TOP

ΘΕΑΤΡΟ SUREAL – “ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ ; ” – ΜΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΚΕΘΕΑ ΙΘΑΚΗ

«ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΘΕΣΕΙΣ;»

Στο θέατρο Sureal  την Παρασκευή 26 Μαϊου στις 20.00

Οι Θιασώτες του Ονείρου παρουσιάζουν την θεατρική παράσταση: ”Αλλάζουμε Θέσεις;”

αφιερωμένη αποκλειστικά στα 40 χρόνια λειτουργίας του ΚΕΘΕΑ -Ιθάκη.

Εννέα πρόσωπα επι σκηνής αλλάζουν ταυτότητες, εμπειρίες και ιστορίες. Τελικά αλλάζουνε θέσεις;

Μία παράσταση που ερευνά σε βάθος την διαμόρφωση-εξέλιξη της ανθρώπινης υπόστασης από την γένεση της, παρουσιάζει τα στερεότυπα και τις ανισότητες, αποκαλύπτει τις κοινωνικές και προσωπικές συγκρούσεις και τον αυθαίρετο διαχωρισμό των ανθρώπων.

 Παράλληλα αναδεικνύει την αξία της ελεύθερης βούλησης, την επιτακτική ανάγκη επαναπροσδιορισμού της ανθρώπινης ύπαρξης που οδηγεί στην επανάσταση, θέτοντας στο επίκεντρο ένα καίριο ερώτημα: αυτό της ουσιαστικής Αλλαγής!

Κείμενα-Σκηνοθεσία Καλλιτεχνική επιμέλεια:

Ιωάννα Τάλμπη

Ερμηνεύουν οι ηθοποιοί με αλφαβητική σειρά:

Χριστίνα Κρητικού

Κωνσταντίνος Μπασιάς

Βαλάντης Παπαϊωάννου

Θεμιστοκλής Σεβαστιάδης

Γεώργιος Τριχάκης

Βασιλική Τσιουκαρέλλα

Σοφία Φερεντίνου

Μαρία Φιλίππου

Ουρανία Φωτίου

Β. Σκηνοθέτιδας: Άλκηστις Δούμκου, Άρτεμις Μαυρουδη

Ενδυματολόγος:  Κωνσταντίνος Μπασιάς

Κατασκευή Σκηνικών: Γεώργιος Τριχάκης

Επιμέλεια μουσικής- ήχου: Ιωάννα Τάλμπη

Φωτισμοί: Δημήτριος Κωνσταντινίδης- Άλκηστις Δούμκου

Video trailer- Μοντάζ: Άλκηστις Δούμκου, Στέφανος Μαυρίδης

Μουσική trailer: Άγγελος Αθανασιάδη

Φωτογραφίες: Σταμάτης- Χρύσανθος Νερατζάκης

*Ευχαριστούμε Θερμά τον χώρο τέχνης Sureal Art Space

Την Κατερίνα Χατζηκωνσταντίνου και τον Δημήτρη Κωνσταντινίδη για την όμορφη συνεργασία!

Χορηγοί : Thess culture, Sureal Art Space, Ατελιέ Ζωγραφικής Μαρίας Φιλίππου, Συνεργείο Αυτοκινήτων ΙΟΙ Μ. Τριχάκη, IDEA DOORS, Κρεαταγορά ΣΟΧΟΣ, Τα Τρία Γουρουνάκια, TZOYREAS BROS, ΚΟΥΚΟΣ, Μεζεδοπωλείο Νίνας-Μόνο για σήμερα, Βιβλιοφόρος,  The Coffee story

Αντί σκηνοθετικού σημειώματος:

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος δεν θα πάψεις ούτε στιγμή ν’ αγωνίζεσαι για την ειρήνη και για το δίκιο. Θα βγεις στους δρόμους, θα φωνάξεις, τα χείλια σου θα ματώσουν απ’ τις φωνές το πρόσωπό σου θα ματώσει από τις σφαίρες — μα ούτε βήμα πίσω.

Κάθε κραυγή σου μια πετριά στα τζάμια των πολεμοκάπηλων Κάθε χειρονομία σου σα να γκρεμίζεις την αδικία. Και πρόσεξε: μη ξεχαστείς ούτε στιγμή.

Δεν έχεις καιρό δεν έχεις καιρό για τον εαυτό σου αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος. [..]

Γιατί εσύ είσαι υπεύθυνος για όλες τις φυσαρμόνικες του κόσμου, για όλα τ’ άστρα, για όλες τις λάμπες και για όλα τα όνειρα αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος. Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος θα πρέπει να μπορείς να πεθάνεις ένα οποιοδήποτε πρωινό. [..]να μπορείς να σταθείς μπροστά στα έξη ντουφέκια σα να στεκόσουνα μπροστά σ’ ολάκαιρο το μέλλον.

Να μπορείς, απάνω απ’ την ομοβροντία που σε σκοτώνει εσύ ν’ ακούς τα εκατομμύρια των απλών ανθρώπων που τραγουδώντας πολεμάνε για την ειρήνη.

Αν θέλεις να λέγεσαι άνθρωπος.

Τάσος Λειβαδίτης, Κέδρος,  121-124

Ιωάννα Τάλμπη

Σκηνοθέτις, ηθοποιός και καθηγήτρια υποκριτικής.

Έχει συγγράψει, διασκευάσει και σκηνοθετήσει πολλά θεατρικά κείμενα  όπως: ”Η συμμορία του Χαβά Ι & ΙΙ”,”Μονόλογοι του Τσέχωφ”, ”Σερ σε λα Φαμ”, ”Τι είναι αυτό που το λένε Αγάπη”, ”Χ-ουσία’  κ.α.- τα οποία παραστάθηκαν σε μεγάλες σκηνές της Θεσσαλονίκης.  Συμμετείχε ως ηθοποιός σε θεατρικές παραστάσεις όπως: ”Απίστευτη Ιστορία”, ”Η Νύχτα είναι”, ”Jonny Deep & the Bandanas”,”Κάθε 2η Τρίτη”  κ.α. και στον κινηματογράφο σε ταινίες μικρού μήκους- καθώς έχει εργαστεί  και ως κριτικός θεάτρου και κινηματογράφου στο ιντερνετικό περιοδικό the Machine.

Παράλληλα απο το 2016 είναι καθηγήτρια υποκριτικής και σκηνοθεσίας, έχει εργαστεί στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας, στο ΙΕΚ Δελτα 360 και σε άλλες δημόσιες & ιδιωτικές σχολές της Θεσσαλονίκης.

Το 2022-2023 δημιούργησε την ερασιτεχνική θεατρική ομάδα ”Θιασώτες του Ονείρου” υπογράφοντας τα κείμενα και την σκηνοθεσία της παράστασης ”Αλλάζουμε Θέσεις;”.