TOP

ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – “PASSAGE” (ΠΕΡΑΣΜΑ) – ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

«ΠΕΡΑΣΜΑ»
ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ

ΤΟ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ
ΣΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ

Το Eclipses Group Theater New York (EGTNY) και το The Greek Play Project παρουσιάζουν για πρώτη φορά διαδικτυακά το πολυβραβευμένο θεατρικό έργο «ΠΕΡΑΣΜΑ» της Ελληνίδας συγγραφέως Δελίνας Βασιλειάδη στην αγγλική γλώσσα με τίτλο “PASSAGE”, σε σκηνοθεσία Miriam Mikiel Grill στο πλαίσιο του The Greek Play Project NY 2021 και στη δράση Readings_Women’s voice in Greek Theater.
Το έργο «ΠΕΡΑΣΜΑ» απέσπασε «Βραβείο Θεατρικού Έργου» στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» το 2017 από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της Ελλάδας, ενώ ανακηρύχτηκε «Βιβλίο – Θεατρικό έργο της χρονιάς 2018» και τιμήθηκε με το Α’ βραβείο στην κατηγορία «Θεατρικό έργο» (Λογοτεχνικός Διαγωνισμός 2000-2019 «Βιβλία της χρονιάς») από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος. Το «ΠΕΡΑΣΜΑ» κυκλοφορεί πανελλαδικά από την ΚΑΠΑ εκδοτική, ενώ αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να κυκλοφορήσει και έντυπα αλλά και σε ηλεκτρονική μορφή με τον τίτλο “PASSAGE” στα αγγλικά από τη βρετανική εκδοτική εταιρεία On Time Books σε όλον τον κόσμο – στις παγκόσμιες αγορές.
Το link για τη διαδικτυακή δράση θα είναι διαθέσιμο από την Παρασκευή 25 Ιουνίου και μόνο για το Σαββατοκύριακο 26 και 27 Ιουνίου.
https://egtny.com/productions/the-greek-play-project-new-york-2021


Λίγα λόγια για το έργο:


ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ: ΠΕΤΡΟΣ, ΛΑΖΑΡΟΣ


Το θεατρικό έργο «ΠΕΡΑΣΜΑ» είναι ένα υπαρξιακό δράμα, ή καλύτερα μια υπαρξιακή φάρσα.

Η δράση λαμβάνει χώρα σε έναν ακατάστατο βρόμικο σκονισμένο χώρο, ένα εργένικο διαμέρισμα, γεμάτο έπιπλα, βαλίτσες, κουτιά και πεταμένα αντικείμενα, όπου ο Πέτρος, ο κεντρικός ήρωας, τακτοποιεί πυρετωδώς πράγματα, μαζεύει και πακετάρει χωρίς σταματημό και δίχως ανάσα, προκειμένου να μετακομίσει και να πάει κάπου, κατά τα δικά του λεγόμενα, πολύ καλύτερα.

Σε όλη αυτή την προσπάθεια έχει έρθει να βοηθήσει τον Πέτρο ο φίλος του, ο Λάζαρος, ο οποίος, όμως, τον περισσότερο χρόνο τον περνά αραχτός και αμίλητος σε μια κουνιστή πολυθρόνα δίχως να δείχνει καμία απολύτως διάθεση να βοηθήσει. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια πορεία προς την αυτογνωσία, τη μετακίνηση από μια κατάσταση σε μια άλλη.

Καθώς ο χρόνος αμείλικτος περνά και ολοένα και λιγοστεύει το «ΠΕΡΑΣΜΑ» είναι η προσπάθεια του ανθρώπου να μεταβεί από την πληγή στην ίαση, από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση, από την ανωριμότητα στην ωριμότητα, κάτι που μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν κάποιος το επιθυμεί πραγματικά και είναι διατεθειμένος να πληρώσει το τίμημα.

Πολλά τα ερωτήματα. Μπορούν τα τραύματα να γιάνουν; Μπορεί ο άνθρωπος να κοιτάξει κατάματα τον εαυτό του με απόλυτη ειλικρίνεια; Ή, ακόμα και την έσχατη στιγμή, είναι προτιμότερο να αφεθεί στις αυταπάτες του και στην ασφάλεια που ενδεχομένως αυτές φαινομενικά προσφέρουν; Ουσιαστικά πρόκειται για την πορεία του ανθρώπου προς την αυτογνωσία, και κατά μια έννοια, την απόλυτη ελευθερία.
Η ταυτότητα της παράστασης:


Κείμενο: Δελίνα Βασιλειάδη


Μετάφραση από την ελληνική στην αγγλική γλώσσα: Πένυ Φυλακτάκη
Σκηνοθεσία: Miriam Mikiel Grill
Ερμηνεύουν οι John D. Haggerty και Manoli Ioannidis

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ:
Δελίνα Βασιλειάδη: Η Δελίνα Βασιλειάδη (καλλιτεχνικό ψευδώνυμο της Δέσποινας Βασιλειάδου) γεννήθηκε, ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Είναι παντρεμένη και έχει μια κόρη, τη Μυρτάλη.
Από μικρή εκδήλωσε την αγάπη της για την τέχνη, τη ζωγραφική, τα χρώματα, το θέατρο, τα βιβλία. Μαθήτευσε κοντά στη ζωγράφο μητέρα της Λιζέτα Βασιλειάδη, στο εργαστήριο του πρωτοπόρου εικαστικού Στέλιου Μαυρομάτη, καθώς και σε μια Πειραματική Σχολή Ζωγραφικής για παιδιά.
Σπούδασε, με υποτροφίες σε κάθε έτος, Χρηματοοικονομική και Λογιστική (Πανεπιστήμιο Μακεδονίας), όπου αρίστευσε και πρώτευσε, ορκίζοντας η ίδια το έτος της, καθώς και υποκριτική και σκηνοθεσία θεάτρου και κινηματογράφου (Παράθλαση, New York Film Academy). Έχει παρακολουθήσει πολλά σεμινάρια, μαθήματα και master classes για τον κινηματογράφο και το θέατρο (υποκριτική, σκηνοθεσία, συγγραφή).
Εργάστηκε πολλά χρόνια στον χρηματοπιστωτικό τομέα, αλλά πλέον έχει αφοσιωθεί στην τέχνη, ιδιαίτερα στη συγγραφή, όπου έχει αποσπάσει πολλά σημαντικά βραβεία. Επιγραμματικά έχει λάβει δύο φορές το Βραβείο Θεατρικού έργου της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (2017, 2018), Έπαινο για Θεατρικό έργο (2018) και Βραβείο Παραμυθιού (2020) της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών, 1ο (2019) και 2ο (2018) Βραβείο για Διήγημα και Έπαινο (2018) για Παραμύθι από τον Όμιλο για την Unesco, Βραβείο Παραμυθιού από τον Ε.Π.Ο.Κ., Βραβείο (2020) και Έπαινο Παραμυθιού (2019) της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος, Βραβείο Παραμυθιού από την ΑΝΙΜΑ εκδοτική (2017), 1ο Βραβείο Θεατρικού έργου (2018 και 2019), Έπαινο Φανταστικού Διηγήματος, Έπαινο Διηγήματος και Τιμητική Διάκριση Παραμυθιού από το Περιοδικό Κέφαλος (2019), Βραβείο Παραμυθιού (2018) και Έπαινο Παραμυθιού (2019) από την Ε.Τ.Ε.Π. Κερατσινίου και 2ο Βραβείο Παραμυθιού στον παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Συλλόγου Λόγου-Τέχνης-Μουσικής «ΛΙΝΟΣ».

Το θεατρικό έργο «Παράδεισος κατ’ οίκον» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2020», «Το παιχνίδι της Αλίκης» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019» και ανακηρύχθηκε «Θεατρικό έργο της χρονιάς 2019» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, το θεατρικό έργο «Πέρασμα» ανακηρύχθηκε «Θεατρικό έργο της χρονιάς 2018» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος, το παιδικό παραμύθι «Ρόμι και Μιράντα» συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019» και το παραμύθι «Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου» ανακηρύχθηκε «Παιδικό Παραμύθι της χρονιάς 2017» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος.

Είναι πολιτιστική συντάκτρια -χρόνια γράφει θεατρικές κριτικές σε blogs και free press έντυπα (Εξώστης, φιλμ νουάρ)-, εικονογράφησε το παραμύθι «ο φιλάργυρος» για το βιβλίο «Παραμυθάδες και Ζωγράφοι», συμμετείχε σε video-art projects, ντοκιμαντέρ και ταινίες Ελλήνων και ξένων σκηνοθετών, ενώ συνεργάστηκε και με το Κ.Θ.Β.Ε. ως Βοηθός Σκηνοθέτις, Σκηνοθέτις και Συγγραφέας. Έχει πραγματοποιήσει πολλές ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής εντός και εκτός συνόρων. Το 2014 επιλέχθηκε να εκθέσει τη δουλειά της στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Λουξεμβούργο και κατόπιν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.
Κείμενά της, διηγήματα, παραμύθια και θεατρικά έργα, έχουν παρουσιαστεί σε πολλά πολιτιστικά έντυπα καθώς και στο ραδιόφωνο στην Ελλάδα και το εξωτερικό -το έργο της «ΠΕΡΑΣΜΑ», όπως και πολλά παραμύθια της παρουσιάστηκαν στο ομογενειακό ραδιόφωνο «Hephaestus radio» της Αυστρίας-, πίνακές της συμπεριλαμβάνονται σε βιβλία τέχνης και βρίσκονται σε συλλογές σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ ελληνικά και ξένα Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας σε όλον τον κόσμο, έντυπα και ηλεκτρονικά, έχουν πραγματοποιήσει αφιερώματα για τη δουλειά της.
Έχουν εκδοθεί πολλά παραμύθια της («Η νεράιδα της πιπίλας», «Τα χαμένα χρώματα του ουράνιου τόξου», «Ρόμι και Μιράντα», «Το αγόρι που δεν ταίριαζε», «Το κορίτσι που τάιζε τα πουλιά») από τις εκδόσεις Μιχάλης Σιδέρης και τέσσερα θεατρικά έργα της («Πέρασμα», «Το παιχνίδι της Αλίκης», «Νανούρισμα», «Παράδεισος κατ’ οίκον»), ενώ σύντομα θα κυκλοφορήσουν τα θεατρικά έργα «Χάρτινες Μοίρες» και «Μ’ αγαπά δεν μ’ αγαπά» από την ΚΑΠΑ εκδοτική.
Τα κείμενα της Δελίνας, τα θεατρικά έργα, τα διηγήματα και τα παραμύθια της, έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά. Μέσα στο 2021 θα κυκλοφορήσουν στα αγγλικά από τη Βρετανική εκδοτική εταιρεία On Time Books τα θεατρικά της έργα “Passage” («Πέρασμα»), “Playing with Alice” («Το παιχνίδι της Αλίκης») και “Paper Fates” («Χάρτινες Μοίρες») σε Ευρώπη, Αμερική, Ασία και Αυστραλία.
Η Δελίνα Βασιλειάδη είναι τακτικό μέλος της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών, το αρχαιότερο λογοτεχνικό σωματείο της Ελλάδος, της Εθνικής Εταιρείας των Ελλήνων Λογοτεχνών, του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ-Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και του με έντονη φιλανθρωπική δράση πολιτιστικού συλλόγου «Το ράφι της αγάπης», ενώ το 2020 εντάχθηκε στο The Greek Play Project.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε:
το προσωπικό site της Δελίνας Βασιλειάδη:
www.delinavasiliadi.gr
την ιστοσελίδα του Κ.Θ.Β.Ε.:
https://www.ntng.gr/default.aspx?lang=el-GR&page=64&item=35487
και την ιστοσελίδα του The Greek Play Project:
http://www.greek-theatre.gr/public/gr/greekplay/index/view/86

ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΔΕΛΙΝΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ:
2021 «ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ» (παιδικό παραμύθι) Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη
2021 «ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑΪΖΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ» (παιδικό παραμύθι) Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη
2021 «Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣ» (παιδικό παραμύθι) Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη
2020 «ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ» (θεατρικό έργο) ΚΑΠΑ Εκδοτική
2020 «ΝΑΝΟΥΡΙΣΜΑ» (θεατρικό έργο-συλλογικός τόμος «Εν αρχή ην το τέλος») Εκδόσεις Ανεμόεσσα
2019 «ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ» (θεατρικό έργο) ΚΑΠΑ Εκδοτική
2019 «ΡΟΜΙ ΚΑΙ ΜΙΡΑΝΤΑ» (παιδικό παραμύθι) Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη
2018 «ΠΕΡΑΣΜΑ» (θεατρικό έργο) ΚΑΠΑ Εκδοτική
2018 «ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ» (παιδικό παραμύθι) Εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη
2018 «Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣ» (παιδικό παραμύθι) ΑΝΙΜΑ εκδοτική

ΥΠΟ ΕΚΔΟΣΗ:
«ΧΑΡΤΙΝΕΣ ΜΟΙΡΕΣ» (θεατρικό έργο) ΚΑΠΑ εκδοτική
«Μ’ ΑΓΑΠΑ ΔΕΝ Μ’ ΑΓΑΠΑ» (θεατρικό έργο) ΚΑΠΑ εκδοτική
“PAPER FATES” (θεατρικό έργο στα αγγλικά) On time books Publishing House
“PLAYING WITH ALICE” (θεατρικό έργο στα αγγλικά) On time books Publishing House
“PASSAGE” (θεατρικό έργο στα αγγλικά) On time books Publishing House

ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ-ΒΡΑΒΕΙΑ:
ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ:
ΠΕΡΑΣΜΑ:
• Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (2017)
• Α’ Βραβείο, «Βιβλίο (θεατρικό έργο) της χρονιάς 2018» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος
ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ:
• Συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2020»
ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΑΛΙΚΗΣ:
• Α’ Βραβείο της Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών (2018)
• Έπαινος της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών (2018)
• Α’ Βραβείο, «Βιβλίο (θεατρικό έργο) της χρονιάς 2019» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος
• Συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019»
ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ:
Η ΝΕΡΑΪΔΑ ΤΗΣ ΠΙΠΙΛΑΣ:
• Βραβείο από την ΑΝΙΜΑ εκδοτική (2017)
ΤΑ ΧΑΜΕΝΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΙΟΥ ΤΟΞΟΥ:
• Α’ Βραβείο, «Βιβλίο (παιδικό παραμύθι) της χρονιάς 2017» από το λογοτεχνικό περιοδικό Κέφαλος
ΤΟ ΚΟΡΙΤΣΙ ΠΟΥ ΤΑΪΖΕ ΤΑ ΠΟΥΛΙΑ:
• 2ο βραβείο του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος (2018)
Η ΦΥΛΑΚΑΣ ΤΩΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΩΝ ΟΝΕΙΡΩΝ:
• 3ο βραβείο από την Ε.Τ.Ε.Π. Κερατσινίου (2018)
ΤΟ ΑΣΤΕΡΑΚΙ:
• Έπαινος του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος (2018)
ΡΟΜΙ ΚΑΙ ΜΙΡΑΝΤΑ:
• Β’ ΒΡΑΒΕΙΟ στον παγκόσμιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Συλλόγου Λόγου-Τέχνης-Μουσικής «ΛΙΝΟΣ» (εκδόσεις βιβλία-παραμύθια 2019-2020)
• Συμπεριλήφθηκε στη λίστα του Ε.Π.Ο.Κ. «ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑ 2019»
ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑΙΡΙΑΖΕ (Ο ΖΩΓΡΑΦΟΣ):
• 1ο βραβείο του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου & Επιστημών Ελλάδος (2019)
• Β’ βραβείο στον 10ο Παγκόσμιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ε.Π.Ο.Κ.
• 3ο βραβείο στον 39ο Διαγωνισμό Λογοτεχνών Π.Ε.Λ. (2020)
ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ ΣΤΟ ΝΕΡΑΪΔΟΝΗΣΙ:
• 3ο βραβείο από την Ένωση λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος (2020)
• Έπαινος από την Ε.Τ.Ε.Π. Κερατσινίου (2019)
ΠΟΙΗΣΗ:
• Έπαινος και Τιμητική Διάκριση στον Β’ Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Ποίησης της Εταιρείας Τεχνών και Γραμμάτων Πειραιά (2005).

ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΤΟΜΙΚΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ:
• 2016 Θεσσαλονίκη, Γκαλερί Τέχνης Λόλα Νικολάου, Το Κόκκινο
• 2015 Θεσσαλονίκη, Γκαλερί Τέχνης Λόλα Νικολάου, Δράσις Αντίδρασις
• 2014 Βρυξέλλες, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κτίριο R29 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Thesis-Antithesis
• 2014 Λουξεμβούργο, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Κτίριο Jean Monnet της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πρεσβείας του Λουξεμβούργου, Στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ΩΔΕΣ, Thesis-Antithesis
• 2008 Θεσσαλονίκη, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο (Γενί Τζαμί), Υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης, Αντανακλάσεις ΙΙ
• 2007 Σύρος, Πινακοθήκη Κυκλάδων, Υπό την αιγίδα του Δήμου Ερμούπολης, Ερμουπόλεια 2007, Αντανακλάσεις
• 2007 Θεσσαλονίκη, Ιατρικό Ψυχοθεραπευτικό Κέντρο, Ενοράσεις
• 2006 Αθήνα, γκαλερί ΑΡΓΩ, Αμφισημίες
• 2005 Θεσσαλονίκη, Κέντρο Αρχιτεκτονικής, Υπό την αιγίδα του Α’ Δημοτικού Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, Σχεδόν η άλλη όψη