TOP

FACTA NON VERBA – ΔΡΑΣΗ Ιουλιου

Reclaim the city

Στάση Δεύτερη

Με μεγάλη χαρά, σας ανακοινώνουμε ότι η δεύτερη στάση, θα λάβει χώρα, την Πέμπτη 7 Ιουλίου στον Κήπο της Μεσογείου στη Νέα Παραλία, από τις 18.00 μέχρι τις 21.00.

Λίγα παραπάνω λόγια για το πρότζεκτ:

Η ιδέα της δημιουργίας απελευθερωμένων ζωνών για μας δεν είναι καινούρια. Στην εικοσαετή πορεία μας σαν ομάδα, επιχειρήσαμε αρκετές φορές να διαρρήξουμε την κανονικότητα και να χτίσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας ανάμεσα στον δημόσιο χώρο, τον εσωτερικό κόσμο και τον ουτοπικό μας χωροχρόνο.

Χρησιμοποιήσαμε τον δρόμο σαν δούρειο ίππο για να αλώσουμε κοιμισμένες συνειδήσεις. Τουλάχιστον αυτό οραματιζόμασταν. Με οδηγό τις κοινωνικοπολιτικές και καλλιτεχνικές μας ανησυχίες, θέσαμε τον δρόμο σαν πεδίο κατάθεσης απόψεων και δημιουργίας δημοκρατικού διαλόγου. Θέατρα δρόμου ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, ενάντια στον πόλεμο, ενάντια στην κρατική καταστολή, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της διαφορετικότητας, υπέρ μεταναστών και προσφύγων, υπέρ κοινωνικών αγώνων, υπέρ ενός κόσμου που θεωρούμε ακόμα ότι είναι εφικτός. Αυτός της αλληλεγγύης, της αξιοπρέπειας και της ανθρωπιάς.

Σήμερα, μετά τη συλλογική ενδοσκόπηση και αναστοχασμό που επέφερε η δυστοπική πανδημία που βιώνουμε, καταδεικνύοντας την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχουμε επέλθει ως ανθρωπότητα πλέον, θελήσαμε να συμπεριλάβουμε κεντρικά έναν ακόμα βασικό παράγοντα με τον οποίον πειραματιζόμαστε τα τελευταία χρόνια: σύνδεση με το φυσικό περιβάλλον και την ενέργεια σε εξωτερικό και εσωτερικό επίπεδο. Αφουγκραζόμεν@ τα διανύσματα που διατρέχουν κεντρομόλα και φυγόκεντρα την απεύθυνση και την επίγνωσή μας, βλέπουμε με διαφορετική ματιά, τη σύνδεση μας με τ@ν εαυτ@ μας, με τ@ν άλλ@ν, με το γύρω μας και με το όλον.Κοιτάζουμε πολυπρισματικά την πόλη και τους ανθρώπους που την κατοικούν, τη μακροϊστορία και τις μικροϊστορίες της, την ψηφίδα και το μωσαϊκό, το μηδέν και το ένα.

Το νέο μας πρότζεκτ, λοιπόν, που η πρώτη στάση του προέκυψε αυθόρμητα, για τους λόγους που αναφέραμε στο προηγούμενο μας κάλεσμα, προχωράει στη δεύτερη στάση του και φιλοδοξεί να πραγματοποιείται μία φορά τον μήνα, τουλάχιστον για έναν χρόνο, σε διάφορους δημόσιους χώρους της πόλης. Κάθε συνάντηση θα ανακοινώνεται με κάλεσμα για δηλώσεις συμμετοχής, θα είναι τρίωρη και θα συνδυάζει ενεργειακά εργαλεία με πρωτότυπες θεατρικές πρακτικές της ομάδας που διαμορφώθηκαν από την 20ετή εμπειρία της. Κάθε στάση θα εστιάζει σε διαφορετικά στοιχεία και δημιουργικά ερεθίσματα. Θα υπάρχει ελεύθερη συνεισφορά, όπως συνηθίζει να λειτουργεί η κολλεκτίβα μας. Τα έσοδα από τις συνεισφορές πηγαίνουν στο πρότζεκτ μας «Αγραμυθία», τη δημιουργία, δηλαδή, καλλιτεχνικής οικοκοινότητας στους πρόποδες από τα Πιέρια όρη.

Απευθύνεται σε όποι@ν θέλει να προχωρήσουμε μαζί σε αυτό το μονοπάτι εξερεύνησης, αναζήτησης και δημιουργίας απελευθερωμένων ζωνών μέσα μας και έξω μας, σ’ αυτό το ταξίδι επανοικειοποίησης του δημόσιου χώρου. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τα όρια που θέτει ο δημόσιος χώρος στη χρήση του, είναι δείκτης της δημοκρατίας που έχουμε.

Εισηγήτριες:

🦋Έλενα Σταματοπούλου: Σύλληψη- σχεδιασμός-συντονισμός συλλογικού θεατρικού αυτοσχεδιασμού-Qigong

https://www.factanonverba.gr/elenastamatopoulou

🦋Ελένη Ντάγκα: Συντονισμός συλλογικού θεατρικού αυτοσχεδιασμού, yoga

https://www.factanonverba.gr/lenadaga

🦋Μαριάννα Γκουσδουβά: Sound therapy

https://www.factanonverba.gr/mariannagousdouva

🔴Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής.

📌Πληροφορίες-δηλώσεις συμμετοχής: inbox στη σελίδα της ομάδας factanonverba.gr και στη σελίδα στο facebook και στο email της κολλεκτίβας: [email protected]

https://www.factanonverba.gr/reclaim-the-city