ΗΡΩ ΜΟΥΚΙΟΥ : ” ΚΑΝΩ ΘΕΑΤΡΟ ΠΡΩΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΩ ΕΜΕΝΑ , ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΕ ΒΡΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΑΤΕΣ “
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Η ταλαντούχα ηθοποιός, Ηρώ Μουκίου μίλησε΄στον Ευθύμιο Ιωαννίδη του thessculture.gr με αφορμή τη συμμετοχή της στο βραβευμένο έργο «Ανθισμένες Μανόλιες».
Γραμμένο το 1987, το έργο του Ρόμπερτ Χάρλινγκ «Ανθισμένες Μανόλιες» εν έτει 2021 φαντάζει τρομέρα επίκαιρο. Τι είναι αυτό θα λέγατε που το κρατάει «ζωντανό» μέχρι σήμερα;
Η.Μ: Η επικαιρότητά του έγκειται στο γεγονός ότι είναι ανθρωποκεντρικό. Πάντα οι ανθρώπινες σχέσεις και πώς αυτές τις διαχειρίζεται, τις εξελίσσει, τις διαμορφώνει ο άνθρωπος, πάντα ήταν στον επίκεντρο . Πάντα απασχολούσαν τους συγγραφείς και την τέχνη γενικότερα. Έτσι ακριβώς συμβαίνει και με το συγκεκριμένο έργο. Το κομμωτήριο ως κοινός τόπος εξομολογήσεων παραμένει και σήμερα ένα γεγονός αξεπέραστο.
Τι ήταν αλήθεια αυτό που σας γοήτευσε στο θεατρικό, όταν πρωτοδιαβάσατε το έργο;
Η.Μ: Επειδή δεν πρόκειται για κείμενο λογοτεχνικής αξίας, αυτό που με γοήτευσε ήταν η απλότητα στην αλήθεια του. Πώς οι ηρωίδες συνειδητά ή ασυνείδητα χωρίς περιπλοκές, με όπλο τη φιλία, καταφέρνουν να ξεπεράσουν τα θέματα που τους απασχολούν – ίσως ακόμη και το χειρότερο- τον θάνατο-. Το χιούμορ επίσης είναι ένα στοιχείο που αναζητώ σε κάθε έργο ακόμη και στο πιο σκοτεινά δραματικό. Πρέπει να υπάρχει ο αντίποδας για να φωτίσουμε τον πόδα.
Πώς προσεγγίζει το έργο τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας στην εποχή που κυριαρχεί η αντίληψη πως ζούμε «ολομόναχοι μαζί» και τι έρχονται να μας θυμίσουν εντέλει οι «Ανθισμένες Μανόλιες»;
Η.Μ: Η μοναξιά δε συνοδεύει μόνο τη σύγχρονη γυναίκα. Ανέκαθεν οι γυναίκες ένοιωθαν μόνες και απροστάτευτες. .Δυστυχώς αυτό που έρχονται να μας θυμίσουν οι Ανθισμένες μανόλιες, είναι ότι ελάχιστα βήματα προς την εξέλιξη πραγματοποιήθηκαν από τότε. Παραμένουμε εκτεθειμένες στις ορέξεις των αρπαχτικών. Προσβλέπω στο μέλλον και στις επόμενες γενιές. Το «ζούμε ολομόναχοι μαζί» είναι κάτι που δεν αφορά τη μοναξιά της σύγχρονης γυναίκας αλλά τη μοναξιά όλων. Θεωρώ ότι η τεχνολογία έχει μερίδιο ευθύνης μιας και τα κινητά έχουν αντικαταστήσει, το κρασί, το μεζεδάκι, τον καφέ, την παρέα γενικότερα. Ένα άλλο στοιχείο είναι η αγωνία της καριέρας, ο χρόνος που τρέχει με ρυθμούς πιο γρήγορους από τον βιολογικό μας και πρέπει να τον προλάβουμε…. Η έκφραση «Να προλάβω» έχει κάνει τη μοναξιά ίσως και ζητούμενο….
Το κομμωτήριο για αυτές τις γυναίκες, είναι το εξομολογητήριο τους ή ακόμα και ο χώρος ψυχοθεραπείας τους. Πόσο σωτήριο είναι θα λέγατε να ανακαλύψεις τον εαυτό σου ή ακόμα να μοιραστείς το πρόβλημά σου και να αναγνωρίσεις του άλλου;
Η.Μ: Είναι λυτρωτικό. Η φιλία, η αγάπη, η συγχώρεση είναι συναισθήματα λυτρωτικά. Χαίρομαι που η συνθήκη του κομμωτηρίου δεν έχει αλλάξει μέχρι σήμερα, γιατί πραγματικά προσφέρει ψυχανάλυση….. Αν και δεν ανήκω στην κατηγορία των γυναικών που το επισκέπτονται συχνά, οφείλω να ομολογήσω ότι βιώνοντάς το σκηνικά, αρχίζω να νιώθω τα οφέλη μέσα από την ηρωίδα μου.
![](https://thessculture.gr/wp-content/uploads/2021/10/Ηρώ-Μουκίου-Ανθισμένες-Μανόλιες-137.jpg)
Αν σας δινόταν η ευκαιρία να γνωρίσετε την ηρωίδα που υποδύεστε τι θα της εκφράζατε;
Η.Μ: Η Γουίζερ μου, είναι μαύρο πρόβατο. Δύσθυμη, εσωστρεφής, γκρινιάρα, ζει στη μη επιλεγμένη μοναξιά της με μόνο σύντροφο το σκύλο της .Έχει απορρίψει ή έχει απορριφθεί από την οικογένειά της και το μόνο της καταφύγιο είναι το κομμωτήριο. Αναγκαστικά τη γνώρισα, προσπαθώντας να τη δομήσω. Και της εξέφρασα την αγωνία μου να μην μείνει σ΄ αυτή την οξύτητα του χαρακτήρα της. Να τη λειάνει, να ανακαλύψει και να βγάλει στην επιφάνεια τα συναισθηματικά διαμάντια που κρύβει βαθιά μέσα της. Βέβαια ο ίδιος ο συγγραφέας την ολοκληρώνει, της δίνει άφεση γιατί εν τέλει γνωρίζει καλά πώς να είναι φίλη, πώς να φεύγει από το εγώ της και να συμπαραστέκεται στα προβλήματα των άλλων.
Είστε γενικώς ανήσυχο πνεύμα με κοινωνικές ευαισθησίες και ενεργή δράση κυρίως όσον αφορά το περιβάλλον και την οικολογία. Με ποιες πολιτιστικές παρεμβάσεις θα λέγατε πως μπορούμε να μεταγγίσουμε στη νεότερη γενιά το ενδιαφέρον για την επίτευξη ενός βιώσιμου κλίματος;
Η.Μ: Οι πολιτιστικές παρεμβάσεις είναι ποικίλες. Θα έλεγα το σημαντικότερο είναι η μετάγγιση μέσω της Παιδείας. Αμέσως μετά θεωρώ το καλύτερο εργαλείων όλων το θέατρο. Επειδή δεν έχει χαρακτήρα ψυχαναγκασμού, τα παιδιά και οι έφηβοι μπορούν να ενστερνιστούν πρακτικές και όχι μόνο θεωρίες. Προσωπικά δίνω τον δικό μου αγώνα μέσα από θεατρικές παραστάσεις όπως η «Κοπεγχάγη» του Μάικλ Φρέιν σε σκηνοθεσία Γιάννη Μαργαρίτη που ανέβασα στο παρελθόν, καθώς και η «Φωνή της Λουντμίλα» από το βιβλίο του Γκούναρ Μπεργκντάλ σε σκηνοθεσία Αρη Μπαφαλούκα, που παίζεται δέκα χρόνια και σύντομα θα ξαναέρθουμε και Θεσσαλονίκη στο Αυλαία, μιας και είναι σε εκκρεμότητα από πέρυσι λόγω της καραντίντας. Πρέπει να μας γίνει συνείδηση ότι το περιβάλλον αναπνέει χωρίς εμάς, εμείς χωρίς αυτό, όχι!!!
Ποιος είναι κατά τη γνώμη σας ο ρόλος του θεάτρου τα τελευταία χρόνια μέσα στην κοινωνία;
Η.Μ: Ο ρόλος του θεάτρου – κατά τη γνώμη μου- είναι να προβληματίζει, να αφυπνίζει, να θέτει ερωτήματα, να άγει το νου και την ψυχή του θεατή, να είναι κοινωνικά παρεμβατικό στη διαμόρφωση και εξέλιξη του πολιτισμού μας.
![](https://thessculture.gr/wp-content/uploads/2021/10/Αποκλειστικές-Φωτογραφίες-Backstage-Θέατρο-Χυτήριο-Ανθισμένες-Μανόλιες-30.jpg)
Περνώντας τα χρόνια τι θα θέλατε να σκέφτεται ο κόσμος, όταν ακούει το όνομά σας;
Η.Μ: Δεν με ενδιέφερε ποτέ η υστεροφημία. Ούτε καν η εν ζωή φήμη. Κάνω θέατρο πρώτα για να βρω εμένα, έτσι ώστε να με βρουν και οι θεατές. Εκείνη τη στιγμή αποκλειστικά όμως, τη στιγμή που τελείται η θέαση του να δρω. Το μετά το θεωρώ ουτοπικό.
Ολοκληρώνοντας τη συνέντευξη, θα ήθελα, αν δεν έχετε αντίρρηση να χαριτώσετε τους αναγνώστες μας με μια χρήσιμη συμβουλή που σας έδωσαν κάποτε και έχει ιδιαίτερη σημασία για εσάς.
Η.Μ: Οι συμβουλές χωρίς παραδείγματα ή πρακτική εφαρμογή δε μου άρεσαν ποτέ. Θα σταθώ μόνο σε μία που μου φάνηκε χρήσιμη ως προς το να μην αναλώνω το χρόνο μου σε προβλήματα που απαιτούν πάνω από δυο ανθρώπους για να λυθούν και αυτή είναι : «Ό,τι δεν λύνεται, κόβεται».
Σας ευχαριστώ θερμά
Ευχαριστώ από καρδιάς την Ηρώ Μουκίου για την πολύ ενδιαφέρουσα συνομιλία μας και της εύχομαι καλή συνέχεια στην ήδη σπουδαία καλλιτεχνική της πορεία.
Συνέντευξη:Ευθύμιος Ιωαννίδης
Xαίρετε, είμαι ο Ευθύμιος, είμαι φιλόλογος και συντάκτης της πολιτιστικής ιστοσελίδας Thess culture.gr. Aγαπώ πολύ τη μουσική, τις τέχνες, την ανάγνωση και το θέατρο, ενώ συνεντεύξεις μου και κριτικές μου έχουν δημοσιευτεί κατά καιρούς στον ηλεκτρονικό τύπο. Διαχειρίζομαι παράλληλα τις σελίδες «Ορθογραφία και ορθοέπεια», «Βιβλιοφιλία και βιβλιολογία» και υπήρξα επί πολλά έτη ενεργό μέλος και συντονιστής στις λέσχες ανάγνωσης των βιβλιοθηκών του Δήμου Κορδελιού- Ευόσμου.
![](https://thessculture.gr/wp-content/uploads/2021/05/ΕΥΘΥΜΙΟΣ.jpg)