TOP

 KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΟΙΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ, ΚΑΤΑΝΟΟΥΜΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ»

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Πράος, προσηνής, ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος, ή αλλιώς The Mythologist, μέσα από το κανάλι του στο Youtube έχει καταφέρει να κάνει κάτι που μοιάζει ακατόρθωτο: να μας ταξιδέψει από τη μυθολογία στην αρχαιολογία και τη σύγχρονη εποχή. Η προσπάθειά του έχει αποτυπωθεί  και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος με τον τίτλο «Για όλα υπάρχει ένας μύθος». Επικοινωνήσαμε μαζί του και με περισσή χαρά σας παραθέτουμε τη συνομιλία μας.

Η ιδέα της «ποπ» μορφής της μυθολογίας είναι μια πολύ πρωτότυπη κίνηση και προτείνει μια νέα, πιο διαδραστική και άμεση όψη της ενασχόλησης με την ιστορία πίσω από τον μύθο ή και το αντίστροφο. Από πού προέκυψε αυτό το concept; Τι θέλεις να αντλήσουν οι ακόλουθοί σου από αυτού του είδους το περιεχόμενο και ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου σε αυτό μέχρι στιγμής;

Το project «The Mythologist» ξεκίνησε για να καλύψει ένα κενό που υπήρχε στο ελληνικό διαδίκτυο και κυρίως στο YouTube, το οποίο έχει τότε κανάλια εκπαιδευτικού περιεχομένου, αλλά όχι κάτι κοντά στις ανθρωπιστικές επιστήμες. Ο στόχος είναι απλός: να έρθει σε επαφή ο κόσμος με τη Μυθολογία και την Αρχαιολογία και να πειστεί ότι αξίζει να της συμπεριλάβει στη ζωή του γιατί έχει πολλά να πάρει από αυτές. Τελικά, το κενό φάνηκε πώς όντως υπήρχε και έπρεπε να καλυφθεί, αφού ο κόσμος αγκάλιασε το εγχείρημα γρήγορα και ανά δεκάδες χιλιάδες.

Ποια είναι η πηγή έμπνευσης της εκάστοτε ανάρτησής σου; Είναι αντικείμενο που μελετάς τη δεδομένη στιγμή στο πλαίσιο της δουλειάς σου, είναι αποτέλεσμα κάποιας επίσκεψης σε αρχαιολογικό χώρο κλπ.;

Είναι ένας συνδυασμός αυτών. Κάποια θέματα που έρχονται τυχαία στο μυαλό και θεωρώ ότι θα ενδιαφέρουν τον κόσμο ενώ άλλα όντως τα συναντώ κατά τη μελέτη μου ή εμπνέομαι από επισκέψεις ή εικόνες.

Μέσα από το προφίλ σου δίνεις, με έναν διασκεδαστικό, χιουμοριστικό τρόπο, πολλά ερεθίσματα για να ασχοληθεί ο οποιοσδήποτε με τη μυθολογία. Η αρχαιολογία και η αναζήτηση του παρελθόντος γενικότερα, έχουν αναμφίλεκτα μια μαγεία. Αρκετοί είναι, εντούτοις  αυτοί που, είτε άμεσα, είτε έμμεσα αδιαφορούν για αυτήν, εκλαμβάνοντάς την ως μια αμελητέα ασχολία που έχει λίγα να προσφέρει στον σύγχρονο, τεχνοκρατικό τρόπο ζωής. Ποια είναι η απάντησή σου σε αυτήν τη νοοτροπία;

Θεωρώ ότι γενικά καλό είναι να δίνουμε ευκαιρίες και να δοκιμάζουμε πράγματα. Αν το κάνει κάποιος αυτό με τη Μυθολογία και την Αρχαιολογία θα καταλάβει ότι όντως έχουν αξία. Επιστημονική, ψυχαγωγική, διδακτική… Δεν είναι τυχαίο που συχνά πυκνά είναι στην επικαιρότητα και επιβιώνουν μέσα στις χιλιετίες. Δεν είναι όλη η αξία της ζωής στα «τεχνοκρατικά». Κοιτώντας το παρελθόν, κατανοούμε καλύτερα το παρόν και αυτό είναι ένα μόνο στοιχείο που μπορούμε να πάρουμε ως αξία από αυτά.

Τι γνώμη έχεις για τον τρόπο με τον οποίο διδάσκεται η μυθολογία, αλλά και η ιστορία στα σχολεία; Υπάρχει ευθύνη του κράτους, πέραν της εκπαίδευσης, για περαιτέρω αλληλεπίδραση της κοινωνίας με την ιστορική της κληρονομιά;

Βεβαίως και υπάρχει ευθύνη. Ωστόσο, έχουμε όλοι και όλες περάσει από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα και γνωρίζουμε τις τεράστιες παθογένειές του από πρώτο χέρι. Δεν είμαι σε θέση να κάνω υποδείξεις, αλλά η κατεύθυνση δεν είναι προς το σωστό δρόμο, τουλάχιστον αναφορικά με την έμφαση στην αποστήθιση και την παπαγαλία. Το σχολείο προετοιμάζει από το δημοτικό φοιτητές και όχι μελλοντικά ενήλικα μέλη της κοινωνίας με παιδεία και κατακτημένη γνώση.

 Αρχαιογνωσία απευθυνόμενη στο ευρύ κοινό μέσω της ανεπιφύλακτης εκμετάλλευσης των κοινωνικών δικτύων: Προφίλ στο Instagram και το Facebook, προβολές στο YouTube, δημοφιλείς σειρές podcast, βιβλία εκλαϊκευμένης επιστήμης. Είσαι εμπνευστής  κάτι του πολύ ιδιαίτερου για τα ελληνικά δεδομένα. Περίμενες αλήθεια τέτοια επιτυχία;

Περίμενα σίγουρα ότι κάποιος κόσμος θα ενδιαφερθεί. Σίγουρα όχι τόσος και σίγουρα όχι τόσο γρήγορα. Με χαροποιεί ιδιαίτερα αυτό διότι νιώθω ότι βάζω κι εγώ ένα λιθαράκι σε όλη αυτή την προσπάθεια επαναπροσέγγισης της σχέσης μας με το απώτατο παρελθόν. Ελπίζω να πολλαπλασιαστούν και να ενδιαφέρονται για χρόνια, διότι έχουμε πολλά ακόμα να εξερευνήσουμε!

Υπηρετείς με αρραγή προσήλωση και ακραιφνή σεβασμό την ελληνική και όχι μόνο μυθολογία. Υπάρχει περίπτωση να μας επικοινωνήσεις, εν ευθέτω χρόνω, με τον μοναδικό σου ευφυή τρόπο  τα νάματα της μυθολογίας και άλλων λάων, όπως της Ασίας, της Αμερικής, της Αφρικής ενδεχομένως;

Βεβαίως! Έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα με ιστορίες από τη Σκανδιναβία, την Αίγυπτο, την Ιαπωνία, μέχρι και την Αφρική. Έχουμε μόλις «ξύσει» την επιφάνεια σε κάτι που πραγματικά είναι φοβερά γοητευτικό, άγνωστο εν πολλοίς και αχανές!

Τι  συμβουλές θα έδινες στα νέα παιδιά που αγαπούν μεν την αρχαιολογία, ωστόσο, διστάζουν να την ακολουθήσουν, φοβούμενα  πως δε θα τους προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα ώστε να βιοποριστούν;

Είναι απολύτως κατανοητά η ανησυχία και ο δισταγμός τους. Δυστυχώς, η γοητεία, η μαγεία και η σημασία της επιστήμης μας δεν αντικατοπτρίζεται στη μηδαμινή επαγγελματική αποκατάσταση από την οποία υποφέρει ο κλάδος. Κι ενώ αυτό ισχύει, δε θέλω να αποθαρρύνω τα παιδιά από το να το ακολουθήσουν. Είναι οξύμωρο, αλλά πάντα κάποιος θα βρίσκει διέξοδο, αρκεί να έχει υπομονή, επιμονή, τύχη και να προσπαθεί διαρκώς να ξεχωρίζει.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, τι θα έλεγες πως σου έχει διδάξει στην προσωπική σου ζωή η κυκλοτερής ενασχόλησή σου με τους μύθους;

Προσωπικά, με έχει βοηθήσει πολύ επιστημονικά αλλά και ανθρώπινα. Νιώθω ότι αποκτώ μια διαφορετική οπτική των πραγμάτων μέσα από την εντατική ενασχόληση με τους μύθους και αισθάνομαι τυχερός και ευγνώμων που μπορώ να εργάζομαι πάνω στο αντικείμενο που αγαπώ.

Ευχαριστώ πολύ τον Κωνσταντίνο Λουκόπουλο για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και του εύχομαι καλή περιπλάνηση στον μαγευτικό κόσμο των μύθων.

Ακολουθήστε μας

https://www.facebook.com/ThessCulture.gr/

thessculture.gr

https://www.instagram.com/

Καθώς και κανάλι στο youtube: : https://www.youtube.com/channel/UCN-M-45CYwJZUFtCPb2DwYQ?view_as=subscriber με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αλλά και ποικίλα αφιερώματα.

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.