TOP

ΤΑ «ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ»!.. ΜΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΓΙΑ ΔΥΟ ΑΚΌΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΑΜΑΛΙΑ

ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΛΟΓΩ ΕΠΙΤΥΧΙΑΣ

Θεατρική-μουσική παράσταση

ΤΑ «ΚΑΤΑ ΜΑΡΚΟΝ»!.. ΜΙΑ ΡΕΜΠΕΤΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο Ευαγγελιστής Μάρκος Βαμβακάρης

συναντά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ Γενίτσαρη

Κείμενα – μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Σκηνοθεσία – Ερμηνεία: ΤάκηςΧρυσικάκος

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ – ΘΕΑΤΡΟ «ΑΜΑΛΙΑ»

Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μαρτίου στις 21.00

Μια πολύ ξεχωριστή θεατρική-μουσική παράστασηΤα «Κατά Μάρκον»!.. Μια Ρεμπέτικη Λειτουργία, σε κείμενα και μουσική επιμέλεια του Λάμπρου Λιάβακαι σε σκηνοθεσία και ερμηνεία του Τάκη Χρυσικάκου, επιστρέφει  στο Θέατρο «Αμαλία» της Θεσσαλονίκης, για δύο ακόμα παραστάσεις, Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μαρτίου στις 21.00

 Η παράσταση ερευνά και προβάλει τις ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες που γέννησαν την παράδοση του Ρεμπέτικου και προσδιόρισαν το ύφος και το ήθος του. Αφετηρία αποτελούν οι δραματοποιημένες αφηγήσεις δύο από τους κορυφαίους ρεμπέτες, του Μάρκου Βαμβακάρη και του Μιχάλη Γενίτσαρη, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως τη δεκαετία του ’60, καθώς και άλλα αντιπροσωπευτικά κείμενα της περιόδου.

Μέσα από τις μνήμες, τις διηγήσεις και τα τραγούδια τους, ξεκινάμε από την παλιά Σύρα του Μάρκου, για να καταλήξουμε στον Πειραιά της εποχής του Μεσοπολέμου, όπου η σμυρναίικη σχολή παραχωρεί τη θέση της στο πειραιώτικο ρεμπέτικο. Σε μιαν εποχή κρίσιμη και μεταβατική, με τους πρόσφυγες και τους εργάτες του λιμανιού να εξωθούνται στο περιθώριο, παρακολουθούμε τη μύησή τους στον κόσμο της «πιάτσας» και τη γεμάτη πάθος κι ένταση ζωή του ρεμπέτη, με την ιδιαίτερη ιδεολογία, τις αξίες και τα σύμβολά της.Κύριο μέσο έκφρασης και σύμβολο ταυτότητας αυτού του κόσμου αποτελούν το τραγούδι, η μουσική και ο χορός, μέσα από τα οποία γίνεται και η αντίστοιχη «μύηση» του θεατή στο ύφος και το ήθος του κλασικού Ρεμπέτικου.

Στον θεατρικό μονόλογο των δύο πρωταγωνιστών ξεδιπλώνονται η ξεχωριστή θέση και ο ρόλος των μουσικών ανάμεσα στους μάγκες, η τελετουργία του καφενείου και του τεκέ, η βιωματική σχέση με το μπουζούκι, η σημειολογία του ζεϊμπέκικου, το κυνηγητό από την αστυνομία, η λογοκρισία και οι εκτοπισμοί από τη δικτατορία του Μεταξά, ο ρόλος της δισκογραφίας, η διαφοροποίηση στην επιτέλεση του Ρεμπέτικου μετά τον Πόλεμο με την αστικοποίηση και το πέρασμα στους επώνυμους δεξιοτέχνες-σταρ του τραγουδιού.

Η όλη θεατρική προσέγγιση αποδίδει ιδιαίτερη έμφαση στον «τελετουργικό» χαρακτήρα της επιτέλεσης του Ρεμπέτικου, με τη δομή της παράστασης και τη διαμόρφωση του σκηνικού χώρου να υποβάλλουν την ατμόσφαιρα μιας «Λαϊκής Λειτουργίας», όπου «ο Ευαγγελιστής Μάρκος (Βαμβακάρης) συναντά τον Αρχάγγελο Μιχαήλ (Γενίτσαρη)»!

Τις αφηγήσεις των δύο κορυφαίων ρεμπετών ζωντανεύει επί σκηνής οΤάκης Χρυσικάκος, που υπογράφει και τη σκηνοθεσίατης παράστασης.

Την ιστορική-μουσικολογική έρευνα, τα κείμενα και τη μουσική επιμέλεια υπογράφει ο Λάμπρος Λιάβας, καθηγητής εθνομουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ο οποίος στην έναρξη της παράστασης παρουσιάζει στους θεατές τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που διαμόρφωσαν το κλασικό Ρεμπέτικο ως ταυτότητα και μνήμη του ελληνικού μουσικού πολιτισμού αλλά και ως μέρος της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας (με  απόφαση της Ουνέσκο το 2017).

Οι προβολές της παράστασης προέρχονται (ευγενική παραχώρηση) από πίνακες του Χρήστου Μποκόρου.Συμμετέχουν επίσης ο μουσικόςΝίκος Μπλουμπής και ο λαϊκός χορευτήςΓιώργος Σοφιανίδης.

Κείμενα-μουσική επιμέλεια: Λάμπρος Λιάβας

Ερμηνεία – Σκηνοθεσία : Τάκης Χρυσικάκος

Συμμετέχουν επίσης και ένας μουσικός επί σκηνής καθώς   και ένας

λαϊκός χορευτής.

Παραστάσεις:

Δευτέρα 27 και Τρίτη 28 Μαρτίου στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων :

Γενική Είσοδος 15 Ευρώ

Μειωμένο 13 Ευρώ (Ανέργων ,Φοιτητών , ΑμέΑ)

Προπώληση εισιτηρίων: Θέατρο Αμαλία & VIVA.GR

Θέατρο Αμαλία, Αμαλίας 71 , Θεσσαλονίκη

Καθημερινά : 10:30 -14:30 & 17:30 – 21:00

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ

2310 842 509