TOP

ΑΝΝΑ ΜΥΚΩΝΙΟΥ:«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΡΕΑΛΙΣΜΟΣ ΝΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΜΑΣ ΛΟΓΟ»

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Χαμογελαστή, προσιτή, προσηνής η Άννα Μυκωνίου έχει καταφέρει δικαίως να αφήσει το στίγμα της, προϊόντος του χρόνου, στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος και καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας κεντά και διαρρήδην αναδεικνύει, με τις ιδιαίτερες, υψηλού καλλιτεχνικού επιπέδου εκδηλώσεις που μας προσφέρει η ίδια σε συνεργασία με την ομάδα της, την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειάς μας. Είχαμε μαζί της μια de profundis συνομιλία για την επιλογή της να δοκιμαστεί στον πολιτικό στίβο και με μεγάλη χαρά, σας την παραθέτουμε.

Από το 2015 διατελείτε Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας θέση που σας εμπιστεύτηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας. Ποιο ήταν άραγε το έναυσμα να δοκιμαστείτε σε έναν νέο στίβο, εκείνον της πολιτικής;

Υπάρχει μια στιγμή που πρέπει να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και να αναλάβουμε την ευθύνη που μας αναλογεί σε μια συλλογική προσπάθεια. Πριν από αρκετά χρόνια καταφέραμε να εξυγιάνουμε το προβληματικό τότε Κέντρο Πολιτισμού, έπειτα από πολλές δυσκολίες. Στην προσπάθεια αυτή, η υποστήριξη του Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα ήταν αμέριστη. Μοιραστήκαμε ιδέες, ορίσαμε στρατηγική, κάναμε δύσκολες επιλογές και συχνά οι επιλογές αυτές είχαν πολιτικό χαρακτήρα. Αποτελεί πολιτική επιλογή και μάλιστα καθόλου αυτονόητη να φιλοδοξείς να παράγεις το δικό σου προϊόν και να μην εισάγεις αυτό που άκοπα σου προσφέρεται. Μόνο έτσι όμως μπορείς να αξιοποιήσεις το δυναμικό και τις δυνατότητες του τόπου σου, που συχνά μένει ανεκμετάλλευτο και κυλά μέσα από τα δάχτυλά σου. Αποτελεί πολιτική επιλογή και μάλιστα όχι τη συνηθέστερη, να θέλεις να παράγεις ό,τι καλύτερο μπορείς-χωρίς εκπτώσεις στην ποιότητα- ενώ ταυτόχρονα να θέλεις το κόστος εισιτηρίου να μην αποτελεί εμπόδιο για κανένα πολίτη, για να το παρακολουθήσει. Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο κόσμος αγκάλιασε αυτήν την προσπάθεια. Σε μια δημοκρατία όμως κρίνουν όλοι οι πολίτες και μάλιστα με ένα πολύ συγκεκριμένο τρόπο. Αυτά είχα στο μυαλό μου όταν δέχτηκα την τιμητική πρόταση του Απόστολου Τζιτζικώστα να θέσω υποψηφιότητα. Στις πολιτικές επιλογές της παράταξής του για τον πολιτισμό, συμμετείχα και εγώ και είναι τίμιο και άξιο να εκτεθώ για αυτές. Από αυτήν τη διαδικασία προσδοκώ να βγω δυνατότερη για να συνεχίσω το έργο μου.

Ως εγνωσμένου κύρους ενεργός πολίτης της Θεσσαλονίκης πιθανότατα να είχατε προτάσεις και από άλλους πολιτικούς σχηματισμούς, εσείς όμως επιλέξατε την παράταξη του κυρίου Τζιτζικώστα. Τι ήταν αυτό που σας έπεισε να ενταχθείτε στο ψηφοδέλτιο της συγκεκριμένης παράταξης έναντι των άλλων;

Είμαι συνεργάτης του Περιφερειάρχη οκτώ χρόνια και ήταν μια αρμονική συνεργασία, βασισμένη στην εμπιστοσύνη και στην αλληλοεκτίμηση. Δε θα με ενδιέφερε να συνεργαστώ με κανέναν άλλον. Συνεχίζω δίπλα στον Απόστολο Τζιτζικώστα και είμαι χαρούμενη για την απόφασή μου. Θα είναι ένα ενδιαφέρον ταξίδι και θα αποτιμηθεί τελικά και η προσφορά μας στο κοινό μας.

Η πολιτική είναι γένους θηλυκού. Για αυτό και η παρουσία γυναικών στην πολιτική, η οποία είναι και γένούς θηλυκού, είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Τι σημαίνουν για σας

Τοπική Αυτοδιοίκηση: Ο αναγκαίος συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον πολίτη και την κεντρική κυβέρνηση, που η διεθνής εμπειρία δείχνει ότι απομακρύνεται από αυτόν. Η λειτουργία της σήμερα ενσωματώνει μια τριπλή πρόκληση ανάμεσα στην πολιτική ωριμότητα των πολιτών-φορέων της δημοκρατίας σε τοπικό επίπεδο, τη θεσμική διελκυστίνδα ευθύνης και υπευθυνότητας με το κεντρικό κράτος και τη στρατηγική και διαχειριστική δεινότητα των τοπικών αρχόντων σε μια εποχή που η τεχνολογία και η παγκοσμιοποίηση καλπάζουν.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Το μεγαλύτερο πολιτικό πείραμα της σύγχρονης εποχής. Η αποδοχή ότι τα ευρωπαϊκά κράτη στήθηκαν πάνω στις ίδιες αξίες και ότι καθένα από αυτά, ακόμη και τα μεγαλύτερα, είναι «μικρά» για να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στη σύγχρονη γεωπολιτική σκακιέρα. ΄Ελπίζω ότι το πείραμα θα έχει επιτυχία, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να είμαστε σίγουροι. .

Κεντροαριστερά και Κεντροδεξιά: Έχω την πεποίθηση ότι ο παραδοσιακός διαχωρισμός ανάμεσα σε δεξιά, κέντρο και αριστερά χάνει σταδιακά την αξία του. Οι καιροί μας γεννούν με φρενήρη ταχύτητα προκλήσεις, ευκαιρίες και απειλές. Πρέπει να επαναδιατυπώσουμε τα οράματά μας, να αναμορφώσουμε την πολιτική μας σκέψη, να εκσυγχρονίσουμε τον πολιτικό μας λόγο. Χρειάζεται τόλμη και ρεαλισμός ενώ αξία έχουν οι συγκλίσεις και όχι η οχύρωση πίσω από ιδεολογήματα που συχνά μετρούν πάνω από ένα αιώνα ιστορία.

Ανεργία: Σπατάλη ανθρώπων και δημιουργικότητας, αδικία και στη συνοχή της κοινωνίας μας. Αυτό που πρέπει να βρίσκεται στη κορυφή της ατζέντας κάθε οικονομικής πολιτικής.

Νεολαία: Η νεολαία είναι σαν τα παιδιά μας. Πότε πότε μας εκνευρίζουν, συχνά δεν τα καταλαβαίνουμε. Κάποτε επαναστατούν. Είναι όμως ό,τι ακριβότερο έχουμε στη ζωή μας και η πραγματική ελπίδα  για το μέλλον.

Μετανάστες: Από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερο στο μέλλον οι δυτικές κοινωνίες χωρίς προφανείς και εύκολες λύσεις. Χρειάζεται στρατηγική, ρεαλισμός, διεθνής συνεργασία αλλά και προσήλωση στις αρχές του ανθρωπισμού που είναι στα θεμέλια της κοινωνίας μας.

Μικρασία: Ο τόπος των παππούδων μου. Κομμάτι της ελληνικής μου ταυτότητας που θέλω να κρατήσω στα σπλάχνα μου ατόφιο κι αμόλυντο και τέτοιο θέλω να το μεταφέρω και στα παιδιά μου. Οι χαμένες πατρίδες χάνονται πραγματικά όταν φύγουν από μέσα μας.

Πιστεύετε ότι οι προεκλογικές καμπάνιες στα σόσιαλ επαρκούν για να κινητοποιήσουν την Gen Z να ψηφίσει ή ανησυχείτε ότι θα αποδειχθούν αληθινά τα στερεότυπα που θέλουν τους zoomers αμέτοχους;

Τα social media είναι το μέσο που η τεχνολογία μας υποχρεώνει να χρησιμοποιούμε δεν είναι όμως η ουσία. Η χρήση στερεοτύπων προσωπικά με τρομάζει ιδίως όταν αφορούν τη νεολαία που προορισμός της είναι να γκρεμίζει στερεότυπα, για να απελευθερώνει τη κοινωνία ώστε να προχωρά μπροστά. Αναρωτιέμαι μήπως η ουσία δε βρίσκεται μόνο στη προσπάθειά μας να μεταφέρουμε στους νέους τη σημασία του ενεργού πολίτη σε μια αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αλλά και να αφουγκραστούμε και τα δικά τους ακατέργαστα, συχνά, μηνύματα. Τα social media παίζουν εδώ κομβικό ρόλο. Δεν είναι μόνο ο τόπος νέων τεχνικών marketing και επικοινωνίας αλλά και ο προνομιακός  χώρος όπου οι νέοι μας επιλέγουν να εκφράζονται με τρόπο άναρχο, αποκεντρωμένο, συχνά αποσπασματικό, με δικούς τους κώδικες. Όταν όμως θέλεις σε κάποιον να μιλήσεις, πρέπει να μάθεις και να τον ακούς.

Οι γυναίκες εξακολουθούν να δίνουν μάχη για την ισότητα και κατά του σεξισμού ακόμη και στις μέρες μας. Έχετε αντιμετωπίσει διακρίσεις στον χώρο της πολιτικής; Υπάρχει άραγε τρόπος να σπάσει η «γυάλινη οροφή»;

Δεν έχω βιώσει διακρίσεις στο χώρο της δουλειάς μου, αν και γνωρίζω καλά ότι άλλες γυναίκες έχουν βιώσει και απλά στάθηκα τυχερή. Ο σεξισμός είναι ένα πολύπλοκο και βαθιά ριζωμένο κοινωνικό πρόβλημα, και η εξάλειψή του απαιτεί συνειδητές προσπάθειες σε πολλά επίπεδα. Η κοινωνία μας πρέπει να ενθαρρύνει τις γυναίκες να ακολουθούν τα όνειρά τους, να αναπτύσσουν δεξιότητες και να αναλαμβάνουν ηγετικούς ρόλους.

Έχετε μακρά εμπειρία στον τομέα του πολιτισμού και όχι μόνο. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα της συμπρωτεύουσας από την πείρα σας;  Τι μπορείτε άραγε να κάνετε γι’ αυτό;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της Θεσσαλονίκης αλλά και όλης της Περιφέρειας είναι ότι δεν έχουν παραγωγή πολιτιστικού προϊόντος. Πέρα από τους εποπτευόμενους από το ΥΠΠΟΑ φορείς -το ιστορικό ΚΘΒΕ, την αξιόλογη Κρατική Ορχήστρα μας και το Μέγαρο μουσικής Θεσσαλονίκης-  ελάχιστοι είναι οι πολιτιστικοί φορείς, οι δήμοι ή οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες που τολμούν να εμπλακούν με την καλλιτεχνική δημιουργία. Εμείς εδώ και μερικά χρόνια προσπαθούμε να καθιερώσουμε ένα νέο μοντέλο διοίκησης ενός πολιτιστικού φορέα που βασική του στόχευση είναι η αξιοποίηση του ντόπιου καλλιτεχνικού δυναμικού. Μεγάλο ατού μας οι συνέργειες, αλλά κυρίως η φλόγα των καλλιτεχνών μας. Σε συνεργασία με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της Βορείου Ελλάδος παρουσιάσαμε πάνω από 200 δικές μας μεγάλες παραγωγές: Όπερες, θεματικές βραδιές ποίησης, αφιερώματα σε μεγάλους σύγχρονους Θεσσαλονικείς δημιουργούς, νέα θεατρικά έργα, ένα νέο μεγάλο Συμφωνικό έργο για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή. Σκηνοθέτες, μουσικοί, ενορχηστρωτές, χορωδίες, ορχήστρες, σκηνογράφοι, φωτιστές, σε μεγάλο ποσοστό από την Περιφέρειά μας αλλά και από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, παρουσίασαν τη δουλειά τους, αλληλοεπίδρασαν και το πρόσημο ήταν πάντα θετικό. Τα επόμενα χρόνια στόχος μου είναι οι παραγωγές αυτές να ταξιδέψουν σε όλη την Ελλάδα ώστε οι καλλιτέχνες μας να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και εκτός Περιφέρειας κεντρικής Μακεδονίας.

Αν κάποιος δε σας γνωρίζει, ποια είναι τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά σας ως άνθρωπος;

Πάντα πίστευα ότι πρέπει να αφήνουμε τους άλλους ή την δουλειά μας να  μιλάνε για μας.

Τι προσδοκάτε να πετύχετε από την ενασχόλησή σας στην πολιτική σκηνή της Θεσσαλονίκης;

Προσδοκώ να βγω δυνατότερη από αυτήν τη διαδικασία και να συνεχίσω το έργο μου στον χώρο του πολιτισμού. Γίναν πολλά τα προηγούμενα χρόνια, μένουν όμως πολλά περισσότερα να γίνουν. Έχουμε γνώση εμπειρία και μεράκι και θα συνεχίσουμε με την ίδια αγάπη και το ίδιο πάθος.

Έχετε κάποιο πρότυπο επιδραστικής γυναίκας που διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο με τη δράση και το έργο της στο κοινωνικοπολιτικό γίγνεσθαι της χώρας μας ή και παγκοσμίως;

Πρότυπά μου είναι όλες οι γυναίκες- πολιτικοί που καταφέρνουν να ξεχωρίσουν σε έναν ανδροκρατούμενο χώρο. Πιστεύουν στον εαυτό τους και κατακτούν κορυφές ανοίγοντας δρόμο και σε άλλες γυναίκες να προχωρήσουν και αυτές. Αν ήταν να αναφερθώ σε μια γυναικεία προσωπικότητα που θαυμάζω θα επέλεγα να σας μιλήσω για τη Σιμόν ντε Μποβουάρ. Συγγραφέας, διανοούμενη, φεμινίστρια, ακτιβίστρια. «Δε γεννιέσαι γυναίκα. Γίνεσαι» είχε γράψει και αυτό κρύβει μια μεγάλη αλήθεια Εμείς οι γυναίκες αγαπούμε τη θηλυκή μας πλευρά αλλά δε θέλουμε και δεν πρέπει να ανεχόμαστε να είμαστε το «Δεύτερο φύλο» 

Ευχαριστώ από καρδιάς την Άννα Μυκωνίου για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και της εύχομα καλή επιτυχία στα επικείμενα σχέδιά της

Ακολουθήστε μας

https://www.facebook.com/ThessCulture.gr/

thessculture.gr

https://www.instagram.com/

Καθώς και κανάλι στο youtube: : https://www.youtube.com/channel/UCN-M-45CYwJZUFtCPb2DwYQ?view_as=subscriber με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αλλά και ποικίλα αφιερώματα.

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.