TOP

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΑΛΗΘΕΙΑ Η ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ;;

Άρθρο της Μαρίας Αρβανίτη

Η σεξουαλική κακοποίηση και ο βιασμός εντάσσονται και οι δύο αυτές έννοιες στον όρο σεξουαλική βία. Σεξουαλική βία, λοιπόν θεωρείται κάθε πράξη σεξουαλικής φύσεως ενάντια σε κάποιο άτομο χωρίς την συγκατάθεση αυτού. Πόσα γνωρίζουμε όμως γι’ αυτό το φαινόμενο; Σεξουαλική κακοποίηση είναι ο εξαναγκασμός σε ερωτική πράξη χωρίς την θέληση του ενός.

Ίδια βαρύτητα έχει και οποιαδήποτε συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα είτε λεκτική είτε σωματική που προσβάλλει το άτομο. Το φαινόμενο αυτό δεν κάνει διακρίσεις ως προς την ηλικία , το φύλο, την καταγωγή.(ΓΡΑΜΜΗ SOS, ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ 1056) Ένας μύθος ο οποίος ακόμη και σήμερα αναπαράγεται είναι πως τα θύματα είναι μόνο γυναίκες και οι θύτες αποκλειστικά άντρες. Κάτι τέτοιο προφανώς και δεν ισχύει. Μπορεί ένα άτομο να πέσει θύμα οποιαδήποτε έμφυλη ταυτότητα και αν έχει. (ΓΡΑΜΜΗ SOS ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ 15900)

Πιο συγκεκριμένα μορφές σεξουαλικής βίας πέραν του βιασμού και της σεξουαλικής κακοποίησης αποτελούν η ανεπιθύμητη επαφή ενός μέρους του σώματος ενός ατόμου, ο εξαναγκασμός του θύματος σε οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη, καθώς και η προσπάθεια σεξουαλικής επαφής υπό την επήρεια του αλκοόλ ή ναρκωτικών ουσιών.

Η κακοποίηση μπορεί να είναι συστηματική ή μεμονωμένο περιστατικό. Επίσης , οι θύτες της σεξουαλικής κακοποίησης είναι είτε άτομα γνώριμα στο θύμα, από το οικογενειακό, φιλικό, επαγγελματικό του περιβάλλον, είτε εντελώς άγνωστα.

Οι συνέπειες της σεξουαλικής κακοποίησης είναι πολύ δύσκολες, είτε αυτή ήταν επιτυχημένη είτε όχι. Κάποια από τα αποτελέσματα μιας τέτοιας κατάστασης είναι πως  το θύμα αρχικά έχει υποστεί μετατραυματικό σοκ, κατάθλιψη, αυτοκτονικές τάσεις, σωματικά τραύματα, ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.

Μάλιστα τις περισσότερες φορές το θύμα κατηγορεί τον εαυτό του ότι ευθύνεται για το περιστατικό. Αισθάνεται συνοπτικά συναισθηματική και ψυχολογική ταπείνωση.

Ως συνέπεια, το άτομο κλείνεται στον εαυτό του, διαταράσσεται η καθημερινότητά του και οι διαπροσωπικές του σχέσεις. Έχει παρατηρηθεί μάλιστα πως θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων άργησαν να επισυνάψουν ερωτικούς δεσμούς ξανά.

Δυστυχώς τα θύματα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δεν καταγγέλλουν το περιστατικό εξαιτίας του φόβου και της ντροπής που νιώθουν. Πρέπει να δοθεί λοιπόν ένα τέλος και τα θύματα να πάψουν να φοβούνται να ομολογήσουν αυτό το σοβαρό γεγονός.

Άρθρο της Μαρίας Αρβανίτη

Γεια σε όλους, με λένε Μαρία και είμαι 22 χρονών.  Κατάγομαι από το όμορφο νησί της Εύβοιας . Στα 18 μου χρόνια κατέβηκα στην Αθήνα για σπουδές πάνω στην Κοινωνιολογία στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Βρίσκομαι πλέον στο 4ο έτος της σχολής μου και επιθυμώ να κάνω μεταπτυχιακό πάνω στην Εγκληματολογία. Μου αρέσει το γράψιμο , παρόλ’ αυτά είναι η πρώτη μου επαφή με την πιο «επαγγελματική» αρθρογραφία.