ΑΝΝΑ ΜΥΚΩΝΙΟΥ: «ΕΧΟΥΜΕ ΠΟΛΥ ΤΑΞΙΔΙ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ,ΔΕ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ,ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΟΜΟΡΦΟ ΚΑΙ ΣΥΝΑΡΠΑΣΤΙΚΟ»
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Χαμογελαστή, προσιτή, προσηνής η Άννα Μυκωνίου έχει καταφέρει δικαίως να αφήσει το στίγμα της στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος και καλλιτεχνική Διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας της Κεντρικής Μακεδονίας κεντά και διαρρήδην αναδεικνύει, με τις ιδιαίτερες εκδηλώσεις που μας προσφέρει η ίδια σε συνεργασία με την ομάδα της, την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλονίκης και της Περιφέρειάς μας. Είχαμε μαζί της μια de profundis συνομιλία για το φεστιβάλ Επταπυργίου και με μεγάλη χαρά, σας την παραθέτουμε.
Μιας και το φεστιβάλ Επταπυργίου φτάνει αισίως στην πέμπτη διοργάνωση, πείτε μας πώς προέκυψε αρχικά η ιδέα για τη διοργάνωσή του και με ποια στόχευση;
Η Άνω πόλη, τα κάστρα, το Επταπύργιο ήταν πάντα από τις αγαπημένες μου γειτονιές στη Θεσσαλονίκη. Σαν φοιτήτρια έχω να θυμηθώ πολλές βραδιές κάτω από τον έναστρο ουρανό πίσω από το Επταπύργιο, ή βόλτες στα σοκάκια της Άνω πόλης.
Όταν ανέλαβα το τιμόνι του Κέντρου πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αποφασίσαμε με τον Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα να αναδείξουμε τη μνημειακή κληρονομιά της Περιφέρειας μας: τη Ροτόντα, το Ζινζιρλί τζαμί στις Σέρρες, το βυζαντινό λουτρό και φυσικά το Επταπύργιο.
Έτσι ξεκίνησε η ιδέα, ο βαθμός δυσκολίας όμως, να μετατρέψεις έναν αρχαιολογικό χώρο σε θέατρο ήταν και παραμένει εξαιρετικά μεγάλος.
Για να γίνει μια τόσο οργανωμένη προσπάθεια, χρειάζεται σίγουρα μια δυναμική ομάδα από πίσω. Θα θέλατε να μας παρουσιάσετε τα άτομα που σας έχουν στηρίξει σε αυτό το εγχείρημα;
Από την πρώτη επίσκεψη στο Επταπύργιο έως σήμερα δίπλα μου είναι ένας άνθρωπος, που αποτελεί το άλλο μισό της ψυχής του Φεστιβάλ Επταπυργίου: ο Θανάσης Κολαλάς. Εικαστικός, σκηνοθέτης, σκηνογράφος αλλά και ένας πολύ εργατικός άνθρωπος. Μαζί πρωτοεπισκεφτήκαμε την εσωτερική αυλή το 2017. Μας πήρε σχεδόν δυο χρόνια να ολοκληρώσουμε όλη τη γραφειοκρατία και να στήσουμε ένα οργανωμένο Φεστιβάλ. Δουλεύει ακούραστα όλο τον χρόνο με ιδέες, με όραμα, με πάθος. Είναι αυτός που είχε και την ιδέα να παρουσιάσουμε εκεί Όπερα, σε αυτό το μοναδικό φυσικό σκηνικό. Και επάξια είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ από το 2019. Σε αυτόν βασίζομαι να το συνεχίσει και όταν εγώ κάποια στιγμή εγώ αποσυρθώ.
Υπάρχει όμως και η εξαιρετική ομάδα, των εργαζόμενων στο Κέντρο πολιτισμού, μια ομάδα που λειτουργεί συντονισμένα και με καλή πλέον γνώση του αντικειμένου. Είναι συγκινητικό που όλοι, συνεργάτες, καλλιτέχνες, χορηγοί έχουν αγαπήσει το Φεστιβάλ και δίνουν την ψυχή τους.
Μέσω των πολιτιστικών δράσεων του Κέντρου Πολιτισμού της ΠΚΜ επιχειρείτε να κρατήσετε συν τοις άλλοις τους τοπικούς καλλιτέχνες εντός των «τειχών» Ποιες είναι οι βασικές δυσκολίες που έχετε κληθεί να αντιμετωπίσει στο κομμάτι αυτό;
Οφείλουμε να δίνουμε βήμα στους καλλιτέχνες μας να δημιουργήσουν, και να εκφραστούν στον τόπο τους. Οι δυσκολίες που συναντούμε είναι πολλές. Μας έχουν αποκλείσει και κάποιοι ατζέντηδες των Αθηνών για αυτή μας την επιλογή, αλλά αυτό δε μας πτοεί. Μας στεναχωρεί βέβαια που δεν αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει εκτός Αθηνών. Εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθειά μας να δημιουργούμε ένα μοντέλο που αν το μιμηθούν δήμοι και περιφέρειες θα ανασάνουν οι καλλιτέχνες σε όλη την Ελλάδα.
Τι έχετε να πείτε στον κόσμο της ευρύτερης περιοχής, αλλά και τους επισκέπτες σχετικά με το Φεστιβάλ Επταπυργίου; Παρουσιάστε μας τους πέντε σημαντικότερους λόγους που επιβάλλεται να έρθει κάποιος και να γίνει συμμέτοχος του φεστιβάλ.
Ο πρώτος λόγος είναι ότι οι παραγωγές του Επταπυργίου είναι ολοκληρωμένες καλλιτεχνικές προτάσεις, με το δικό τους αποτύπωμα, σύμφωνα με τα στάνταρ ποιότητας που οφείλει να έχει ένας δημόσιος πολιτιστικός οργανισμός.
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι θα παρακολουθήσει μια παραγωγή από τα «σπλάχνα της πόλης του», στημένη στην πόλη του και όχι άλλο ένα θέαμα που άκοπα περιοδεύει ανά την Ελλάδα, όλο το καλοκαίρι.
Ο τρίτος λόγος είναι το ίδιο το μνημείο, με την ιδιαίτερη αισθητική του.
Ο τέταρτος λόγος είναι ότι είναι το πιο δροσερό σημείο της πόλης.
Ο πέμπτος λόγος είναι ότι χρόνο με τον χρόνο θα δημιουργεί μνήμες στο φρούριο του Επταπυργίου. «Στάσου, ποια χρονιά παρακολούθησα εκεί την Όπερα; Το 2019». «Και τη βραδιά ποίησης για τον Καββαδία; Το 2021.» Είναι μοναδικό γοητευτικό να δημιουργούνται μνήμες σε αυτό τον χώρο.
Προϊόντος βεβαίως του χρόνου το πλήθος αλλά και το μουσικό εύρος των ονομάτων που φιλοξενεί το φεστιβάλ είναι μεγάλο. Υπάρχει άραγε ως όραμα η καθιέρωσή του ως ένα από τα σημαντικότερα στα Βαλκάνια; Υπάρχουν οι προϋποθέσεις για προσέλκυση κοινού από τη συγκεκριμένη αγορά;
Με αυτή σας την ερώτηση αγγίξατε μια πολύ ευαίσθητη χορδή, αυτή των ονείρων μας, του οράματος για ένα θεσμό που ξεκίνησε πρακτικά από το τίποτα, αλλά κατάφερε με πολύ κόπο να αρθρώσει το δικό του λόγο και να χαράξει το δικό αποτύπωμα. Έχει όμως και πολύ ταξίδι ακόμα μπροστά του.
Ξέρετε, στα δικά μας μάτια, η Θεσσαλονίκη αποζητά στους σημερινούς καιρούς να γίνει ξανά η βυζαντινή κοσμοπολίτισσα, ένα προνομιακό χωνευτήρι πολιτισμών όπου ανατολή και δύση, βορράς και νότος μπλέκονται δημιουργικά. Το μέλλον πλάθεται από τα υλικά των ονείρων, πραγματώνεται όμως μέσα από ρεαλιστική στοχοθεσία και προσεκτικά σχεδιασμένα βήματα. Σε αυτό το πλαίσιο, το φεστιβάλ Επταπυργίου πρέπει να γίνει πομπός καλλιτεχνικών προτάσεων ευρύτερης εμβέλειας, αλλά και δέκτης και κοινωνός πολιτιστικών απόψεων από διαφορετικές κουλτούρες, χωρίς προκαταλήψεις. Δε μας είναι άγνωστες οι δυσκολίες για ένα τέτοιο εγχείρημα: πόροι, ανθρώπινο δυναμικό, γλωσσικά εμπόδια, δυσκολίες επικοινωνίας, προβλήματα αποδοχής. Αν, όμως, κάτι μας χαρακτηρίζει στο Κέντρο Πολιτισμού, είναι ότι ποτέ δε διαλέξαμε τις εύκολες διαδρομές. Έχουμε πολύ ταξίδι μπροστά μας, δε θα είναι εύκολο, θα είναι όμως όμορφο και συναρπαστικό.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, με τη γενικότερη συμπεριφορά σας και το ήθος που έχετε επιδείξει, έχετε γίνει προσωπικά, μία από τους Θεσσαλονικείς που οι συμπολίτες μας θαυμάζουν περισσότερο. Τι μηνύματα λαμβάνετε αλήθεια για τη δράση σας από το φιλοθεάμον κοινό της περιφέρειάς μας;
Το αφήγημα που έχουμε δημιουργήσει στο Κέντρο πολιτισμού έχει αγγίξει το κοινό της πόλης μας και αυτό είναι ενθαρρυντικό. Αυτά τα μηνύματα, η αποδοχή που νιώθουμε είναι η δύναμη μας.
Ευχαριστώ από καρδιάς την Άννα Μυκωνίου για την προσήνειά της και της εύχομαι να συνεχίσει απρόσκοπτα το πολύτιμο και κυκλοτερές έργο της.
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.