ΘΕΑΤΡΟ ΑΥΛΑΙΑ:ΕΝΑ ΘΕΑΤΡΟ-ΣΤΑΘΜΟΣ ΣΤΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΟ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ.Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΛΑΚΑΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΗΜΕΡΑ
Αφιέρωμα:Ειρήνη Αντωνίου
Το θέατρο Αυλαία ξεκίνησε το καλλιτεχνικό του ταξίδι στη Θεσσαλονίκη την δεκαετία του ’30. Το θέατρο στεγάζεται στο κτηριακό συγκρότημα της Χ.Α.Ν.Θ. επί της οδού Τσιμισκή. Ο θεμέλιος λίθος μπήκε το 1924 όταν αποφασίστηκε η ανοικοδόμηση του κτηρίου της Χριστιανικής Αδελφότητας Νέων Θεσσαλονίκης. Η μελέτη και η σχεδίαση για την ανέγερση του κτηρίου πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία μεταξύ της ΧΑΝ Αμερικής και του αρχιτέκτονα Μαρίνου Δελλαδέτσημα. Το κτήριο έχει ως χαρακτηριστικό γνώρισμα τον τρούλο. Παρόλα αυτά ολόκληρος ο αρχιτεκτονικός διάκοσμος του μεγάρου έχει επιρροές από τα βυζαντινά χρόνια και στοιχεία από την αρχιτεκτονική του Γάλλου Ερνέστ Εμπράρ. Γεγονός που το κάνει εντυπωσιακό και συνάμα οικείο προς τους επισκέπτες και τους μόνιμους κατοίκους της πόλης.
Το θέατρο Αυλαία αποτελεί σταθμό για τα δρώμενα της πόλης. Στους χώρους του έχουν φιλοξενηθεί μουσικές εκδηλώσεις, παραστάσεις χορού, παρουσιάσεις βιβλίων, κινηματογραφικές προβολές και, ως επί το πλείστον, θεατρικές παραστάσεις. Ακόμη, στην σκηνή του έχουν ανέβει παραστάσεις του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Πειραματικής Σκηνής της «Τέχνης». Στις αρχές της λειτουργίας του θεάτρου ήταν ανοιχτές η μεγάλη και η μικρή σκηνή.
Η ακμή του θεάτρου ήρθε το 1960 και το 1970, καθώς στο τιμόνι βρίσκονταν ο Παναγιώτης Κάσσης και η Λέλα Σκορδούλη. Οι δυο τους δημιούργησαν έναν χώρο τον οποίο κόσμησαν με την παρουσία τους τα μεγαλύτερα ονόματα της εποχής. Ηθοποιοί όπως ο Αλέξης Μινωτής, η Κατίνα Παξινού, ο Μάνος Κατράκης, η Ξένια Καλογεροπούλου, ο Δημήτρης Χορν, η Έλλη Λαμπέτη και πολλοί άλλοι άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην θεατρική Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον, στο ίδιο κτήριο λειτουργούσε ο κινηματογράφος «Αίαντας» από το 1980 μέχρι το 1989. Αργότερα, η μικρή σκηνή διέκοψε τις δραστηριότητες της λόγω έργων στις εγκαταστάσεις της Χ.Α.Ν.Θ. Το Θέατρο Αυλαία συνέχισε την λειτουργία του από τα τέλη του ’90 μέχρι και το 2005. Αυτή την φορά ο λόγος που διακόπηκε η λειτουργία του ήταν πολύ σοβαρός. Τον Σεπτέμβριο του 2005 μια πυρκαγιά, που προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, κατέστρεψε σχεδόν όλο το οικοδόμημα. Αυτή ήταν μια από τις μελανότερες σελίδες που έμελλε να γραφτεί στην χρονικά του, ευτυχώς χωρίς ανθρώπινες απώλειες. Οι υπεύθυνοι του θεάτρου σε συνεργασία με τις αρχές της πόλης ενήργησαν γρήγορα προκειμένου να σωθεί το ιστορικό θέατρο όμως στην πορεία υπήρχαν πολλά εμπόδια που έπρεπε να λυθούν. Οι χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο χρόνος αποκατάστασης των ζημιών καθυστέρησαν την επαναλειτουργία του. Τελικά το Αυλαία άνοιξε τις πύλες του στο κοινό το 2012.
Η ιστορία απέδειξε ότι η Θεσσαλονίκη αγαπάει τις τέχνες και σπουδαίοι πολιτιστικοί χώροι όπως το θέατρο Αυλαία πρέπει να αναδεικνύονται με κάθε τρόπο. Η νέα εποχή έφερε καινούργιες ανακατατάξεις. Το 2012 τα ηνία του θεάτρου πήρε η «Πολιτεία Τεχνών» ενώ από το 2018 έχει περάσει στα χέρια της εταιρείας παραγωγής «Γίνονται Έργα». Η νέα διεύθυνση αναδιαμόρφωσε το Αυλαία κυρίως στο δημιουργικό κομμάτι του. Εμπνευστής του εγχειρήματος είναι ο κύριος Παύλος Παλάκας, ο οποίος τα τελευταία χρόνια φέρνει εξαιρετικά προσεγμένες παραστάσεις και άρτιες παραγωγές που προκαλούν το ενδιαφέρον και τον θαυμασμό του θεατρόφιλου κοινού της πόλης. Το σημαντικότερο είναι ότι υπάρχουν επιλογές για όλες τις ηλικιακές ομάδες, από βρέφη μέχρι ηλικιωμένους.
Πηγές
“Θέατρο Αυλαία: Ένα Θέατρο Μια ιστορία” (2018). Δημοσιεύθηκε στο goldmall.gr. Τελευταία πρόσβαση: Οκτώβριος 2020.
“Στο θέατρο Αυλαία γίνονται σπουδαία έργα” (2018). Δημοσιεύθηκε στο parallaximag.gr. Τελευταία πρόσβαση: Οκτώβριος 2020.
Περισσότερες πληροφορίες χρησιμοποιήθηκαν από την ιστοσελίδα του Θεάτρου Αυλαία, avlaiatheater.gr
Αφιέρωμα:Ειρήνη Αντωνίου
Γεια σας φίλοι αναγνώστες του Thess Culture. Ονομάζομαι Ειρήνη Αντωνίου και είμαι απόφοιτος του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης με κατεύθυνση στην Διοίκηση και Οικονομία. Κατάγομαι από την Θεσσαλονίκη και τον ελεύθερο χρόνο μου ασχολούμαι με την αρθρογραφία, την ανάγνωση βιβλίων, την μουσική και τα ταξίδια.
Video-Click Johnny Conn