TOP

ΜΑΝΤΩ: “Η ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ΔΕ ΣΥΝΕΠΑΓΕΤΑΙ ΚΑΡΙΕΡΑ”

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Η Μαντώ είναι μια από τις σημαντικότερες Ελληνίδες  τραγουδίστριες που έλαμψε κυριολεκτικά τη δεκαετία του ΄90. Προικισμένη με μια σπάνια φωνή, εργατική, τολμηρή, δραστήρια, ανήσυχη, καταφέρνει πάντα  να αφήνει το στίγμα της με ό,τι και αν επιλέγει να ασχοληθεί: τραγούδι, στιχουρχική, σύνθεση, διδασκαλία. Έχει συνεργαστεί με εγνωσμένου κύρους καλλιτέχνες του εγχώριου και διεθνούς μουσικου στερεώματος, ενώ πρόσφατα συνεργάστηκε και με τον ανήσυχο και πάντα δημιουργικό Βασίλη Τσικάρα, καθώς τραγούδησε το τραγούδι «Όρκος τιμής», το οποίο είναι το τραγούδι τίτλων της ταινίας “Operation Star” που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021. Με αφορμή λοιπόν την τελευταία της συνεργασία, ο Ευθύμιος Ιωαννίδης του thessculture.gr συνομίλησε μαζί με τη σπουδαία καλλιτέχνιδα και σας παραθέτουμε τη συνομιλία τους.

Μαντώ, εξ απαλών ονύχων ασχολείσαι με τη μουσική. Τι είναι αυτό που θυμάσαι, ωστόσο, πιο καθαρά από την παιδική σου ηλικία και που σε ώθησε να συνειδητοποιήσεις ότι θέλεις  να ασχοληθείς επαγγελματικά με τη μουσική;

Αυτό το οποίο θυμάμαι από μωρό σχεδόν είναι ότι η μουσική με μάγευε. Επειδή μεγάλωσα πιο συγκεκριμένα σε μουσική οικογένεια ήρθα από μικρή ηλικία σε επαφή με τη μουσική, καταρχήν με την κλασσική μουσική λόγω της μαμάς μου, αλλά και από την πλευρά του μπαμπά μου με την τζαζ.

Είσαι μια καλλιτέχνις να υπογραμμίσουμε που βρίσκεται ήδη πολλά χρόνια στον χώρο και έχει παλέψει για να βρίσκεται εκεί που είσαι. Θα ήθελα, ωστόσο τη γνώμη σου για τα άτομα τα οποία βγήκαν από κάποιο από τα πολλά talent show και έχουν αποκτήσει απότομα μεγάλη δημοσιότητα. Πιστεύεις ότι είναι μονόδρομος πλέον αυτή η επιλογή για όποιον επιθυμεί να ασχοληθει επαγγελματικά με το τραγούδι;

Θα ήθελα να υπογραμμίσω πως η δημοσιότητα δε συνεπάγεται καριέρα. Είναι σαφώς άλλο το ένα και άλλο το άλλο. Καριέρα ως εκ τούτου είναι όταν κάποιος αφήνει πίσω του ένα έργο. Όταν μιλάμε ειδικότερα για τραγούδι ρεπερτόριο, τραγούδια, κατάλογο όπως λέμε και στη γλώσσα της μουσικής. Κάποιον κατάλογο δηλαδή τραγουδιών, τα οποία είναι διαχρονικά. Τα talent shows αποτελούν βεβαίως μια καλή ευκαιρία για κάποιον να τον μάθει ο κόσμος, ωστόσο, αυτό αν δε συνοδεύεται από την ανάλογη δισκογραφική επιτυχία, η οποία να έχει και διάρκεια δε σημαίνει τίποτα.

Έχεις συνεργαστεί με εγνωσμένου κύρους μουσικούς του ελληνικού και διεθνούς στερεώματος. Ποιες συνεργασίες σου, εντούτοις, θα έλεγες ότι  άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους επάνω σου τόσο ως προς την προσωπική σου εξέλιξη, όσο και αναφορικά με την εικόνα που έχει σχηματίσει το κοινό για εσένα;

Όλες οι συνεργασίες που έκανα ήταν πολύτιμες για εμένα και πολύ καθοριστικές για την καριέρα μου. Θα ήταν πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποια συνεργασία. Τι να πρωτοθυμηθώ; Τη συνεργασία μου με τον Κώστα Χαριτοδιπλωμένο, που ήταν και η αφετηρία μου; Με τον Αλέξη Παπαδημητρίου, με τη Ναταλία Γερμανού, με την Εύη Δρούτσα, με τον Στέφανο Κορκολή, με τον Γιώργο Θεοφάνους, με τον Φοίβο; Όλες μου οι συνεργασίες ήταν η μία καλύτερη από την άλλη. Να επισημάνω επίσης την τελευταία μου συνεργασία με τον Βασίλη Τσικάρα και τον Γιάννη Κριβέρη, που τραγούδησα το τραγούδι “Όρκος Τιμής”, το οποίο είναι το τραγούδι τίτλων της ταινίας “Operation Star” που θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2021.

Έχεις βέβαια συνεργαστεί και με τον δικό μας Βασίλη Τσικάρα καθώς με τη μαγευτική φωνή σου σφράγισες την τελευταία ταινία του με τίτλο «Operation Star». Αναρωτιέμαι η Ελλάδα τι μυρωδιά έχει, τι γεύση έχει, τι εικόνες σου έχει αφήσει μέσα από τις περιοδείες σου;

Καταρχάς, η Ελλάδα είναι μία από τις ομορφότερες χώρες του κόσμου. Δε θα πω η ομορφότερη, αν και κατά την άποψή μου είναι, αυτό όμως που έχει η Ελλάδα και το οποίο δεν το βρίσκεις αλλού είναι η ζεστασιά των ανθρώπων.

Το νέο ελληνικό «αίμα» στον καλλιτεχνικό κόσμο πώς σου φαίνεται; Έχεις άραγε ξεχωρίσει κάποια ταλέντα ως μουσικός, αλλά πρωτίστως ως δασκάλα φωνητικής, κάποια νέα παιδιά που θεωρείς ότι θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη και διεθνή καριέρα;

Φυσικά πάντα υπάρχουν ταλέντα και εγώ προσωπικά έρχομαι σε άμεση επαφή μαζί τους γιατί τα τελευταία χρόνια ασχολούμαι και με τη διδασκαλία. Απλώς τα πράγματα είναι λίγο δύσκολα στην εποχή που ζούμε διότι βγαίνουν πάρα πολλά τραγούδια και πολλοί καλλιτέχνες καθημερινά. Δεν είναι όπως τις παλαιότερες εποχές, που μας διάλεγαν οι δισκογραφικές εταιρείες. Έτσι είναι πολύ πιο δύσκολο να ξεχωρίσει κάποιος.

Σε ένα παιδί αλήθεια που όνειρό του είναι να γίνει επαγγελματίας τραγουδιστής, τι συμβουλές έχεις να του δώσεις;

Δουλειά, δουλειά και πάλι δουλειά. Μελέτη, να μη βγει αν δεν νιώθει έτοιμος, διότι μετά λύπης μου ακούω πάρα πολλές δουλειές και πολλούς τραγουδιστές, που κυκλοφορούν μια δουλειά χωρίς να έχουν την απαραίτητη εμπειρία, ούτε έχουν ψηθεί στο επάγγελμα.

Ως άνθρωπος που έχει ασχοληθεί επισταμένως μεταξύ άλλων και με την ψυχολογία σε τι βαθμό θα έλεγες πως έχει συμβάλει η μουσική στο ταξίδι της αυτοανακάλυψής σου; Τι θα έλεγες ότι έχεις ξορκίσει με την ενασχόλησή σου με την Τέχνη;

Η μουσική ως γνωστών είναι ψυχοθεραπευτική. Εδικά το τραγούδι δημιουργεί κάποιες δονήσεις στον εγκέφαλο, που ειλικρινά διώχνουν πάρα πολλά προβλήματα όπως είναι η κατάθλιψη ή η  μελαγχολία και ενισχύει πάρα πολύ την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση. Γενικά η μουσική είναι το φάρμακο της ψυχολογίας είτε πρόκειται για κάποιο τραγούδι είτε για κάποιο μουσικό όργανο.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη πώς σου φέρθηκε το 2020; Πραγματοποίησες τους στόχους σου; Ποιες είναι οι προσδοκίες σου για το 2021 και τι εύχεσαι να φέρει σ’ εσένα και στους αναγνώστες μας η νέα χρονιά;

Το 2020 ήταν πιστεύω μία κακή χρονιά για όλους μας ανεξαρτήτως και ειδικά για τον δικό μας  επαγγελματικό κλάδο της τέχνης και του πολιτισμού. Ήταν μια χρονιά που μας υποχρέωσε σε μία εξαναγκαστική απεργία. Οπότε το 2020 θα έλεγα ότι είναι μία χρονιά που δε θέλουμε να την θυμόμαστε. Για το 2021 τι άλλο να ευχηθώ; Να ευχηθώ να έχουμε την υγεία μας γιατί αυτό προέχει, να τελειώσει επιτέλους αυτή η πανδημία για να μπορέσουμε να επιστρέψουμε όλοι στην πραγματικότητά μας και εμείς οι καλλιτέχνες στην ενεργό δράση μας. 

Ευχαριστώ πολύ τη Μαντώ για την ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και της εύχομαι καλή συνέχεια στην ήδη σπουδαία καλλιτεχνική της πορεία!

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.