TOP

BALLETS JAZZ MONTREAL : DANCE ME 7 & 8 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ

Ballets Jazz Montréal: Dance Me

Music by Leonard Cohen

Τρίτη 7 και Τετάρτη 8 Νοεμβρίου | 20:30

Η εκπληκτική παράσταση-φόρος τιμής στον σπουδαίο
Leonard Cohen, επιτέλους στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Μια σπάνια ευκαιρία για το ελληνικό κοινό

να απολαύσει το διεθνώς sold-out καλλιτεχνικό γεγονός,

λίγο πριν την οριστική αυλαία των παραστάσεων το 2024.

Η πρωτότυπη παράσταση σύγχρονου χορού Dance Me της διάσημης ομάδας Ballets Jazz Montréal (BJM), που ανεβαίνει την Τρίτη 7 και την Τετάρτη 8Νοεμβρίου, είναι εμπνευσμένη από το πλούσιο και πολυσήμαντο έργο του Leonard Cohen, του αγαπημένου ποιητή, καλλιτέχνη και τραγουδοποιού από το Μόντρεαλ, και φέρει την έγκριση του ίδιου, λίγο προτού φύγει από τη ζωή το 2016. Αποτελεί, δε, έναν μοναδικό φόρο τιμής στους μεγάλους κύκλους της ύπαρξης, αποτυπώνοντάς τους σε πέντε διαφορετικές εποχές, όπως αυτές περιγράφονται στη στοχαστική ποίηση και μουσική του αξέχαστου δημιουργού.  Χορηγός των παραστάσεων είναι η Optima bank.

Η αρχική σύλληψη της παράστασης ανήκει στον Louis Robitaille [Λουί Ρομπιτάγι], χορευτή και καλλιτεχνικό διευθυντή των Ballets Jazz Montréal, ο οποίος το 2021 παρέδωσε τη σκυτάλη της καλλιτεχνικής διεύθυνσης στην Alexandra Damiani [Αλεξαντρά Νταμιανί].

Η δραματουργία και η σκηνοθεσία είναι του Éric Jean [Ερίκ Ζαν], ενώ τη χορογραφία συνυπογράφουν τρεις κορυφαίοι διεθνείς χορογράφοι με διαφορετικές προσωπικότητες, ο «δικός μας» Αντώνης Φωνιαδάκης, η Annabelle Lopez Ochoa [Άνναμπελ Λόπεζ Οτσόα] και ο Ihsan Rustem
[Ισάν Ράστεμ], οι οποίοι αποπειράθηκαν ‒και τελικά πέτυχαν‒ να δημιουργήσουν ένα σύμπαν στέρεο και βαθύ που αντανακλά το έργο του εμβληματικού καναδού

καλλιτέχνη. Χορός, μουσική, φωτισμοί, σκηνικά και βίντεο, όλα συνδυάζονται μαγικά σε μια εξαιρετική παραγωγή, για την οποία τα Ballets Jazz Montréal έχουν εξασφαλίσει τα αποκλειστικά δικαιώματα για 5 χρόνια.

Μια παράσταση που ο Leonard Cohen δεν είδε ποτέ…


O Leonard Cohen έφυγε ήρεμα και ξαφνικά ένα βράδυ του Νοεμβρίου του 2016 σε ηλικία 82 ετών, λίγο πριν την πρώτη πρόβα της παράστασης. Δεν πρόλαβε να δει ποτέ να παίρνει σάρκα και οστά το έργο στο οποίο είχε δώσει τις ευλογίες του, παραχωρώντας στα BJM το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τραγούδια του ως πρώτη ύλη για τη μουσική αφήγηση του Dance Me.

Οι συντελεστές μιλούν για το Dance Me

«Θα ήταν παρών στην πρεμιέρα», λέει ο χορευτής των BJM, Andrew Mikhaiel [Άντριου Μίκαϊλ]. «Ήταν κανονισμένο να δει την παράσταση. Έτσι, από τη στιγμή που βρεθήκαμε στο στούντιο την πρώτη μέρα, υπήρχε ένα φορτίο στους ώμους μας. Εμείς κληθήκαμε να τον εκπροσωπήσουμε και να παραδώσουμε στο κοινό κάτι ιδιαίτερα μαγικό. Πρόκειται για ένα σύμβολο του Καναδά, η ευθύνη ήταν τεράστια. Στην πρεμιέρα όμως ‒δεν θα το ξεχάσω ποτέ αυτό‒ ήμασταν όλοι σε έναν κύκλο και νιώσαμε την παρουσία του» (απόσπασμα από συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα The Guardian).


Στην ίδια συνέντευξη, η Alexandra Damiani αναφέρει: «Μπορούσα να διακρίνω όλες τις παγίδες στις οποίες θα μπορούσε να πέσει αυτό το εγχείρημα. Το έργο του Leonard Cohen μπορεί να σταθεί αυτόνομα. Δεν χρειάζεσαι τον χορό για να το απολαύσεις. Επομένως, θα μπορούσε να πει κανείς ότι θα προτιμούσε να βιώσει αυτή την εμπειρία με έναν διαφορετικό τρόπο». Μετά, η Alexandra Damiani είδε την παράσταση. «Με αφόπλισε η ομορφιά της. Είναι ένα τόσο ποιητικό αφιέρωμα!»

Ballets Jazz Montréal

Χορογραφία Αντώνης Φωνιαδάκης 

Χορογραφία Annabelle Lopez Ochoa 

Χορογραφία Ihsan Rustem 

Σύλληψη – ιδέα Louis Robitaille 

Δραματουργία & Σκηνοθεσία Éric Jean 

Μουσική διεύθυνση Martin Léon
Σχεδιασμός ήχου Alexis Dumais
Σκηνογραφία & φροντιστηριακό υλικό Pierre-Étienne Locas

Τεχνική διεύθυνση Alexandre Brunet
Σχεδιασμός φωτισμών Cédric Delorme-Bouchard, Simon Beetschen
Σχεδιασμός βίντεο HUB Studio – Gonzalo Soldi, Thomas Payette, Jeremy Fassio
Σχεδιασμός κοστουμιών Philippe Dubuc

Τιμές εισιτηρίων

40€, 30€, 25€, 20€, 10€ (μειωμένο)

 Χορηγός

Optima bank  

UNDER THE AUSPICES

OF THE EMBASSY OF CANADA TO THE HELLENIC REPUBLIC