Χ.Α.Ν.Θ.: ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αφιέρωμα:Ειρήνη Αντωνίου
Η Χριστιανική Αδελφότητα Νέων Θεσσαλονίκης, γνωστή με τα αρχικά Χ.Α.Ν.Θ., ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1921. Οι πρωτεργάτες του εγχειρήματος ήταν ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Γεννάδιος και ο Νομάρχης Ν. Παρασκευόπουλος. Ο σκοπός της ίδρυσής της ήταν να δημιουργηθούν δομές για την υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας. Ωστόσο οι βάσεις για την ίδρυση ενός τέτοιου φορέα μπήκαν πολύ νωρίτερα. Συγκεκριμένα το 1918 είχαν επισκεφτεί την πόλη της Θεσσαλονίκης εθελοντές αμερικανικών ΧΑΝ προκειμένου να οργανώσουν τα «Σπίτια του Στρατιώτη». Τα σπίτια αυτά είχαν σκοπό να καλύψουν τις βασικές ανάγκες για τροφή και στέγη των στρατιωτών που πολεμούσαν στο Μακεδονικό μέτωπο.
Μερικά χρόνια αργότερα, η Χ.Α.Ν.Θ. περιέθαλψε τους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής προσφέροντας καταφύγιο σε οικογένειες που ξεριζώθηκαν και είχαν χάσει τις περιουσίες τους. Επίσης, το 1926 δημιουργήθηκε η επιτροπή προστασίας και περίθαλψης των ορφανών παιδιών. Παράλληλα μπήκαν και τα θεμέλια της ανέγερσης του κτηρίου της ΧΑΝΘ. Η ανέγερση βασίστηκε κυρίως σε εισφορές των Ελλήνων του εξωτερικού ύστερα από ενέργειες του μητροπολίτη Γεννάδιου. Το κεντρικό κτήριο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 1936. Παρά όμως τις προσπάθειες των τοπικών παραγόντων και των εκπροσώπων της ΧΑΝΘ, το 1938 η δικτατορία Μεταξά διέκοψε την λειτουργία του οργανισμού. Μεσολάβησε ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος με αναρίθμητες ανθρώπινες και υλικές απώλειες. Παρόλα αυτά η Χ.Α.Ν.Θ. επαναλειτούργησε το 1946 ξεκινώντας από την αρχή τη δυναμική της πορεία με περισσότερη αφοσίωση στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Στα πρώτα χρόνια της επανασύστασης της αδελφότητας λειτούργησαν νυχτερινό γυμνάσιο, επαγγελματική σχολή λογιστών, στέγη για ξένους σπουδαστές (λειτούργησε ως το 1978), ναυαγοσωστική σχολή και νηπιαγωγείο. Ωστόσο το όνομα της Χ.Α.Ν.Θ. έχει ταυτιστεί με τις κατασκηνώσεις. Πολλοί Θεσσαλονικείς πέρασαν τα καλοκαίρια των παιδικών και εφηβικών τους χρόνων στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων του Πηλίου και της Χαλκιδικής. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι κατασκηνώσεις της Χ.Α.Ν.Θ. είναι οι μακροβιότερες στην Ελλάδα καθώς είναι οι πρώτες που δημιουργήθηκαν στην χώρα. Οι κατασκηνωτές ερχόντουσαν σε επαφή με τη φύση δίνοντας έμφαση σε εποικοδομητικές δραστηριότητες όπως ο αθλητισμός και οι εκδρομές. Επιπλέον, ήταν μια αφορμή για τα παιδιά να ενταχθούν στο κοινωνικό σύνολο και να μάθουν τις αξίες της ομαδικότητας, της συνεργασίας, της αυτοεκτίμησης και της προσωπικής ευθύνης.
Πέρα όμως από τις κατασκηνώσεις, οι υπεύθυνοι της Χ.Α.Ν.Θ. δημιούργησαν αθλητικές ακαδημίες. Η πρώτη ακαδημία που έλαβε χώρα ήταν το μπάσκετ, το 1921. Είναι γεγονός ότι η ανδρική ομάδα μπάσκετ της Χ.Α.Ν.Θ. κέρδισε 16 πρωταθλήματα Θεσσαλονίκης τη χρονική περίοδο 1931 έως το 1957. Επίσης, κατέχει και διεθνείς διακρίσεις στο ενεργητικό της. Από τους κόλπους της έχουν περάσει σπουδαίοι αθλητές οι οποίοι αγωνίστηκαν και σε μεγάλες ομάδες του εξωτερικού. Μερικοί εξ’ αυτών είναι ο Ανέστης Πεταλίδης, ο Γιώργος Τρόντζος και ο Νίκος Ζήσης. Σήμερα η ανδρική ομάδα μπάσκετ αγωνίζεται στη Β’ Εθνική κατηγορία. Ακόμη στην Χ.Α.Ν.Θ. λειτουργούν ακαδημίες και αγωνιστικές ομάδες του βόλεϊ, χάντμπολ, τένις, επιτραπέζιας αντισφαίρισης, υγρού στίβου και πολεμικών τεχνών. Πολλοί πρωταθλητές συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα καθώς και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, εκπροσωπώντας την Χ.Α.Ν.Θ. ως αθλητικό σωματείο.
Οι ιθύνοντες όμως του φορέα δεν έμειναν με δεμένα τα χέρια. Ως ανήσυχα πνεύματα κυριολεκτικά διείσδυσαν και στην πνευματική καλλιέργεια των Θεσσαλονικιών. Δημιουργήθηκαν κέντρα δια βίου μάθησης και προγράμματα επιμόρφωσης για παιδιά και ενήλικες. Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια δημιουργικής γραφής, κοπτικής-ραπτικής, ζωγραφικής, θεάτρου, μουσικής και κινηματογράφου. Ακολουθώντας τις επιταγές της εποχής παρέχεται η δυνατότητα παρακολούθησης εξ’ αποστάσεως μαθημάτων μέσω διαδικτύου.
Η Χ.Α.Ν.Θ. αποτελεί ένα κόσμημα για την πόλη της Θεσσαλονίκης καθώς βοήθησε στην πνευματική, πολιτιστική και αθλητική ανάπτυξη της πόλης. Αν και δημιουργήθηκε από χριστιανική αδελφότητα το βασικότερο μέλημα ήταν η διάδοση ιδεών και αξιών προς τον συνάνθρωπο. Ο χριστιανισμός έχει ως πρωταρχικό στόχο την συνεισφορά προς τους συμπολίτες και ειδικότερα σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Επομένως η ύπαρξη της Χ.Α.Ν.Θ. συνέβαλε τα μέγιστα στην ανοικοδόμηση της πόλης σε αρκετά δύσκολους καιρούς. Ένα δείγμα γραφής ήταν ο σεισμός του 1978 στην Θεσσαλονίκη. Ήταν μια έκτακτη ανάγκη και οι παράγοντες της ΧΑΝΘ έδωσαν το παρών στους πληγέντες στηρίζοντας τους υλικά και ψυχολογικά.
Σε λίγους μήνες η Χ.Α.Ν.Θ. θα γιορτάσει τα 100 χρόνια από την ίδρυσή της. Πολλοί άνθρωποι έβαλαν το λιθαράκι τους κατά την διάρκεια της μακρόχρονης διαδρομής της. Ήταν οι άνθρωποι που πίστεψαν στην φιλοσοφία της και δραστηριοποιήθηκαν έστω και εθελοντικά. Ήταν εκείνοι που συμμετείχαν σε προγράμματα οικονομικής ενίσχυσης, διοργάνωσης πολιτιστικών εκδηλώσεων και προέβαλαν την ελληνικό πολιτισμό. Επομένως, το 2021 γιορτάζεται ένας αιώνας κοινωνικής προσφοράς της Χ.Α.Ν.Θ., ενός οργανισμού πολύ σημαντικού τόσο για τη Θεσσαλονίκη όσο και για ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.
Πηγές
Γεωργίου, Α. (2016). Η πρώτη ελληνική κατασκήνωση, από το 1924 έως σήμερα. Ανακτήθηκε από lifo.gr. Τελευταία πρόσβαση 5 Οκτωβρίου 2020.
Καραθάνου, Ν. (2020). Εικόνες: Η ιστορία της Θεσσαλονίκης τα τελευταία 100 χρόνια μέσα από την ΧΑΝΘ. Ανακτήθηκε από parallaximag.gr. Τελευταία πρόσβαση 1 Οκτωβρίου 2020.
Επίσης, πληροφορίες ανακτήθηκαν από την ιστοσελίδα της Χ.Α.Ν.Θ., στο www.ymca.gr.
Αφιέρωμα:Ειρήνη Αντωνίου
Γεια σας φίλοι αναγνώστες του Thess Culture. Ονομάζομαι Ειρήνη Αντωνίου και είμαι απόφοιτος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση στην Διοίκηση και Οικονομία. Κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη και τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την αρθρογραφία, την ανάγνωση βιβλίων, την μουσική και τα ταξίδια.