TOP

ΘΕΑΝΩ ΣΚΑΡΛΑΤΟΥ : “ΘΕΛΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΙΝΑΚΕΣ ΜΟΥ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΝΑ ΧΑΝΕΤΑΙ”

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Με αφορμή την ατομική έκθεση της εικαστικού Θεανώς Σκαρλάτου με τίτλο “Τοπία της Φύσης και Τόποι της Ψυχής” στην Govedarou Art Gallery (22/3 – 9/4), πραγματοποιήθηκε η παρακάτω συνέντευξη με την εικαστικό. Η Θεανώ Σκαρλάτου σπούδασε Ζωγραφικη και Αγιογραφια στο ΑΣΚΤ, ενώ ζεί και εργάζεται στην Θεσσαλονίκη.

Ένα χαρακτηριστικό της τέχνης σας στην απεικόνιση της τέχνης είναι η παντελής έλλειψη αγριότητας αυτής, γιατί άραγε αυτή η επιλογη?

Τα τελευταία μου τοπία και φιγούρες τα ζωγραφίζω με μια μεγαλύτερη ψυχική ηρεμία και σταθερότητα από ότι στο παρελθόν. Είμαι πια στη φάση της ζωής μου που κάθε αγριότητα έχει κατευνάσει μέσα μου και αναζητώ την έκφραση των πιο ήπιων συναισθημάτων που δίνουν και αξία στην ανθρώπινη ζωή.

Κύριο υλικό των έργων σας είναι το λάδι, αυτό πιστεύετε γ\φέρνει κάποιους περιορισμούς στο αποτέλεσμα ή αντιθέτως το απελευθερώνει?

Η τέχνη δεν περιορίζεται από υλικά. Ό,τι υλικό έχεις στη διάθεσή σου και ό,τι τεχνική χρησιμοποιήσεις μπορείς να την φτάσεις όσο μακρινά το επιθυμείς και όσο απελευθερωμένες είναι οι ιδέες σου και οι πνευματικοί σου ορίζοντες.

Τι ρόλο παίζει ο συμβολισμός για εσάς στη δουλειά σας?

Ο συμβολισμός είναι ένα στοιχείο που υπάρχει έντονα σε κάθε μορφή τέχνης. Στην προσωπική μου δουλειά επιλέγω να δώσω τον συμβολισμό σε ένα δεύτερο επίπεδο και όχι με προφανή τρόπο. Λειτουργούν μέσα μου υποσυνείδητα τα νοήματα που κρύβει ο κάθε πίνακας ξεχωριστά και πολλές φορές ανακαλύπτω κι εγώ πράγματα για τον εαυτό μου και τα έργα μου. Δηλαδή είναι μια διαδικασία που συμβαίνει από μόνη της, τις περισσότερες φορές.

Δουλεύετε τα έργα σας απελευθερωμένη από κάποια εικόνα που λειτουργεί ως οδηγός, αποκλειστικά και μόνο βασισμένη στη φαντασία σας ή όχι?

Παίρνω έμπνευση από κάτι ορατό, συγκεκριμένο και η φαντασία μου δημιουργεί τις φόρμες, τις χρωματικές αρμονίες. Προσθέτω και αφαιρώ ανάλογα με αυτό που έχω στο μυαλό μου να αποτυπώσω στον καμβά, ώστε να εκφράσω τις σκέψεις και τα συναισθήματα την εκάστοτε στιγμή. Εξάλλου η ζωγραφική σε πάει εκεί που θέλει. Ξεκινάς από κάτι που έχεις στο μυαλό και το αποτέλεσμα, πολλές φορές διαφορετικό, σε εκπλήσσει.

Τοπία της φύσης και τόποι της ψυχής. Πώς γίνεται αυτή η σύνδεση φύσης και ψυχής?

Παλαιότερα ζωγράφιζα μόνο φιγούρες γιατί πίστευα ότι μόνο με ανθρώπινες μορφές μπορούσα να δώσω ένα κομμάτι της ψυχής μου. Αργότερα βίωσα μια συναισθηματική σύνδεση με τη φύση και το κάθε στοιχείο της ξεχωριστά και συνειδητοποίησα πόσες σκέψεις και συναισθήματα μπορούν να γεννηθούν μέσα από αυτήν την επικοινωνία. Εξάλλου και ο άνθρωπος είναι στοιχείο της φύσης και αλληλεπιδρά με τα πάντα γύρω του. Πολλές φορές τα στοιχεία της φύσης που απεικονίζονται στους πίνακές μου, όπως η θάλασσα ή ένα δέντρο, έχουν για μένα ενέργεια και έμψυχες ιδιότητες.

Με μία πρώτη ματιά των έργων σας μου δόθηκε η εντύπωση του στιγμιαίου και αεικίνητου. Είναι αυτό κάτι που επιθυμείτε να απορρέει από τα έργα σας και αν ναι γιατί?

Οι πίνακές μου θέλω να είναι μία φαντασιακή περίσταση που είτε απεικονίζουν ένα τοπίο ή ένα συναίσθημα, στο οποίο ο θεατής μπορεί να μείνει ή να το νοιώσει για μία στιγμή, ή να το έχει στην ψυχή και το σώμα του για πάντα. Θέλω μέσα από τους πίνακές μου ο χρόνος να χάνεται, ο οποίος έτσι κι αλλιώς είναι ένα κοινωνικό κατασκέυασμα και η στιγμή να διαρκεί όσο θέλει κάθε φορά ο θεατής. 

Αν δεν είχατε την επιλογή να απεικονίζετε τη φύση στα έργα σας τι άλλο θα επιλέγατε ως σημείο έκφρασης?

Όπως προανέφερα ως μέσο έκφρασης της ζωγραφικής μου χρησιμοποιώ πολύ συχνά και τις ανθρώπινες μορφές . Από εκεί και πέρα η έκφραση μπορεί να έρθει από τα πάντα. Όπως τους ανθρώπους, τα τοπία, τη νεκρή φύση. Το θέμα είναι τι θα σε εμπνεύσει την κάθε στιγμή, τι ανάγκες έχεις να εκφράσεις και με ποιο τρόπο, είτε πιο υποφαίνοντα, είτε πιο προφανή, επιλέγεις το αντίστοιχο θέμα για τη ζωγραφική σου.

Ευχαριστώ πολύ την εικαστικό Θεανώ Σκαρλάτου για την συνομιλία μας.

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Η Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Θεωρητικός της τέχνης και των Νέων Μέσων και Ψηφιακής Κουλτούρας. Κύρια ενδιαφέροντα των ερευνητικών της εργασιών είναι η αναζήτηση του είναι του κάθε πράγματος ή έννοιας, καθώς και η κοινωνική αλλαγή τόσο μέσα από την τέχνη όσο και από τα νέα μέσα.

Πρόσφατα ξεκίνησε τις σπουδές της στο τμήμα Μουσειολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμού του Αριστοτελείου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.