TOP

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΜΙΩΤΑΚΗ – ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 3/6

Άρθρο της Άννας Ψυχογιού

Η Ευαγγελία Σαμιωτάκη ( Ευαγγελία Καλογήρου ) το γένος Σακούλα  γεννήθηκε σαν σήμερα στις 3 Ιουνίου του 1935 και ήταν Ελληνίδα ηθοποιός.
Γεννήθηκε στη Λαμία. Οι γονείς της είχαν καταγωγή από τη Σάμο, με τον προπάππου της να είναι οπλαρχηγός κατά την Απελευθέρωση της Σάμου το 1840. Πατέρας της ήταν ο λαϊκός τραγουδιστής Κώστας Σαμιωτάκης. Η Ευαγγελία ολοκλήρωσε την υποχρεωτική εκπαίδευση της στην Θήβα και στη συνέχεια φοίτησε στην Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου. Η πρώτη της θεατρική εμφάνιση έγινε το 1955 στον Ερωτόκριτο του Νίκου Χατζίσκου. Μετά την αποφοίτηση της έπαιζε για 17 συναπτά έτη ρόλους από αττικές κωμωδίες, κυρίως του Αριστοφάνη στην Επίδαυρο. Αποτέλεσε μάλιστα αγαπημένη ηθοποιό του Αλέξη Σολωμού στο ρόλο της Λαμπιτούς στο έργο Λυσιστράτη.

Συνεργάστηκε από το 1965 με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, ενώ από το 1978 ασχολήθηκε με το ελεύθερο θέατρο. Πραγματοποίησε και η ίδια θεατρικές παραγωγές επί 17 χρόνια, ενώ πραγματοποίησε περιοδείες σε Αυστραλία, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και Καναδά. Συμμετείχε σε πολλές σειρές και ταινίες, ελληνικής αλλά και ξένης παραγωγής. Σύζυγός της από το 1952 μέχρι το 2009 ήταν ο Σπύρος Καλογήρου. Δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή Διομήδη Φωτιάδη, ενώ τα τελευταία χρόνια πριν από το θάνατό της υπέφερε από προβλήματα υγείας στο αριστερό της πόδι. Απεβίωσε ηλικία 81 ετών στις 11 Μαρτίου 2017 στην Αθήνα

Άρθρο της Άννας Ψυχογιού

Η Άννα Ψυχογιού γεννήθηκε στην Άρτα και τα τελευταία χρόνια ζει στην Στοκχόλμη όπου εργάζεται ως καθηγήτρια υποκριτικής. Έχει σπουδάσει ηθοποιός στην Δραματική Σχόλη  ‘’ Μαίρης Βογιατζή Τράγκα ’’ στη Αθήνα και παράλληλα κάνει σκηνοθεσία θεατρικών έργων. Τον ελεύθερο χρόνο της ασχολείται κυρίως με τις μεταφράσεις θεατρικών έργων που ανεβάζει. Της αρέσει να διαβάζει βιβλία , να ακούει μουσική και να πηγαίνει ταξίδια.