TOP

ΧΑΡΗΣ ΒΕΡΑΜΟΝ: «ΔΕΝ ΕΧΩ ΔΕΧΤΕΙ ΑΚΟΜΑ ΑΠΕΙΛΕΣ, ΤΙΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ»

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Ο Χάρης Βεραμόν είναι ιδιωτικός ερευνητής με σπουδές στην Ανακριτική και Δικαστική Ψυχολογία. Παράλληλα, τα τελευταία δεκατρία χρόνια, εργάζεται ως voice actor, έχοντας δανείσει τη φωνή του σε διάφορους χαρακτήρες κινουμένων σχεδίων, τόσο σε σειρές όσο και σε ταινίες.Το 2020 δημιούργησε την πρώτη ελληνική true crime σειρά με τίτλο «Ίχνη στο σκοτάδι», η οποία προβάλλεται μέσα από το YouTube και είναι αρκετά δημοφιλής. Πρόκειται για μια σειρά ντοκιμαντέρ δραματοποιημένων επεισοδίων μέσα από τα οποία ξετυλίγει το κουβάρι ανεξιχνίαστων, κυρίως εγκληματικών, υποθέσεων.  Πριν από λίγο καιρό, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις «ΚΑΚΤΟΣ», το βιβλίο του «Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην Ελλάδα». Επικοινωνήσαμε μαζί του και σας παραθέτουμε τη συνομιλία μας…

Η ιδέα τoυ «true crime» είναι μια πολύ δημοφιλής ενασχόληση που προτείνει μια νέα, πιο διαδραστική και άμεση όψη με τα εγκλήματα που συντάραξαν την κοινή γνώμη. Από πού προέκυψε το concept που παρουσιάζεις; Τι θέλεις να αντλήσουν οι ακόλουθοί σου από αυτού του είδους το περιεχόμενο και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό μέχρι στιγμής;

Η ανάγκη μου να παρουσιάσω την έρευνά μου δημόσια και να επικοινωνήσω με τον κόσμο ανεξιχνίαστα εγκλήματα με έκανε να επεξεργάζομαι το τρόπο που αυτό θα πάρει μορφή και αξία. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με το true crime σε επίπεδο ντοκιμαντέρ. Τα τελευταία 3 χρόνια με τον Αλέξη Στεφανή, σκηνοθέτη της εκπομπής, δημιουργήσαμε τα “ίχνη στο σκοτάδι”. Αποσκοπώ στην ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και όσων ακολουθούν αυτήν την προσπάθεια. Σε προέκταση με απασχολεί η συλλογή πληροφοριών και η εξιχνίαση των υποθέσεων.  Μέχρι στιγμής το κοινό ανταποκρίνεται πολύ θετικά, δεν έχω παράπονο. Φτάσαμε 28.000 εγγεγραμμένοι. Δεν έχω παράπονο, ο κόσμος αναγνωρίζει αυτό που γίνεται. Νιώθω ευγνωμοσύνη. 

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι η δικαιοσύνη βρίσκεται σε σήψη, σε μια κατάσταση χαίνουσας πλήγης. Θα ήθελα την άποψή σου…

Η δικαιοσύνη είναι επιλεκτική. Και πολλά ακόμα σε αυτήν τη χώρα είναι επιλεκτικά. Όμως από τη πλευρά μου συνεργάζομαι με τις αρχές, με τη δικαιοσύνη και με όλους τους πυλώνες… Οπότε όσο κι αν θυμώνω πολλές φορές, δεν μπορώ να κάνω πολλά, ο αγώνας συνεχίζεται και απλά πρέπει να προσπαθούμε. Η παραίτηση δεν εγκρίνεται.

Από την πείρα σου πού θα εντοπίζεις τις ενδεχόμενες στρεβλώσεις και πολλές υποθέσεις μένουν ανεξιχνίαστες ή καταχωρίζονται στα αρχεία με συνοπτικές διαδικασίες;

Και τα δύο, το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Αρκετές φορές κλείνουν μια υπόθεση ως αυτοκτονία ενώ άλλες φορές δε γίνεται σωστά η έρευνα και καταλήγουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Όπως και να έχει το αποτέλεσμα είναι πως έχουμε υποθέσεις στο αρχείο. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο σου «Οι πιο μυστηριώδεις εξαφανίσεις στην Ελλάδα» από τις Εκδόσεις Κάκτος. Ποια ανάγκη σε ώθησε να καταγράψεις σε έντυπη μορφή τις σκέψεις σου;

Το νέο μου βιβλίο είναι προέκταση της ιδιότητάς μου, είναι προέκταση του αγώνα μου. Προσπαθώ με κάθε μέσο και κάθε τρόπο να επικοινωνήσω τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις με την κοινωνία, τις αρχές και τους δημοσιογράφους. Ήθελα μέσα απο το βιβλίο να μάθει ο κόσμος νέα στοιχεία μέσα απο την έρευνα μου και παράλληλα να κρατήσω στη “κοινωνική μνήμη” τα ονόματα των θυμάτων, να μη ξεχαστούν αυτοί οι άνθρωποι. Το βιβλίο έχει σύνθετο χαρακτήρα και σκοπό. Πέρα απο τα στοιχεία της έρευνας μου αποτελεί και ένα δίαυλο επικοινωνίας και αναζήτησης πληροφοριών. Όσο δεν υπάρχουν απαντήσεις χρειάζεται να τις αναζητούμε.

Θα έλεγες ότι μία ιστορία εγκλήματος διαφωτίζεται καλύτερα μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου;

Ναι, ξεκάθαρα. Είναι η ερευνητική και εγκληματολογική ματιά. Παράλληλα υπάρχουν και ειδικοί, όπου αναλύουν τις υποθέσεις. Όπως επίσης υπάρχει και ένα εγχειρίδιο πρόληψης και αντιμετώπισης μιας εξαφάνισης ανηλίκου, το οποίο έχει συντάξει η Μαρία Αγγελή, κοινωνιολόγος, εγκληματολόγος και υποψήφια Δρ Εγκληματολογίας.

Ρίχνεις ζείδωρο φως σε υποθέσεις που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Απειλές ή εκφοβισμό για τη δράση σου, έχεις δεχτεί; Κι αν ναι πώς το διαχειρίζεσαι;

Δεν έχω δεχτεί ακόμα απειλές, τις περιμένω. Ολα τα διαχειρίζομαι με ψυχραιμία. Υπομονή και επιμονή.

Ο σύνδεσμος που έχεις ανάπτυξει ερευρώντας όλες αυτές τις υποθέσεις, έχει αλλάξει τον τρόπο που αντιλαμβανέσαι την πραγματικότητα;

Σίγουρα. Ζω και σκέφτομαι τον κίνδυνο. Έχω εμμονή με το θάνατο και τον κίνδυνο. Πάντα σκέφτομαι το κακό. Τη πιθανότητα. Το ενδεχόμενο, το “μπορεί κάτι να συμβεί”. Έχω αλλάξει γενικότερα….

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μια χρήσιμη συμβουλή που σου έδωσαν κάποτε και έκτοτε σε ακολουθεί;

You´re not dead until you´re forgotten…

 Σας ευχαριστώ πολύ, καλές γιορτές!

Ευχαριστώ πολύ τον Χάρη Βεραμόν για την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και θέλω να του ευχηθώ και από εδώ να συνεχίσει να λούζει με φωταψία τις ανεξιχνίαστες και μη υποθέσεις.

Ακολουθήστε μας

https://www.facebook.com/ThessCulture.gr/

thessculture.gr

https://www.instagram.com/

Καθώς και κανάλι στο youtube: : https://www.youtube.com/channel/UCN-M-45CYwJZUFtCPb2DwYQ?view_as=subscriber με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αλλά και ποικίλα αφιερώματα.

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.