TOP

“Τοπια της Φυσης και Τοποι της Ψυχης” απο τη Θεανω Σκαρλατου στην GOVEDAROU ART GALLERY

Η Govedarou Art Gallery, Γ.Παπανδρέου 5(πρώην Ανθέων, στάση Γεωργίου) διοργανώνει στο χώρο της την ατομική έκθεση της εικαστικού Θεανώς Σκαρλάτου με τίτλο “Τοπία της Φύσης και Τόποι της Ψυχής”.

Η κριτικός τέχνης κυρία Πέπη Ρηγοπούλου σημειώνει για τα έργα της εικαστικού:

Η φύση, άλλοτε αυτοφυής και άλλοτε σε διάλογο με την ανθρώπινη παρέμβαση είναι το σταθερό «μοντέλο» ή μοτίβο στη νέα σειρά έργων της Θεανώς Σκαρλάτου: Μια σιωπηλή συστάδα δέντρων ή μια μεγεθυμένη λεπτομέρεια από πολύχρωμα φυλλώματα, ή ακόμα η ακύμαντη θάλασσα με μια προβλήτα και κάποια βάρκα να έχει αγκυροβολήσει δίπλα της.

Το μετέωρο φως, ένα φως άλλοτε απαλό, χωρίς απότομα κοντράστα, και άλλοτε διεισδυτικό, μια αστραπή που τα διαπερνά και τους δίνει κάτι το φανταστικό, είναι αυτό που χαρίζει ζωή στα φυλλώματα και τα κλαδιά ή στα νερά που επιμένουν ακόμα και μέσα στον παφλασμό τους στην γαλήνη τους.

Τα περάσματα από χρώμα σε χρώμα αναζητούν περισσότερο την αρμονία παρά την έκπληξη. Η φύση, όπως την εικονίζει η ζωγράφος, δεν έχει στοιχεία αγριότητας. Πίσω από τις φυλλωσιές, τα κλαδιά και τους κορμούς των δένδρων της δεν ενεδρεύουν απειλητικά τα μάτια κάποιου θηρίου ή ανθρώπου.

Η εικόνα καλεί θα λέγαμε μάλλον το βλέμμα του θεατή να σταθεί επάνω της με εμπιστοσύνη, να χαρεί το παιχνίδι των χρωμάτων, να βυθιστεί στο μυστήριο των αντικατοπτρισμών τους για να κερδίσει μια ανάπαυλα, μια ανάσα. Τα έργα της Θεανώς θέλουν να είναι ένα άνοιγμα, ένα διαφορετικό παράθυρο που δεν βλέπει προς την αιθαλομίχλη που μολύνει τις πόλεις αλλά προτείνει την δραπέτευση προς ένα μετα-ρεαλιστικό αλλού και άλλοτε.    

Το υλικό της είναι το λάδι, έτσι δουλεμένο που να δίνει στην εικόνα κάτι από την απαλότητα της ακουαρέλας, και να επιτρέπει έναν συνδυασμό ακρίβειας και ρευστότητας. Η δουλειά της αυτή μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με έναν μετα-εμπρεσιονισμό που ενεδρεύει για να αιχμαλωτίσει κάποιες ανέκδοτες πτυχές του στιγμιαίου, παρά με τις διάφορες εκδοχές του εξπρεσιονισμού, που γυρεύουν να απεικονίσουν την συνάντηση – κάποτε θυελλώδη- της «μέσα φύσης» με το εξωτερικό ερέθισμα. Ωστόσο το στιγμιαίο στα έργα της αποκτά μία άλλη διάσταση, γιατί ο ευθύγραμμος χρόνος που το χαρακτηρίζει συναντά και τέμνει τον κυκλικό της φύσης. Τα τοπία της είναι τόποι συμβολικοί. Και αυτό συμβαίνει διότι το ζωγραφικό αποτύπωμα της φύσης είναι και το δακτυλικό αποτύπωμα της ζωγράφου και κάθε τοπίο της, όσο αντικειμενικά και αν καταγράφει τον έξω κόσμο, είναι έμμεσα έστω τόπος της ψυχής.

Εγκαίνια: Δευτέρα 22 Μαρτίου, ώρα 18.00 – 21.30

Διάρκεια έκθεσης: 22 Μαρτίου έως 9 Απριλίου 2022

Ωράριο λειτουργίας χώρου:

Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ.

Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ.

Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ.

Κυριακή κλειστά

*Για την είσοδο στον χώρο της γκαλερί είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού. Μέγιστος αριθμός ταυτόχρονης παραμονής ατόμων στον χώρο: 27 άτομα.

Με την Υποστήριξη:  Polis Magazino & ThessCulture

Govedarou Art Gallery

www.govedaroufineartgallery.com

  [email protected]                    facebook.com/govedarouartgallery