TOP

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ : “ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΤΩΤΕΡΟΥ ΘΕΟΥ”

Καλλιτέχνης; Συγγνώμη, καλέστε αργότερα.

Κείμενο του Κώστα Λεϊμονή

Ο παγκόσμιος πληθυσμός πλήττεται από μία πανδημία.

Το πώς δημιουργήθηκε αυτή, φυσικά ή τεχνητά, είναι κάτι που θα το εξετάσει η ιστορία.

 Όπως επίσης η ιστορία θα εξετάσει και την ανθρωπιά που επέδειξαν οι εκτελεστικές αρχές κάθε χώρας, τους κλάδους που ευνόησαν ή κάτω από ποιες προϋποθέσεις τους ευνόησαν.

 Κι ενώ ευρέως διατυμπανίζεται ότι ο πολιτισμός αποτελεί το Α και το Ω για την διαιώνιση της κληρονομιάς του κάθε έθνους, αποτελώντας συνάμα και συνιστώσα για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, ξαφνικά παρατηρείται μία παράλειψη ή αδικία ή αδιαφορία ή αμέλεια, όπως θέλετε πείτε το, σχετικά με τους ερμηνευτές, ηθοποιούς και τραγουδιστές.

 Και πριν βιαστείτε να αντιλέξετε ότι βγάζουν χιλιάδες ευρώ οι τελευταίοι από τα μπουζούκια ή ότι κάνουν τηλεόραση οι πρώτοι και δεν έχουν πλέον οικονομικό πρόβλημα, σκεφτείτε αφενός ότι όσοι τραγουδούν με υψηλά μεροκάματα τα βράδια είναι συγκεκριμένοι και αφετέρου ότι οι παλιές αμοιβές της τηλεόρασης έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

 Μην αναφερθεί, δε, και το ότι στο μικρό γυαλί του καθιστικού μας παίζει η κορυφή του καλλιτεχνικού παγόβουνου της ηθοποιίας.

 Πώς μπορούν να ζήσουν οι ηθοποιοί, οι σκηνοθέτες, οι σκηνογράφοι, οι μουσικοί, οι ενδυματολόγοι, οι φροντιστές, οι φωτιστές, που ζουν από το θέατρο (αν ζουν και απ’ αυτό) για δύο ή τρεις ή και παραπάνω μήνες χωρίς πληρωμή;

 Όχι, δεν θα φάνε από τα έτοιμα. Πρώτον, διότι δεν υπάρχουν έτοιμα. Δεύτερον, και να υπήρχαν, κανείς δεν τους υποχρεώνει να καταναλώσουν ένα κομμάτι χρημάτων που κάποιοι το είχαν για ιατρικές εξετάσεις ή εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων.

Σε κάθε περίπτωση, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη για τους καλλιτέχνες και οι αρμόδιοι φορείς του υπουργείου πρέπει να μεριμνήσουν άμεσα, ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορέσουν να επιζήσουν.

 Κάποιοι από αυτούς δεν έχουν οικογένειες να τους συντηρήσουν ή αν έχουν, δεν μπορούν να συντηρήσουν και εκείνους. Δεν μπορεί η συλλογιστική ενός κράτους πρόνοιας να βασίζεται στον ωχαδερφισμό.

 Η συνταγματικώς κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας, όπως και εκείνη της αναλογικότητας, πρέπει να βρουν αντίκρισμα στη συγκεκριμένη περίπτωση και να προβλεφθεί ειδικό επίδομα και για εκείνους. Όσοι έχουν υπογράψει συμβάσεις με εταιρείες που μπήκαν σε αναστολή προστατεύονται (ελάχιστοι), όμως όσοι δρουν ως ατομικές επιχειρήσεις, την πάτησαν. Ακριβώς, επειδή τόλμησαν να υπηρετήσουν αυτό που τους αρέσει, το καλλιτεχνικό λειτούργημα της τέχνης. Δεν είναι δυνατό να ευνοούνται ελεύθεροι επαγγελματίες με το ειδικό επίδομα των 800 Ευρώ και να μην προβλέπεται μέριμνα για τους περισσότερους καλλιτέχνες, τον πολιτιστικό πυρήνα του τόπου μας.

Κάποιοι, δε, συναφείς ΚΑΔ (κωδικοί ασκούμενης δραστηριότητας, όπως έχουν δηλωθεί στην εφορία) που προστατεύονται είναι οι εξής:

9001: Τέχνες του θεάματος, 9002: υποστηρικτικές δραστηριότητες για τις τέχνες του θεάματος, 9003: καλλιτεχνική δημιουργία.

Σε κάθε περίπτωση, θα ήταν καλό οι καλλιτέχνες, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να επικοινωνήσουν με τους λογιστές τους ή να μπουν οι ίδιοι στην πλατφόρμα του Γενικού Συστήματος Πληροφοριακών Συστημάτων και στην καρτέλα της προσωποποιημένης πληροφόρησης να δουν στο μητρώο της επιχείρησης τι ΚΑΔ φέρουν ή αν υπάρχει πρόβλεψη οι επιχειρήσεις με τις οποίες είναι συμβεβλημένοι.

Το κράτος πρέπει να προνοήσει άμεσα για όλους τους καλλιτέχνες που με τη γενική απαγόρευση έχουν μείνει χωρίς δουλειά και δεν προστατεύονται από τις συμβάσεις τους. Πρέπει η πολιτεία να δείξει ότι δεν υποκρίνεται, όταν αναφέρεται στην προτεραιότητα του πολιτισμού. Πόσο μάλλον, όταν ζούμε εποχές αμάθειας ή ακόμη χειρότερα ημιμάθειας. Ο καλλιτέχνης αποτελεί το μέσο μετάδοσης της τέχνης. Μια μετάδοση που, σε αντίθεση με άλλες, θέλουμε να συμβεί μήπως και η φλόγα της σκέψης καταφέρει να κάψει κι άλλο λίγο, κι άλλο λίγο κι άλλο λίγο και φωτίσει το σκοτάδι των ημερών και το σκοτάδι της ψυχής μας.

Βοηθήστε τους καλλιτέχνες, βοηθήστε τον πολιτισμό μας, βοηθήστε την Τέχνη να μεταδοθεί. Μόνο μια πανδημία διαφωτισμού θα μας σώσει. Η δράση φέρνει αντίδραση, η δύναμη ενέργεια. Μια πολιτεία που σέβεται πρωτίστως τον εαυτό της πρέπει να ανταποδώσει την ύπαρξή της στους πυλώνες που την κράτησαν τόσα χρόνια ζωντανή.

Οι ιδέες και οι αξίες μπορεί να είναι αθάνατες, αλλά αυτοί που τις μεταφέρουν όχι.

Βοηθήστε τους καλλιτέχνες, βοηθήστε την Ελλάδα.

Κείμενο:Κώστας Λεϊμονής – Θεατρικός Συγγραφέας/Νομικός

Το κείμενο που παρεθέτουμε είναι του Κώστα Λεϊμονή και είναι σχετικό με τον αποκλεισμό των περισσότερων καλλιτεχνών από τη χορήγηση του ειδικού επιδόματος και με το οποίο η ομάδα του ThessCulture.gr ταυτίζεται.

Κοινοποιήστε το για να γνωστοποιηθεί.