TOP

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ” Ο ΠΟΝΤΙΚΟΣ ΚΑΙ Η ΘΥΓΑΤΕΡΑ ΤΟΥ” ΤΗΣ ΦΙΛΙΑ ΔΕΝΔΡΙΝΟΥ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΝ ΠΛΩ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΑΝΟ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 9/9/23 ΣΤΙΣ 12.00

Η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Εν Πλω διοργανώνουν παρουσίαση του παιδικού βιβλίου της Φίλιας Δενδρινού, με τίτλο «Ο ποντικός και η θυγατέρα», με εικονογράφηση της Εύης Τσακνιά.

Ένας πλούσιος ποντικός, μια όμορφη θυγατέρα, ένας γάμος κοσμικό γεγονός.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο μουσικός Δημήτρης Κωνσταντόπουλος.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Παιδικό Ιανό της Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Παλαμά 3.


Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ανάμεσα στα αγαπημένα των παιδιών μαγικά παραμύθια, ένα είδος λαϊκών παραμυθιών που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς εμπεριέχουν έντονο το στοιχείο της σάτιρας, είναι τα ευτράπελα ή σατιρικά παραμύθια.

Σε αυτήν την κατηγορία  ανήκει και το  συγκεκριμένο παραμύθι , ένα  από τα πιο γνωστά της  προφορικής μας παράδοσης, το οποίο ξαναγράφεται κρατώντας μορφές, χαρακτήρες και τραγούδια από το πλούσιο υλικό της λαϊκής μας παράδοσης . Πρωταγωνιστές της ιστορίας είναι τα στοιχεία της φύσης  ο ήλιος κι οι ηλιαχτίδες του , το σύννεφο κι η κυρά-βροχή , το μελτεμάκι, ο κυρ- βοριάς και φυσικά, ο ποντικός κι η θυγατέρα του που άλλοτε με διάλογο και άλλοτε με στίχο μας μεταφέρουν εικόνες και μυρωδιές της Ελλάδας της υπαίθρου, διαχρονικά τρυφερές κι ανέμελες. Ένα παραμύθι που προσφέρεται και για δραματοποίηση. Ένα όμορφο ταξίδι από τη προφορική παράδοση,  στη σκηνή του θεάτρου.

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Φίλια Δενδρινού είναι ηθοποιός, θεατρολόγος  και θεατροπαιδαγωγός.  Σπούδασε θέατρο και παιδαγωγικά στην Ελλάδα και στη Γαλλία, ενώ έχει ιδιαίτερα ασχοληθεί με το Αφηγηματικό Θέατρο και τη σχέση του ηθοποιού αφηγητή με την προφορική λαϊκή αφήγηση, μύθων  και  παραμυθιών. (M.A theatre-storytelling and performing arts / Middlesex university- London). Έχει διδάξει θέατρο σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης: Δραματικές Σχολές, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Παν/μίου Πελοποννήσου, Εθνικό και Καποδιστριακό Παν/μίο Αθηνών,(Μετεκπαίδευση δασκάλων- Νηπιαγωγών) ενώ από το 1996 ως το 2015 ήταν υπεύθυνη Θεατρικής Παιδείας στα Σχολεία της  Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας(Αρσάκεια, Τοσίτσεια Σχολεία), όπου οργάνωσε και δίδαξε  σε παιδιά και δασκάλους προγράμματα Θεατρικής Αγωγής. Έχει συνεργαστεί με τη Δημόσια Τηλεόραση της ΕΡΤ και την  Εκπαιδευτική Τηλεόραση, ως σεναριογράφος για ντοκυμαντέρ  και ως  επιστημονική σύμβουλος εκπομπών για το θέατρο. Ως συνεργάτης της παιδικής εκπομπής Ουράνιο Τόξο, διασκεύασε για την τηλεόραση και αφηγήθηκε, πολλά Ελληνικά    και  Ευρωπαϊκά λαϊκά παραμύθια , όσο και επώνυμα. Η τελευταία της δουλειά για παιδιά στην Ελληνική τηλεόραση, ήταν το Ψέματα κι Αλήθεια μια σειρά για παιδιά με θέμα τη διαχρονία του παραμυθιού και τους  μεγάλους επώνυμους  παραμυθάδες.( Αίσωπος, Γκριμ, Άντερσεν, Ο. Ουάιλντ)

 Έχει γράψει τα βιβλία:

Με νότες και γράμματα. Ποίηση για την προσχολική και πρώτη σχολική ηλικία  σε εικονογράφηση της ιδίας (1994 , εκδ. Αίολος/ Έπαινος του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου) τη σειρά,

Η Τέχνη σαν Παραμύθι, έξι  βιβλία μυθοπλασίας για την επαφή των παιδιών με μεγάλους ζωγράφους και  με εικαστικά  ρεύματα- κινήματα. ( 2007/10, εκδ.Λιβάνη) /Από τη  συγκεκριμένη σειρά το  βιβλίο « Το καπέλο του καλλιτέχνη Β. Βαν Γκογκ» , ήταν υποψήφιο για Κρατικό Βραβείο στα βιβλία Γνώσεων (short list)

Το Σπίτι βιβλίο με CD εικονογράφηση Χρήστος Κεχαγιόγλου, Στίχοι – Μουσική Τατιάνα Ζωγράφου (2010, εκδ. Εν πλώ)

Αχ, τα καημένα τα Άλιαστα, Δοκίμιο:  Από την Προφορική παράδοση στη Σκηνή του Θεάτρου. (2017, εκδ. Εν Πλω)

Με τα Παραμύθια των Γκρίμ   Θεατρικό έργο  (2018 Εκδ. Σοκόλη) Το έργο ανέβηκε τον χειμώνα του 2019 με μεγάλη επιτυχία από το το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ  Σερρών (σκηνθ. Μ. Θεοχάρους )

Ο Ποντικός και η Θυγατέρα του. Θεατρική διασκευή του ομώνυμου λαϊκού παραμυθιού σε εικονογράφηση της Εύης Τσακνιά  (2019 εκδ. Εν πλώ)

Ο Ραφτάκος και των Παραμυθιών η Κόρη. Θεατρικό έργο για παιδιά  (2022 εκδ. Σοκόλη) Κρατικός Έπαινος Συγγραφής Θεατρικού Έργου για παιδιά 2020