TOP

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ: «ΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΝΑ ΣΟΥ ΤΑ ΣΤΕΡΗΣΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΑ ΘΑ ΣΟΥ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ ΒΗΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙΣ»

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Ο ταλαντούχος ηθοποιός Κωνσταντίνος Σπυρόπουλος μίλησε στον Ευθύμιο Ιωαννίδη του thessculture.gr με αφορμή την παράσταση Καραϊσκάκης: O παρεξηγημένος ήρωας του Μάνου Αντωνίου στην οποία συμπρωταγωνιστεί πλάι σε ικανότατους υπηρέτες του θεάτρου.

Ως παιδί ποιους ηθοποιούς θαύμαζες; Ποια ονόματα της σκηνής άφησαν τα ίχνη τους  μέσα στην έφηβη ψυχή σου, ώστε να ακολουθήσεις  τα βήματά  τους;

Όπως πάρα πολλά παιδιά στη χώρα μας έτσι και εγώ έβλεπα ταινίες του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, αλλά και πολλές ξένες ταινίες, οπότε έχω εικόνες και μνήμες από εκείνους τους ηθοποιούς. Είναι δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιον. Νομίζω ότι το κέφι και το μεράκι τους γι’ αυτό που κάνανε ήταν ο λόγος να ακολουθήσω τον μαγικό δρόμο του θεάτρου.

Συμπρωταγωνιστείς στην παράσταση «Καραϊσκάκης: Ο παρεξηγημένος ήρωας» σε συγγραφή- ιστορική έρευνα του Γιάννη Κωσταρά. Ποια είναι εκείνα τα χαρακτηριστικά της γραφής του Γιάννη, τα οποία σε κέντρισαν και κατ΄επέκταση σε έπεισαν να δεχτείς να υποδυθείς στη σκηνή τους ήρωές του;

Ο Γιάννης Κωσταράς κατάφερε να γράψει ένα έργο βασισμένο σε έναν από τους μεγαλύτερους ήρωες της ελληνικής επανάστασης. Το κύριο χαρακτηριστικό που με έκανε να θέλω να εσαρκώσω τους ήρωές του, είναι ότι μπόρεσε με μεγάλη επιτυχία να πάρει τα πραγματικά γεγονότα και τους διαλόγους και με τη συγγραφική του ευφυΐα να κάνει ένα θεατρικό έργο σπονδυλωτό και κατανοητό. Επίσης, κατάφερε να δώσει τα συναισθήματα του κάθε ήρωα από την πρώτη κιόλας λέξη.

Παίζεις να υπογραμμίσουμε εκ νέου υπό τις σκηνοθετίκες οδηγίες του Μάνου Αντωνίου. Η εμπειρία αυτή τι γεύση σου έχει αφήσει;

Μόνο τις καλύτερες μπορώ να πω. Το να δουλεύεις με τον Μάνο και να μπορείς μαζί του να δώσεις πνοή στους ήρωες των έργων και να δημιουργείς εικόνες, συναισθήματα που μπορούν να φτάσουν στον θεατή με τον καλύτερο τρόπο είναι ένας λόγος να θες να δουλεύεις μαζί του.

Ο Καραϊσκάκης παρουσιάζεται σαν ένας ήρωας με αδυναμίες, που το μεγαλείο του πηγάζει μέσα από αυτές. Πόσο επίκαιρος θα έλεγες ότι είναι στη σημερινή εποχή;

Θεωρώ ότι όσα χρόνια και να περάσουν θα είναι πάντα επίκαιρος. Η έντονη προσωπικότητα, αλλά επίσης όλα αυτά που πρεσβεύουν έναν άνθρωπο όπως η ισορροπία του καλού και του κακού που έχουμε όλοι μέσα μας είναι ισορροπία που πάντα θα υπάρχει σε κάθε εποχή.

Πώς θα χαρακτήριζες αλήθεια τους ήρωες από τη δική σου σκοπιά; Αν σου δινόταν ωσαύτως η ευκαιρία να γνωρίσεις τους ήρωες που υποδύεσαι, τον οπλαρχηγό Κατσαντώνη και τον Μαυροκορδάτο τι θα τους εξέφραζες;

Από τη σκοπιά του ηθοποιού που ενσαρκώνει τους ήρωες μπορώ να δικαιολογήσω κάθε σκέψη και πράξη τους. Στον Κατσαντώνη θα εξέφραζα τον θαυμασμό μου για τους αγώνες του. Όσον αφορά τον Μαυροκορδάτο το μόνο που θα του έλεγα, θα ήταν «Και τώρα τι;».

Είσαι ένας νέος στην ηλικία ηθοποιός, ο οποίος παρά την οικονομική κρίση παρέμεινε στην Ελλάδα, πάλεψε και έκανε το όνειρό του πραγματικότητα! Τι μήνυμα θα έστελνες  στους νέους ανθρώπους της γενιάς σου, οι οποίοι ονειρεύονται να σταδιοδρομήσουν ως ηθοποιοί;

Η αλήθεια είναι ότι τελείωσα τη σχολή πάνω στην κρίση το 2010 που σχεδόν όλα είχαν παγώσει. Αν και είχα δουλειά οικονομικά δεν ήταν πολύ καλά. Έτσι πήρα την απόφαση μαζί με τη γυναίκα μου που είναι και εκείνη ηθοποιός να πάμε στη Γερμανία για ένα καλύτερο μέλλον, όμως το γεγονός ότι δεν μπορούσαμε να είμαστε στη σκηνή μας έκανε μετά από ένα χρόνο να γυρίσουμε και να το παλέψουμε. Να συνεχίσουν να ονειρεύονται και να το παλεύουνε. Όσο δύσκολες και να είναι οι συνθήκες τα όνειρα δεν μπορεί κανείς να σου τα στερήσει και αυτά θα σου δώσουν το βήμα και τη δύναμη να συνεχίζεις.

Σε μια εποχή όπου η ενασχόληση με την τέχνη είναι ένας τομέας που δεν μπορεί να υποσχεθεί σταθερότητα και ικανοποιητικές οικονομικές απολαβές, ως καλλιτέχνης από πού πιστεύεις ότι πηγάζει αυτή η στροφή των νέων σε σπουδές, όπως το θέατρο για παράδειγμα;

Θεωρώ τις σπουδές το υπέρτατο αγαθό χωρίς να είναι αναγκαίο. Στη χώρα μας έχουμε το πλεονέκτημα να το κάνουμε δωρεάν, άρα πιστεύω ότι θα πρέπει να αδράξουμε την ευκαιρία ανεξαρτήτως ηλικίας. Ανέκαθεν σε δύσκολες εποχές ο άνθρωπος στρέφεται στις τέχνες, είτε είναι το θέατρο είτε οποιαδήποτε άλλη τέχνη. Όταν έχεις την ανάγκη να εκφραστείς δε σε νοιάζει και τόσο το οικονομικό κομμάτι απλώς θες να πεις κάτι.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη στην ερώτηση τι σου έχει διδάξει το θέατρο στην προσωπική σου ζωή, τι θα απαντούσες;

Να μπορώ να βλέπω και να νιώθω τον κόσμο διαφορετικά από ό,τι τον έβλεπα και τον ένιωθα πριν.

Ευχαριστώ πολύ τον Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο για την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και του εύχομαι καλή συνέχεια στην καλλιτεχνική του πορεία.

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.