TOP

Καλοκαιρι 2020 τελος…

Άρθρο της Ελένης Καλαϊτζή

Το καλοκαίρι είναι η εποχή που οι περισσότεροι περιμένουν για να χαλαρώσουν, να πάνε διακοπές, να πάρουν άδεια από τη δουλειά τους. Όλα φαίνονται ευκολότερα το καλοκαίρι. Η μέρα είναι μεγαλύτερη κι είναι λες και αυτές οι παραπάνω ώρες σε εφοδιάζουν με ενέργεια για να κάνεις πράγματα που δεν έκανες το χειμώνα. Φέτος όμως τα πράγματα ήταν διαφορετικά. Η πανδημία έφερε τα πάνω κάτω στις καλοκαιρινές δραστηριότητες, τη διασκέδαση, τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, τους γάμους και τις βαφτίσεις.

Όλα αυτά φυσικά εμπλουτισμένα με μία γερή δόση άγχους και ανησυχίας κυρίως για τους άμεσα ενδιαφερόμενους (επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, ζευγάρια), αλλά όχι μόνο. Όλοι μπήκαμε σε μια καινούρια συνθήκη ζωής. Από τη μια η προσοχή μας στραμμένη στην προστασία από τον ιό κι από την άλλη να ερχόμαστε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις, αναρωτώμενοι μέχρι πού θα φτάσει όλο αυτό.

Η αβεβαιότητα που επικρατεί γύρω από αυτό το θέμα κάνει τα πράγματα χειρότερα, ωστόσο το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να προσέχουμε τον εαυτό μας και τους γύρω μας ώστε να μην κολλήσουμε τον ιό. Κατά τα άλλα, είναι σαν να μην έχουμε έλεγχο στη ζωή μας κι επιπλέον δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει από μέρα σε μέρα. Θα έχουμε δουλειά; Δε θα έχουμε; Πώς θα μας βρει ο χειμώνας; Όλα αυτά τα ερωτήματα δεν μπορούν να απαντηθούν στην παρούσα φάση από κανέναν. Αυτό που οφείλουμε λοιπόν να κάνουμε είναι να παραμένουμε συνδεδεμένοι με το παρόν.

Με το εδώ και τώρα. Να απολαμβάνουμε οποιαδήποτε μικρή χαρά μας προσφέρεται και να εστιάζουμε την προσοχή στο τι μπορούμε να κάνουμε ανά πάσα στιγμή ώστε να είμαστε καλά. Αν δηλαδή αυτό που μπορούμε αυτή τη στιγμή να κάνουμε για να πάρουμε μια δόση χαράς είναι να βγάλουμε το σκύλο μας βόλτα, ας συγκεντρωθούμε σε αυτή τη δραστηριότητα κι ας τη βιώσουμε στο 100%. Χωρίς να σκεφτόμαστε παράλληλα αν θα πληρωθούμε αύριο, αν θα έχουμε καραντίνα σε 2 μήνες, αν αν αν…

Αυτά δεν τελειώνουν, επομένως το μόνο που καταφέρνουμε είναι να χαλάμε τη στιγμή. Ζούμε μια περίοδο κατά την οποία ο μακροπρόθεσμος προγραμματισμός της ζωής μας είναι λίγο επίφοβος. Θα μου πείτε… πότε δεν ήταν; Είμαστε πάντα σίγουροι πως όλα θα διευθετηθούν ακριβώς όπως τα έχουμε σχεδιάσει; Όχι… ένα παραπάνω όμως τώρα. Επομένως, όσο δύσκολο κι αν είναι ας προσπαθήσουμε να απενοχοποιήσουμε τον εαυτό μας και να απελευθερωθούμε από τη συνθήκη του αυστηρού προγράμματος και του απόλυτου ελέγχου της καθημερινότητας.

Ας δώσουμε αξία στις μικρές καθημερινές στιγμές ευτυχίας, οι οποίες θα συνειδητοποιήσουμε ότι τελικά είναι περισσότερες από όσες ήμασταν σε θέση να αντιληφθούμε παλιότερα, απλά τις προσπερνούσαμε αδιάφοροι και σκεπτόμενοι την επίτευξη του προγραμματισμού μας. Κι όταν όλο αυτό τελειώσει (γιατί δεν μπορεί, θα τελειώσει) ας διατηρήσουμε αυτή την οπτική. Τότε θα δούμε τη ζωή μας να αλλάζει προς το καλύτερο. Καλό φθινόπωρο λοιπόν σε όλους κι ας μην ξεχνάμε το μικρό μυστικό: να εστιάζουμε την προσοχή μας στο «φως»!

Σύνταξη:Ελένη Καλαϊτζή

Ποια είναι η Ελένη

Ήρθε λοιπόν η ώρα να γνωριστούμε! Είμαι η Ελένη, 26 χρονών και κατάγομαι από το Λαγκαδά/Θεσσαλονίκης. Είμαι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας ΑΠΘ και φέτος ολοκληρώνω το Μεταπτυχιακό μου στην Εφαρμοσμένη Ψυχολογία με κατεύθυνση Κλινική Νευροψυχολογία. Αγαπώ πολύ τα βιβλία και το γράψιμο. Η θεματολογία της στήλης αφορά τον τομέα της Ψυχολογίας, έχω διάφορες ιδέες και είμαι ανοιχτή και σε ιδέες δικές σας, σε θέματα που θα σας ενδιέφερε να διαβάσετε