ΚΩΣΤΗΣ ΑΝΕΤΑΚΗΣ – “ΑΝΑΡΟΥΣΕΣ” ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ 30/6/2021 ΣΤΟ CAFE ΞΑΡΧΑΚΟΣ ΣΤΙΣ 19.00
Το μυθιστόρημα “Αναρούσες” που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ανάτυπο θα παρουσιάσουν οι συγγραφείς Γιώργος Στάμκος, Καλλιόπη Πασιά και Παύλος Θωμόπουλος (Γελωτοποιός/Sanejoker) την Τετάρτη 30 Ιουνίου, στις επτά το βράδυ, στο καφέ Ξαρχάκος, απέναντι από το Βασιλικό Θέατρο.
Ένα βαλκανικό θρίλερ με απρόσμενες προεκτάσεις, που υπογράφει ο Κωστής Ανετάκης, γνωστός από τη συμμετοχή του στη συλλογή “Χαμογελάνε οι Τζοκόντες;”, των Περιπλανώμενων Σαββατιανών. Πρόκειται για το πρώτο του μυθιστόρημα.
Οι Αναρούσες είναι μυθικά δαιμονικά πλάσματα της λαϊκής παράδοσης, που προσωποποιούν τις ρουφήχτρες των λιμνών και των ποταμών, αλλά και της θάλασσας. Σύμφωνα με τον μύθο, είναι πεντάμορφες και μαυλίζουν όσους βρεθούν στο δρόμο τους, για να τους παρασύρουν στη δίνη τους και να τους κρατήσουν για πάντα στο σκοτεινό τους βασίλειο.
Θρύλοι και παραδόσεις των Βλάχων μπλέκουν με μαγικές τελετές παλιότερες απ’ την Ιστορία. Ο ήρωας καταδύεται στο μυστηριακό παρελθόν για να ανακαλύψει ότι τα πιο τρομακτικά τέρατα ζουν μέσα μας. Και στο επίκεντρο της καταστροφής και της σωτηρίας βρίσκεται, όπως πάντα, μια γυναίκα. Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει το κλασικό θρίλερ με τη λαογραφία, τις φυσικές επιστήμες, την ψυχολογία, το δαρβινισμό και τη θεωρία των μιμιδίων, πέρα και πάνω από κάθε μεταφυσική προσέγγιση.
Το εξώφυλλο σχεδίασε η εικαστικός και φωτογράφος Δήμητρα Isiliel Παπαγεωργίου.

Η καριέρα του Δάμου Σαρμάκου, πολυδιαβασμένου συγγραφέα, έχει γνωρίσει καλύτερες μέρες. Τώρα, με πρόσκληση ενός παλιού του φίλου, ο Δάμος ταξιδεύει στην Πικρολίμνη, σε αναζήτηση έμπνευσης. Η μικρή λουτρόπολη, δίπλα στην ομώνυμη λίμνη, που βρίθει από γραφικούς θρύλους, υπόσχεται να του προσφέρει διέξοδο από το συγγραφικό μπλοκάρισμα, καθώς κι ανακούφιση απ’ τις περιπέτειες του πρόσφατου διαζυγίου. Ή, τουλάχιστον, έτσι πιστεύει εκείνος.
Όταν οι εφιαλτικοί μύθοι, που ψιθυρίζουν διστακτικά οι ντόπιοι, αρχίζουν να παίρνουν σάρκα και οστά, ποιος θα ’ναι αυτός που θα λύσει το γρίφο και θα φέρει τη λύτρωση; Ο ηγούμενος της μονής, που τα σκονισμένα του κιτάπια τους έχουνε προλέξει; Ο αρχαιολόγος που, βασισμένος στην επιστήμη του, δεν βλέπει παρά μόνο φυσικά φαινόμενα; Οι ντόπιοι, που γνωρίζουν περισσότερα απ’ όσα λένε; Όλα εξηγούνται με τη λογική, βάσει των φυσικών φαινομένων. Μα τούτα πάντοτε έχουν σκοτεινές πτυχές, που η ανθρώπινη αντίληψη αδυνατεί να προσεγγίσει.
Καταμεσής στη μάχη με δαίμονες και πανάρχαιες θεότητες, ο πρωταγωνιστής παρασύρεται σε μια ψυχοδηλωτική ατραπό, μέσα απ’ την έκσταση και τη συμφορά, στη μεθόριο της ζωής και του θανάτου, που τον οδηγεί στην επίγνωση και του χαρίζει το προνόμιο της ελεύθερης επιλογής.
Ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει το κλασικό θρίλερ με τη λαογραφία, τις φυσικές επιστήμες, την ψυχολογία, το δαρβινισμό και τη θεωρία των μιμιδίων, πέρα και πάνω από κάθε μεταφυσική προσέγγιση.