TOP

ΒΙΒΕΤΤΑ ΣΑΡΡΗ: ‘’ΚΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ – ΚΑΙ ΝΑ ΑΓΑΠΑΣ – ΚΑΤΙ ΝΑ ΕΛΠΙΖΕΙΣ’’

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Κατάγεται από τη Θεσσαλονίκη και είναι  νηπιαγωγός. Μελετώντας τη δυναμική που έχει το κάθε άτομο κατά μόνας ασχολήθηκε πολύ με τη δυναμική των ομάδων. Τα δυο τελευταία χρόνια μέσα από τα έργα της εκφράζει το κομμάτι της δυναμικής των σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων.

1. Πώς περιγράφεται την καλλιτεχνική σας γραφή μέχρι τώρα; Ποια στοιχεία σας εμπνέουν;

Ποια υλικά δίνουν το αποτέλεσμα που επιθυμείτε

Θα την περιέγραφα σαν ένα ταξίδι γεμάτο χρώματα, γραφές, σχήματα, φόρμες .Ένα ταξίδι με εικαστικές αναζητήσεις, μελέτη, πειραματισμούς. Με βασικό άξονα το φως και το  “παιχνίδι“ του στο χώρο, με χρώματα φωτεινά, με τη σχεδόν απουσία του μαύρου, με την προσπάθεια αποτύπωσης της στιγμής, με χειρονομίες και γραφές, εξ αρχής, στα περισσότερα έργα μου, αναγνωρίζονται στοιχεία ιμπρεσσιονιστικής γραφής. Εξελικτικά, έγινε ενσωμάτωση κάποιων στοιχείων ρεαλισμού, μέσα από τα δικά μου φίλτρα, καθώς επίσης  χρήση ορισμένων abstract τεχνικών.

Είμαι εννοιολογικός καλλιτέχνης. Στοιχεία που με εμπνέουν είναι έννοιες, που αφορούν ανθρώπινες σχέσεις, συναισθήματα και συναισθηματικές καταστάσεις καθώς και στοιχεία περιβάλλοντος. Την εικαστική μου σκέψη απασχολεί η μελέτη της δυναμικής των σχέσεων μεταξύ τους, όλων των παραπάνω στοιχείων.

Υλικά επιλέγονται και τεχνικές εφαρμόζονται, ώστε να “εξυπηρετηθεί“ ο σκοπός, η καλύτερη απόδοση του θέματος. .Λάδια για πλαστικότητα, ακρυλικά,  σε συνδυασμό με πληθώρα υλικών, συμβατών με αυτά καθώς και  η χρήση διαφόρων mediums, αποδίδουν ανάλογα, διαφορετικό εικαστικό αποτέλεσμα.

2. Στην έκθεση – Αέρας Φωτιά Νερό Γη- τι είναι αυτό που σας τράβηξε ώστε να δημιουργήσετε τα έργα με τα οποία συμμετέχετε;

Το θέμα, που εμπνεύστηκε η εικαστικός-επιμελήτρια κ. Νατάσα Γκοβεδάρου, το οποίο αναφερόταν στα τέσσερα δομικά στοιχεία της φύσης, που συνθέτουν το “ ΟΛΟΝ “ του κόσμου .Στο έργο συμμετοχής μου, “Interactions“, προσπάθησα να αποτυπώσω μέσω της ανάλυσης αφενός και της διευθέτησης της σύνθεσης αφετέρου, τη δόμηση του κόσμου από τα τέσσερα αυτά στοιχεία. Αλληλεπιδράσεις, αλληλεξαρτήσεις, χαρακτηριστικά εκείνα, που οδηγούν στην Ισορροπία, την Εναρμόνιση της φύσης. 

3. Αν σας ζητούσαν να διαλέξετε ένα από τα παραπάνω βασικά στοιχεία ποιο θα ήταν αυτό και γιατί;

Θα επέλεγα το Νερό, το οποίο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη και έχει την ιδιότητα να υπάρχει σε τρεις καταστάσεις, υγρή, αέρια, στερεή. Έχει μια μεταμορφωτική ικανότητα, που καλύπτει όλα τα άλλα στοιχεία, μιας και υπάρχει και στον αέρα και στη γη και μπορεί να  “δαμάσει” τη φωτιά. Νερό, γιατί το μυαλό “ταξιδεύει“  στη θάλασσα, πηγή ζωής ,στοιχείο φύσης που προκαλεί συναισθήματα και συγκινήσεις, που αποτελεί “καταφύγιο“ και επιλογή διαφυγής.

4. Πώς βλέπετε την τέχνη σήμερα στην Ελλάδα; Υπάρχει γόνιμο έδαφος για έμπνευση και δημιουργία;

Υπάρχει πολύ σημαντικό δυναμικό, σε όλους τους τομείς τέχνης, με αξιόλογους δημιουργούς, που μέσα από τα έργα τους κάνουν κατάθεση ψυχής, που εμπνέονται, εκφράζονται, δημιουργούν με την προσωπική τους ιδιοσυγκρασία και τον ψυχισμό τους. Το έδαφος γόνιμο μεν , ωστόσο τα τελευταία γεγονότα, που αφορούν την εφαρμογή του νέου διατάγματος, φοβάμαι μήπως για κάποιο διάστημα τουλάχιστον, επηρεάσει τους δημιουργικούς συλλογισμούς τους.H αξία των τίτλων σπουδών και της καλλιτεχνικής δημιουργίας, δηλώνει μελέτη, σκληρή προσπάθεια, εξετάσεις, μια μεγάλη προσωπική διαδρομή μόρφωσης.

5. Αναφορικά με τους χώρους έκθεσης της τέχνης ποια η σχέση τους με τους καλλιτέχνες τη δεδομένη στιγμή;

Χώροι τέχνης υπάρχουν αρκετοί, ο καθένας με τη δική του αισθητική. Η σχέση με τους καλλιτέχνες, όταν βασίζεται στη συνεννόηση, τον αλληλοσεβασμό του σκεπτικού και των προσδοκιών αμφοτέρων, όταν καταβάλλεται προσπάθεια άρτιας οργάνωσης, παρουσίασης και προβολής των έργων, τότε όλα συντελούν σε μια εποικοδομητική και άψογη συνεργασία. 

6. Είστε για πολλά χρόνια και στον χώρο της εκπαίδευσης. Είναι τα καλλιτεχνικά ένα μάθημα το οποίο πρέπει να θεμελιωθεί και να υπάρχει σαν βασικό κομμάτι του εκπαιδευτικού μας συστήματος ;

Τα καλλιτεχνικά είναι ένα μάθημα απαραίτητο σε κάθε βαθμίδα της εκπαίδευσης. Καλλιεργεί την εικαστική αντίληψη, την αντίληψη του ωραίου, που είναι το ζητούμενο για έναν κόσμο όμορφο. Φέρνει τα παιδιά σε επαφή με έργα δημιουργών κάθε μορφής τέχνης, η ανάλυση των οποίων αναπτύσσει την κριτική σκέψη και ικανότητα τους. Τα παιδιά με τη δημιουργία κάθε δικού τους έργου, στα πλαίσια του μαθήματος, χρησιμοποιώντας ποικιλία υλικών και εργαλείων, καλούνται να διεκπεραιώσουν ένα ολόκληρο project, αρχίζοντας από το σχεδιασμό, την εκτέλεση , την υλοποίηση. Μια δεξιότητα που θα τους είναι χρήσιμη σε όλα τα πεδία της ζωής τους .Σαν τρόπος έκφρασης δε ,είναι ένα σπουδαίο μέσο, τόνωσης και ενίσχυσης της αυτοπεποίθησης , βοηθώντας να εκφραστούν ακόμα και τα πιο διστακτικά παιδιά.

7. Κλείνοντας θα μοιραστείτε μαζί μας μια φράση, ένα μοτό, μια στάση ζωής που ακολουθείτε πιστά και σας βοήθησε μέχρι τώρα;

Μoto , στάση ζωής είναι τα λόγια, του Νίκου Καζαντζάκη κατά άλλους του Joseph Addison: “Κάτι να κάνεις, κάτι να αγαπάς, κάτι να ελπίζεις“.

“ Κάτι να κάνεις“, που σημαίνει δράση, ενέργεια, ζωντάνια, υγεία, ζωή

“Κάτι να αγαπάς “, μια έννοια ευρεία, που με ότι και να σχετίζεται ,σημαίνει χαρά, στοργή, 

                               συναισθηματική επένδυση ,ομορφιά

“ Κάτι να ελπίζεις “, έχει προέκταση προσδοκίες, όνειρα, αισιοδοξία, χαρούμενη διάθεση, λαχτάρα για Ζωή.

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Η Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε Θεωρητικός & Ιστορικός της τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και το πρώτο μεταπτυχιακό της στην Ψηφιακή Κουλτούρα & Νέα Μέσα στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο Μεταπτυχιακο της Δίπλωμα στη Μουσειολογία & Διαχείριση Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι τόσο η κοινωνική αλλαγή μέσα από την τέχνη, όσο και αλληλεπίδραση των νέων τεχνολογιών σε αυτή και στο Νέο Μουσείο.