TOP

ΚΥΚΛΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΛΑΣΣΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ “OUT OF THE BOX”

OUT OF THE BOX Concert series 2023

Η ΚΕΠΑΠ σε συνεργασία με το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας- Χορτιάτη

πραγματοποιούν έναν κύκλο εκδηλώσεων με τίτλο Out of the box

Καλλιτεχνική Διεύθυνση : Ερατώ Αλακιοζίδου

Πρόκειται για μια ιδέα που αναδύθηκε από την ανάγκη για ανατροπή, απόκλιση και απόδραση από το συνηθισμένο πλαίσιο των συναυλιών, από την καθιερωμένη νοοτροπία και τα στερεότυπα. Η μουσική αντιπροσωπεύει το μέσο απόδρασης – είναι το φως που οδηγεί προς τα έξω. Οι συναυλίες εκτός συνηθισμένου πλαισίου δημιουργούν έναν νέο χώρο που ανταποκρίνεται σε αυτήν την ανάγκη και την απελευθερώνει από τα δεσμά της κανονικότητας.

Η πρωτοβουλία των εκδηλώσεων Out of the box concert series ξεκίνησε το 2022, με την πρώτη εκδήλωση να πραγματοποιείται τον Φεβρουάριο του 2023, όπου το Πολωνικό Κουαρτέτο εγχόρδων Dafo συνεργάστηκε με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Ωδείου, τη σολίστ πιάνου κα Ερατώ Αλακιοζίδου, που έχει και την καλλιτεχνική διεύθυνση του όλου εγχειρήματος. Στόχος του Out of the box concert series είναι η υποστήριξη, η ανάδειξη και η προβολή νέων καλλιτεχνών, μέσω ποικίλων καινοτόμων θεματικών και δράσεων επιδιώκοντας την πολυπολιτισμικότητα και τη δημιουργική σύνθεση θεματικών και τομέων τέχνης.

Το Out of the box concert series τελεί υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

Πρόγραμμα εκδηλώσεων:

Κυριακή 19 Νοεμβρίου

Αμφιθέατρο «Σ. Κουγιουμτζής»

LUCA MAGNI- DAVIDE MARTELLI

“FLUTE AND PIANO SOIREE: AVARIED MUSICAL PALETTE”

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Αυτό το πρόγραμμα παρουσιάζει μια εκπληκτική ποικιλία έργων που διασχίζουν διαφορετικές εποχές και μουσικά στυλ. Ξεκινώντας από τον ρομαντισμό του Donizetti και περνώντας από τις φαντασίες που βασίζονται σε γνωστές όπερες, όπως η “Norma” του Bellini και ο “Barbiere di Siviglia” του Rossini, το πρόγραμμα καταλήγει στις πιο σύγχρονες συνθέσεις όπως τα έργα των Mangani και de Ribera. Το σύνολο του προγράμματος προσφέρει μια εμπειρία που συνδυάζει τα παραδοσιακά και τα σύγχρονα στοιχεία της κλασικής μουσικής, υπογραμμίζοντας τη δυναμική εξέλιξη της τέχνης αυτής.

Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες

Ο Luca Magni είναι ένας διακεκριμένος φλαυτίστας με εκτεταμένη καριέρα στην Ιταλία και σε πολλές άλλες χώρες, όπως η Ιαπωνία, η Ηνωμένες Πολιτείες, η Αυστραλία και πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Από το 1996, αφιερώνεται στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τοσκάνης, συνδυάζοντας τη λαϊκή μουσική με την κλασική. Έχει συνεργαστεί με επιφανείς καλλιτέχνες και εκπαιδευτικούς. Με πολλές συναυλίες στην Ιταλία (Ρώμη, Τορίνο, Μιλάνο,Φλωρεντία, Ματσεράτα, Μπάρι, Μπολόνια, Σιένα και Βαρέζε, Πάρμα, Lucca, Modena, κ.λπ.) και στο εξωτερικό (Μάλτα, Γαλλία, Αυστρία, Πολωνία, Γερμανία, S.Pietroburgo, Ολλανδία, Σουηδία, Ισπανία, Δανία, Ρωσία (Αγία Πετρούπολη), Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες και μια περιοδεία στην Ιαπωνία, και οι δύο ως ντουέτο και ως σόλο καλλιτέχνης, λαμβάνοντας πάντα επαίνους από κοινό και κριτικούς. Από το 1996 δραστηριοποιείται στην ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Τοσκάνη, ερμηνεύοντας ρεπερτόριο που συνδυάζει τη λαϊκή λογοτεχνία με κλασική μουσική στην Τοσκάνη, σε συνεργασία με τον καθηγητή C. Lapucci. Διδάσκει σε master classes σε διάφορα μουσικά ιδρύματα στην Ευρώπη και έχει ερμηνεύσει σε σημαντικά φεστιβάλ και χώρους σε όλο τον κόσμο. Επιπλέον, διευθύνει την “Villa Magni Casa Musicale” στην Πιστόια.

Davide Martelli. Πρόκειται για ένα εξαιρετικό καλλιτέχνη με πλούσιο μουσικό βιογραφικό. Η αφοσίωσή του στη μουσική τον οδήγησε να σπουδάσει σε πολλά ιδρύματα, αποκτώντας γνώσεις στη διδασκαλία, το ρεπερτόριο, τη σύνθεση και την εκτέλεση. Έχει κερδίσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, καταξιώνοντάς τον σε υψηλό επίπεδο στον χώρο της κλασικής μουσικής. Εκτός από τις επιτυχίες του ως σολίστ, έχει δείξει εξίσου σημαντικό ενδιαφέρον και στον τομέα της σύνθεσης, αποδεικνύοντας την πολυδιάστατη μουσική του ταυτότητα. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 2011 με τιμές στο «G.Β.Pergolesi» Ωδείο και το Hochschule fur Musik στη Φρανκφούρτη του Μάιν υπό την καθοδήγηση του ομότιμου καθηγητή Andreas Meyer Herrmann. Το 2013, γνώρισε τον μαέστρο Enrico Pace στην Ακαδημία Μουσικής στην Imola και συνέχισε να σπουδάζει μαζί του στη Μουσική Ακαδημία Pinerolo. Κέρδισε πολλά βραβεία σε διαγωνισμούς πιάνο, συμπεριλαμβανομένου του Διαγωνισμού Bach του Sestri Levante, του Διεθνούς Διαγωνισμού Fortini στη Μπολόνια, του Διαγωνισμού Euterpe στο Corato, Διαγωνισμού της πόλης Cesenatico κ.α  Έχει εμφανιστεί σε διάφορα ρεσιτάλ πιάνου και ως σολίστ με ορχήστρα, Ειδικεύτηκε στη μουσική δωματιου, παρακολουθώντας μαθήματα από τον μαέστρο Piernarciso Masi στο Τοράνο. Άρχισε να σπουδάζει σύνθεση στο Ωδείο Pergolesi με τον Maestro Ignelzi για να κατανοήσει καλύτερα τη μουσική που έπαιζε και, αργότερα, με τον Maestro Fulvio Delli Pizzi, που τον ενθάρρυνε να εκφράσει την προσωπικότητά του μέσω της σύνθεσης και τον οδήγησε σε ένα Δίπλωμα με διάκριση το 2017. Είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cupra Musica Festival από το 2014.

Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023

Αμφιθέατρο «Σ. Κουγιουμτζής»

Συναυλία μουσικής δωματίου

Jovenata ensemble in residence

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30 ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λίγα Λόγια για τη Jovenata ensemble

Το σύνολο JoveNata Ensemble είναι μια ορχήστρα δωματίου με βάση την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αποτελείται από νέους και νέες μουσικούς, και έχει σαν βασικό παρονομαστή των δράσεων του, την νιότη, την δημιουργία και την φρεσκάδα που χαρακτηρίζεται από την ηλικία των συμμετεχόντων. Μαέστρος και ιδρυτής της ορχήστρας είναι ο Μιχάλης Τραχαλιός. Το σύνολο είναι ensemble in residence του Δημοτικού Ωδείου Πυλαίας-Χορτιάτη από ίδρυσής του.Το ρεπερτόριο της ορχήστρας περιλαμβάνει έργα συνθετών από διάφορες εποχές, από το μπαρόκ μέχρι τον 20ο αιώνα, όπως τα έργα των J.S.Bach, Edward Elgar, Gustav Holst, Carl Nielsen, W.A.Mozart, Bella Bartok, Giacomo Puccini, Piotr Ilyich Tchaikovsky, Dmitri Shostakovich και Jean Sibelius.

Η ορχήστρα έχει δώσει δείγμα γραφής με τις συναυλίες που έχει στο ενεργητικό της. Μεταξύ άλλων, η ορχήστρα  συμμετείχε στο Φεστιβάλ Επταπυργίου 2023 μαζί με τον Δημήτρη Ζερβουδάκη σε ενορχηστρώσεις του Κωσταντίνου Δημηνάκη και του Δημήτρη Οικονόμου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με την πρωτότυπη παράσταση χορού «149» με έργα Tchaikovsky, Puccini και Shostakovich καθώς και στο Θέατρο Άνετον όπου ερμήνευσε την αριστουργηματική Σερενάτα για Έγχορδα του Piotr Ilyich Tchaikovsky και την λεπτεπίλεπτη συμφωνία αριθμός 29 σε Λα μείζονα του W.A. Mozart.  

Άλλη αξιοσημείωτη στιγμή της ορχήστρας ήταν η συμμετοχή της στο Music Diaries International Music Festival όπου συνέπραξε με τον Marcin Markowicz (concertmaster στην Ορχήστρα της Ραδιοφωνίας της Βαρσοβίας) και την Danuta Augustin (αναπλ. Καθηγήτρια στην Krzysztof Penderecki Academy of Music στην Κρακοβία).

Παρά το καθιερωμένο «κλασικό» ρεπερτόριο, το σύνολο JoveΝata έχει σκοπό να αναδείξει Έλληνες σύγχρονους συνθέτες και μουσικούς και αναζητεί να επεκταθεί και σε άλλα είδη μουσικής.

Το σύνολο είναι ανοιχτό σε νέες προτάσεις και συνεργασίες με μουσικούς, είτε είναι νέοι είτε όχι, από την πόλη της Θεσσαλονίκης αλλά και από όλη την Ελλάδα.

Τα έργα του προγράμματος προέρχονται από ανοικτή πρόσκληση για νέους συνθέτες ηλικίας 20 έως 32 ετών, η οποία ανακοινώθηκε από το Δημοτικό Ωδείο Πυλαίας-Χορτιάτη σε συνεργασία με την Ένωση Ελλήνων Μουσουργών, και θα ερμηνευθούν από το σύνολο υπό τη μουσική διεύθυνση του Μιχάλη Τραχαλιού.

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου

Αμφιθέατρο «Σ. Κουγιουμτζής»

Ρεσιτάλ Πιάνου του βιρτουόζου Ισπανού πιανίστα Eduardo Frias

Τίτλος Συναυλίας |

“Romantic Resonance: From Brahms to Szymanowski”

Θα ερμηνευθούν έργα των J. Brahms, Schumann/Liszt, Szymanowski & Chopin

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ 20:30

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Λίγα Λόγια για τον Καλλιτέχνη

Ο Eduardo Frías, πρόσφατα διορισμένος διευθυντής και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ιδρύματος Scherzo, καθώς και ως “Stenway Artist”, με αναφορά στο ρομαντικό ρεπερτόριο, στο οποίο προσθέτει τη δέσμευσή του στο έργο των σύγχρονων συνθετών με ένα μοναδικό τρόπο και μοναδική φωνή στη μουσική σκηνή. Σπούδασε στο Βασιλικό Ωδείο της Μαδρίτης με την Elena Orobio, όπου έλαβε τους υψηλότερους βαθμούς. Στη συνέχεια, παρακολούθησε περαιτέρω μαθήματα μουσικής με δασκάλους όπως οι Hüseyin Sermet, Cristina Ortiz και Pascal Nemirovski, μεταξύ άλλων. Το 2017, ο Eduardo Frías έκανε το ντεμπούτο του στο Carnegie Hall της Νέας Υόρκης με το σόλο έργο για πιάνο του Jorge Grundman, το οποίο κυκλοφόρησε την ίδια χρονιά από τη δισκογραφική εταιρεία Sony Classical με τον τίτλο “Little Great Stories” και το οποίο σήμερα έχει περισσότερες από οκτώ εκατοντάδες χιλιάδες ακροάσεις στο Spotify. Το 2019, περιόδευσε στην Κίνα, παίζοντας σε δεκατρείς πόλεις και ξεπέρασε τους είκοσι χιλιάδες θεατές. Το 2021, ο Eduardo Frías πρωταγωνίστησε ξανά με μια κυκλοφορία στη Sony Classical, ερμηνεύοντας το κονσέρτο για πιάνο και ορχήστρα εγχόρδων με τίτλο “The Toughest Decision of God”, του Jorge Grundman, μαζί με την Orquesta Sinfónica de Navarra υπό τη διεύθυνση του Pedro Halffter, μια παγκόσμια πρωτιά. Ηχογράφηση, που απέσπασε εξαιρετικές κριτικές και μπήκε στις πρώτες θέσεις των ρεκόρ του μήνα σε εξειδικευμένα περιοδικά. Πρόσφατα εμφανίστηκε στο Φεστιβάλ “Música en Villafranca”, στο Sociedad Filarmónica de Lima (Περού), μαζί με τον τσελίστα Iagoba Fanlo, και επέστρεψε στο Carnegie Hall όπου παρουσίασε το έργο για φλάουτο και πιάνο μαζί με τους Gili Schwarzman και Alisa. Weilerstein, δίνοντας τέσσερις παγκόσμιες πρεμιέρες και κυκλοφόρησε ξανά στη Sony Classical μαζί με την Gili Schwarzman και τον τσελίστα Torleif Thedéen, ένα μονογραφικό CD με τις πρώτες παγκόσμιες ηχογραφήσεις.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61552319949886

thessculture.gr

https://www.instagram.com/thessculture
https://www.youtube.com/@ThessCulture