TOP

ΟΙ ΔΥΟ ΠΑΠΕΣ

Κριτική από τον Ευάγγελο Ραφτόπουλο

Όταν σεναριογράφος  είναι ο Άντονι Μακ Κάρτεν- η θεωρία των πάντων, bohemian rhapsody- σκηνοθέτης ο φερνάντο Μεϊρέγιες και πρωταγωνιστές ο Άντονυ Χόπκινς και ο Τζόναθαν Πράϊς, είναι βέβαιο ότι ο κινηματογράφος θα απογειωθεί και το έργο θα χαρίσει καλλιτεχνική ευτυχία.

Ο καρδινάλιος Χόρχε Μπεργκόλιο του Μπουένος Άυρες αποφασίζει να ταξιδέψει στην αγία έδρα του βατικανού και να υποβάλει τη παραίτησή του στον πάπα Βενέδικτο ΧVI, για λόγους που άπτονται θεολογικών θεμάτων.

Ταυτόχρονα ο πάπας στέλνει πρόσκληση στον καρδινάλιο-τον ηττημένο από την εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη πάπα- και τον καλεί στο Βατικανό.

Η συνάντηση των δύο επιφανών ηγετών της καθολικής εκκλησίας είναι από τις πιο απολαυστικές, πνευματώδεις και ανθρώπινες συνομιλίες στην ιστορία του κινηματογράφου.

Ο συντηρητικός Γερμανός πάπας και ο προοδευτικός Αργεντίνος καρδινάλιος επιδίδονται σε ένα ουσιαστικό τετ-α-τετ, με υπέροχο χιούμορ, επίδειξη θεολογικών γνώσεων, αμφισβητήσεων, διαφορετικών απόψεων, εξομολογήσεων, αποκαλύψεων, αυτοκριτικών και προτίμησης ποδοσφαιρικών ομάδων.

Με μεγαλοθυμία και επιείκεια ο καθένας σε ρόλο εξομολογητή συγχωρεί τον εξομολογούμενο για τα αμαρτήματά του- ο πάπας για την ολιγωρία στην απομάκρυνση παιδόφιλων ιερωμένων και ο καρδινάλιος για την έλλειψη θάρρους στην εποχή διακυβέρνησης της χώρας από τη χούντα του Βιτέλα και το γεγονός ότι πολλοί τον ταύτισαν με αυτήν.-

Η μεγάλη ανατροπή στο έργο είναι ότι αντί της αποδοχής της παραίτησης του καρδινάλιου από τον πάπα, ο τελευταίος ανακοινώνει τη παραίτησή του και την υποστήριξη του καρδινάλιου στις εκλογές για την ανάδειξη νέου πάπα.

Παρά τις αντιρρήσεις του Μπεργκόλιο , ο τελευταίος ανακηρύσσεται νέος πάπας και στη πρόθεσή του ήταν οι μεταρρυθμίσεις, που μέχρι τώρα φαίνεται ότι αναδεικνύουν τη δημοφιλία του νέου πάπα.

Ο συγγραφέας μας παρέδωσε ένα εξαίρετο κείμενο, με βαθύτητα και βαρύτητα, μεγαλοπρέπεια των δύο πρωταγωνιστών που παρά τις διαφωνίες τους, διακρίνονταν για την αμοιβαία εκτίμησή τους.

Ο σκηνοθέτης Μεϊρέγιες ακολούθησε πιστά τη δομή και τεχνοτροπία του συγγραφέα, έκανε αναφορές στη νεανική ηλικία του καρδινάλιου σαν εναλλαγή με τις υπέροχες συνομιλίες.

Ο Χόπκινς και ο ΠράΙς,ισότιμοι στις ερμηνείες και στις ιδιότητες, κατέπληξαν, ενθουσίασαν, αποθέωσαν το έργο.

Πολύ καλός και ο Χουάν Μινουγίν στο ρόλο του νέου Αργεντίνου καρδινάλιου.

ΣΥΝΤΑΞΗ: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΡΑΦΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Βαγγέλης Ραφτόπουλος έχει γεννηθεί στη Δράμα ζει στην Θεσσαλονίκη.Είναι παντρεμένος και έχει δυο κορίτσια.

Είναι πτυχιούχος του παιδαγωγικού,της νομικής,της δημόσιας διοίκησης και του δημοσίου δικαίου.

Εργάστηκε στην Τράπεζα Ελλάδος και δίδαξε στα Δημόσια ΙΕΚ αρκετά συναπτά χρόνια.

Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά.

Είναι μέλος της Ένωσης συντακτών ηλεκτρονικού και περιοδικού τύπου Μακεδονίας – Θράκης και κριτικός θεάτρου.