TOP

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΓΚΑΛΤΕΜΗ ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΡΓΩ

ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΓΚΑΛΤΕΜΗΣ

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣΤρίτη 05 Δεκεμβρίου – 31 Δεκεμβρίου 2023


Ο  Χ Ρ Ι Σ Τ Ο Δ Ο Υ Λ Ο Σ  Γ Κ Α Λ Τ Ε Μ Η Σ  Σ Τ Η  Γ Κ Α Λ Ε Ρ Ι  Α Ρ Γ Ω

 Η Γκαλερί Αργώ υποδέχεται στους χώρους της τον Χριστόδουλο Γκαλτέμηο οποίος θα παρουσιάσει την καινούργια του δουλειά με ζωγραφικά έργα, κάτω από το γενικό τίτλο “Άνθη και καρποί”.
Αυτή είναι η εικοστή ατομική του έκθεση και θα εγκαινιαστεί
την Τρίτη 05 Δεκεμβρίου στις 7 το απόγευμα και
θα διαρκέσει ως τις 31 Δεκεμβρίου 2023. 
Οι εικαστικές εικόνες που απευθύνει στο βλέμμα μας ο καλλιτέχνης αναγνωρίζονται με ευκρίνεια. Όπως είχε παρατηρήσει και ο αείμνηστος Π. Τέτσης για τη ζωγραφική του Χριστόδουλου Γκαλτέμη: “Χίλια μπράβο, σα να είναι έργα αχειροποίητα!!”
Την ίδια στιγμή όμως, που τα θέματα αυτά ικανοποιούν την όραση με την ακρίβεια της περιγραφής τους, ταυτόχρονα τη βάζουν σε σκέψεις, δημιουργώντας ένα στιγμιαίο μετεωρισμό, καθώς ο ρεαλισμός δεν είναι τόσο αληθοφανής, όσο νομίζει κανείς αρχικά, καθώς ένας διακριτικός διάλογος φωτός και σκιάς δημιουργεί αλλεπάλληλες πτυχές στο πλάσιμο της φόρμας πολλαπλασιάζοντας έτσι τα νοήματα.
 
“Φιλοτεχνώντας με χαρακτηριστική επιμονή τα θέματά του, κατορθώνει να αποκαλύψει την ιδιάζουσα ατμόσφαιρα που αποτελεί και το θεμέλιο της γοητείας τους. Κατορθώνει να μας αναμεταδώσει μ’ ένα πρωτόγνωρο τρόπο κάτι το ουσιαστικό από το ερέθισμα που τον συγκινεί. Τόσο ουσιαστικό, μάλιστα, ώστε να αποκτά μεταφυσικές διαστάσεις.”Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν
Ο Χριστόδουλος Γκαλτέμης γεννήθηκε το 1953 στην Κωστάνιανη Ιωαννίνων. Φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, αρχικά με δάσκαλο τον Νίκο Νικολάου και αργότερα στο εργαστήρι χαρακτικής του Κωνσταντίνου Γραμματόπουλου με υποτροφία του Ιδρύματος Γιάννη Κεφαλληνού. Παρακολούθησε επίσης το φροντιστήριο «Καλλιτεχνική Τυπογραφία -Τέχνη του βιβλίου» με δάσκαλο τον Γιάννη Παπαδάκη και θεωρητικά κοντά, κυρίως, στον Παντελή Πρεβελάκη και τη Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Αποφοίτησε με το «Βραβείο Φιλοτεχνηθέντων Έργων».
Αμέσως με το τέλος των σπουδών του εμβάθυνε στην τέχνη της λιθογραφίας  σε γνωστά αθηναϊκά εργαστήρια και του χορηγήθηκε τριετής κρατική υποτροφία εσωτερικού για μεταπτυχιακές σπουδές. Είναι αναπληρωτής καθηγητής χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Ασχολείται εξίσου με τη ζωγραφική και τη χαρακτική.
Η Ακαδημία Αθηνών το 2008 του απένειμε το βραβείο της τάξης των γραμμάτων και των καλών τεχνών για το σύνολο της εικαστικής του δημιουργίας.
Έργα του βρίσκονται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Εθνικής Τράπεζας, στην Τράπεζα Εργασίας, στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο Μουσείο Βορρέ, στην Πινακοθήκη Ευάγγελου Αβέρωφ στο Μέτσοβο, στο Δημαρχείο Ιωαννίνων, στην Πινακοθήκη Χαρακτικής που ίδρυσε ο Κώστας Μαλάμος στη Ζίτσα Ιωαννίνων. Επίσης στο Υπουργείο Εξωτερικών, στα ξενοδοχεία Hyatt Regency Θεσσαλονίκης και King George Αθηνών. Ακόμη σε τράπεζες, δημόσιους οργανισμούς και σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, Κύπρο, Η.Π.Α., Καναδά, Αγγλία, Βέλγιο Γαλλία, Γερμανία.
Έλαβε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει πραγματοποιήσει 19 ατομικές εκθέσεις. Το 2017 ο Δήμος Ιωαννίνων οργάνωσε τιμητικά στην ηπειρωτική πρωτεύουσα ατομική του έκθεση στο πλαίσιο των εορτασμών απελευθέρωσης της πόλης, με θέματα αποκλειστικά της Ηπείρου

.

Γ Κ Α Λ Ε Ρ Ι   Α Ρ Γ Ω

ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 5, 106 74 ΚΟΛΩΝΑΚΙ 

ΤΗΛ.: 210 7249.333 /  FAX:210 7249.777

e-mail: [email protected] * website: www.argo-gallery.gr

( Έπισκέψεις : Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-20:00,
Σάββατο: 11:00-15:00)
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ:
https://www.facebook.com/profile.php?id=61552319949886
thessculture.gr
https://www.instagram.com/thessculture
https://www.youtube.com/@ThessCulture