TOP

ODESSA CLASSICS THESSALONIKI 2023 | 14, 15, 18, 19 ΚΑΙ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2023 – ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΩΔΕΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης διοργανώνει το Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής

ODESSA CLASSICS Thessaloniki 2023

14, 15, 18, 19 και 20 Νοεμβρίου 2023

Τον Ιούνιο του 2022 η Θεσσαλονίκη φιλοξένησε το κορυφαίο φεστιβάλ κλασικής μουσικής της Ουκρανίας ODESSA CLASSICS – ένα από τα σημαντικότερα φεστιβάλ στον χώρο της κλασικής μουσικής με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και παγκόσμια εμβέλεια – με πρωτοβουλία της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη και φορέα διοργάνωσης το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης (ΚΩΘ), καθώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κατέστησε αδύνατη την διεξαγωγή του. Ενάμιση χρόνο μετά, κι ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία ακόμη μαίνεται, το Odessa Classics επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη με πέντε συναυλίες και τη συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών διεθνούς βεληνεκούς. Τρεις από αυτές θα υλοποιηθούν σε συμπαραγωγή του ΚΩΘ με το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – μάλιστα μία σε συμπαραγωγή και με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – ενώ δύο από τις συναυλίες του Φεστιβάλ θα φιλοξενήσει η Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Την καλλιτεχνική διεύθυνση του Φεστιβάλ έχει ο διεθνώς καταξιωμένος Ουκρανός πιανίστας Alexey Botvinov, ενώ την γενική επιμέλεια της διοργάνωσης έχει ο Διευθυντής του ΚΩΘ, Γεώργιος-Ιούλιος Παπαδόπουλος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ

Τρίτη 14 Νοεμβρίου 2023, ώρα 21.00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2

Daniel Hope, βιολί

Alexey Botvinov, πιάνο

Δύο κορυφαίοι καλλιτέχνες επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη για ένα ρεσιτάλ μουσικής δωματίου. Η διεθνής σόλο καριέρα του περιζήτητου Βρετανού βιολονίστα Daniel Hope ξεπερνά τα 30 χρόνια. Γνωστός για τη μουσική ευελιξία του και την αφοσίωση σε ανθρωπιστικούς σκοπούς, έχει τιμηθεί με μία πλειάδα βραβείων και διακρίσεων που περιλαμβάνουν το “Order of Merit” της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Πολιτισμού για τη Μουσική (2015). Ο διεθνώς καταξιωμένος Ουκρανός πιανίστας Alexey Botvinov θεωρείται από τους σημαντικότερους ερμηνευτές των έργων του Rachmaninoff. Είναι ο ιδρυτής, πρόεδρος και καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσικού Φεστιβάλ “Odessa Classics”.Από το 2021 το ντούο Daniel Hope και Alexey Botvinov έχουν ηχογραφήσει τέσσερα CD για την εταιρεία Deutsche Grammophon με εντυπωσιακή παγκόσμια επιτυχία. Ανάμεσα στα έργα περιλαμβάνεται η μουσική των Schnittke, Silvestrov, κι ένα φιλανθρωπικό πρότζεκτ με τίτλο Music for Ukraine. Η πιο πρόσφατη ηχογράφηση των Hope και Botvinov για την DG κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 2023 με το 3ο Κοντσέρτο για Πιάνο του Philip Glass και το Διπλό Κοντσέρτο του Tan Dun.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
V. Silvestrov:
 “Lullaby” (Melodies of the Moments, Cycle VI)

A. SchnittkeΣονάτα για βιολί και πιάνο αρ. 1

A. Pärt: Spiegel im Spiegel

J. Heggie: Fantasy Suite 1803

E. Elgar: Σονάτα για βιολί και πιάνο σε μι ελάσσονα, έργο 82

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

20€, 15€, 10€ (μειωμένo: άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟ)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και το www.tch.gr (τηλ. 2310 895938-9)

https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3065

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2023, ώρα 21:00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΦΙΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Μ1

 

Daniel Hope, βιολί

Alexey Botvinov, πιάνο

Μαρίνα Σάττι, τραγούδι

Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Daniel Geiss, Διεύθυνση Ορχήστρας

 

Daniel Geiss; Conductor

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης συμμετέχει και φέτος στο Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής “Odessa Classics”. Οι φίλοι της μουσικής θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τον παγκοσμίου βεληνεκούς βιολονίστα Daniel Hope και τον διάσημο μαέστρο Daniel Geiss, μαζί με τον πιανίστα και διευθυντή του φεστιβάλ Alexey Botvinov και την δική μας τραγουδίστρια Μαρίνα Σάττι. Το πρόγραμμα της συναυλίας συνδυάζει κλασική μουσική, τζαζ και ελαφρά ελληνική, περνώντας από τον George Gershwin στον Kurt Weill και από αυτόν στον μαθητή του, Κώστα Γιαννίδη (Γιάννη Κωνσταντινίδη), αποδεικνύοντας πως δεν υπάρχουν σύνορα στη μουσική.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
G. Gershwin: An American in Paris
G. Gershwin: Song Suite για βιολί, πιάνο και έγχορδα (διασκευή: Paul Bateman)
K. Weill: Song Suite για βιολί και ορχήστρα (διασκευή: Paul Bateman)
Κ. Γιαννίδης: 5 τραγούδια

          “Μια φορά μονάχα ζούμε” (ενορχήστρωση: Λάζαρος Τσαβδαρίδης)

          “Πόσο λυπάμαι” (ενορχήστρωση: Αντώνης Σουσάμογλου)

          “Για σένα μοναχά” (ενορχήστρωση: Λάζαρος Τσαβδαρίδης)

          “Ξύπνα αγάπη μου” (ενορχήστρωση: Αντώνης Σουσάμογλου)

          “Παίξε Τσιγγάνε” (ενορχήστρωση: Αντώνης Σουσάμογλου)

 

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

20€, 15€, 10€ (μειωμένo: άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟ)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

www.tsso.gr & εκδοτήρια ΚΟΘ, Λ. Νίκης 73 (τηλ. 2310 236990)

https://www.tsso.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=6&eventid=182871

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ: ΚΡΑΤΙΚΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ & ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΜΕΓΑΡΟΥ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023, ώρα21:00

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Brussels Chamber Orchestra

Michael Guttman, διεύθυνση ορχήστρας, βιολί

Alexey Botvinov, πιάνο

Jing Zhao, βιολοντσέλο

Σίμος Παπάνας, βιολί

Myroslava Kotorovych, βιολί

Το 1999, το κοινό πάθος και η αφοσίωση μερικών νέων βιρτουόζων για τη μουσική δωματίου γέννησε την Brussels Chamber Orchestra. Αποτελούμενη από μουσικούς έξι διαφορετικών εθνικοτήτων, επί 24 χρόνια η ορχήστρα έχει δημιουργήσει ένα σπουδαίο πολιτιστικό εργαστήριο στην καρδιά της Ευρώπης. Στο πλαίσιο του φετινού Odessa Classics, το σύνολο συμπράττει με πέντε διακεκριμένους μουσικούς: τον Βέλγο βιολονίστα Michael Guttman, μαέστρο του συνόλου σε αυτήν την συναυλία, ο οποίος υπήρξε ο νεότερος βιολονίστας που έγινε ποτέ δεκτός στο Βασιλικό Ωδείο των Βρυξελλών, με εμφανίσεις σε αίθουσες και μεγάλα διεθνή φεστιβάλ ανά τον κόσμο και πρωτοποριακές ηχογραφήσεις έργων του 20ούαιώνα· τον διεθνώς καταξιωμένο Ουκρανό πιανίστα Alexey Botvinov, από τους σημαντικότερους ερμηνευτές των έργων του Rachmaninoff και ιδρυτή, πρόεδρο και καλλιτεχνικό διευθυντή του “Odessa Classics”· την βραβευμένη τσελίστρια Jing Zhao, η οποία έχει καθιερωθεί διεθνώς ως μια από τις πιο πολύπλευρες μουσικούς της γενιάς της· τον διευθυντή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης και διεθνώς διακεκριμένο βιολονίστα Σίμο Παπάνα και την Ουκρανή βιολονίστα Myroslava Kotorovych, μια από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες μουσικούς και εκπροσώπους της κλασικής σχολής βιολιού.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

J. S. Bach: Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 1 σε ρε ελάσσονα, BWV 1052(σολίστ: Alexey Botvinov, πιάνο)

C. P. E. Bach: Rondo Espressivo από τη Σονάτα σε σι ελάσσονα, H.245 (σολίστ: Myroslava Kotorovych, βιολί)

V. Poleva:“Metta”(σολίστ: Myroslava Kotorovych, Βιολί)

J. Haydn: Κονσέρτο για βιολί σε ντο μείζονα Hob.VIIa:1 (σολίστ: Σίμος Παπάνας, βιολί)

Μ. Skoryk: “Melody” (Σολίστ: Σίμος Παπάνας, Myroslava Kotorovych, βιολί) 

G. Rossini/E. Sollima: “Une Larme” (σολίστ: Jing Zhao, βιολοντσέλο)

A. Vivaldi: Κοντσέρτο για βιολί και τσέλο σε σι ύφεση μείζονα, RV 547 (σολίστ: Michael Guttman, βιολί, J. Zhao, βιολοντσέλο)

Α. Piazzolla/M. Villuendas: “Concierto para Quinteto”

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

12€, 10€, 5€ (μειωμένo: άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟ)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

www.ticketservices.gr, τηλεφωνικά: 210 7234567, στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία (Τσιμισκή 136,
Θεσσαλονίκη) και στο ταμείο της αίθουσας την ημέρα της συναυλίας

https://www.ticketservices.gr/event/odessa-classics

Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023, ώρα21:00

ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΕΛΕΤΩΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Sebastian Knauer, πιάνο

Ο Sebastian Knauer είναι ένας κορυφαίος πιανίστας με πάνω από 30 χρόνια καριέρας και με εμφανίσεις σε περισσότερες από 50 χώρες. Έχει ηχογραφήσει 15 CD, τα οποία έχουν αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές. Έχει δώσει συναυλίες σε σπουδαίες αίθουσες, όπως η Berlin Philharmonie,η Concertgebouw του Άμστερνταμ, το Théâtre des Champs-Elysées του Παρισιού, η Tonhalle της Ζυρίχης, το Konzerthaus της Βιέννης, το Lincoln Center της Νέας Υόρκης, το National Center for Performing Arts του Πεκίνου και το Toppan Hall του Τόκιο. Αγαπά την μουσική δωματίου, ενώ διοργανώνει συχνά – ή συμμετέχει σε – φιλανθρωπικές συναυλίες. Το 2017 ανέλαβε καλλιτεχνικός διευθυντής στο Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ Schloss Bad Berleburg.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

W. A. Mozart: Φαντασία αρ. 4 σε ντο μείζονα, K. 475

F. Schubert: 3 Impromptu

L. van Beethoven: Σονάτα για πιάνο αρ. 14 σε ντο δίεση ελάσσονα, έργο 27 αρ. 2 (Σονάτα του Σεληνόφωτος)

A. Copland: Four Piano Blues

E. Satie: Gymnopédies

G. Gershwin: Επιλογή από το Songbook, “Rhapsody in Blue” (Piano Solo Version)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

12€, 10€, 5€ (μειωμένo: άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟ)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

www.ticketservices.gr, τηλεφωνικά: 210 7234567, στο ταμείο του Θεάτρου Αυλαία (Τσιμισκή 136,
Θεσσαλονίκη) και στο ταμείο της αίθουσας την ημέρα της συναυλίας

https://www.ticketservices.gr/event/odessa-classics

Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023, ώρα 21.00

ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ΑΙΘΟΥΣΑ ΑΙΜΙΛΙΟΣ ΡΙΑΔΗΣ Μ2

Άρης Αργύρης, βαρύτονος

Βασίλης Βαρβαρέσος, πιάνο

Βέρντι και Βάγκνερ: δύο αντιθετικές αλλά συμπληρωματικές δυνάμεις στην ιστορία της Δυτικής Μουσικής. Αν και η μουσική τους αντιπροσωπεύει δύο αντίθετες αντιλήψεις της Ζωής και της Τέχνης, για τον γνήσιο φιλόμουσο ο ένας δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς τον άλλον. Ο Βάγκνερ δεν υφίσταται χωρίς την μελωδική δύναμη της ιταλικής όπερας όπως διαμορφώθηκε από τον Βέρντι, κι εκείνος χωρίς την οραματική πνοή κι εντατικότητα που εμφύσησε ο Βάγκνερ στα μουσικά δράματά του. Σε αυτό το πρόγραμμα, οι δύο διακεκριμένοι καλλιτέχνες διερευνούν τις σχέσεις και χαρτογραφούν τις αμοιβαίες αφορμές έμπνευσης που διαμόρφωσαν τα μουσικά στυλ του 20ου αιώνα, από την σύνθεση τραγουδιών έως την κινηματογραφική μουσική, κι από την φιλοσοφία της Τέχνης ως τους προβληματισμούς για την έννοια της μελωδίας. Verdi και Wagner, Verdi εναντίον Wagner – ή αλλιώς, Τέχνη κάτω από τις σκιές των γιγάντων.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

R. Wagner: “Abendlichstrahlt…”, άρια του Wotan (DasRheingold)

R. Wagner: “Wie Todesahnung… O Du mein holder…”, άρια του Wolfram (Τannhäuser)

F. Liszt: Dante Sonata για πιάνο

G. Verdi: “Cortigiani, vil razza dannata”, άρια του Rigoletto (Rigoletto)

R. Wagner: “Leb Wohl…”, άρια του Wotan (Die Walküre)

R. Wagner- F. Liszt: Παράφραση Tannhäuser για πιάνο

G. Verdi: “Io morro”, άρια του Rodrigo di Posa (Don Carlo)

R. Wagner: “Die Frist ist um…”, άρια του Holländer (Der  fliegende Holländer)

G. Verdi: “Vanne! Credo in un Dio”, άρια του Iago (Otello)

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

15€, 10€ (μειωμένο)

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ:

Από τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και το www.tch.gr (τηλ. 2310 895938-9)

https://www.tch.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=3&tcheid=3073

ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Όλα τα έσοδα των συναυλιών θα διατεθούν για την στήριξη των πληγέντων του πολέμου στην Ουκρανία.

Πληροφορίες για το Odessa Classics:

https://odessaclassics.com/https://www.facebook.com/odessaclassicsthessaloniki

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:

https://www.facebook.com/profile.php?id=61552319949886

thessculture.gr

https://www.instagram.com/thessculture
https://www.youtube.com/@ThessCulture