TOP

ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΥΡΙΑΚΗΣ (ΠΑΤΡΩΝΑΚΗΣ-ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ) ΣΤΗ ΓΚΑΛΕΡΙ ΑΡΓΩ

ΚΥΡΙΑΚΗ

στις εξοχές του νού 
 ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ 

ΤΡΙΤΗ 8 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – 9 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Η  Κ Υ Ρ Ι Α Κ Η   Σ Τ Η Ν   Γ Κ Α Λ Ε Ρ Ι   Α Ρ Γ Ω
 

Η γκαλερί Αργώ, της οδού Νεοφύτου Δούκα 5, στο Κολωνάκι, υποδέχεται στους χώρους της την ζωγράφο Κυριακή (Πατρωνάκη – Χαραλαμπίδου)
η οποία θα παρουσιάσει την καινούργια της δουλειά, μια σειρά έργων ζωγραφικής κάτω από το γενικό τίτλο “στις εξοχές του νού”.
Αυτή είναι η 16η ατομική της έκθεση.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 8 Οκτωβρίου, στις 7 το βράδυ.
Η έκθεση θα διαρκέσει ως τις 9 Νοεμβρίου 2019.

«[…]   Ο ρεαλισμός, μέσα από το γενικότερο κλίμα στα έργα της Κυριακής, αλλά και μέσα από τα συγκινησιακά φορτία που στην προκειμένη περίπτωση μεταφέρει στο βλέμμα του θεατή, μετριάζεται χάνοντας την αυτοτέλεια των βεβαιοτήτων με τις οποίες συνήθως μας πιστώνει, καθώς φιλτράρεται από μια ηθελημένη αθωότητα. Μια αθωότητα, που η ζωγράφος την δανείζεται από την παιδική ματιά. Κι έτσι, παρ’όλη την αληθοφανή του ευκρίνεια, ο ρεαλισμός εδώ, μαγεύοντας όσα υποδεικνύει και ταυτοχρόνως απομαγεύοντάς τα, χρησιμοποιείται για να αναδείξει όχι τα τεκταινόμενα, αλλά τους συνειρμούς που γεννά το σύμπλοκο συνείδησης και υποσυνειδήτου, μνήμης κι αισθήσεων, καθώς όλα συνυπάρχουν απροκαθόριστα μετουσιωμένα, στην εικονοπλασία.[…] Κάθε έργο της Κυριακής είναι ένα είδος εικονιστικού σεναρίου, που αναπτύσσεται όχι χρονικά, αλλά με εμβληματικό τρόπο σε ένα ενιαίο πεδίο «αφήγησης», κάτω από έναν ανέφελο – υποτίθεται – ουρανό. Μέσα από τις «πλοκές» και τις «πλεκτάνες» θύτη και θύματος, φανερώνεται στο βάθος, σαν μια ανεπίληπτη πράξη, η ανείπωτη μοναξιά και τραγικότητα της ζωής. Πίσω από τον λυρισμό και την ευφροσύνη, τις αναιρέσεις αλλά και τις καθαιρέσεις κάθε ασφαλιστικής δικλείδας, ο θεατής έρχεται σε επαφή με υπαρξιακές ευθύνες και οριακές ισορροπίες, με τραύματα και θαύματα, με ρήξεις κι αναιρέσεις, με υπερβάσεις κι αναγωγές που αφορούν τις σχέσεις λογισμού κι ονείρου, αρχετύπων κι ενδεχομένων της ζωής, καθώς επίσης σκέψεων και δράσεων, αμφισβητήσεων κι αποφάσεων, αμφιβολιών και καταφάσεων. […]  Μέσα από την πλοκή, που επιχειρεί στα εικαστικά της έργα η ζωγράφος, συνδέει κι εντέλει μετουσιώνει σε μια διελκυστίνδα, το «εγώ» με το «εμεις», τα θέματα και τους τρόπους εμφάνισής τους, ανάλογα με τα εικονοσύμβολα  της προσωπικής της ποιητικά εκφραστικής γλώσσας, που η Κυριακή ελεγειακά την χρησιμοποιεί. Μια γλώσσα ρεαλιστικά ευδόκιμη κι αινιγματικά αλληγορική, με ενσωματωμένη στα ύφαλά της την χαρά και την οδύνη της αυτεπιστασίας, αλλά και της επίγνωσης εντέλει, που ωστόσο ανεπίληπτα επεκτείνεται στην ζωγραφική της, συνδέοντας επιπλέον – και μέσα από μια ποικιλία εναλλαγών – τα πρωθύστερα με τα παρεπόμενα, καθώς και τα ορατά με τα αθέατα της ζωής.[…]»

 Αθηνά Σχινά 
Ιστορικός Τέχνης & Θεωρίας του Πολιτισμού (Ε.Κ.Π.Α.)

Η Κυριακή (Πατρωνάκη – Χαραλαμπίδου) γεννήθηκε στην Καβάλα το 1958.
Έιναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και ζει κι εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Έργα της βρίσκονται σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έχει πραγματοποιήσει από το 1996 μέχρι σήμερα 16 ατομικές εκθέσεις σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Κοζάνη και Κατερίνη και έχει συμμετάσχει σε πάνω από 50 ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη
της εταιρείας Μασούτης.

Γ Κ Α Λ Ε Ρ Ι   Α Ρ Γ Ω

ΝΕΟΦΥΤΟΥ ΔΟΥΚΑ 5, 106 74 ΚΟΛΩΝΑΚΙ 

ΤΗΛ.: 210 7249.333 /  FAX:210 7249.777

e-mail: [email protected] * website: www.argo-gallery.gr

( Έπισκέψεις : Τρίτη – Παρασκευή: 10:00-14:00 & 17:00-20:00,
Σάββατο: 11:00-15:00)