TOP

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΣΣΑΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΣΣΑΙΩΝ ΣΤΟΥΣ ΔΕΛΦΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΑΧΩΒΑ

Σε μια όμορφη και ενδιαφέρουσα εκδρομή είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν 76 μέλη και φίλοι του Συλλόγου Οσσαίων «Η Αγία Κυράννα», το Σαββατοκύριακο 18-19 Μαρτίου 2023.

Τα λεωφορεία μας ξεκίνησαν νωρίς το Σάββατο από την Όσσα και τη Θεσσαλονίκη και μετά τις ανάλογες στάσεις -με τα σχετικά κεράσματα που ετοίμασε ο σύλλογος-, κατευθυνθήκαμε προς τον προορισμό μας που ήταν οι ιστορικοί Δελφοί, γνωστοί ως ο «ομφαλός της γης» κατά την αρχαιότητα. Εκεί ξεναγηθήκαμε από 2 εξαιρετικούς διπλωματούχους ξεναγούς στον αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, γνωρίζοντας όψεις της ιστορίας της αρχαίας ελληνικής πόλης στην οποία λειτούργησε το σημαντικότερο μαντείο του αρχαιοελληνικού κόσμου. Μετά την ξενάγηση περιηγηθήκαμε στο Μουσείο, με τα εξαιρετικά εκθέματα, μεταξύ των οποίων και το άγαλμα του Ηνίοχου που είναι αναμφίβολα το πιο διάσημο από τα αφιερώματα στους Δελφούς. Η εναλλαγή ήλιου και συννεφιάς, βράχων στα ψηλά και απέραντων ελαιώνων στα χαμηλά, σε συνδυασμό με τα αρχαία οικοδομήματα του χώρου αποτελούν ειδυλλιακές εικόνες του περίφημου Δελφικού τοπίου που μαγεύει κάθε επισκέπτη.

Αφήνοντας πίσω τον αρχαιολογικό χώρο επιστρέψαμε στον οικισμό των Δελφών, όπου και ήταν η διαμονή μας. Φάγαμε στις τοπικές ταβέρνες και τακτοποιηθήκαμε στα ξενοδοχεία μας, με θέα στον κόλπο της Ιτέας. Νωρίς το βραδάκι, επισκεφθήκαμε την παραδοσιακή και ταυτόχρονα κοσμοπολίτικη Αράχωβα, την ορεινή κωμόπολη της Βοιωτίας χτισμένη στις νότιες πλαγιές του Παρνασσού. Κάναμε μια βόλτα στον οικισμό και καθίσαμε στα πάμπολλα μαγαζιά του χωριού.

Μετά το πρωινό μας, αναχωρήσαμε για την γραφική Αράχωβα, την αρχόντισσα του Παρνασσού, όπου είχαμε την ευκαιρία να τη δούμε μέρα, να περιηγηθούμε στα παραδοσιακά σοκάκια του χωριού, να ψωνίσουμε τοπικά προϊόντα από τα μαγαζάκια και να πιούμε τον καφέ μας στην όμορφη αυτή ορεινή κωμόπολη, χτισμένη σε υψόμετρο 960 μ. Επισκεφθήκαμε την Πλατεία Λάκκα με τα καφέ και τα μαγαζάκια του κεντρικού δρόμου. Κάποιοι επέλεξαν να ανέβουν στο ναό του Άη Γιώργη όπου φτάνεις ανεβαίνοντας τα 264 σκαλιά (Εγκάρσιος). Είδαμε το Ρολόι της Αράχωβας του 18ου αιώνα, χτισμένο πάνω σε βράχο που χρησίμευε ως φυσικό ψυγείο για τη φύλαξη τυριών, αλλά και το παλιό Δημοτικό Σχολείο, το οποίο σήμερα φιλοξενεί το Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας. Η Αράχωβα είναι γνωστή και για το Αραχωβίτικο τυρί της, την φορμαέλα, ενώ βρίσκεται πολύ κοντά στο Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού, στο οποίο εν πολλοίς οφείλεται η ανάπτυξή της.

Παίρνοντας το δρόμο του γυρισμού, γεμάτοι από εικόνες, γεύσεις και ωραίες αναμνήσεις, σταματήσαμε στον Βόλο και στα φημισμένα τσιπουράδικά του, για το μεσημεριανό μας γεύμα. Η επιστροφή μας βρήκε ευδιάθετους, με μουσική και τραγούδια, ολοκληρώνοντας άλλη μια επιτυχημένη εξόρμηση του Συλλόγου Οσσαίων και δίνοντας υπόσχεση να ξαναβρεθούμε όλοι μαζί σε έναν άλλο προορισμό του τόπου μας!
Ευχαριστούμε το Τουριστικό Γραφείο ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης για τη συνεργασία του και τους ξεναγούς μας για τη γνωριμία με την ιστορία και τα μνημεία της περιοχής! Κυρίως όμως, όλους εσάς -μια υπέροχη μεγάλη παρέα- που με τη συμμετοχή και την καλή σας διάθεση καταφέραμε όλοι μαζί για άλλη μια φορά να περάσουμε ένα αξέχαστο ταξιδιωτικό διήμερο!