TOP

23 ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ – ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2023

23ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ

Το Φεστιβάλ Νάξου στη μακρόχρονη πορεία του διατηρεί σταθερά τον προσανατολισμό του στην ποιότητα και το υψηλό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, μέσα από εκλεκτές επιλογές διακεκριμένων εκπροσώπων από όλο το φάσμα των τεχνών και συνεργασίες με αναγνωρισμένους πολιτιστικούς φορείς, από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Με στόχο πάντα την ψυχαγωγία, την αισθητική και πνευματική ανάταση, το πρόγραμμα απευθύνεται στο ευρύ τοπικό και διεθνές κοινό που βρίσκεται το καλοκαίρι στο νησί, χωρίς διακρίσεις, αποκλεισμούς ή άλλους περιορισμούς. Για είκοσι τρία χρόνια το Φεστιβάλ παραμένει η μεγάλη πολιτιστική γιορτή για το νησί και τις Κυκλάδες, και ο σημαντικός μοχλός ανάπτυξης του πολιτιστικού τουρισμού στη Νάξο. Οι δράσεις του Φεστιβάλ πραγματοποιούνται στον Πύργο Μπαζαίου, μνημείο του 17ου αιώνα, ένα περιβάλλον που αγκαλιάζει, εμπνέει και αναδεικνύει τα πρόσωπα και τα γεγονότα.

Το Φεστιβάλ Νάξου τελεί υπό την Αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και τη στήριξη τοπικών και μη χορηγών, φίλων και εθελοντών.

Στέλιος Κρασανάκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής – Μάριος Βαζαίος, Διεύθυνση Παραγωγής

Ιούνιος 2023

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΑΞΟΥ 2023

ΧΟΡΟΣ

MicroDances | Πε.20/7 | Ώρα 20.00

Σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή, το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής παρουσιάζει τέσσερα MicroDances, σύντομες παραστάσεις χορού (διάρκειας περίπου 10 λεπτών), σε χορογραφίες Γιάννη Νικολαΐδη, Έλενας Κέκκου και Κωνσταντίνου Ρήγου. Οι τέσσερις χορευτικές εγκαταστάσεις Ιππότης της ασφάλτου, Ενεργό κίνητρο, Forget me not και Μπολερό, σχεδιασμένες για έναν χορευτή και περιορισμένο χώρο, θα πραγματοποιηθούν στο Πύργο Μπαζαίου.  Στόχος η ανάδειξη του χορού ως δημόσιας τέχνης και η συνδιαλλαγή του με τόπους ή χώρους που παρουσιάζουν σημαντικό ιστορικό και συμβολικό χαρακτήρα.

Ιππότης της ασφάλτου
Χορογραφία: Γιάννης ΝικολαΐδηςΠρωτότυπη μουσική σύνθεση: Μανώλης ΜανουσάκηςΚοστούμια: Ιωάννα Τσάμη Χορεύει: Μαργαρίτα Κώστογλου

Ενεργό κίνητρο
Χορογραφία: Έλενα ΚέκκουΜουσική: Αντώνης ΒλάχοςΧορεύει: Έλενα Κέκκου

Forget me not
Χορογραφία: Κωνσταντίνος ΡήγοςΜουσική: Γιώργος ΚουμεντάκηςΣαξόφωνο: Γκουίντο ντε ΦλάβιιςΧορεύει: Βαγγέλης Μπίκος

Μπολερό
Χορογραφία: Κωνσταντίνος ΡήγοςΜουσική: Μωρίς Ραβέλ Χορεύει: Βαγγέλης Μπίκος

Συνδιοργάνωση: Εθνική Λυρική Σκηνή – Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Φεστιβάλ Νάξου.

Είσοδος ελεύθερη

ΜΟΥΣΙΚΗ

Στάθης Δρογώσης & Οδυσσέας Τσάκαλος |K.23/7 |Ώρα 21.30

Ο Στάθης Δρογώσης και ο Οδυσσέας Τσάκαλος ενώνουν τις δυνάμεις τους και περιοδεύουν αυτό το καλοκαίρι στην Ελλάδα. Μετά από καιρό, φτιάχνουν μια ιδιαίτερη μπάντα, παίρνουν τη μεγάλη βαλίτσα με τα τραγούδια τους και μας ταξιδεύουν νοσταλγικά, τρυφερά αλλά και ξεσηκωτικά. 

Προσοχή: Το ταξίδι θα είναι ακουστικό, χωρίς φλυαρίες αλλά με τη γνωστή δημιουργική εσωτερικότητα που διακατέχει τον Στάθη και τον Οδυσσέα, για όσους γνωρίζουν και για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν!

«Παράτα τα όλα και πάμε εκδρομή με τ’ αμάξι…
Θα κοιτάμε μπροστά, μουσική, πριν χαράξει θα σου πω…
Σ’ αγαπώ…»

Δεν πειράζει δεν πειράζει…

Μαζί τους η νέα ελπιδοφόρα τραγουδίστρια Χριστίνα Σαμαρά.

Christos Tambouratzis Project Live | Πα.28/7 |Ώρα 21.30

Ο κιθαρίστας και συνθέτης Χρήστος Ταμπουρατζής  συνεργάζεται με πολλούς Έλληνες καλλιτέχνες για πολλά χρόνια σε ζωντανές εμφανίσεις και ηχογραφήσεις,  συνθετικά έχει συνεργαστεί με τους μεγαλύτερους εγχώριους ερμηνευτές, ενώ από το 2018 έως σήμερα έχει βραβευτεί με 5 Global Music Awards. Στη συναυλία του παρουσιάζει την  προσωπική του δισκογραφία με πενταμελές μουσικό σχήμα: Γιώργος Μανιάτης: Drums, Χρήστος Κεχρής: Bass, Δημήτρης Δημόπουλος: Keys  και οι εξαιρετικές τραγουδίστριες: Σοφία Καμινά και Αντωνία Μαυρονικόλα.

Oros Ensemble – «Έκλειψη» |Τρ.1/8 | Ώρα 21.30

Σε συνεργασία με την ΕΘΝΙΚΗ ΛΥΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ.

Το μουσικό σύνολο Oros Ensemble παρουσιάζει στο φεστιβάλ Νάξου, ένα καινούργιο μουσικό πρόγραμμα το οποίο καλύπτει ένα μεγάλο ιστορικό και γεωγραφικό εύρος. Μουσική από το μπαρόκ και την αναγέννηση έρχεται σε διάλογο με τη σύγχρονη δημιουργία, με βασικό νήμα των έργων την αιώνια “έκλειψη” παρελθόντος και παρόντος. Με κυρίαρχο φυσικό περιβάλλον τη θάλασσα του Αιγαίου, το πέρασμα του χρόνου αποκτά μια συμβολική διάσταση, ανάλογη με το αέναο ταξίδι του ήχου στους αιώνες. Έτσι, η μουσική επιστρέφει στην αρχέγονή της διάσταση, θεραπεύοντάς μας, μέσα από τη φανέρωση των όσων ήδη άρρητα περιέχουμε. Έργα: Γ.Κουμεντάκη, F. Couperin, Α. Κουτσογιάννη.

Συντελεστές: Βασίλης Ζιγκερίδης-Κανονάκι, Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης– Ακορντεόν, Δημήτρης Καραγιαννακίδης-Τσέλο, Ειρήνη Κρικώνη-Βιολί, Αντώνης Τσαχτάνης-κλαρινέτο, Αποστόλης Κουτσογιάννης-Φλάουτο με ράμφος-Σύνθεση.

 Αργυρώ Καπαρού – Σταύρος Σιόλας: “Απο τον Μίκη …στα τραγούδια μας” | Κ.6/8 | Ώρα 21.30

 Ο Σταύρος Σιόλας συνθέτης και ερμηνευτής και η Αργυρώ Καπαρού επίσης ερμηνεύτρια συνεργάζονται από το 2014 και πάντα ανανεώνουν το ραντεβού τους στη σκηνή, σε ένα πρόγραμμα που συνδυάζει τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και άλλων αγαπηµένων Ελλήνων δηµιουργών, µε το προσωπικό τους ρεπερτόριο, αλλά και μουσικές από τον τόπο της καταγωγής τους, Θράκη και Μικρά Ασία.

Η ηθοποιός Άννα Ψαρρά παρεμβαίνει στησυναυλία µε σύντομα κείμενα του Μίκη  Θεοδωράκη και ποιήματα από τη λαϊκή και δημοτική µας παράδοση.

Τους συνοδεύουν: o Μάρκος Κωτσιάς, πιάνο και η Αγγέλικα Παπανικολάου ακορντεόν.

“Ποιητικά να κατοικεί ο άνθρωπος” |10 και 11 Αυγούστου|Ώρα 21.30

Μουσική παράσταση,που βασίζεται στην ποίηση και στον αναστοχασμό των ποιητών από διαφορετικές γενιές και τόπους. Μουσικές, τραγούδια, λόγος και εικόνες δημιουργούν έναν ιστό από διαχρονικές ιστορίες για την ποικιλομορφία της φύσης και την επίδραση της στον ψυχισμό και την εξέλιξη του ανθρώπου. Συντελεστές: Μιχάλης και Παντελής Καλογεράκης (σύνθεση, ερμηνεία), Αλέξανδρος Κακλαμάνος (εικαστική δημιουργία), Στέλιος Κρασανάκης (δραματουργική επεξεργασία, σκηνοθεσία), Μουσικοί επί σκηνής: Αλέξης Στενάκης (κλαρινέτο). Αλέξανδρος Τζιόβας (κοντραμπάσο), Κωνσταντίνος Ράμμος (πιάνο).

Η παραγωγή πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος 2023 του θεσμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός» του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Η προκράτηση θέσης είναι υποχρεωτική.
Περισσότερες πληροφορίες και προκρατήσεις θέσεων: digitalculture.gov.gr

Γιάννης Ζευγόλης – “Όπως παλιά” | Τρ.15/8 | Ώρα 21.30

Βιολιά στον Πύργο Μπαζαίου. Ο καταξιωμένος μουσικός αναδεικνύει τους ρυθμούς των νησιών του Αιγαίου και των παραλίων της Μικράς Ασίας, με όργανα και ήχους που απηχούν το αυθεντικό παραδοσιακό πανηγύρι.

Γιάννης Ζευγόλης βιολί

Διονυσία Παπούλη φωνή, κρουστά

Ματθαίος Ζευγόλης λαούτο, φωνή

Αγγελική Παρδάλη σαντούρι, φωνή

Ελλη Πασπαλά  -“Elly loves jazzVol.2” | Πα.18/8 | Ώρα 21.30

Ύστερα από μία συναρπαστική χειμερινή σεζόν, η παράσταση που μάγεψε το αθηναϊκό κοινό ταξιδεύει τώρα σε όλη την Ελλάδα!

Μία παράσταση αφιερωμένη στην τεράστια μουσική παράδοση της  jazz και στα θρυλικά τραγούδια που σφράγισαν ανεξίτηλα την ιστορία της παγκόσμιας μουσικής, με βασική ερμηνεύτρια την Έλλη Πασπαλά και συν-δημιουργούς επί σκηνής τους σπουδαίους μουσικούς που τη συνοδεύουν.

David Lynch – σαξόφωνα, φλάουτο.

Τάκης Φαραζής – πιάνο

Tommy Lynch – σαξόφωνο

         Πέτρος Κλαμπάνης Tora Collective” | Τρ.22/8 | Ώρα 21.30

O μπασίστας και συνθέτης Πέτρος Κλαμπάνης ταξιδεύει στο παρελθόν και στο μέλλον καθώς πειραματίζεται με την παραδοσιακή ελληνική μουσική αποδίδοντας τα δημοτικά ακούσματα σε τζαζ ενορχήστρωση. Μια ευρηματική συναυλία, που γεφυρώνει κόσμους: την Ανατολή και τη Δύση, το παραδοσιακό και το μοντέρνο, το νοσταλγικότητα και τη ματιά που κοιτάζει προς το μέλλον, αξιοποιώντας τη δύναμη της μουσικής και του αυτοσχεδιασμού. Μαζί του ένα σχήμα σπουδαίων μουσικών: Η Αρετή Κετιμέ, με την μαγική αιθέρια φωνή της, ο Γιώργος Κωτσίνης στο κλαρίνο, ο Ziv Ravitz, στα τύμπανα και στα ηλεκτρονικά.

Αλκίνοος Ιωαννίδης – “SOLO” | Πε.24/8 | Ώρα 21.30

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης μόνος επί σκηνής, παίζει και τραγουδάει τα τραγούδια του στην απλούστερη μορφή τους, μεταφέροντάς μας στη στιγμή της δημιουργίας τους. Ακολουθώντας μια παράδοση αιώνων, αυτή των τροβαδούρων, ταξιδεύει με την κιθάρα του και μοιράζεται αισθήματα, σκέψεις, εμπειρίες, όνειρα και πραγματικότητες που αφορούν όλους μας.

Ένα πρόγραμμα ακρόασης αλλά και συμμετοχής, που μας ταξιδεύει μέσα από τις εντάσεις και τις σιωπές του στον πυρήνα της ιερής αυτής τέχνης.

Αλκίνοος Ιωαννίδης: ακουστική και ηλεκτρική κιθάρα, φωνή.

“A Baroque Florilège”|Πα.1/9 | Ώρα 21.00

Μια βραδιά με άριες από διάφορες χώρες της Ευρώπης του 17ου και του 18ου αιώνα με τον διάσημο Καναδό Michel Cardin  και τους συνεργάτες του από Ελλάδα, Γερμανία και Αμερική.

Συνδιοργάνωση με τις Διεθνείς Μουσικές Συναντήσεις της ορχήστρας ALEA III του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Συντελεστές:

Θάλεια Μουτοπούλου, σοπράνο

Χρυσόστομος Καλογριδάκης, τενόρος και κιθάρα

Michel Cardin, θεόρβη και μπαρόκ λαούτο

Julie Ventoura, τσέμπαλο

Καθλήν Καλογερά, βιόλα

Susanne Cordahi, βιολοντσέλο

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

KLAUS PFEIFFER

Τα φτερά του Ίκαρου – The wings of Icarus

Η έκθεση αποδίδει φόρο τιμής στον καλλιτέχνη Klaus Pfeiffer (1938-2022), ο οποίος έζησε και δημιούργησε για πάνω από 50 χρόνια στη Νάξο, κληροδοτώντας το έργο του στο Φεστιβάλ Νάξου για να διατηρηθεί ως πολιτιστικό αγαθό του νησιού. Το έργο του avant-garde καλλιτέχνη σε ζωγραφική και γλυπτική, συμπυκνώνει την κλασική ελληνική μυθολογία, την κοινωνική κριτική και τα μοτίβα της κλασικής ιστορίας της τέχνης, μεταφέροντάς τα σε μια πολύχρωμη, σύγχρονη σύνθεση.

Επιμέλεια: Britta Breuers – Μάριος Βαζαίος

Διάρκεια έκθεσης: 4/7 – 8/10/2023, καθημερινά 10.00-17.00, εκτός Δευτέρας

Όπως κάθε χρόνο βραδιές λόγου, διαλέξεις, προβολές αλλά και εργαστήρια για μικρούς και μεγάλους, εμπλουτίζουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ  και αναζωογονούν τον παραθερισμό με τέχνη στη Νάξο.  

Διοργάνωση: ΑΙΩΝ Πολιτιστικός Οργανισμός

Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Στέλιος Κρασανάκης

Διεύθυνση Παραγωγής: Μάριος Βαζαίος

Τεχνική Υποστήριξη: Μιχάλης Μαθιάσος – Power Sound

Εισιτήρια πωλούνται:

Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου,

12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού. T. 2285 031402

Café Cream on top: Παραλία Χώρας Νάξου. Τ. 2285 024312

Χώροι:

Πύργος Μπαζαίου, μνημείο 17ου αιώνα, στην ενδοχώρα της Νάξου,

12ο χλμ. Οδού Χώρας Νάξου-Αγιασσού.

Τ. 22850 31402

E. [email protected]

www.bazeostower.com | www.naxosfestival.gr |  |