ΛΟΛΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ: ΑΝ ΔΕ ΜΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΤΙ ΕΞΑΡΧΗΣ ΤΟΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΠΟΤΕ…ΑΚΟΛΟΥΘΩ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ ΜΟΥ…
Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου
Η γκαλερί “Λόλα Νικολάου” ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 1993 στη Νέα Εγνατία για να μεταφερθεί το 2003 στη σημερινή της έδρα στο νεοκλασικό της Τσιμισκή 52, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Σκοπός της γκαλερί ήταν να προβάλει τη σύγχρονη τέχνη στη Θεσσαλονίκη και να εξοικειώσει το φιλότεχνο κοινό με κάθε μορφή της.
Παρουσίασε πρώτη σε αυτά χρόνια πλειάδα σημαντικών καλλιτεχνών της Ελλάδας και του εξωτερικού του οποίους και συνεχίζει να προβάλει, ενώ διαρκώς ανανεώνεται με νέους καλλιτέχνες με σημαντικό παρόν και ενδιαφέρον μέλλον. Επίσης έχει συνεργαστεί με μουσεία και άλλους καλλιτεχνικούς φορείς και έχει συμμετάσχει σε διεθνείς εκθέσεις καθώς και στην Art-Athina.
Ο κόσμος γνωρίζει την γκαλερί Λόλα Νικολάου, αλλά δε γνωρίζει το πρόσωπο πίσω από αυτή, δηλαδή εσάς. Πώς πήρατε την απόφαση και ξεκινήσατε μια γκαλερί στη Θεσσαλονίκη του 1993; Ποια ήταν η σχέση σας με τον καλλιτεχνικό κόσμο πριν από αυτό;
Από μικρή ηλικία είχα μια αγάπη για την τέχνη. Θυμάμαι στα εφηβικά μου χρόνια, έκοβα εικόνες με έργα τέχνης από περιοδικά της εποχής και τις κολλούσα στον τοίχο του δωματίου μου. Αργότερα, άρχισα σιγά σιγά να αγοράζω μικρά έργα τέχνης από διάφορες γκαλερί της πόλης και η αγάπη μου μεγάλωνε.. Η απόφαση να ανοίξω την γκαλερί πάρθηκε ξαφνικά. Ήταν ένα ρίσκο που έγινε πράξη και τελικά δικαιώθηκα για αυτή την επιλογή που έκανα στη ζωή μου.

Υπήρξε κάποιο στοιχείο στη ζωή σας που σας οδήγησε στον κόσμο της τέχνης και διαμόρφωσε θα λέγατε τη φιλότεχνη ταυτότητά σας;
Δεν υπήρξε κάτι πολύ συγκεκριμένο. Η ζωή τα έφερε έτσι.. Η περιέργεια, η αγάπη και ο θαυμασμός για τον κόσμο της τέχνης αποτέλεσαν την κινητήρια δύναμη για να ξεκινήσω και εγώ ένα δικό μου δημιούργημα, την γκαλερί μου. Να βάλω το δικό μου λιθαράκι. Συμπλήρωσα ένα κενό που έλειπε τότε από την πόλη, να εκπροσωπώ και να παρουσιάζω σύγχρονους καλλιτέχνες.
Τι είναι αυτό που σας γοητεύει σε ένα έργο τέχνης και αποφασίζετε να το εκθέσετε;
Συνήθως τα έργα μου “μιλάνε”. Από την πρώτη ματιά… επιτόπου. Αν δε μου αρέσει κάτι εξαρχής, τότε δε θα αλλάξει ποτέ. Ακολουθώ μόνο το ένστικτό μου, με αυτόν τον τρόπο απέκτησα και “ταυτότητα” ως γκαλερί.
Πώς σκηνοθετείτε κάθε φορά την εκάστοτε έκθεση; Θεωρείτε ότι ο επιμελητής παίρνει και αυτός τον ρόλο του δημιουργού;
Συνήθως τις εκθέσεις τις επιμελούμαι η ίδια, όπως και το στήσιμό τους. Και αυτό είναι αρκετά διασκεδαστικό. Σε συνεργασία πάντοτε με τους καλλιτέχνες… Βέβαια, υπάρχουν και περιπτώσεις που υπάρχει και επιμελητής. Εξαρτάται κάθε φορά από τη συνθήκη. Απολαμβάνω όλη τη διαδικασία μιας έκθεσης.
Τι πιστεύετε για την εικαστική παραγωγή στην Ελλάδα εν έτει 2022;
Η παραγωγή στην Ελλάδα σήμερα είναι μεγάλη. Το πρόβλημα βρίσκεται στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη προσφορά, αλλά μικρή ζήτηση. Δηλαδή πολλοί καλλιτέχνες, αλλά λίγοι χώροι εκθεσιακοί. Βέβαια, ζούμε σε καιρούς αλλαγών. Πιθανόν αυτή τη δεκαετία να αλλάξουν πολλά πράγματα που θα καθορίσουν και τις επόμενες δεκαετίες.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο παραγωγής τέχνης στην Ελλάδα; Υπάρχει νέο κύμα ή έχει επαναπαυτεί;
Η Θεσσαλονίκη πάντοτε ήταν κέντρο παραγωγής τέχνης. Όχι μόνο στα εικαστικά, αλλά και στην μουσική και στο θέατρο… Πιστεύω ότι συμβαίνουν διάφορα πράγματα στην πόλη απλά δεν έχουν φανεί καθαρά ακόμη. Συνήθως χρειάζεται λίγος χρόνος παραπάνω για να ξεκαθαρίσει το τοπίο

Αν σας ζητούσαν να εκθέσετε έναν οποιονδήποτε καλλιτέχνη από την παγκόσμια σκηνή ποιος θα ήταν και γιατί;
Έχω συνεργαστεί κατά καιρούς με καλλιτέχνες της παγκόσμιας σκηνής… Δεν έχει σημασία να αναφέρω ένα όνομα.. Το θέμα δεν είναι να μου το ζητούσαν, αλλά να ένιωθα την επιθυμία να συνεργαστώ από μόνη μου, να το ζητούσα η ίδια. Εκεί θα ήμουν απόλυτα σίγουρη για την επιλογή μου.
Θα θέλατε να μοιραστείτε μαζί μας μια συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε και φάνηκε χρήσιμη στη ζωή σας;
Να ακολουθώ το ένστικτό μου τόσο στη δουλειά όσο και στις διαπροσωπικές μου σχέσεις…
Ευχαριστώ πάρα πολύ την Λόλα Νικολάου για την συζήτηση μας..
Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου
Η Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Θεωρητικός της τέχνης και των Νέων Μέσων και Ψηφιακής Κουλτούρας. Κύρια ενδιαφέροντα των ερευνητικών της εργασιών είναι η αναζήτηση του είναι του κάθε πράγματος ή έννοιας, καθώς και η κοινωνική αλλαγή τόσο μέσα από την τέχνη όσο και από τα νέα μέσα.
Πρόσφατα ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμού του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
