TOP

Ανοιγουν οι πυλες του Φεστιβαλ Thess Clean -Thess Green, του 1ου Φεστιβαλ Κυκλικης Οικονομιας του Δημου Θεσσαλονικης την Πεμπτη, 2 Ιουνιου, στο Περιπτερο 16 της ΔΕΘ

Η διενέργεια του Thess Clean -Thess Green αποτελεί πρωτοβουλία του Δήμου Θεσσαλονίκης και διοργανώνεται από τη ΔΕΘ-Helexpo, με σκοπό να εξοικειώσει τους δημότες της πόλης με τις πρακτικές της Κυκλικής Οικονομίας -μείωση απορριμμάτων – επανάχρηση – ανακύκλωση υλικών.

Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης πρωτοπορεί  αλλά και αποδεικνύει έμπρακτα τον υψηλό βαθμό ενεργοποίησής του προς την κατεύθυνση της ευαισθητοποίησης των δημοτών του, της αλλαγής νοοτροπίας σχετικά με την απόρριψη των αστικών αποβλήτων και της στροφής προς μία ορθολογικότερη, «πράσινη» διαχείριση τους.

Το Φεστιβάλ διαθέτει ένα πλούσιο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων τόσο για τους ενήλικες όσο και για τα παιδιά ενώ πολλά σχολεία της πόλης έχουν προγραμματίσει ήδη επίσκεψη στους χώρους του Φεστιβάλ και συμμετοχή των μαθητών τους στις δράσεις του. Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει λειτουργία έκθεσης συστημάτων ανακύκλωσης, ενημερωτικές ημερίδες και εργαστήρια για ενήλικες, παραστάσεις, εργαστήρια και Λούνα Παρκ για τους μικρούς επισκέπτες και τους μαθητές των σχολείων.

Πρόγραμμα 1ου Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας,  Thess Clean – Thess Green

Πέμπτη 2 Ιουνίου

09:00 – 13:00 Εργαστήρια & Λούνα Παρκ για παιδιά/μαθητές, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16

09:00 – 18:00 Λειτουργία έκθεσης συστημάτων ανακύκλωσης, εταιρειών και σχολείων, περίπτερο 16

10:00 – 12:00 Παραστάσεις για παιδιά, Stage  περιπτέρου 16

10:00 – 18:30 “Circular Minds” Ιdeathon για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της κυκλικής οικονομίας στο Δήμο Θεσσαλονίκης, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων, ΔΕΘ Helexpo, Συνεδριακό Κέντρο «Νικόλαος Γερμανός».

16:00 – 18:00 Ημερίδα: «Τα Πανεπιστήμια ως καταλύτες της Κυκλικής Οικονομίας», ΑΠΘ -ΠΑΜΑΚ -ΔΙΠΑΕ, Stage  περιπτέρου 16

17:30 – 20:00 Εργαστήρια για ενήλικες, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16

18:00                 Εγκαίνια Φεστιβάλ, Stage  περιπτέρου 16

18:15 – 20:00     Ημερίδα Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, με θέμα: «Ο ρόλος των Συλλογικών Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης στην υλοποίηση του νέου Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. Η Ανάγκη δημιουργίας νέων Συστημάτων για ειδικές κατηγορίες αποβλήτων», Stage περιπτέρου 16.

Παρασκευή 3 Ιουνίου

09:00 – 13:00     Εργαστήρια & Λούνα Παρκ για παιδιά/μαθητές, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16

09:00 – 16:00     Λειτουργία έκθεσης συστημάτων ανακύκλωσης, εταιρειών και σχολείων, περίπτερο 16

10:00 – 12:00     Παραστάσεις για παιδιά, Stage  περιπτέρου 16

14:00 – 16:00     Ημερίδα ΜΜΕ & Κυκλική Οικονομία, ΕΣΗΕΜ-Θ – ΑΠΘ (Τμήμα Δημοσιογραφίας), με θέμα: “Ο ρόλος των ΜΜΕ στην προώθηση της Κυκλικής Οικονομίας”, Stage  περιπτέρου 16

17:30 – 20:15     Εργαστήρια για ενήλικες, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16

18:00 – 20:00     Ημερίδα: «Η διαχείριση οργανικών αποβλήτων – Τοποθέτηση του καφέ κάδου», ΦοΔΣΑ – ΕΕΘ – Ενώσεις Ξενοδόχων & Εστιατόρων, Stage  περιπτέρου 16

Σάββατο 4 Ιουνίου

10:00 – 14:00     Λειτουργία έκθεσης συστημάτων ανακύκλωσης, εταιρειών και σχολείων, περίπτερο 16

10:00 – 14:00     Εργαστήρια & Λούνα Παρκ για παιδιά, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16

11:00 – 14:00     Συνέδριο Κυκλικής Οικονομίας, Stage  περιπτέρου 16

11:00 – 14:00     Εργαστήρια για ενήλικες, υπαίθριος χώρος περιπτέρου 16

Οι Ημερίδες και το Συνέδριο θα μεταδοθούν και διαδικτυακά από:  www.helexpo.gr/festival-kyklikis-oikonomias & τη σελίδα του  Facebook:Thess Clean Thess Green

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, και σε συνεργασία με την Ανακύκλωση Συσκευών, Κέντρο Διαλογής & Ταξινόμησης Β. Ελλάδας, θα βρίσκεται σε λειτουργία το Repair Cafe, στο οποίο οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να φέρνουν για δωρεάν επιδιόρθωση τις χαλασμένες ηλεκτρικές συσκευές τους. Εφόσον η συσκευή επιδιορθώνεται, θα επισκευάζεται άμεσα, όσο ο κάτοχος της θα απολαμβάνει έναν καφέ, κερασμένο από την εταιρεία. Εάν η συσκευή δεν διορθώνεται, ο κάτοχος θα έχει την επιλογή να την αφήσει για ανακύκλωση.

Επιπλέον, παράλληλα με τις δράσεις του Φεστιβάλ, θα βρίσκονται σε συνεχή λειτουργία, στο περίπτερο 16: α) η έκθεση του Κέντρου ιστορίας Θεσσαλονίκης «Δημόσια Καθαριότητα. Υπηρεσίες καθαριότητας στην πόλη της Θεσσαλονίκης: Από τους σκουπιδόλακκους στην αρχαιότητα, στους οργανωμένους Χ.Υ.Τ.Υ. και στην Ανακύκλωση» και β) η έκθεση καλλιτεχνικών έργων και δημιουργιών των Παιδικών Σταθμών του Δήμου Θεσσαλονίκης με θέμα: ”Οι Παιδικοί Σταθμοί ανακυκλώνουν και δημιουργούν τα μνημεία της πόλης”. 

Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης. Υποστηρίζεται από την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης – το γνωστό σύστημα του Μπλε Κάδου, και τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (Φο.Δ.Σ.Α) Κεντρικής Μακεδονίας.

Λοιποί υποστηρικτές: ΕΥΑΘ, ΑΝΑΚΕΜ, TOMRA, Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε., ΑΝ.Α.Β.Ε., Κάθε Κουτί Μετράει, ΕΕΘ,  EAST-WEST GREECE, fil-eco,  ΑΒ Βασιλόπουλος, ΕΝΔΙΑΛΕ. Χορηγοί Επικοινωνίας: Ράδιο Θεσσαλονίκη 94,5, GREEN AGENDA, TV 100 – FM 1OO – FM100,6.

Σημειώνεται πως η είσοδος στο Φεστιβάλ, όλες τις ημέρες λειτουργίας του, θα είναι δωρεάν ενώ, παράλληλα, θα διατίθεται και ελεύθερο πάρκινγκ για τους επισκέπτες.

Thess Clean -Thess Green – Εκπαίδευση στην Κυκλική Οικονομία με πρωτότυπες δράσεις για μικρούς και μεγάλους

Το Φεστιβάλ Thess Clean -Thess Green, το 1ο Φεστιβάλ Κυκλικής Οικονομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, επιφυλάσσει στους επισκέπτες του, μικρούς και μεγάλους, μία σειρά εμπνευσμένων δράσεων που θα ψυχαγωγήσουν, ενημερώσουν και εκπαιδεύσουν το κοινό στις πρακτικές της Κυκλικής Οικονομίας με τρόπους πρωτότυπους και διασκεδαστικούς!

Οι δράσεις ξεκινούν από αύριο το πρωί, 02 Ιουνίου, ημέρα έναρξης του Φεστιβάλ, στις 10:00 π.μ. στους χώρους της ΔΕΘ-Helexpo,  περίπτερο 16, και θα διαρκέσουν σε όλο το τριήμερο λειτουργίας του, έως και το Σάββατο 05 Ιουνίου.

Δύο Λούνα Παρκ Ανακύκλωσης, ένα από την Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), το γνωστό σύστημα του μπλε κάδου, το οποίο βραβεύθηκε στο φετινό διαγωνισμό των Green Awards 2022 με τα Gold & Platinum Awards ως η πλέον επιτυχημένη δράση «Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης παιδιών για την Ανακύκλωση Συσκευασιών» και ένα από το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα «Κάθε Κουτί Μετράει» εγγυώνται να ενθουσιάσουν τα παιδιά με πλήθος πρωτοποριακών, διαδραστικών παιχνιδιών, εκπαιδεύοντάς τα, παράλληλα, στην αξία της ανακύκλωσης συσκευασιών και αλουμινένιων κουτιών.

Διασκέδαση, ψυχαγωγία και περιβαλλοντική εκπαίδευση εγγυώνται, ακόμη, τα εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης της Ανατολικής Αναπτυξιακής και του Σωματείου Μορφογέννεσις, αλλά και του Θιάσου Θέατρο Πολυθέαμα, με παιχνίδια ομαδικά και επιτραπέζια, quiz, κατασκευές, οπτικοακουστικό υλικό, εικαστικά δρώμενα και θεατρικές παραστάσεις! Παράλληλα, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων θα είναι παρόν και έτοιμο να διασκεδάσει τα παιδιά με εμπνευσμένες εκπαιδευτικές δραστηριότητες ευαισθητοποίησης στον τομέα της ανακύκλωσης, της κυκλικής οικονομίας και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Φυσικά, η Τέχνη δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το Φεστιβάλ μίας πόλης φιλότεχνης όπως η Θεσσαλονίκη! Ο Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης MOMus έχουν ετοιμάσει τα δικά τους πρωτότυπα προγράμματα με … χρώματα, πινέλα και …έμπνευση, βοηθώντας τα παιδιά αλλά και το γενικό κοινό να εξοικειωθούν με τις έννοιες και τις πρακτικές της κυκλικής οικονομίας.

Παράλληλα, τόσο οι μικροί επισκέπτες όσο και οι μεγάλοι θα ανακαλύψουν πρωτότυπους και δημιουργικούς τρόπους επανάχρησης ρούχων στο Βιωματικό Εργαστήριο επανάχρησης ρούχων της East-West Greece αξιοποιώντας τα σε χρηστικές ή καλλιτεχνικές δημιουργίες.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συμπληρώνουν, καθημερινά, εκθέσεις και ενημερωτικές ημερίδες, ανοιχτές στο κοινό, με τη συμμετοχή Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, της ΕΣΗΕΜ-Θ, φορέων της πόλης -επαγγελματικών, διοικητικών και σχετικών με τη διαχείριση αποβλήτων.

Με την πρωτοβουλία του αυτή, ο Δήμος Θεσσαλονίκης, σταθερά ευαισθητοποιημένος και ενεργός στο θέμα της διαχείρισης των αστικών απορριμμάτων και της προστασίας του περιβάλλοντος, πρωτοπορεί  αλλά και αποδεικνύει έμπρακτα τον υψηλό βαθμό ενεργοποίησής του στα αιτούμενα της ευαισθητοποίησης των δημοτών του, της αλλαγής νοοτροπίας σχετικά με την απόρριψη των αστικών αποβλήτων και της στροφής προς μία ορθολογικότερη, «πράσινη» διαχείριση τους.

Σημειώνεται πως η είσοδος στο Φεστιβάλ, όλες τις ημέρες λειτουργίας του, θα είναι δωρεάν ενώ, παράλληλα, θα διατίθεται και ελεύθερο πάρκινγκ.

Το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνει η ΔΕΘ-Helexpo, τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης.