TOP

Χαρης Κατσιμιχας- Χρηστος Θηβαιος: «Απο τους κηπους των ψιθυρων»

Ο Χάρης Κατσιμίχας μελοποιεί 8 ποιήματα των εξαιρετικών ποιητών: Αργύρη Χιόνη, Γιάννη Βαρβέρη και Κώστα Παπαγεωργίου, τα οποία ερμηνεύει μοναδικά ο Χρήστος Θηβαίος.

Ήδη το τραγούδι προπομπός του album με τίτλο «Γοητευμένοι απ’ το βυθό» σε ποίηση του Αργύρη Χιόνη έχει γίνει δεκτό με μεγάλο ενδιαφέρον και αγάπη από το κοινό, καταγράφοντας δεκάδες χιλιάδες ακροάσεις.

Ο πολυαναμενόμενος δίσκος «Από τους κήπους των ψιθύρων» σηματοδοτεί την πρώτη ολοκληρωμένη συνεργασία του Χάρη Κατσιμίχα με τον Χρήστο Θηβαίο και είναι προϊόν πολύχρονης και επισταμένης μελέτης του συνθέτη, που σκύβει με αγάπη και σεβασμό επάνω στο λόγο των τριών αντισυμβατικών ποιητών της γενιάς του ’70, αναδεικνύοντας την εκφραστική τους ενάργεια και ρώμη.

Ο Χάρης Κατσιμίχας προσεγγίζει εμπνευσμένα τα 8 ποιήματα, που επέλεξε μέσα από πολλά άλλα και συνθέτει με τρυφερότητα και κατανόηση των λόγων και των εικόνων, χαρίζοντας τους μία νέα δεύτερη ζωή μέσα στα τοπία της μουσικής του.

Η ερμηνεία του Χρήστου Θηβαίου, απόλυτα ισορροπημένη και λιτή, αλλά ταυτόχρονα λυρική και συγκινητική, αποδίδει με σαφήνεια την ατμόσφαιρα των ποιημάτων και σίγουρα αποτελεί μία ξεχωριστή στιγμή της επιτυχημένης πορείας του καταξιωμένου καλλιτέχνη που εξακολουθεί να μας αποκαλύπτει διαρκώς, νέες πτυχές του μεγάλου του ταλέντου.

Στο τραγούδι με τίτλο «Τα έπιπλα», σε ποίηση του Κώστα Γ. Παπαγεωργίου, ερμηνεύουν μαζί με τον Χρήστο Θηβαίο οι Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, καθώς και ο Θάνος Μικρούτσικος.

Ο Χάρης Κατσιμίχας σε προσωπικό του σημείωμα αναφέρεται στους τρεις αγαπημένους του ποιητές και τη δημιουργία του album «Από τους κήπους των ψιθύρων» που προέκυψε από αυτή την αγάπη:

«Στα τέλη της δεκαετίας του ’60 … αρχές ’70, εμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα, μία νέα γενιά ποιητών, που στις μέρες μας έχει πλέον καταγραφεί επίσημα σαν “η γενιά του ’70”.
Σχεδόν όλοι απ’ την αρχή κιόλας, αρνήθηκαν πεισματικά να πιάσουν το νήμα από όπου το άφησαν οι προηγούμενοι.
Γύρισαν την πλάτη σε κάθε τι, που είχε σχέση με την παράδοση και έδειξαν μια σαφή προτίμηση σε πιο σκοτεινές φιγούρες (Καβάφη, Καρυωτάκη κλπ) καθώς και σε Αμερικανούς ομότεχνούς τους, όντας ταυτόχρονα επηρεασμένοι από τα αριστερά και λοιπά κοινωνικά κινήματα των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και από το Μάη του ’68 στη Γαλλία.
Η γραφή τους κοφτή, κάθετη και χωρίς ίχνος καλολογικού στοιχείου.
Λόγος αψύς, καταγγελτικός και συχνά συνθηματολογικός.
Λίγο λίγο όμως, οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, και ήταν ολοφάνερο, ότι αυτό το “κίνημα” θα έσβηνε κακήν κακώς, εάν δε συνέβαινε κάτι, κυριολεκτικά δραματικό.
Και πράγματι. Αυτό το κάτι, ήταν η πτώση της δικτατορίας του ’67.
Και καθώς η ζωή της χώρας σταδιακά επανερχόταν στην κανονικότητα, η “γενιά του ’70” άρχισε να μην ετεροκαθορίζεται από την άχαρη και ανελέητη, εξωτερική πραγματικότητα. Οι ποιητές στράφηκαν σε μία καθαρά εσωτερική αναζήτηση και άρχισαν να περιπλανιούνται στους “κήπους των ψιθύρων”(που ήταν πάντα ο φυσικός χώρος των ποιητών). Και ξαφνικά, άνθισαν!
Έγραψαν ποίηση ισχυρή, ζεστή και μεστή, που δεν έχει τίποτα να ζηλέψει, από τη μεγαλοσύνη ενός Ελύτη ή ενός Σεφέρη.
Οι αγαπημένοι μου από αυτούς τους ποιητές είναι ο Αργύρης Χιόνης, ο Γιάννης Βαρβέρης και ο Κώστας Παπαγεωργίου (..αυτοί οι τρεις υπέροχοι παραμυθάδες!).
Έκανα ό,τι μπόρεσα για να τους τραγουδήσω. Ελπίζω με όλη μου την ψυχή, να το κατάφερα.»

Χάρης Κατσιμίχας 14 Νοεμβρίου 2019

Η συνθετική εργασία του Χάρη Κατσιμίχα, «Από τους κήπους των ψιθύρων» σε παραγωγή του Θάνου Μικρούτσικου, ο οποίος έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο τελικό άρτιο αποτέλεσμα και ερμηνεία του Χρήστου Θηβαίου, κυκλοφορεί από το Ogdoo Music Group σε φυσικό προϊόν (cd), σε όλα τα δισκοπωλεία και σε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες. Η ανάρτηση των τραγουδιών στο κανάλι youtube του Ogdoo Music, θα γίνει την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου.

• Κατεβάστε το από το iTunes
• Κατεβάστε το από το Google Store
• Κατεβάστε το από το Amazon
• Ακούστε το από το Deezer

Oι σημαντικοί συντελεστές και μουσικοί που συνέβαλαν στη δημιουργία του δίσκου «Από τους κήπους των ψιθύρων» είναι:

Ενορχήστρωση: Θύμιος Παπαδόπουλος
Ηχογράφηση, Μίξη, Mastering: Σωτήρης Παπαδόπουλος στο Studio Στέντωρ
Κάποιες ηχογραφήσεις πραγματοποιήθηκαν στο Studio Ηχοβρύχιο με τον Γιάννη Οικονόμου
Όλα τα φωνητικά έχουν γίνει από τον Χάρη και τον Πάνο Κατσιμίχα

Μάξιμος Δράκος: πιάνο, πλήκτρα
Σωτήρης Παπαδόπουλος: πλήκτρα, προγραμματισμός
Θύμιος Παπαδόπουλος: άλτο και τενόρο σαξόφωνο, μαντολίνο, πλήκτρα, προγραμματισμός, φλάουτο, κλαρινέτο, μπάσο κλαρινέτο, κλασική κιθάρα, φλάουτο με ράμφος, άλτο φλάουτο.
Βαγγέλης Καρίπης: ντέφι
Μίμης Ντούτσουλης: κοντραμπάσο
Γιάννης Παπαζαχαριάκης: κλασική κιθάρα
Μανόλης Ανδρουλιδάκης: κλασική και ακουστική κιθάρα, ακουστική (σόλο) και ηλεκτρική κιθάρα
Μανώλης Καραντίνης: ακουστική κιθάρα, γουκαλίλι, μαντολίνο, μπαλαλάικα
Σωτήρης Πομόνης: ακουστική (gipsy) κιθάρα
Γιώργος Τσιατσούλης: ακορντεόν
Μιχάλης Πορφύρης: βιολοντσέλο
Θάνος Γκιουλετζής: βιολί
Αριστείδης Χατζησταύρου: ηλεκτρική κιθάρα
Θωμάς Κωνσταντίνου: μαντολίνο, ακουστική κιθάρα
Φυσαρμονικά στο 1 και το 6: Πάνος Κατσιμίχας