TOP

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΜΑΆΙΤΑ: «Η ΑΠΟΧΗ ΕΝΙΣΧΥΕΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΡΧΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ»

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Ο υποψήφιος Δήμαρχος, Οδυσσέας Μαάιτα, γεννήθηκε το 1978 στο Πανόραμα. Είναι Διδάκτορας του τμήματος Φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης με αντικείμενο την «μη γραμμική δυναμική» και κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος ειδίκευσης στην «Υπολογιστική Φυσική». Εργασίες του έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος συντακτικής επιτροπής σε δύο διεθνή επιστημονικά περιοδικά. Είναι μέλος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μηχανικής και της Εταιρείας Φιλοσοφίας της Φυσικής. Έχει εκδώσει ένα επιστημονικό βιβλίο για παιδιά ενώ έχει δύο ακόμα βιβλία υπό δημοσίευση. Από το 2007 είναι εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος στο δήμο Πανοράματος και έπειτα στον δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη με το ψηφοδέλτιο της Λαϊκής Συσπείρωσης. Στη διάρκεια της θητείας του υπήρξε μέλος ΔΣ διάφορων ΝΠΔΔ όπως το Αθλητικό Κέντρο Πανοράματος, ο παιδικός σταθμός Πανοράματος. Σήμερα είναι μέλος ΔΣ στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας Αλληλεγγύης και Παιδείας (ΚΕΚΠΑΠ) του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Υπήρξε επίσης μέλος της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη. Είναι μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Kύριε Μαάιτα, υπάρχει η αίσθηση ότι σήμερα βιώνουμε το τέλος μιας εποχής. Η κοινωνία ως εκ τούτου, παραπαίει μέσα στη σύγχυση, τον αποπροσανατολισμό, τη μελαγχολία και την παράλυση. Μοιάζουμε με χώρα που πεθαίνει…αυτοκτονώντας! Θα ήθελα την προσέγγισή σας, όχι τόσο στο γενικό φιλοσοφικό πεδίο, όσο στο άμεσα και πρακτικό και πολιτικό ζητούμενο.

Νομίζω ότι όλα όσα ζούμε αυτή την εποχή και τα κοιτάμε πολλές φορές αποσβολωμένοι πρέπει να μας ταρακουνήσουν. Να μας κάνουν να σκεφτούμε ότι χρειάζεται μια συνολική ριζική κοινωνική αλλαγή. Μια αλλαγή που θα τη φέρουν οι πολλοί, οι εργαζόμενοι, η νέα γενιά σαρώνοντας όλα όσα γεννούν βία, κοινωνικό αποκλεισμό, φτώχεια, αδιέξοδα. Γι’ αυτό εμείς παλεύουμε να ξεμπερδέψουμε με μια χούφτα ανθρώπων που κάνουν κουμάντο σε αυτόν τον τόπο και έχουν το κέρδος σαν κριτή των πάντων. Να βάλουμε μπροστά επιτέλους τις δικές μας ανάγκες. Έτσι βλέπουμε και τις τοπικές εκλογές σαν μια μικρή μάχη που μπορεί να κερδηθεί για να συμβάλει σε αυτόν τον μεγάλο αγώνα.


Συνηθίζουμε να λέμε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Το ελληνικό χρέος και τα μνημόνια, ωστόσο, έχουν δημιουργήσει αδιέξοδα τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία. Είμαστε, άραγε, αντιμέτωποι και με πολιτικό αδιέξοδο δεδομένου ότι οι πιο σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονται συνήθως από εξωθεσμικά κέντρα ή μη εκλεγμένα σώματα (ΕΚΤ, ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Eurogroup κ.λπ.);

Τα αδιέξοδα δεν τα δημιούργησε το χρέος και τα μνημόνια, αλλά η πολιτική που εφαρμόστηκε όλα αυτά τα χρόνια και στην οποία συμφωνούν όλα τα άλλα κόμματα. Θυμίζω ότι τα περισσότερα από τα μέτρα που υλοποιήθηκαν ήταν επιταγές της ΕΕ και αποφάσεις που είχαν την υπογραφή όλων των ελληνικών κυβερνήσεων. Τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε στο επίπεδο της κοινωνίας είναι αποτέλεσμα του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής, που τα πάντα τα σχεδιάζει με βάση το κυνήγι του μέγιστου κέρδους. Το κυνήγι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζόμενων, την υποβάθμιση του επιπέδου της ζωής μας, την ένταση των ανταγωνισμών και των πολέμων, τις οικονομικές κρίσεις. Η διαχείριση αυτής της κατάστασης είναι που οδηγεί, το πολιτικό προσωπικό που την διαχειρίζεται, στα λεγόμενα αδιέξοδα. Εμείς παλεύουμε για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος και σε καμία περίπτωση δεν βρισκόμαστε σε τέτοιου είδους καταστάσεις.

Η ευρύτερη περιοχή του Δήμου Πυλαίας- Χορτιάτη ενώ θεωρητικά έχει προοπτικές ανάπτυξης, φαίνεται να παραπαίει ανάμεσα σε χαμένες ευκαιρίες που ανακυκλώνονται και εντέλει τίποτα δεν καινουργείται. Η ένωση των Δήμων δε φαινεται να ευνόησε την ευρύτερη περιοχή, όπως ευαγγελιζόταν η κυβέρνηση…

Το ερώτημα είναι: τι εννοούμε ανάπτυξη;

Μας μιλάνε οι άλλοι υποψήφιοι δήμαρχοι για την ανάπτυξη. Ανάπτυξη του ορεινού όγκου, ανάπτυξη της παραλίας, ανάπτυξη του τουρισμού, ανάπτυξη των γειτονιών. Τι εννοούν; Πώς οι δραστηριότητες του δήμου θα συνδεθούν με επιχειρηματικές δραστηριότητες, πώς θα προωθήσουν την ιδιωτικο-οικονομική λειτουργία σε δράσεις του δήμου, πώς θα συνδεθούν όλα με οικονομικά μεγέθη και το κέρδος.

Ο «Καλλικράτης» είχε στόχο την αναγκαία προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου. Στόχευε στην ισχυροποίηση του αστικού κρατικού μηχανισμού για να είναι σε θέση να διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά την πολιτική που εξυπηρετεί τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, διαμορφώνοντας δομές και λειτουργίες, οι οποίες διευκολύνουν και θωρακίζουν τη δράση του, ενισχύουν την περαιτέρω ευέλικτη διασύνδεση των οργάνων της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ας δούμε ένα παράδειγμα για να το καταλάβουμε. Τα ποσά που ξοδεύονται αυτές τις μέρες, για την ασφαλτόστρωση των δρόμων του δήμου, από την Περιφέρεια και τον Δήμο, είναι περίπου 10 εκατομμύρια ευρώ. Προφανώς ένα τέτοιο έργο, μια τέτοια ασφαλτόστρωση, δεν θα μπορούσε να γίνει σε κάθε πρώην δήμο, είναι όμως δυνατό στον ενιαίο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη.

Η ένωση των Δημών, ο Καλλικράτης, δεν έφερε χαμένες ευκαιρίες για όλους. Ίσα ίσα, οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι βρήκαν πολλές χρυσές ευκαιρίες από αυτήν.

Υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα, όπως η ανυπαρξία κέντρου υγείας, η σχολική στέγη, το ζήτημα της ελλιπούς πυροπροστασίας, τα αδέσποτα, τα υπέρογκα δημοτικά τέλη, η ελλιπής αστική συγκοινωνία. Πρόκειται για ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί κι όμως η οργή του λαού δε φαίνεται να αποτυπώνεται στην κάλπη. Γιατί ένας κόσμος, που βλέπει το ΚΚΕ με συμπάθεια, διστάζει να κάνει το αποφασιστικό βήμα στην κάλπη;

Να πούμε ότι οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές έδειξαν ότι πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Στις εκλογές του Ιουνίου, ο λαός μας έκανε ένα πρώτο βήμα μπροστά. Ενίσχυσε αποφασιστικά το ΚΚΕ πανελλαδικά. Στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη είχαμε αύξηση του ΚΚΕ κατά 2.6%. Στις εκλογές στις 8 Οκτωβρίου έχουμε μια ευκαιρία για να ενισχυθούν σημαντικά τα ψηφοδέλτια της “Λαϊκής Συσπείρωσης” παντού!

Από θέμα αθλητισμού, πολιτισμού, ένας νέος άνθρωπος και όχι μόνο, έχει περιορισμένες δυνατότητες στον δήμο και το κόστος που επωμίζεται αν θέλει να αθληθεί ή να ασχοληθεί με τον πολιτισμό επιβαρύνει τον ήδη χειμαζόμενο οικογενειακό προϋπολογισμό. Υπάρχουν δομές; Επαρκούν;

Ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση δήμος του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης. Υπάρχουν υποδομές, όχι όμως σε όλες τις δημοτικές ενότητες. Το μεγάλο ζήτημα, εκεί που υπάρχουν υποδομές, είναι ότι κυριαρχεί η λογική της ανταποδοτικότητας. Ο κάτοικος καλείται να πληρώσει ακριβά για να κάνει μπάνιο στο κολυμβητήριο, καλείται να πληρώσει για να παίξει στα γήπεδα του τένις. Καλείται να πληρώσει ακριβά το ωδείο του δήμου. Για εμάς το ζήτημα είναι η ανάπτυξη του μαζικού αθλητισμού και του πολιτισμού. Να μπορούν τα παιδιά μας να αθληθούν, να έρθουν σε επαφή με τον πολιτισμό και σε αυτό ο Δήμος πρέπει να συμβάλει με οργανωμένα προγράμματα, δωρεάν και για όλους. Να έχουμε κέντρα νεότητας σε κάθε κοινότητα στο δήμο με εξειδικευμένο προσωπικό.

Πολλοί πολίτες απαυδισμένοι από το υπάρχον πολιτικό σύστημα επιλέγουν να απέχουν από τις εκλογικές διαδικασίες. Η αποχή συνιστά το δίχως άλλο πολιτική άποψη. Τι θα απευθύνατε σε όλους όσοι επιλέγουν να εκτονώσουν την αγανάκτησή τους υιοθετώντας τη συγκεκριμένη παθητική-επιθετική στάση;

Η αποχή ενισχύει μόνο την κυρίαρχη πολιτική. Άλλωστε, έχουμε όλοι πλούσια εμπειρία τα τελευταία 10-15 χρόνια. Όσο και να μεγαλώνει η αποχή, η αντιλαϊκή πολιτική δεν σταματά. Αυτό που πρέπει να κάνουν όσοι έχουν αγανακτήσει είναι να κάνουν την αγανάκτηση τους δύναμη, να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, την Λαϊκή Συσπείρωση, σε Δήμους και Περιφέρειες, ώστε να δυναμώσει η αντίσταση στην αντιλαϊκή πολιτική, να δυναμώσει το εργατικό κίνημα, ο ίδιος ο λαός.

Η αξιοπρέπεια σήμερα βρίσκεται σε ανυπαρξία. Δε μας σέβονται ούτε στα στοιχειώδη βγαίνουν στις τηλεοράσεις και μιλούν άνθρωποι οι οποίοι είναι οι κυρίως ένοχοι για αυτήν την καταστροφή και δεν αισθάνονται την ανάγκη να πουν μια συγγνώμη ή να κλείσουν το στόμα και να αποσυρθούν από τον δημόσιο βίο.  Πώς μπορεί να ανακτηθεί η αξιοπρέπεια;

Με τους καθημερινούς, συλλογικούς, οργανωμένους αγώνες, εκεί που δουλεύουμε, σπουδάζουμε και ζούμε. Με την συλλογική διεκδίκηση όλων όσων έχουμε ανάγκη σήμερα, μικρά και μεγάλα.

Κλείνοντας, σε αυτές τις εκλογές, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά νέα παιδιά, όχι μόνο στον Δήμο σας, σε όλη την Ελλάδα. Αν μπορούσατε με δυο λόγια να συνοψίσετε το μήνυμα όχι μόνο της Λαϊκής Συσπείρωσης Πυλαία- Χορτιάτη, αλλά και γενικά του ΚΚΕ στα νέα παιδιά, ποιο θα ήταν αυτό;

Στις 8 Οκτώβρη του Οκτώβρη δεν ψηφίζουμε για τον Α ή τον Β Δημοτικό Σύμβουλο. Δεν ψηφίζουμε τον ξάδελφο, τον φίλο, τον προπονητή. Στις 8 Οκτώβρη ψηφίζουμε τον Δήμαρχο και την πολιτική που αυτός θα υλοποιήσει σε κάθε Δήμο. Ψηφίζουμε την πολιτική που αυτοί πρεσβεύουν και που όσοι δημοτικοί σύμβουλοι εκλεγούν μαζί τους, θα τηρήσουν την επόμενη των εκλογών. Την πολιτική της δημοτικής αρχής δεν την καθορίζει ο κάθε σύμβουλος. Η εμπειρία από το Δημοτικό Συμβούλιο Πυλαίας Χορτιάτη δείχνει ότι κανένας Δημοτικός Σύμβουλος της διοίκησης δεν ξεφεύγει ούτε κατά μια μικρή γραμμίτσα από τη γραμμή του δημάρχου. Την ίδια ώρα μπορεί να λένε μαύρο, και αν ο δήμαρχος το γυρίσει σε άσπρο, συντεταγμένα όλοι μαζί υπερασπίζονται το άσπρο.  Οι Δήμοι, όπως και ο Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη, είναι το μακρύ χέρι της κυβέρνησης. Υλοποιούν σε τοπικό επίπεδο μέτρα και πολιτικές που υποβαθμίζουν την ζωή και το μέλλον του λαού.

Απέναντι τους ο λαός μας θα χρειαστεί μια ισχυρή, εργατική- λαϊκή αντιπολίτευση.

Το τονίζω αυτό, ιδιαίτερα για τους νέους ψηφοφόρους, και τους καλώ στις 8 του Οκτώβρη να κάνουν το βήμα ψηφίζοντας μαζικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, την Λαϊκή Συσπείρωση, παντού στο Δήμο και στην Περιφέρεια.

Ευχαριστώ θερμά τον Οδυσσέα Μαάιτα για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και του εύχομαι καλή επιτυχία στον αγώνα του.

Ακολουθήστε μας

thessculture.gr

https://www.instagram.com/

Καθώς και κανάλι στο youtube: : https://www.youtube.com/channel/UCN-M-45CYwJZUFtCPb2DwYQ?view_as=subscriber με ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις αλλά και ποικίλα αφιερώματα.

Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης

Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.