TOP

ΣΩΤΗΡΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ: “ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΘΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΠΗΡΟΥΣ”

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Η αναπηρία είναι αναμφίλεκτα μια δύσκολη κατάσταση για όλους όσοι τη βιώνουν. Οι δοκιμασίες και οι προσπάθειες που βιώνουν είναι εν γένει άγνωστες στο ευρύ κοινό. Ώστόσο υπάρχουν ανάπηροι οι οποίοι θέλησαν να συμβάλουν στην κατανόηση της κατάστασης που βιώνουν από τους υπόλοιπους συνανθρώπους τους και με την έκδοση βιβλίων. Πολλοί λοιπόν κατά καιρούς έχουν επιλέξει αυτόν τον δρόμο.   Μια ιδιαίτερα μάλιστα περίπτωση συγγραφέα που ξεχωρίζει το δίχως άλλο είναι και ο Σωτήρης Στυλιανού. Ο Σωτήρης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1963, έντεκα ωστόσο ημέρες από τη γέννησή του έπαθε βαρύ νεογνικό ίκτερο με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εγκεφαλική παράλυση. Δυσκολεύεται έκτοτε στο περπάτημα, στα χέρια, στην ομιλία, καθώς επίσης και στην ακοή. Με τη μεγάλη, ωστόσο, συμπαράσταση που έλαβε και λαμβάνει από την οικογένειά του μπόρεσε να ξεπεράσει σε ικανοποιητικό βαθμό όλα αυτά τα προβλήματα. Ο Σωτήρης έχει σπουδάσει βιβλιοθηκονομία και είναι απόφοιτος της νομικής και της θεολογικής σχολής του ΑΠΘ. Στην ευρύτερη προσπάθειά του να γνωρίσει ο κόσμος τη ζωή των ατόμων με αναπηρία έγραψε το βιβλίο «Ζώντας με αλληλοπεριχώρηση. Κείμενα ενός ανθρώπου με αναπηρία» στο οποίο ο συγγραφέας Σωτήρης Στυλιανού καταγράφει δίκην ημερολογίου, όλα τα ζητηματα γύρω από το θέμα της αναπηρίας, μέσα από τη δική του εμπειρία. Στην προσπάθειά μας να γνωρίσουμε περαιτέρω τον άνθρωπο Σωτήρη Στυλιανού, ο Ευθύμιος Ιωαννίδης του thessculture.gr συνομίλησε μαζί του και σας παραθέτουμε τη συνομιλία τους.

Σωτήρη, είσαι ενεργό μέλος της Εταιρείας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος (Ε.Σ.Β.Ε). Η Εταιρεία εξυπηρετεί, σε ημερήσια βάση εβδομήντα (70) ανάπηρους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν σοβαρές κινητικές και πολλαπλές αναπηρίες. Θα ήθελες να μοιραστείς τις εμπειρίες σου από την επαφή σου με την εταιρεία;

Οι εμπειρίες μου από την ΕΣΒΕ, δηλαδή, με τους ανάπηρους ήταν από παλιά και είναι μέχρι σήμερα πάμπολλες. Μέσα στον χώρο της, όταν πηγαίνω στη σημερινή εποχή, πάω μόνον για τις συνεδριάσεις του ΔΣ και για διάφορες σοβαρές εκδηλώσεις. Παλιότερα πήγαινα πιο συχνά.

Θα ήθελα να μιλήσουμε για την ακτιβιστική σου δράση. Καταρχάς πώς προέκυψε, πότε ξεκίνησε;

Δε θεωρώ τον εαυτό μου ακτιβιστή, αλλά είμαι ένας ειρηνοποιός. Νομίζω ότι η δική μου δράση βασίζεται στη φιλανθρωπία και στην ταπείνωση. Φιλανθρωπία με την αρχική έννοια της λέξης από το αρχαίο φιλώ=αγαπώ και άνθρωπος, δηλαδή αληθινή αγάπη για τον άνθρωπο. Πιστεύω πως είμαι ένας ανθρώπινος, μικρός επαναστάτης, αλλά με ήπιους τρόπους. Αρχίζει από το 1981 έως και σήμερα. Ξεκίνησε μέσα από τις δράσεις και το έργο της Εταιρείας Σπαστικών και σήμερα συμμετέχω στο ΔΣ της. Μια ακόμη δραστηριότητά μου ήταν και η επομένη. Τα τελευταία χρόνια βοηθούσα τα κατηχητικά της περιοχής μου συμμετέχοντας στα μαθήματα που γίνονταν για παιδιά και έφηβους. Εκεί βίωσα το πνεύμα της αλληλοπεριχώρησης και με τον τρόπο μου περνούσα το μήνυμα ότι η αναπηρία είναι μέσα στη ζωή.

Σωτήρη περίγραψέ μας αν δεν έχεις αντίρρηση ένα 24ωρο σου…

Γενικά η μέρα μου γεμίζει με τους δυο υπολογιστές μου που τους έχω συνδεδεμένους σε ένα μικρό δίκτυο και με το ίντερνετ, όπου συνεχώς φροντίζω να ενημερώνομαι για τα θέματα που με ενδιαφέρουν. Αυτά κυρίως είναι τα θεολογικά, τα νομικά και τα πολιτικά και αλλά πολλά. Βλέπω ταινίες. Όταν βγαίνω έξω, μου αρέσει να πηγαίνω σε ταβέρνες και σε πιτσαρίες για ρετσίνα.

Το κράτος ακόμη και σήμερα επιλέγει σε πολλές περιπτώσεις να καθιστά αόρατα τα ανάπηρα υποκείμενα. Ποιες πιστεύετε είναι οι τρεις απαραίτητες κινήσεις της πολιτείας για να αλλάξει η αντίληψη γύρω από την αναπηρία στην Ελλάδα;

Νομίζω ότι σήμερα δεν ισχύει ότι οι ανάπηροι πολίτες είναι αόρατοι. Η κινητική αναπηρία μας είναι πολύ φανερή σε όλους τους συνανθρώπους μας. Παράλληλα, πιστεύω ότι το κράτος μας προσπαθεί να κάνει πολλά θετικά πράγματα για τους ανάπηρους. Οι τέσσερις προτάσεις μου προς την πολιτεία είναι οι παρακάτω. Η προσπελασιμότητα για τους πολίτες με κινητικά προβλήματα και για άτομα της τρίτης ηλικίας, πιο πολλά προγράμματα για Στέγες υποστηριζόμενης διαβίωσης, μεγαλύτερη ενίσχυση «στο βοήθεια στο σπίτι» και τέλος η περισσότερη προβολή από τα μέσα ενημέρωσης των εθελοντικών δράσεων για την αναπηρία.

Θεωρείς ότι στην εποχή του 2020 η σύγχρονη ελληνική κοινωνία έχει ωριμάσει απέναντι στα άτομα με αναπηρία;

Θα έλεγα πως, ναι, είναι πολύ ώριμη και δείχνει μεγάλη ευαισθησία στους ανάπηρους. Βέβαια μπορεί στην αρχή της κάθε νέας γνωριμίας με ανάπηρο να φέρονται όλοι οι άνθρωποι με μια αμηχανία και με μία αφέλεια, στάσεις που τις βρίσκω απόλυτα κατανοητές. Και, φυσικά, υπάρχουν πάντοτε  προβλήματα, όπως συμβαίνει με όλα τα κοινωνικά ζητήματα.

Η οικογένειά σου σε έχει στηρίξει πολύ και με πολλή υπομονή και αγάπη προσπάθησαν να σε προετοιμάσουν για τα προβλήματα αποδοχής που αντιμετώπιζες αλλα και θα αντιμετώπιζες από την αλληλεπίδραση σου με τους άλλους ανθρώπους,. Τι μήνυμα θα ήθελες να στείλεις στα παιδιά που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα με εσένα αλλά και στις οικογένειές τους;

Αυτό είναι πολύ σημαντικό που μεγάλωσα σωστά και με πάμπολλες πλούσιες εμπειρίες. Σήμερα, έχω φτάσει να γίνω ένας μικρός παππούς καθώς πλησιάζω στα εξήντα μου και αισθάνομαι ότι έχω ζήσει μια κανονική ζωή. Το μήνυμα που θέλω να δώσω σε όλες τις οικογένειες, είτε έχουν ανάπηρα άτομα και είτε όχι, είναι να αποκτούν πολλά παιδιά. Ειδικότερα τα πολλά αδέρφια χρειάζονται, όταν υπάρχει ένας ανάπηρος έτσι ώστε να μοιραστεί το βάρος της αναπηρίας σε πολλούς συγγενείς, όταν δε θα υπάρχουν στη ζωή οι γονείς.

Τι θα έλεγες ότι έχεις διδαχτεί από την περιπέτεια της υγείας σου; Θα ήθελες να μοιραστείς μαζί μας μια χρήσιμη συμβουλή που σου έδώσαν κάποτε;

Η κατάσταση της αναπηρίας μου μού έμαθε να μην κάνω πολλά παλαβά και επικίνδυνα πράγματα που έπειτα θα βαρύνουν τη ζωή μου. Πολλοί συνάνθρωποί μου με συμβουλεύουν να μην μιλάω σφιγμένα και να προσπαθώ να τα λέω όσο γίνεται πιο χαλαρά για να μπορούν να με καταλαβαίνουν.

Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη τι θα ήθελες να φέρει η νέα χρονιά σε εσένα και στους αναγνώστες μας;

Εύχομαι να περάσετε καλές γιορτές με χριστιανικό πνεύμα και όχι μόνο με τα ψώνια και με το φαγητό. Όσο για μένα, η νέα χρονιά να μου δώσει περισσότερο κουράγιο και πολλή δύναμη για να συνεχίσω να αντιμετωπίζω τα προβλήματα της αναπηρίας.

Ευχαριστώ πολύ τον Σωτήρη Στυλιανού για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και του εύχομαι από καρδιάς να είναι γερός ώστε να συνεχίσει να αντιμετωπίζει με δύναμη και ρεαλιστική αισιοδοξία τα ζητήματα που αντιμετωπίζει.

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.