TOP

ΚΘΒΕ: ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023

ΚΘΒΕ
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ 2023
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει το καλοκαίρι του 2023 την τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες», σε μετάφραση Θόδωρου Στεφανόπουλου,  σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και μουσική του Στέφανου Κορκολή,  με την οποία θα συμμετάσχει στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023 .

Επίσης, το ΚΘΒΕ, σε συμπαραγωγή με το Εθνικό Θέατρο, θα παρουσιάσουν την παραγωγή «Σφήκες» του Αριστοφάνη σε μετάφραση Στέλιου Χρονόπουλου,  δραματουργική επεξεργασία, διασκευή & σκηνοθεσία Λένας  Κιτσοπούλου και μουσική του Νίκου Κυπουργού, που θα κάνει πρεμιέρα στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, για να  ακολουθήσει καλοκαιρινή περιοδεία και παραστάσεις στη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα.

Η παράσταση «H Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου, μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τη χειμερινή σεζόν, επιστρέφει στην κλιματιζόμενη αίθουσα του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Πέμπτη 29 Ιουνίου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη.Oι Μπαντα-ρισμένοι (evolution), σχεδόν έξι χρόνια μετά  από την τελευταία τους  εμφάνιση, έρχονται στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Θέα/tro, από τις 11 Ιουλίου, για να πάρουν θέση στο απόλυτο δίλημμα της εποχής, με την πιο δροσερή μετ-επιθεώρηση του καλοκαιριού, «E-pass ή επί τας!», σε κείμενα και σκηνοθεσία Χρήστου Παπαδημητρίου.

Τέλος, το ΚΘΒΕ σε συμπαραγωγή με τη θεατρική Ομάδα naan θα παρουσιάσει το ΟΝΕΙΡΟ… του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο κλασικό έργο «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», σε σκηνοθεσία-θεατρική απόδοση Φρόσως Λύτρα στην εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι)  μόνο για 11 παραστάσεις, από 12 Ιουλίου έως και 23 Ιουλίου 2023.

Μετά τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους που πραγματοποιήθηκε στο Cafe θέα/tro (στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου) τη Δευτέρα 3/7, διαβάστε το αναλυτικό δελτίο των καλοκαιρινών παραγωγών του ΚΘΒΕ.Διαβάστε ολόκληρο το δελτίο τύπου των καλοκαιρινών παραγωγών του ΚΘΒΕΡούλα Πατεράκη (Εκάβη στις “Τρωάδες”) – Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού- σκηνοθέτης της παράστασης “Τρωάδες”) – Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ) Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Στέφανος Κορκολής (συνθέτης μουσικής της παράστασης “Τρωάδες”)Γιάννα Καρύμπαλη- Tσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)-  Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος)Χρήστος Σουγάρης (Υπεύθυνος Σχεδιασμού Καλλιτεχνικού Προγραμματισμού-σκηνοθέτης της παράστασης “Τρωάδες”), Μαρία Διακοπαναγιώτου (Κασσάνδρα στις “Τρωάδες”) – Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ), Γιάννα Καρύμπαλη- Tσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ), Κλειώ Δανάη Οθωναίου (Αθηνά, Ελένη)– Ρούλα Πατεράκη (Εκάβη) -Κωνσταντία Παπαποστόλου (Διοικητική-Οικονομική Διευθύντρια ΚΘΒΕ)- Δημήτρης Πιατάς (Ταλθύβιος) – Αλέξανδρος Μπουρδούμης (Μενέλαος), Αντώνης Καφετζόπουλος (Ποσειδώνας), Μαριάννα Αβραμάκη (Γυναίκες Χορού), Μαρίζα Τσάρη (Ανδρομάχη), Χριστόφορος Μαριάδης (Βοηθός σκηνοθέτη- Άντρας)Το «ταξίδι» των Τρωάδων θα ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη, καθώς η  πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στο Θέατρο Δάσους (6  & 7 Ιουλίου), για ναακολουθήσει περιοδεία στην Κύπρο και σε όλη την Ελλάδα, ενώ στις 18 & 19 Αυγούστου οι «Τρωάδες» θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και σε θέατρα της  Αττικής τον Σεπτέμβριο.

Ο σκηνοθέτης Χρήστος Σουγάρης, βραβευμένος από την Ένωση Ελλήνων Θεατρικών Κριτικών με το βραβείο «Νέου θεατρικού δημιουργού» για το 2018, υπεύθυνος καλλιτεχνικού προγραμματισμού του ΚΘΒΕ, μας παρουσιάζει φέτος μια ρηξικέλευθη ανάγνωση του αριστουργηματικού έργου του Ευριπίδη.Τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο διεθνώς καταξιωμένος σολίστ και συνθέτης Στέφανος Κορκολής, ο οποίος θα παίζει πιάνο επί σκηνής κατά τη διάρκεια των παραστάσεων που θα δοθούν στη Θεσσαλονίκη και στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου.Στο ρόλο της Εκάβης η Ρούλα Πατεράκη.
Πρωταγωνιστούν: Δημήτρης Πιατάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Μαρία Διακοπαναγιώτου,Μαρίζα Τσάρη, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Λουκία Βασιλείου με έναν εξαιρετικό 20μελή θίασο ηθοποιών.
Ο Αντώνης Καφετζόπουλος στο ρόλο του Ποσειδώνα.«Το ΚΘΒΕ θα δώσει και φέτος το παρόν στο Φεστιβάλ Αθηνών-Επιδαύρου με τη νέα του παραγωγή «Τρωάδες» του Ευριπίδη σε σκηνοθεσία Χρήστου Σουγάρη και πρωτότυπη μουσική σύνθεση του σπουδαίου Στέφανου Κορκολή. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η μεγάλη κυρία του Ελληνικού Θεάτρου Ρούλα Πατεράκη μας τιμά αναλαμβάνοντας τον απαιτητικό ρόλο της Εκάβης. Ένα έργο κλασικό και πάντα επίκαιρο αφού διαπραγματεύεται τον πόλεμο και τις συνέπειές του. Σε έναν κόσμο όπου σχεδόν κάθε στιγμή διαδραματίζεται μια πολεμική σύρραξη σε κάποια γωνιά του» τονίζει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Αστέριος Πελτέκης.

* Με ελληνικούς και αγγλικούς υπέρτιτλους«ΤΡΩΑΔΕΣ» ΤΟΥ ΕΥΡΙΠΙΔΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΘΒΕ
ΠΡΕΜΙΕΡΑ: ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ, ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πέμπτη 6 & Παρασκευή 7 Ιουλίου 2023
 
ΕΠΙΔΑΥΡΟΣ, ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ
Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου 2023
Παρασκευή 18 & Σάββατο 19 Αυγούστου 2023«ΣΦΗΚΕΣ» ΑΠΟ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣΕλεύθερη διασκευή της Λένας Κιτσοπούλου, βασισμένη στο έργο του ΑριστοφάνηΟι Σφήκες του Αριστοφάνη είναι μια κωμωδία που σπάνια ανεβαίνει στην ελληνική σκηνή. Το έργο επιστρέφει στο δραματολόγιο του Εθνικού εξήντα χρόνια μετά την παράσταση του Αλέξη Σολομού, σε μια σύγχρονη μεταγραφή από τη Λένα Κιτσοπούλου που υπογράφει την ελεύθερη διασκευή του και τη σκηνοθεσία. Στην πρώτη κάθοδό της στην Επίδαυρο, η αιρετική δημιουργός, πλαισιωμένη από μία σπουδαία ομάδα συνεργατών και ηθοποιών, αναμετριέται με ένα έργο που αναστοχάζεται πάνω στις παθογένειες της δημοκρατίας μας και τις ρωγμές της δικαιοσύνης.   Στην παρούσα εκδοχή η σκηνοθεσία στρέφει το βλέμμα της στα σύγχρονα «κεντριά», στα λαϊκά δικαστήρια που στήνονται στις τηλεοπτικές εκπομπές και στα σόσιαλ μίντια. Με καυστικό χιούμορ και σκωπτική διάθεση φωτίζει τη συστημική σαπίλα, τις κοιμισμένες άμυνες, τον ρατσισμό, τον φανατισμό, την άκαμπτη πολιτική ορθότητα της εποχής μας. «…σε καταδικάζω στην εκπομπή μου, στο κινητό μου, δημόσια, όπου βρεθώ κι όπου σταθώ, και προσέξτε καλά: όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι φασίστας, είναι συνένοχος με τον ένοχο. Κατηγορώ, άρα είμαι κάτι. Κατηγορώ άρα υπάρχω…» σημειώνει η σκηνοθέτρια που επιχειρεί να ζωντανέψει μπροστά μας πότε τον βούρκο που μας απειλεί και πότε εκείνο το άλλο, το ιδεώδες, που μας εξυψώνει.«ΣΦΗΚΕΣ» από το ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ, ΜΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΗ ΜΕ ΤΟ ΚΡΑΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣΠρεμιέρα: Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου
Παρασκευή 14 και Σάββατο 15 Ιουλίου 2023

Θέατρο Δάσους, Θεσσαλονίκη
Τρίτη 25 & Τετάρτη 26 Ιουλίου 2023«Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ»Από την Πέμπτη 29 Ιουνίου στο Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σε μια ανατρεπτική, γεμάτη χιούμορ και ρομαντισμό… κρουαζιέρα, προσκαλεί τους θεατές, το ΚΘΒΕ με την παράσταση «Πινακοθήκη των Ηλιθίων» του Νίκου Τσιφόρου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία της Ανδρομάχης Χρυσομάλη.

Μετά τη μεγάλη επιτυχία που σημείωσε τη χειμερινή σεζόν, επιστρέφει στο… απόλυτα δροσερό Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από την Πέμπτη 29 Ιουνίου. Οι θεατές, οι οποίοι έχουν την αίσθηση ότι βρίσκονται μέσα σε ένα πλοίο, ταξιδεύουν υπό τους ήχους αγαπημένων τραγουδιών του παλιού αμερικάνικου κινηματογράφου (ζωντανή μουσική επί σκηνής) στο Παρίσι και τη Σεβίλη και παρακολουθούν μια ρομαντική διαμάχη ανάμεσα στο συμφέρον και την αγάπη.Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Κάθε Τρίτη, Τετάρτη, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21:00«Η ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΤΩΝ ΗΛΙΘΙΩΝ»
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών ΣπουδώνE-pass ή επί τας!»- ΜΠΑΝΤΑ-ΡΙΣΜΕΝΟΙ (evolution)
Η πιο δροσερή μετ- επιθεώρηση του καλοκαιριού
Κείμενα- σκηνοθεσία: Χρήστος ΠαπαδημητρίουTαράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, Cafe Θέα/troΠρεμιέρα: Τρίτη 11 Ιουλίου
Ακόμη πιο απολαυστικοί, καυστικοί, διασκεδαστικοί και «δροσεροί» επιστρέφουν οι Μπαντα- ρισμένοι (evolution), σχεδόν έξι χρόνια μετά από την τελευταία τους εμφάνιση. Αυτή τη φορά το κοινό θα τους απολαμβάνει από την Τρίτη 11 Ιουλίου στην ταράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, στο Cafe Θέα/tro για να πάρει θέση στο απόλυτο δίλημμα της εποχής: E-pass ή επί τας!

Τα κείμενα του Χρήστου Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία, σε συνδυασμό με τις διασκευές αγαπημένων τραγουδιών και τον εξωτερικό ανατρεπτικό χώρο, που φιλοξενεί την παράσταση, καθιστούν τη νέα παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος μια απόλυτα καλοκαιρινή πρόταση διασκέδασης και ψυχαγωγίας.
Η πολύχρωμη βεντάλια τους, που θα απλώσει για να μας ανακουφίσει κάπως από την κάψα της επικαιρότητας και του θέρους, περιλαμβάνει σπαρταριστές αναπαραστάσεις εμπνευσμένες από τα κακώς κείμενα της χώρας τούτης.ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ «E-pass ή επί τας!»-  ΜΠΑΝΤΑ-ΡΙΣΜΕΝΟΙ (evolutio
Tαράτσα του Βασιλικού Θεάτρου, Cafe Θέα/tro
Πρεμιέρα: Τρίτη 11 ΙουλίουΟΝΕΙΡΟ… του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Σκηνοθεσία- Θεατρική απόδοση: Φρόσω Λύτρα 
Εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι)
Πρεμιέρα: Τετάρτη 12 Ιουλίου
 Το  «Όνειρο…», μια θεατρική παράσταση βασισμένη στο κλασικό έργο του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας», πρόκειται να παρουσιαστεί στην εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι) που βρίσκεται στον Δήμο της Καλαμαριάς, από τις 12 έως και τις 23 Ιουλίου, μόνο για έντεκα παραστάσεις.

Η παράσταση, της οποίας τη σκηνοθεσία & θεατρική απόδοση υπογράφει η σκηνοθέτις Φρόσω Λύτρα, είναι μια συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ και της ομάδας  naan και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Δήμου Καλαμαριάς, της Εταιρείας Ελληνικών Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Η Μαρία Σολωμού στο ρόλο της Τιτάνια.
Ημέρες παραστάσεων: Τρίτη έως Κυριακή στις 21.00ΟΝΕΙΡΟ… του Ουίλιαμ Σαίξπηρ
Εξωτερική αυλή του Κυβερνείου (Παλατάκι)
Πρεμιέρα: Τετάρτη 12 Ιουλίου