΝΟΥ | ΣΥΝΘΕΤΡΙΑ: ΜΑΡΙΑΝΘΗ ΠΑΠΑΛΕΞΑΝΔΡΗ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΗ (ΕΛΛΑΔΑ) | ΤΙΤΛΟΣ: SQUARE

Τα έργα της Μαριάνθης Παπαλεξανδρή-Αλεξανδρή περιλαμβάνουν καινοτόμες επιτελεστικές ακουστικές συνθέσεις και κατασκευές που χρησιμοποιούν τα ελάχιστα μέσα. Στο “Square” διερευνά τους μικροήχους εντός των υλικών μέσω της σωματικής αλληλεπίδρασης για να δημιουργήσει ελάχιστους, πλην όμως περίπλοκους οργανικούς ήχους και υφές. Σε αυτή τη site-specific επιτελεστική εγκατάσταση, βασισμένη στην ιδέα της απλότητας που οδηγεί σε σύνθετες συμπεριφορές, η Παπαλεξανδρή διερευνά ένα νέο υπόδειγμα «προγραμματισμού» με φυσικά υλικά.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ | ΣΥΝΘΕΤΡΙΑ: HUIHUI CHENG (ΚΙΝΑ) | ΤΙΤΛΟΣ: THE TOWER WINDOW TOWARDS THE SEA

Μέσα από τα έργα της, η Χουιχούι Τσενγκ επιδιώκει να επεκτείνει τις εκφραστικές δυνατότητες της μουσικής μέσω εικαστικών και θεατρικών στοιχείων, της χρήσης αντικειμένων/εγκαταστάσεων, τυχαιοποιημένων λειτουργιών και ηλεκτρονικών. Παίρνοντας έμπνευση από το παράθυρο, αλλά και τη σπειροειδή φύση του πύργου, μας προσκαλεί να ακούσουμε τον έξω κόσμο από το εσωτερικό του Λευκού Πύργου.

Συντελεστές

Συνθέτες: Χριστίνα Αθηνοδώρου, Μαριάνθη Παπαλεξανδρή-Αλεξανδρή, Μιχάλης Παρασκάκης, Λάμπρος Πηγούνης, Carola Bauckholt, Ηuihui Cheng, Simone Movio, Niels Roensholdt.

Η ηχογράφηση έγινε από το dissonArt Ensemble: Γιάννης Aνισέγκος (φλάουτο), Αλέξανδρος Σταυρίδης (κλαρινέτο), Λενιώ Λιάτσου (πιάνο), Θοδωρής Πατσαλίδης (βιολί), Γκρέτα Παπά (βιολί), Χαρά Σειρά (βιόλα), Βασίλης Σαΐτης (βιολοντσέλο), Γιάννης Χατζής (κοντραμπάσο)

Μουσική Διεύθυνση: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης, Χριστίνα Αθηνοδώρου
.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ
Στέγη Ιδρύματος Ωνάση,
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του δικτύου Interfaces, που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Interfaces είναι ένα διεθνές, διαθεματικό πρότζεκτ που αποσκοπεί να φέρει τη νέα μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα νέων ακροατηρίων. Με την υποστήριξη του προγράμματος Δημιουργική Ευρώπη, το Interfaces συνενώνει εννέα διαφορετικούς εταίρους από οχτώ ευρωπαϊκές χώρες, με βασικό στόχο να προσελκύσει νέα ακροατήρια κάθε ηλικίας και εκείνα τα δυνητικά τμήματα κοινού τα οποία, για διάφορους δημογραφικούς ή πολιτιστικούς λόγους, δεν έχουν ακόμα έρθει σε επαφή με τη μουσική της εποχής μας.

Κατεβάστε την εφαρμογή, φορέστε ακουστικά και απολαύστε έναν ηχητικό περίπατο, ο οποίος θα παραμείνει εφεξής προσβάσιμος δωρεάν, μέσω της εφαρμογής “My City, My Sounds”, η οποία θα δίνει την ευκαιρία σε όλες και όλους να αφουγκραστούν μια πόλη, στο εδώ και τώρα της σύγχρονης μουσικής δημιουργίας.

Η εφαρμογή “My City, My Sounds” αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το ZKM | Center for Art and Media και προσωρινά είναι διαθέσιμη μόνο για λειτουργικό iOS. Οι χρήστες Android μπορούν να συμμετέχουν στον ηχητικό περίπατο μέσα από την ιστοσελίδα mycity-mysounds.zkm.de