TOP

ΝΟΡΜΑ ΜΟΡΑΛΗ : “ΑΝΕΚΑΘΕΝ Η ΤΕΧΝΗ…ΕΠΗΡΕΑΖΟΝΤΑΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ…”

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Νόρμα Μόραλη: Γεννήθηκε στην Αθήνα & μεγάλωσε στον Χολαργό,τα τελευταία χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στον Ωρωπό. Μετά το λύκειο σπούδασε εφαρμοσμένες & καλές τέχνες στο ΜDLESEX UNIVERSITY και έπειτα εικαστικά στην ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ Παράλληλα παρακολούθησε σεμινάρια εικαστικού κοσμήματος και μεταλιτεχνιας.

Εργάστηκε πέντε χρόνια ως βοηθός της εικαστικού Άννας Θεοδωρίδου στο χώρο της διακόσμησης, ενώ διατηρούσα στον Χολαργό και δικό μου εργαστήριο. Έχει πάρεις μέρος σε εκθέσεις εικαστικών σε Ελλάδα και εξωτερικό καθώς και σε διάφορα εικαστικά δρώμενα. Ενώ παράλληλα έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και ημερίδες ως ομιλήτρια.

Σήμερα εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο των τεχνών, καθώς και ως art director στην εταιρία H-ART.

1. Σπουδάσατε αρχικά στο Middlesex University και επειτα στη σχολή Καλών τεχνών της Αθήνας. Αναρωτιέμαι Πόσο διαφορετικό είναι το πλαίσιο της εικαστικής παραγωγής στην Ελλάδα σε σχέση με το εξωτερικό;

Υπάρχουν διαφορές ως προς τον τρόπο προώθησης της καλλιτεχνικής δημιουργίας και τη στήριξη των καλλιτεχνών. Η εικαστική παραγωγή  και η δημιουργικότητα είναι οι πιο επικερδείς βιομηχανίες σε όγκο συναλλαγών, αλλά και οι πιο άδικες και φτωχές σε επίπεδο διαχείρισης και διανομής πόρων ειδικά στη χώρα μας. Οι Έλληνες καλλιτέχνες δημιουργούν και παράγουν με μεγάλη δυσκολία αφού ουσιαστικά δε στηρίζονται από πουθενά Αυτό βέβαια συμβαίνει και στο εξωτερικό σε μικρότερο βαθμό όμως.

2.Εκτός των καλών και εφαρμοσμένων τεχνών σπουδάσατε και κόσμημα και μεταλλοτεχνια. Θεωρείτε  άραγε το κόσμημα μια ανεξάρτητη μορφή τέχνης η οποία θα έπρεπε ίσως να ενσωματωθεί στις σχολές καλών τεχνών;

Σαφώς θεωρώ μια ανεξάρτητη μορφή εφαρμοσμένης τέχνης που θα πρέπει να ενσωματωθεί στις σχολές καλών τεχνών. Η κατασκευή – δημιουργία ενός κοσμήματος απαιτεί έμπνευση, φαντασία και δεξιοτεχνία, επηρεάζεται απο τις κοινωνικές συνθήκες και τα εκάστοτε καλλιτεχνικά ρεύματα οπως όλες οι τέχνες.

3. Τα τελευταία χρόνια ζούμε μεγάλες κοινωνικές αλλαγές. Πόσο και πώς πιστεύετε έχει επηρεάσει αυτό την τέχνη τόσο από άποψη παραγωγής όσο και περιεχομένου;

Ανέκαθεν η τέχνη τοσο σε παραγωγικό, όσο και σε δημιουργικό επίπεδο επηρεάζονταν απο τις κοινωνικές αλλαγές.

Τα τελευταία χρόνια η οικονομική κρίση και μετέπειτα η υγειονομική, έπληξε τον χορό της τέχνης με αποτέλεσμα να σταματήσουν πολλές καλλιτέχνες εργασίες. Σήμερα βγαίνοντας από όλο αυτό που βιώσαμε μπαίνουμε σε μια εποχή έξαρσης των καλλιτεχνικων δραστηριοτήτων με σαφείς αναφορές στο περιεχόμενο τους στις κοινωνικές αλλαγές που συντελέστηκαν και συντελούνται.

4.Εκτος από εικαστικός, εργάζεστε και ως art director. Πόσο διαφορετικοί είναι αυτοί οι δύο κλάδοι, αλλά και πού συναντιούνται;

Ο Art director καλείται να δημιουργήσει και να διαχειριστεί τη γενική αισθητική του project το οποίο έχει αναλάβει, λειτουργόντας πάντα μέσα σε κανόνες. Βάζει δηλαδή την φαντασία του και την δημιουργικότητα του αναγκαστικά μέσα σε κάποιο πλαίσια.Ο εικαστικός αντίθετα εκφράζεται ελεύθερα χωρίς να δεσμεύεται απο διάφορες συνθήκες και προσταγές.

5.Στα έργα σας μπορεί κάποιος να βρει στοιχεία του μεταμοντέρνου, φωτογραφίας και μεικτών τεχνικών.  Από πού  αντλείτε αλήθεια έμπνευση κυρίως για να δημιουργήσετε και ποια ειναι η διαδικασία;

Εμπνέομαι απο το οτιδήποτε. Κάποιες φορές μπορεί να είναι μία εικόνα, ένας ήχος, ενα αντικείμενο, άλλες μπορεί να εμπνευστώ απο την ανάγκη μου να εκφράσω  εσωτερικές μου καταστάσεις κι αλλες πάλι απο κοινωνικά θέματα και γεγονότα που συμβαίνουν.

6.Αν σας ζητούσαν να ξεχωρίσετε μια εποχή στον κόσμο της τέχνης με τη μεγαλύτερη επιρροή στο κοινωνικό πολιτικό πλαίσιο ποια θα ήταν αυτή και γιατί;

Η Αναγέννηση γνωρίσε πολλές επανάστασεις,γνώρισε πολλές πνεύματικες, κοινωνικές, άλλα και πολιτικές αλλαγές. Πιστεύω οτι οι καλλιτεχνικές εξελίξεις ήταν τόσο έντονες και πολύπλευρες που προκάλεσαν αλλά και επισκίασαν κατα κάποιο τρόπο τις κοινωνικόπολιτικές εξελίξεις. Στην Αναγέννηση καλλιεργήθηκε ο ουμανισμός, η ελευθερία στην τέχνη και η πνευματικότητα. Αποθεώθηκε η δύναμη του ανθρώπινου μυαλού και σε πολιτικό επίπεδο άνοιξε ο διάλογος για το πώς μπορούν τα κράτη και οι πολίτες να διασφάλισουν την ακεραιότητα της δημοσίας ζωής.

7.Θεωρείτε ότι υπάρχει χώρος στην Ελλάδα τη σημερινή εποχή για δημιουργία και καλλιτεχνική παραγωγή ή ο χώρος έχει αρχίσει να παρακμάζει;

Χώρος υπάρχει, στήριξη απο την πολιτεία δεν υπάρχει. Σε δημιουργικό επίπεδο ο χώρος ανθίζει. Ξεφυτρώνουν παντού μικρές γκαλερί που τις διαχειρίζονται οι ίδιοι οι δημιουργοί, δεν υπάρχουν δηλαδή οι μεσάζοντες, οι οποίοι συνήθως εκμεταλλεύονται  τους καλλιτέχνες. Επίσης οι δημιουργοί επιτέλους άρχισαν να  αφυπνίζονται και να διεκδικούν αυτό που τους αξίζει στον εργασιακό και κοινωνικό τομέα. Το πιο ελπιδοφόρο απ ολα είναι ότι αγωνίζονται με πάθος να καταπολεμήσουν τις παθογένειες του χώρου.

8. Ποιο ειναι το βασικό μοτίβο σας και ποιο το μήνυμα που επιθυμείτε να επικοινωνείτε πάντα μέσα από την τέχνη σας;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένο μοτίβο που ακολουθώ, τουλαχιστον συνείδητά. Τα μηνύματα που θέλω να περάσω είναι αυτά της ελευθερίας της έκφρασης, της μοναδικότητάς του καθενός μας, της ματαιότητας της ύπαρξης μας, όχι για να την αποδυναμώσω ζωτικά, αλλά για να την απαλλαξω κυρίως από τα περιττά.

Ευχαριστώ από καρδιάς την κ.Μόραλη για την συζήτηση μας.

Ακολουθήστε μας

https://www.facebook.com/ThessCulture.gr/

thessculture.gr

https://www.instagram.com/

Καθώς και κανάλι στο youtube: : https://www.youtube.com/channel/UCN-M-45CYwJZUFtCPb2DwYQ?view_as=subscriber με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αλλά και ποικίλα αφιερώματα.

Συνέντευξη:Αγγελική Κερπιτσοπούλου

Η Αγγελική Κερπιτσοπούλου γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη.

Σπούδασε Θεωρητικός & Ιστορικός της τέχνης στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας και το πρώτο μεταπτυχιακό της στην Ψηφιακή Κουλτούρα & Νέα Μέσα στο Πανεπιστήμιο της Ουτρέχτης.

Πρόσφατα απέκτησε το δεύτερο Μεταπτυχιακο της Δίπλωμα στη Μουσειολογία & Διαχείριση Πολιτισμού του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κύρια ερευνητικά της ενδιαφέροντα είναι τόσο η κοινωνική αλλαγή μέσα από την τέχνη, όσο και αλληλεπίδραση των νέων τεχνολογιών σε αυτή και στο Νέο Μουσείο.