TOP

“ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΜΟΝΟΛΟΓΟ ΣΤΗΝ ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΠΟΧΗ” – ONLINE ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΑΠΟ ΤΗΝ FACTA NON VERBA

Προσεγγίζοντας τον Μονόλογο στην Ψηφιακή Εποχή

➡ Το πρακτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα υποκριτικής «Προσεγγίζοντας τον μονόλογο στην ψηφιακή εποχή» γεννήθηκε κατά τη διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης που επέφερε η πανδημία Covid-19 ως μια προσπάθεια να αντιστρέψουμε τις δυσμενείς συνθήκες και να τις μετατρέψουμε σε ευκαιρία να διευρύνουμε τα όρια της επικοινωνίας και του παγιωμένου εδώ και τώρα και να εξερευνήσουμε την terra incognita του ψηφιακού κόσμου. Επιλέξαμε την πολυπρισματικότητα, όπως αποφασίσαμε να ονομάσουμε τη μεθοδολογική μας προσέγγισή, καθώς ένας από τους κύριους στόχους του προγράμματος είναι να φέρει σε επαφή τον/την επαγγελματία ή ερασιτέχνη ηθοποιό με διαφορετικές οπτικές γωνίες και διαφορετικά θεατρικά εργαλεία που έχουμε να μοιραστούμε οι εισηγητές/τριες του προγράμματος και ιδρυτικά μέλη της διδακτικής ομάδας ΜΟΑΙ, Έλενα Σταματοπούλου, Δημήτρης Βάρκας και Λένα Ντάγκα, μέσα από την πολύχρονη εκπαίδευση και εμπειρία μας. Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια πολυεπίπεδη γέφυρα που θα συνδέσει τον συμμετέχοντα και τη συμμετέχουσα στη θεατρική διαδικασία, με τον μονόλογο που έχει επιλέξει, ανακαλύπτοντας τις δυνατότητες που προσφέρει.

➡ Μέχρι στιγμής έχουν λειτουργήσει τέσσερις τρίμηνοι κύκλοι μαθημάτων, τρεις εισαγωγικοί και ένας εμβάθυνσης και τα εξαιρετικά ελπιδοφόρα αποτελέσματα, σε συνδυασμό με τις ανάγκες της εποχής, μας ώθησαν να θέσουμε σε προτεραιότητα την περαιτέρω ανάπτυξη αυτού του δημιουργικού θεατρικού μονοπατιού μέσα από ένα ετήσιο πρόγραμμα σεμιναρίων υποκριτικής που διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα. Ένας πρώτος τρίμηνος εισαγωγικός κύκλος 12 μαθημάτων, όπου γίνεται η γνωριμία και η σύνδεση με τα εργαλεία, μέσα από διαθεματικά και διεπιστημονικά κανάλια και στη συνέχεια, ένας δεύτερος κύκλος εμβάθυνσης, όπου το εκπαιδευτικό συμβόλαιο θα ανανεωθεί καθώς όσοι/ες επιθυμούν θα συνεχίσουν. Τα 12 μαθήματα εμβάθυνσης θα περιλαμβάνουν περισσότερο εξατομικευμένη εργασία σε ολιγομελείς ομάδες, ένα είδος masterclass πάνω στα θέματα που θα αναδυθούν από τον εισαγωγικό κύκλο. Στην εμβάθυνση, θα προστεθεί ακόμα μία εισηγήτρια στην ομάδα μας, η Σόνια Σαμαρτζίδου, για να προσθέσουμε στην προσέγγισή μας και το εικαστικό πρίσμα και να χτίσουμε ακόμα ένα επίπεδο στη γέφυρά μας. Ο κάθε κύκλος θα κλείνει με μια τελική παρουσίαση των μονολόγων και μια συζήτηση ανατροφοδότησης.

➡Τα μαθήματα/σεμινάρια είναι τρίωρα, θα γίνονται κάθε Σάββατο 3 με 6 μ.μ. και απευθύνονται σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς και περφόρμερς, αλλά και άτομα που θα επιλέξουν να επενδύσουν τον χρόνο τους στην εξερεύνηση των εκφραστικών τους μέσων και της τέχνης της υποκριτικής. Θα πραγματοποιούνται μέσω της πλατφόρμας zoom και οι συμμετέχοντες και συμμετέχουσες θα πρέπει να έχουν μία συσκευή σύνδεσης (smartphone, laptop, tablet, pc) στην πλατφόρμα και ένα smartphone με ακουστικά. Παράλληλα, θα λειτουργεί και ψηφιακή τάξη, όπου θα ανεβαίνει το συνοδευτικό υλικό των μαθημάτων. Ο κάθε συμμετέχοντας και η κάθε συμμετέχουσα θα πρέπει να έχει επιλέξει έναν θεατρικό μονόλογο διάρκειας 3 έως 5 λεπτών πάνω στον οποίο θα δουλέψουμε.

➡ Ολοκληρώνοντας τον πρώτο εισαγωγικό κύκλο ο/η συμμετέχοντας/ουσα θα:-κατέχει εργαλεία και μεθόδους επεξεργασίας και διαχείρισης ενός θεατρικού μονολόγου.-αναπτύξει μια διεισδυτικότερη ματιά στην ανάγνωση ενός δραματικού κειμένου.-διευρύνει τους ορίζοντές του ως προς το εύρος της έρευνας πάνω στο θεατρικό κείμενο.-μάθει να επεξεργάζεται βιωματικά ερευνητικά εργαλεία.-οξύνει την αντίληψη και τα εκφραστικά του/της μέσα.-μάθει να εξερευνά και να συνδέεται δημιουργικά με τη φωνή και το σώμα του/της, με την αναπνοή και τη φαντασία του/της.-βελτιώσει την άρθρωσή του/της.-λάβει μια πολυδιάστατη εργαλειοθήκη για την προσέγγιση ενός μονολόγου και τη δημιουργία ενός χαρακτήρα μέσα από ψηφιακά μέσα.-απολαύσει ένα ταξίδι με τον εαυτό, την ομάδα και το θέατρο!

📌 Έναρξη μαθημάτων: Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2021

ℹ Για περισσότερες λεπτομέρειες και ακριβές πρόγραμμα:https://moaiartgroup.wixsite.com/outofthebox/acting📩 Για δηλώσεις συμμετοχής:inbox στη σελίδα Out of the box και Facta non Verba[email protected]