TOP

«ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ» ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ -81 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΕΝΑ ΜΕΛΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑΛΗ ΤΟΝΙΟΥ

«ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ» ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ – 81 χρόνια μετά

ένα μελοποιημένο έργο του Πασχάλη Τόνιου

Με αφορμή τα 81 χρόνια από το θάνατο του εμβληματικού Έλληνα ποιητή Κωστή Παλαμά, ο συνθέτης και ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος μελοποιεί σπουδαία ποιήματα  από το πολύ σημαντικό έργο του και μας παρουσιάζει ένα μοναδικό μουσικό αφιέρωμα!

Την Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 20:30, ημέρα επετείου από το μεγάλο ταξίδι του ποιητή προς την αιωνιότητα, θα παρουσιαστεί το έργο «ΑΞΙΟΣ ΛΟΓΟΣ» στον ιστορικό για την Λογοτεχνία χώρο «Φιλολογικός Σύλλογος Παρνασσός» (Πλατεία Καρύτση 8), όπου στεγάζεται αίθουσα αφιερωμένη στον Κωστή Παλαμά.

Θα προλογίσει ο Ποιητής Τίτος Πατρίκιος.

Θα ερμηνεύσουν:

Η Αφροδίτη Μάνου, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος,  και ο Πασχάλης Τόνιος.

Στην αφήγηση η μαγευτική φωνή του Νικήτα Τσακίρογλου.  

Θα ακουστούν αποσπασματικά, όπως Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου (1907), Η φλογέρα του Βασιλιά (1910), Τραγούδια της πατρίδος μου (1886), Ίαμβοι και ανάπαιστοι (1897), Η πολιτεία και η μοναξιά (1912), Τα δεκατετράστιχα (1919), Σατιρικά Γυμνάσματα (1912), Τάφος (1898) ποίημα που έγραψε μετά το θάνατο του γιου του Άλκη σε ηλικία τεσσάρων ετών, Ασάλευτη Ζωή κ.α.

Στο τραγούδι συμμετέχουν: ηΝατάσσα Παπαδοπούλου, οΜπάμπης Βελισσάριος, οΔημήτρης Κανέλλος και η Νεανική χορωδία ‘Αριέττα’ του Ωδείου «Εν Οργάνοις».

 Την εκδήλωση θα παρουσιάσει η δημοσιογράφος της ΕΡΤ  Αλεξάνδρα Δουβαρά.

Σχεδιασμός-επιμέλεια παραγωγής: Παν. Μουζάκης

Ο Κωστής Παλαμάς ήταν Έλληνας ποιητής, δοκιμιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας, διηγηματογράφος και θεατρικός συγγραφέας, από τις σπουδαιότερες πνευματικές φυσιογνωμίες του νέου Ελληνισμού. Στο ποιητικό του έργο, που ξεπερνά τις είκοσι συλλογές, κυριαρχεί η Ελλάδα ως ιδανικό και αντικείμενο αγάπης, η πορεία του ελληνικού έθνους μέσα στους αιώνες, η προσπάθεια δημιουργικής αφομοίωσης του αρχαιοελληνικού πνεύματος και της λαϊκής παράδοσης και το πνεύμα της οικουμενικότητας του ελληνικού πολιτισμού. Με αγνό πανανθρώπινο ιδεαλισμό και πηγαία λυρική πνοή, ο Παλαμάς δημιούργησε μια ολόκληρη εποχή κι έγινε δάσκαλος στις νεότερες γενιές. Δίκαια, λοιπόν, θεωρείται, ύστερα από τον Διονύσιο Σολωμό, ο δεύτερος εθνικός μας ποιητής.

Οσυνθέτης-ερμηνευτής Πασχάλης Τόνιος από μικρή ηλικία έχει μυηθεί στον χώρο της τέχνης τόσο μέσα από τις σπουδές του αλλά, και περισσότερο ίσως, από την διαρκή αναζήτηση και την απέραντη αγάπη του στη μουσική. Έχει συνεργαστεί με όλους τους σημαντικούς δημιουργούς του χώρου και η δημιουργική του πορεία  είναι μεγάλη και σπουδαία. Το ίδιο και οι ζωντανές του εμφανίσεις σε ιστορικούς χώρους τέχνης και πολιτισμού. Έργα του έχουν ερμηνεύσει μεγάλα ονόματα της μουσικής σκηνής. Ο ίδιος, παραμένοντας ρομαντικός και κρατώντας ένα τρυφερό κομμάτι στην καρδιά του για τη χώρα μας και την ιστορία της επιμένει σε επιλεγμένες μουσικές προτάσεις.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Κωστή Παλαμά.

Τιμή εισιτηρίου 15€ στο more.com

Εδώ το link της προπώλησης των εισιτηρίων στο more.com:

https://www.more.com/music/afieroma-ston-kosti-palama-aksios-logos/

Χορηγοί Επικοινωνίας: Όμιλος Real, Galaxy, Όγδοο