TOP

ΚΡΙΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ «ΞΕΡΕΙΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ ΕΓΩ; » ΤΗΣ ΔΡ RAMANI DURVASULA ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΚΤΟΣ

Κριτική: Ευθύμιος Ιωαννίδης

Το βιβλίo της γνωστής κλινινής ψυχολόγου και συγγραφέως, δρ Ramani Durvasula «Ξέρεις ποιος είμαι εγώ; Πώς να διατηρήσετε σώας τας φρένας σας σε έναν κόσμο γεμάτο ναρκισσισμό, τοξικότητα και αγένεια» το οποίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος συνιστά ευθύβολο εγχειρίδιο αυτοπροστασίας και δη αυτο-ανακάλυψης, ένας ολοκληρωμένος οδηγός, μια πυξίδα ακριβείας που μας βοηθά με επιστημονικό, εύληπτο και αναλυτικό τρόπο να αναγνωρισούμε πιο ξεκάθαρα τον ναρκισσισμό και τα τοξικά χαρακτηριστικά του που εχουν ακραγγίξει κάθε πτυχή της κοινωνίας μας.  

Το επίκεντρο της κλινικής, ακαδημαϊκής και συμβουλευτικής εργασίας της είναι η αιτιολογία και ο αντίκτυπος του ναρκισσισμού και των συγκρουσιακών απαιτητικών και ανταγωνιστικών προσωπικοτήτων στις ανθρώπινες σχέσεις, την ψυχική υγεία και τις προσδοκίες της κοινωνίας. Κάθε κεφάλαιο του βιβλίου αποτελεί έναν οδοδείκτη που μας ταξιδεύει στην άσχημη και κρυφή πλευρά του τοξικού και ανταγωνιστικού κόσμου γύρω μας, που είναι απόρροια της δικαιωματικότητας και του ναρκισσισμού που καλλιεργείται συστηματικά από την επικρατούσα κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα.

Ο κόσμος είναι γεμάτος ναρκισσισμό, δικαιωματικότητα και αγένεια. Ποιος δεν έχει άραγε έλθει σε επαφή με τοξικούς και δύσκολους ανθρώπους είτε είναι οι γονείς του, τα αδέλφιά του, οι εργοδότες του, τα πεθερικά του, συνάδελφοι, φίλοι ή ακόμη και τα ίδια του τα παιδιά; Ο ναρκισσισμός αναδεικνύεται άλλωστε σε ολοένα και πιο κοινό φαινόμενο. Με αυτήν την έννοια, είναι αρκετά δύσκολο να τον αποφύγουμε. Πώς να περιηγηθούμε σε έναν τοξικό κόσμο; Πώς να διαχειριστούμε τον ναρκισσισμό και όλα τα υπόλοιπα που τον συνοδεύουν, όταν παραμονεύει σε κάθε γωνιά;  Πώς να διατηρήσουμε τα λογικά μας, να παραμείνουμε ασφαλείς και προστατευμένοι στη σημερινή τάξη πραγμάτων; 

 Το βιβλίο συνιστά μια συναρπαστική περιήγηση στον χάρτη του ναρκισσισμού, αποκαλύπτοντας τι ακριβώς είναι ο ναρκισσισμός, καθώς και τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά γνωρίσματά του, τα οποία σχετίζονται  με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως την έλλειψη ενσυναίσθησης, το ψέμα, τη ζήλια, την ανασφάλεια, τον θυμό, τη μεγαλομανία, την παράνοια, τη χειραγώγηση και πολλά άλλα.

Πρόκειται το δίχως άλλο για ένα βαθυστόχαστα βιβλίο τα οποίο μας ωθει να σκεφτούμε, να προβληματιστούμε και τελικά να επιβιώσουμε και να διατηρήσουμε σώας τα φρένας μας σε έναν ναρκισσιστικό κόσμο. Πιο συγκεκριμένα, η συγγραφέας, με απλή, καθημερινή και απαλλαγμενή από στείρες επιτηδεύσεις γραφή, προσεγγίζει τα πιο κοινά ζητήματα του ναρκισσισμού και τα ερμηνεύει με έναν τρόπο που σίγουρα οι περισσότεροι δεν είχαμε ως τώρα σκεφτεί. Ως εκ τούτου, μας παίρνει από το χέρι και μας βυθίζει με έναν πολύ γλυκό, βελούδινο και άμεσο τρόπο σε ένα πέλαγος γνώσης με σκοπό να μάθουμε να βάζουμε όρια σε εκφοβιστές, τύραννους, αυταρχικούς, δυνάστες και ανταγωνιστικούς ανθρώπους.

 Το βιβλίο, το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί ως η βίβλος του ναρκισσισμού μας προσφέρει τα εργαλεία να θέσουμε με σαφήνεια τα όριά μας και να υψώσουμε τείχη απέναντι σε δυσλειτουργικές συμπεριφορές και στρεσογόνα σχήματα, με απώτερο στόχο να καταφέρουμε να ασχοληθούμε με την αυτοσυντήρηση και την ψυχοσυναισθηματική μας ανάπτυξη

Κριτική :Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.