TOP

“ΤΟ ΠΙΟ ΛΑΜΠΡΟ ΑΡΧΕΙΟ”-ΚΡΙΣΤΗΣ ΚΟΥΠΑΤΟΣ

Το Πιο Λαµπρό Αρχείο – Η πλήρης ταινιοθήκη του κινηµατογραφικού οργανισµού “Καραγιάννης – Καρατζόπουλος”, Κρίστης Κουπάτος
Κατηγορία: ΛΕΥΚΩΜΑ Θεµατική: Ελληνικός κινηµατογράφος

“Το Πιο Λαµπρό Αρχείο” του Κρίστη Κουπάτου είναι ένα πολυτελές λεύκωµα (coffee table book) αφιερωµένο στην ιστορία, στους ιδρυτές και στην ταινιοθήκη του κινηµατογραφικού οργανισµού “Καραγιάννης – Καρατζόπουλος”.

Η “Καραγιάννης – Καρατζόπουλος” διαθέτει στο αρχείο της συνολικά 340 ταινίες, οι οποίες, πέραν από τις 110 δικές της παραγωγές, προέρχονται από παραγωγές όλων ανεξαιρέτως των µεγάλων εταιρειών της εποχής: “Φίνος Φιλµ”, “Δαµασκηνός – Μιχαηλίδης”, “Ανζερβός”, “Αφοί Ρουσσόπουλοι, Γιώργος Λαζαρίδης, Δηµήτρης Σαρρής, Κώστας Ψαρράς”, “Ιωάννης Καρατζόπουλος & Σία”, “Σύλιας Φιλµ”, “Σπηλιώτης Φιλµ”, “Μήλλας Φιλµ”, “Σπέντζος Φιλµ”, καθώς και των σηµαντικών παραγωγών Τζέιµς Πάρις και Κλέαρχου Κονιτσιώτη. Οι ταινίες αυτές καλύπτουν µια περίοδο από το 1952 µέχρι και το 2018 και για αυτές έχουν σκηνοθετήσει, γράψει σενάριο, λάβει µέρος και συµβάλει για το καλύτερο δυνατό καλλιτεχνικό και τεχνικό αποτέλεσµα οι πιο επιφανείς σκηνοθέτες, σεναριογράφοι, ηθοποιοί, δηµιουργοί και τεχνικοί αντίστοιχα που πέρασαν από τη χώρα µας.

Στο αρχείο της συµπεριλαµβάνονται µερικές από τις σηµαντικότερες και δηµοφιλέστερες ταινίες του Ελληνικού κινηµατογράφου όπως: “Στέλλα”, “Το Κορίτσι Με Τα Μαύρα”, “Κυριακάτικο Ξύπνηµα” και “Το Τελευταίο Ψέµα” του Μιχάλη Κακογιάννη, οι δύο από τις πέντε Ελληνικές ταινίες που ήταν υποψήφιες για το Όσκαρ καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας: “Τα Κόκκινα Φανάρια” και “Το Χώµα Βάφτηκε Κόκκινο” του Βασίλη Γεωργιάδη όπως και οι ταινίες του: “Γάµος Αλά Ελληνικά”, “Ο Μπλοφατζής” και “Ραντεβού Με Μια

Άγνωστη”, “Η Κάλπικη Λίρα”, “Ο Ζηλιαρόγατος” και “Η Γυνή Να Φοβείται Τον Άντρα” του Γιώργου Τζαβέλλα, “Χτυποκάρδια Στο Θρανίο”, “Η Αλίκη Στο Ναυτικό”, “Η Κόρη Μου Η Σοσιαλίστρια”, “Ο Στρίγγλος Που Έγινε Αρνάκι”, “Ένα Βότσαλο Στη Λίµνη”, “Σάντα Τσικίτα” και “Δεσποινίς Ετών 39” του Αλέκου Σακελάριου, “Ο Μπακαλόγατος (Της Κακοµοίρας)” και “Έγκληµα Στα Παρασκήνια” του Ντίνου Κατσουρίδη, “Το Κοροϊδάκι Της Δεσποινίδος” του Γιάννη Δαλιανίδη, “Μια Γυναίκα Στην Αντίσταση” του Ντίνου Δηµόπουλου, “Διπλοπενιές” και “Ντάµα Σπαθί” του Γιώργου Σκαλενάκη, “Το Πιο Λαµπρό Αστέρι”, “Βίβα Ρένα”, “Αγάπη Μου Παλιόγρια”, “Ο Τρελός Τα΄ Χει 400”, “Δηµήτρη Μου Δηµήτρη Μου” και “Μαντώ Μαυρογένους” του Κώστα Καραγιάννη και πολλές άλλες.
Σε αυτές πρωταγωνιστούν οι σπουδαιότεροι και δηµοφιλέστεροι ηθοποιοί της εποχής: Αλίκη Βουγιουκλάκη, Τζένη Καρέζη, Δηµήτρης
Παπαµιχαήλ, Έλλη Λαµπέτη, Δηµήτρης Χορν, Βασίλης Λογοθετίδης, Μελίνα Μερκούρη, Αλέκος Αλεξανδράκης, Νίκος Κούρκουλος, Θανάσης Βέγγος, Γιώργος Φούντας, Κώστας Βουτσάς, Λάµπρος Κωνσταντάρας, Μάρω Κοντού, Ξένια Καλογεροπούλου, Ανδρέας Μπάρκουλης, Ειρήνη Παππά, Μίµης Φωτόπουλος, Ορέστης Μακρής, Βασίλης Αυλωνίτης, Κώστας Χατζηχρήστος κ.α.

Για κάθε µια από τις ταινίες γίνεται ξεχωριστή αναφορά σε µία µέχρι έξι σελίδες, αναλόγως της καλλιτεχνικής και εµπορικής της πορείας, και αναγράφονται:
α) όλοι ανεξαιρέτως οι συντελεστές στο δηµιουργικό, καλλιτεχνικό και τεχνικό κοµµάτι, β) η υπόθεση,
γ)µια σειρά από πληροφορίες και γενικές γνώσεις (trivia) που αφορούν την πρεµιέρα, τα εισιτήρια που έκοψε στην Α’ της προβολή, βραβεύσεις και συµµετοχές σε φεστιβάλ στο εσωτερικό και εξωτερικό, χώρους γυρισµάτων, τη µουσική και τα τραγούδια µε στοιχεία για την πρώτη τους κυκλοφορία, τα σκηνικά, τα κοστούµια, παραλειπόµενα από τα γυρίσµατα, λάθη στο ρακόρ και πολλά στοιχεία που προκύπτουν µέσα από τους διαλόγους των ηθοποιών όπως: αναφορές σε ιστορικά πρόσωπα και γεγονότα, προσωπικότητες της πολιτικής, των επιστηµών και των τεχνών, προέλευση και σηµασία λέξεων, αναφορές σε ξένα και Ελληνικά τραγούδια και ταινίες κ.λπ.

Το πολυτελές αυτό λεύκωµα, στο οποίο γίνεται καταγραφή ενός σηµαντικού µέρους της κινηµατογραφικής παραγωγής της χώρας και συνεπώς της πολιτιστικής µας κληρονοµιάς περιλαµβάνει πέραν των 2500 εικόνων και έχει διπλό εξώφυλλο, αφού το οπισθόφυλλο λειτουργεί ως δεύτερο εξώφυλλο.

Πληροφορίες Βιβλίου Συγγραφέας: Κρίστης Κουπάτος
Αποκλειστική Διάθεση: Εκδόσεις “Άγκυρα”
Σελίδες: 600 Διαστάσεις: 29cmΧ32cm Βάρος: 5,3Kg
Εξώφυλλο: Σκληρό µε κουβερτούρα

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Κρίστης Κουπάτος γεννήθηκε στην Κύπρο το 1976.

Το 1996 φεύγει για το Λονδίνο για σπουδές στα οικονοµικά στο University College London (UCL), όπου ταυτόχρονα παρακολουθεί µαθήµατα στο Gwenethe Welshe Studio of Ballroom & Latin Dance και συµµετέχει σε πανεπιστηµιακούς διαγωνισµούς σε όλη τη Βρετανία µε την οµάδα Latin του University of London, καταλαµβάνοντας υψηλές θέσεις.

Το 1999 µε το που παίρνει το πτυχίο του ξεκινά σπουδές στο µουσικό θέατρο στο Laine Theatre Arts. Φοιτητής ακόµα λαµβάνει µέρος σαν χορευτής σε δύο Χριστουγεννιάτικα shows του ITV και στις παραστάσεις: “Dick Whittington” (2001) στο Εδιµβούργο της Σκοτίας
και “Fast Track” (2001) και “That’ s The Way I Like It” (2002) στο Έψοµ στην κοµητεία του Σάρεϊ, σε χορογραφίες των: Barbara Evans, Gerry Zuccarello, Tudor Davies και Dollie Henry. Το 2002 λίγο πριν την ολοκλήρωση των σπουδών του παίρνει το I.S.T.D. Teaching Associate in Modern Dance και αποσπά το 1ο βραβείο χορογραφίας “LTA Prelims” που του απονεµήθηκε από τη Ruthie Henshall.

Το 2002 µετά την αποφοίτησή του µετακοµίζει στην Ελλάδα, όπου αρχίζει να δουλεύει σαν χορευτής σε τηλεοπτικά shows (Fame Story in Concert, Dream Show, X-Factor, Mad Awards, Εθνικά Καλλιστεία, Εθνικοί Τελικοί Γιουροβίζιον κ.α.) και νυχτερινά µαγαζιά. Έχει συνεργαστεί
µε πολλούς χορογράφους µεταξύ των οποίων: Φωκάς Ευαγγελινός, Δηµήτρης Παπάζογλου και Gary Mardon, και τα µεγαλύτερα ονόµατα της Ελληνικής µουσικής: Άννα Βίσση, Δέσποινα Βανδή, Σάκη Ρουβά, Έλλη Κοκκίνου, Πέγκυ Ζήνα κ.α., ενώ έχει λάβει µέρος σε µουσικές παραστάσεις
µε τους: Γιώργο Νταλάρα, Μαρινέλλα, Φωτεινή Δάρρα και Τάκη Ζαχαράτο.

Σηµαντική στιγµή στην πορεία του η συµµετοχή του στον Διαγωνισµό Τραγουδιού Γιουροβίζιον του 2005 στο Κίεβο της Ουκρανίας µε την οµάδα της Έλενας Παπαρίζου και το τραγούδι “My Number One”, το οποίο χάρισε την πρωτιά στην Ελλάδα.

Μεταξύ 2006-2009 χορογραφεί σε νυχτερινά µαγαζιά, ενώ το 2007 έπειτα από ακρόαση παίρνει υποτροφία από τον διεθνώς αναγνωρισµένο χορογράφο και σκηνοθέτη Chet Walker και παρακολουθεί τρεις βδοµάδες σεµινάρια χορού στο Jacob’ s Pillow στη Μασαχουσέτη των Η.Π.Α.

Το 2012 φεύγει και πάλι για το Λονδίνο, όπου κατά την παραµονή του εκεί παρακολουθεί σεµινάρια χορού, χορογραφίας και σκηνοθεσίας για µιούζικαλ.

Το 2013 επιστρέφει στην Ελλάδα, όπου αρχίζει να συµµετέχει σε θεατρικές παραστάσεις: “Priscilla Queen Of The Desert”, “Sweet Charity”, “Μέρες Ραδιοφώνου” και “Μια Ελλάδα Θέατρο”, οι δύο τελευταίες σε δική του χορογραφία.
“Το Πιο Λαµπρό Αρχείο” είναι η πρώτη του συγγραφική δουλειά.