TOP

“ΓΕΛΟΥΣΕ ΑΡΑΓΕ Ο ΚΥΡ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΔΙΟΜΕΛΟ

«ΓΕΛΟΥΣΕ ΑΡΑΓΕ Ο ΚΥΡ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ;»

Τρία δραματοποιημένα διηγήματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Ο Παπαδιαμάντης. Αυτό το μεγάλο πνευματικό τρίστρατο του Ελληνισμού, αυτός ο αναχωρητής, ο μοναχικός και συνεσταλμένος πότης, ανατόμος, ψυχογράφος, ψάλτης, ο της του Χριστού αγάπης ερρωμένος, ο πένης, ο θυμόσοφος, ο ηθογράφος, ο γραφιάς της επιβίωσης, ο νοσταλγός του Παραδείσου, ο της άκρας ταπείνωσης κοινωνός…. Υποκλιθήκαμε ακόμα μια φορά, ξανά και πάλι, στο συνθετικό βλέμμα του, το διαπεραστικό και σατιρικό, που τρυπώνει και αδιαπραγμάτευτα αγκαλιάζει και αποδέχεται τα ανθρώπινα, με όλη την χαρά τους και όλη την τραγωδία…

«Μακάριοι οἱ κλαίοντες νῦν, ὅτι γελάσετε», λέει, βέβαια, ο Λουκάς (6:21), αλλά  ο Παπαδιαμάντης γελάει στο δικό μας  Εδώ,  με τον δικό του Επέκεινα τρόπο, βρίσκοντας άπειρες  αιτίες για να περιγράψει και να αφηγηθεί το “γελοῖον”.

Χαρμάνι τα αφηγήματά του (αφενός με μια γλώσσα εμβαπτισμένη στα εκκλησιαστικά κείμενα, με συντάξεις και λεξιλόγιο της καθαρεύουσας, αλλά και με απρόσμενη εισβολή της καθομιλουμένης μέσα στην αφήγηση, και αφετέρου με μια ντοπιολαλιά, όταν οι ήρωες μιλούν σε ευθύ λόγο -που πολλές φορές φαίνεται σαν “απομαγνητοφωνημένος”), μοιάζουν με δύο ξεχωριστούς κόσμους: στον ένα ο αφηγητής περιγράφει και αναλύει, στον άλλο οι ήρωες ζουν και πράττουν. Αυτή η αντινομία γίνεται αποκαλυπτικά σατιρική, όταν η θεματολογία  έχει να κάνει όχι με τα μεγάλα τραγικά γεγονότα, αλλά με ιστορίες “καθημερινής ανθρώπινης κόλασης”, με την καθημερινή μας μικρή και μεγάλη κατά-πτώση.

Τέτοιες ιστορίες αποφασίσαμε να ανεβάσουμε φέτος, γι᾽ αυτές τις “μικρές κολάσεις”  που  υπόκεινται της ζωής μας. Ο Παπαδιαμάντης, χωρίς ποτέ να γίνεται Επικριτής, ανατέμνει με λεπτή ειρωνεία την ανθρώπινη μικρότητα, άλλες φορές ανεπαισθήτως,  άλλες φορές ολοφάνερα, αλλά με χιούμορ που έχει δόντια και δαγκώνει (αυτό είναι άλλωστε και το όπλο της σάτιρας).

Κι όμως στον πάτο του φλιτζανιού δεν υπάρχει τελβές. Μόνο βαθιά τρυφερότητα κι αποδοχή για τα “παραστρατήματα”. Και μια μελαγχολία…

Τα δραματοποιημένα διηγήματα είναι:

  • Κουκλοπαντριές
  • Το κουκούλωμα
  • Πανδρολόγος

Συντελεστές

Δραματουργική επεξεργασία – σκηνοθεσία – σκηνογραφική επιμέλεια:

Μανώλης Γιούργος

Ερμηνεύουν οι:

Μανώλης Γιούργος

Γεωργία Δεληγιαννοπούλου

Δήμητρα Κωνσταντινοπούλου

Πάνος Πανάγου

Φωτογραφίες: “melgrafik”- Χριστίνα Γιακουμέλου

Διάρκεια: 100 λεπτά

Παραστάσεις:

Δευτέρα – Τρίτη 25 και 26/12/2023

Δευτέρα – Τρίτη 1 και 2/1/2024

και

Σάββατο – Κυριακή 6 και 7/1/2024

Έναρξη: 19.30

Εισιτήρια:

Κανονικό: 15 ευρώ

Ανεργίας-ΑΜΕΑ-άνω των 65-φοιτητικό-ατέλεια: 10 ευρώ

Αγορά: https://www.more.com/theater/gelouse-arage-o-kyr-aleksandros/

Διεύθυνση: Χώρος Τέχνης Ιδιόμελο, Ελευθερίου Βενιζέλου 17, Μαρούσι

Επικοινωνία: 2106817042, 6937278139

mail: [email protected]