TOP

” ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΤΗ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ OLIVIER DE SAGAZAN “

Με επίτιμο προσκεκλημένο τον διεθνούς φήμης γλύπτη, καλλιτέχνη της Performance Olivier de Sagazan  και με την υποστήριξη του Δήμου Σαμοθράκης, η διακαλλιτεχνική πλατφόρμα Movement Research Project εγκαινιάζει την επέκταση των δράσεών της, στην περιφέρεια  και καλεί 20 νέους καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό σε ένα 3ήμερο σεμινάριο έρευνας και δημιουργίας στις 1-2-3 Ιουλίου στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον της Σαμοθρακής.

Ο Olivier de Sagazan γεννήθηκε στο Κονγκό και μεγάλωσε στη Γαλλία. Σπούδασε βιολογία, αλλά εδώ και δύο δεκαετίες έχει αφιερωθεί στην τέχνη. Στο έργο του, ο Sagazan διερευνά το σώμα του, καθώς και τις δομές που καθορίζουν το άτομο, όπως οι επιταγές της κοινωνίας, του πολιτισμού και της ιστορίας. Η δημιουργική διαδικασία του καλλιτέχνη συνίσταται στην τοποθέτηση και διαδοχική αφαίρεση στρωμάτων πηλού έως ότου αποκαλυφθεί ένα άγριο, αρχέγονο και απελευθερωμένο άτομο.

Η σειρά έργων Transfiguration δημιουργήθηκε το 1999 και καταπιάνεται με την αναζήτηση της ουμανιστικής, ζωώδους και αδάμαστης ουσίας της ανθρώπινης φύσης.

Εμφανίζεται επίσης στην κινηματογραφική ταινία Samsara του Ron Fricke, την τηλεοπτική σειρά Channel Zero του Nick Antosca, σε βιντεοκλίπ των Mylène Farmer και FKA Twigs καθώς και σε ταινία μόδας με τους Nick Knight και Gareth Pugh.

Στην Ελλάδα τον έχουμε απολαύσει στα πλαίσιά του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Δάσους του ΚΘΒΕ και Φεστιβάλ χορού Καλαμάτας. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ Δάσους ο Sagazan παρέδωσε μονοήμερο master class στους σπουδαστές του ΚΘΒΕ και σε επιλεγμένους καλλιτέχνες.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την δουλειά του θα βρείτε παρακάτω :

https://olivierdesagazan.com https://www.youtube.com/channel/UCz9oax9hddIThuwz_UfxouQ https://www.theguardian.com/…/olivierdesagazan

 Περιγραφή του Σεμιναρίου.

Η επικάλυψη με πηλό αποτελεί πράξη μύησης σε κάθε πρωτόγονο πολιτισμό. Σύμφωνα με αυτούς, ο πηλός έχει μια απελευθερωτική και δημιουργική δυναμική. Ένα σώμα καλυμμένο με πηλό εισέρχεται στο κόσμο των πνευμάτων, ακροβατεί περίτεχνα μεταξύ γλυπτού και στοιχειού, είναι ένα μετουσιωμένο σώμα, σε διάλογο με το “υπερπέραν”. Για εμάς, το “υπερπέραν” είναι τα βάθη της ψυχής του ερμηνευτή. Παραδόξως, η επικάλυψη με πηλό είναι ταυτόχρονα και ξέπλυμα από ένα τεχνητό και πολιτισμικό κόσμο, με σκοπό την επαφή με την εσωτερικότητα. Η τυφλή αυτή διεργασία ενισχύει την αίσθηση της αφής και την ιδιοδεκτικότητα. Με την ενίσχυση της αφής, ο χρόνος κυλάει αργά και η ψυχή του ερμηνευτή εισέρχεται σε μια μορφή μοναδικότητας.

Ο Αριστοτέλης διακήρυσσε ότι η αφή είναι το θεμέλιο της ψυχής. Είναι αξιοσημείωτο για κάποιον να επιτύχει την απελευθέρωση από την ατομικότητα, να ξεπεράσει τα όρια του εγώ και της ταυτότητας και να ενστερνιστεί τις δυνατότητες της ύπαρξης. Σε αυτή την επιτέλεση, η δυσμορφία αποτελεί έναυσμα για αυτήν την διαδικασία εκτίμησης της ίδιας της ζωής.

Το σεμινάριο ειναι μια παραγωγή της  «MO.RE 64 Aστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία Πολιτισμού και Τέχνης» και έρχεται ως φυσική προέκταση του ερευνητικού και καλλιτεχνικού έργου της χορογραφου Μαρίας Λάππα.

Σο ΜRP (Movement Research Project) είναι μια διακαλλιτεχνική πλατφόρμα έρευνας και δράσης, γύρω από τις πρακτικές και τα μέσα που πλαισιώνουν το πεδίο των παραστατικών τεχνών στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Βασικοί στόχοι της πλατφόρμας είναι  να προάγει διαμεσικούς και συλλογικούς τρόπους δράσης γύρω από την σύγχρονη παραστατική δημιουργία, δημιουργώντας έναν εκκολαπτήριο τόπο αναστοχασμού, δημιουργικού πειραματισμού και σύνθεσης, μέσω των δράσεων της.

Η πλατφόρμα επιθυμεί να συνδράμει στη δικτύωση και την κινητικότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό νέων δημιουργών με σκοπό την ανάπτυξη γόνιμων διακαλλιτεχνικών και διεπιστημονικών συνεργασιών, που προάγουν την έρευνα και την διαμεσικότητα ως βασικό μέσο δραματουργίας στο πεδίο των παραστατικών/ επιτελεστικών τεχνών, σε διαφορετικά φυσικά και πολιτιστικά περιβάλλοντα.

Το σεμινάριο απευθύνεται σε : Performers, Εικαστικούς, Γλύπτες, Ηθοποιούς & Χορευτές, σε επαγγελματίες της ψυχικής υγείας με εμπειρία στις σωματικές πρακτικές όπως και σε σπουδαστές τών παραπάνω πεδίων.

Αποστολή Βιογραφικών : [email protected]
Πληροφορίες στο τηλέφωνο :
0030 6987 933 045 (16.00-21.00)

Μαρία Λάππα